recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Generelle emner > Netværk
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - Netværk - Opslagsliste og FAQ
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Emne lukketNetværk - Opslagsliste og FAQ

 Besvar Besvar Side  123 5>
Forfatter
Besked
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Emne: Netværk - Opslagsliste og FAQ
    Sendt: 08-Juli-2011 kl. 18:05
 
Netværk - Opslagsliste og FAQ
 
Opslagsliste               FAQ
 
 
I takt med at der bliver større og større behov for netværk i de forskellige AV installationer og emnerne på recordere.dk spreder sig ud over flere områder med netværk er der i min optik blevet brug for et sted hvor man kan slå alle de forkortelser og fagudtryk op der bruges i spørgsmål og svar og få en forklaring der er til at forstå (så vidt som muligt :-)
 
Hvis man føler trang til at linke til en forklaring (så er trådens formål opfyldt) er hver emneoverskrift et link direkte til indlægget. Høreklik og "kopier genvej" eller marker overskriften og brug ctrl+c og ctrl+v.
 
Desuden vil der løbende blive vedligeholdt en FAQ der kan besvare de "lette" netværksspørgsmål.
 
Grundlaget for denne opslagsliste er at jeg skriver indslag i det omfang jeg har tid til og håber på at de der har god forstand på netværk vil bidrage til både forklaringer og FAQ. Smile De emner der mangler at blive beskrevet kan findes HER for opslagslisten og HER for FAQ'en
 
Tråden er låst så den kan holdes overskuelig og når man har ønsker til nye forklaringer eller man har skrevet et indlæg kan dette enten PB'es til mig eller man kan skrive i
 
 
der vil være forbeholdt til forslag, indlæg, diskussion, ris og ros.
 
Jeg håber i tager godt mod initiativet samt finder anvendelse for dette.
 
MVH Bschmidt


Redigeret af Bschmidt - 17-Juli-2011 kl. 20:03
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 08-Juli-2011 kl. 22:46

Opslagsliste

 
 
B
 
 
D DHCP - DLNA - DMZ - DNS
 
 
 
 
H Homeplug - Hub 
 

I IEEE 802.11 - IP adresse - IPTV - ISP

 
J
 
 
L LAN
 
 
N NAS
 
 
 
Q QOS
 
 
 
 
UTP
 

 
X
 
Y
 
Z


Redigeret af Bschmidt - 29-September-2015 kl. 15:34
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 08-Juli-2011 kl. 23:14
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 08-Juli-2011 kl. 23:32
Accesspoint (AP)
 
En netværksenhed der omsætter et kablet netværk til trådløst netværk. Har du et fungerende kablet netværk og har brug for trådløs udvidelse så skal du bruge et accesspoint. Ofte minder et accesspoint om en trådløs router men man kan ikke sammenligne disse. Accesspointet har kun een port til kabel, der er ofte mere avancerede trådløse funktioner inbygget i enheden eks. bridge mode, extender, client mode, flere adskilte trådløse netværk og meget andet. Med andre ord hvis du skal mere end bare trådløs forbindelse til din bærbare så er det et accesspoint du skal kigge på.
 
Du skal være opmærksom på hvilken kryptering  (idag min WPA) og hvilken type trådløst netværk accessopintet understøtter samt hvilke funktioner du har brug for, der er stor forskel fra produkt til produkt. 
 
 
Bridge mode: med 2 stk accesspoint i bridge mode kan man samle (bygge bro) mellem 2 kablede netværk via en trådløs forbindelse.
 
Extender: Enheden forlænger i denne indstilling et eksisterende netværks dækningsområde.
 
Client mode: Enheden kobler op til et trådløst netværk og laver dette om til kablet netværk til enheder der kun har kabelfobindelse (spillekonsoller OA)
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


Redigeret af Bschmidt - 10-Juli-2011 kl. 09:18
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 09-Juli-2011 kl. 12:44
Kategori 5-6-7 / kabeltyper
 
Kategorisering af kabeltyper defineret i  TIA/EIA-568 standarden. I standarden er der kategorier fra 3-7 hvor 3 er almindelig parsnoet telefonkabel.
 
Kategori 5: netværkskabel der kan overføre 100 Mbit/s op til 100M (efter standarden) bliver ikke brugt mere idag da alle kabler produceret idag mindst understøtter kategori 5e. Kategori 5 kabler er ca 5mm i diameter og der kan fremføres 2 kabler i et 16mm elektrikerrør (med god vilje)
 
Kategori 5e: netværkskabel der er en udvidelse af kategori 5. Ved at opgradere kravene til kategori 5 kabel kunne man få kablet kategoriseret som kategori 5e. Kablerne er meget lig hinanden og kan være svære at se forskel på. Standarden siger at kategori 5e kabel kan overføre 1000 Mbit/s også betegnet som gigabit op til 100M. Bliver benyttet i installationer hvor det skal være billigt men der er stort set ingen fremtidssikring i disse kabler så hovedsageligt hvor fremtidig udskiftning er let. Kategori 5e kabler er ligesom kategori 5 kabel ca 5mm i diameter og der kan fremføres 2 kabler i et 16mm elektrikerrør (med god vilje).
 
Kategori 6: netværkskabel der er en ny type kabel kendetegnet ved et indlagt plastic-kryds der adskiller de 4 par der muliggør en arbejdsfrekvens på 250 MHz og hastighed på 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) op til 100 M og 10 Gbit/s op til 55M i et venligt miliø men kun op til 37M i et fjentligt miliø (2 kabler parallelt). Benyttes som "standard" installation mange steder med en vis form for fremtidssikring. Kategori 6 kablet er tykkere (ca 7mm i diameter) end kategori 5/5e kablet og der skal mindst et 20MM elekrtikerrør til at fremføre 2 kabler parralelt.
 
Kategori 6A: Samme som kategori 6 men som Kategori 5/5e en opgradering der betyder at man kan køre 10Gbit/s på 100M kabellængde. Må betegnes som rimeligt fremtidssikret.
 
Kategori 7: Et kabel hvor frekvensen er sat op til 600Mhz, men selvom man går en kategori op og har tilført folieskærmning af de enkelte par OG kablet som helhed understøtter det ikke højere hastighed end kategori 6a kabel. 10Gbit/s på 100M. Der er dog væsentlig bedre dæmpning parrene imellem hvis kablet skal bruges til andet end netværk!
 
Kategori 7A: en opgradering af Kategori 7 så kablet understøtter frekvenser på 1000MHz (det betyder det kan bruges til TV signaler) og hastighdesforøgelsen siger 40Gbit/s på 50 M kabel og 100Gbit/s på 15M kabel. Det idag mest fremtidssikre kabel men nok væsentlig overkill i en SOHO installation hvis du ikke skal overføre TV signaler. Dog en løsning hvis kablet under ingen omstændigheder kan udskiftes og man stadig vil være fremtidssikret.
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


 


Redigeret af Bschmidt - 18-Juli-2011 kl. 13:10
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 07:20
DHCP
 
Forkortelse af Dynamic Host Configuration Protocol
 
En netværksprotokol der gør at udstyr tilkoblet netværk automatisk modtager sin opsætning fra en DHCP server. DHCP servere er ofte indbygget i almindelige SOHO routerer men kan også være indbygget i switche eller køre på en computer som selvstændig applikation. Alt andet end inbyggede DHCP servere er mest brugt i større netværk og byder på meget avancerede funktioner som er udeladt i inbyggede DHCP servere, for at gøre disse enkle at benytte for forbrugeren.
 
DHCP opsætningen som netværksudstyret modtager indeholder bla. Ipadresse - subnetadresse - standard gateway - DNS ip adrasse(r) . 
 
Med DHCP opsat på netværket kan man tilslutte udstyr uden at skulle tænke over opsætningen af dette, det er klaret en gang af en administrator eller automatisk af din router.
 
DHCP protokollen kører på port 67 (forespørgsel om adresse fra det tilkoblede udstyr) og 68 (svar fra DHCP server).
 
Det er min opfattelse at mange tror der kun kan være en DHCP server på hvert netværk, dette er ikke korrekt og ved rigtig opsætning opnår man både hurtigere svartid (store netværk) samt redundans.
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


 


Redigeret af Bschmidt - 10-Juli-2011 kl. 09:19
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 07:24
DLNA
 
Forkortelse for Digital Livinroom Network Alliance. i 2003 stiftede Sony, med det formål at samle en række standarder og lave produkter der benyttede netværk og var lette at bruge for forbrugeren, organisationen  Digital home working group. Allerede året efter, samtidig med at de første retningslinie blev offentliggjort, skiftede organisationen navn til nuværende DLNA. Organisationen er en non profit oganisation og kan derfor findes på www.DLNA.org
 
I skrivende stund er der omkring 250 medlemmer. Der sidder et bestyrelse med 9 medlemmer der styrer organisationen. De 8 af disse medlemmer er representanter for 8 hovedkrafter bag organisationen. : Broadcom, Intel, Microsoft, Nokia, Panasonic, Samsung Electronics, Sony Electronics og Technicolor. Det sidste medlem i bestyrelsen er en af de sidste medlemmer i organisationen valgt representant.
 
Nævneværdigt er vel også at Apple brillierer ved sit fravær, de benytter deres egen DAAP med iTunes.
 
Når vi har på plads hvad der står bag DLNA er det vel også på plads at skrive lidt om hvad det kommer til gode for forbrugeren. Med sådan et opbud af producenter der støtter op om en fælles standard og certificerer deres hard- og software op mod denne, skal det give fordele for forbrugeren. Det betyder at meget udstyr der benytter DLNA simpelthen skal kobles op på netværket, dette udstyr finder så andet udstyr på netværket og muliggør streaming af medier og styring af komponenter over netværk, altsammen uden synderlig besvær for brugeren.
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


Redigeret af Bschmidt - 15-Juli-2011 kl. 08:49
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 07:32
DNS
 
Forkortelse af Domai Name Server
 
En server på netværket der oversætter de www navne, eks. www.recordere.dk , til ipadresser som netværksudstyret kan forstå. I eksemplet ovenfor er ipadressen 93.167.198.110
 
DNS servere står oftest hos din ISP og vedligeholdes af denne. servicen tilbydes så i form af 1-2 ipadresser der leveres via DHCP til din router der efterfølgende vidreformidler disse til dit netværksudstyr også via DHCP.
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


 


Redigeret af Bschmidt - 10-Juli-2011 kl. 09:20
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 09:18
Extender (wi-fi)
 
Netværksenhed der gør som navnet antyder. Den opfanger signalet fra det accesspoint eller den trådløse router hvis MAC adresse den har indkodet og sender det videre. I praksis vil ens trådløse netværk få en større dækning.
 
Da extenderen kun bruger det trådløse netkort til at sende og modtage pakker og i og med at trådløst netværk fungerer som en HUB på et kablet netværk vil hastigheden på netværket blive ca halveret ved brug af extendere. Derfor er det også en løsning der skal benyttes hvis der ikke er mulighed for at trække et kabel til et ekstra accesspoint.
 
For at få størst dækning sætter man extenderen så langt væk fra det oprindelige accesspoint som muligt, der skal dog stadig være god dækning, og man vil opnå dækning i X M radius fra extenderen.
 
Extendere fåes som selvstændig netværksenhed der ikke kan andet eller som funktion i mange accesspoints.
 
Når man vælger extender skal man undersøge hvilket netværk den skal extende for at få det til at fungere (a-b-g-n)
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


  


Redigeret af Bschmidt - 21-Juli-2011 kl. 09:46
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 09:38
Firewall
 
Der findes både software firewall's og hardware firewall's
 
Software: Et program der installeres på din computer der har til opgave at stoppe udefrakommende forsøg på at snakke med computeren. Yderligere er der i de fleste firewalls også indbygget program kontrol, der holder øje med hvilke applikationer der benytter internettet og blokerer dem der ikke har tilladelse. En software firewall findes indbygget i de fleste styresystemer (alle) og/eller man kan købe en 3. parts firewall der måske har nogle af de funktioner man ønsker sig. Firewallen kan sættes op til at tillade trafik på de porte man ønsker sig men er ikke mere sikker end den konfiguration som brugeren laver.
 
Hardware: Der kan som netværkskomponent købes en hardwarefirewall der monteres på netværkets internetforbindelse. Her kan så centralt konfigureres hvilke porte og/eller applikationer der tillades på netværket overordnet. Dette benyttes meget i større netværk da det er en dyr men effektiv løsning. Alternativt kan man selv bygge en, der findes forskellige distributioner af Linux der kan lave en gammel PC om til en effektiv firewall (spørgsmålet er så om det er software eller hardware ;-)
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt


 


Redigeret af Bschmidt - 10-Juli-2011 kl. 09:42
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 09:49
FTP
 
En forkortelse der dækker over File Transfer Protocol
 
Med FTP kan man dele filer over netværk. Man kan sætte en FTP server op og dele en mappe på denne hvori der ligger det antal filer man ønsker at gøre tilgængelige. Dem der skal kunne modtage filerne skal have en FTP klient installeret der tager kontakt til serveren og formidler overførslen. Meget smart er at der kan sættes adgangskontrol op så kun brugere med brugernavn og password kan få adgang, samt man kan tillade adgang til forskellige brugere med forskellige rettigheder.
 
FTP kører på port 20 og 21
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt




Redigeret af Bschmidt - 10-Juli-2011 kl. 09:49
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Direkte link til dette indlæg Sendt: 10-Juli-2011 kl. 09:57
 
Betegnelse for hastighed på et netværk. Med understøttelse af gigabit netværk (IEEE 802.3ab) opnår man hastigheder op til 1000Mbit/s og kan overføre 125 MByte/s. For at opnå disse hastigheder stilles der også krav til de komponenter der tilkobles netværket. Især flaskehalse i en computers opbygning gør at man ofte ser betydeligt lavere hastigheder.
 
Gigabit netværk er afløseren for fast ethernet (100Mbit/s) og nok regnet som den kommende (hvis ikke nuværende) standard.
 
Gigabit netværk er bagudkompatibel med 10 Mbit/s og 100 Mbit/s udstyr og forhandler en hastighed begge komponenter kan honorere (den laveste)
 
Indlægget er skrevet af Bschmidt






Redigeret af Bschmidt - 10-Juli-2011 kl. 09:59
Til top
 
 Besvar Besvar Side  123 5>
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu