recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > recordere.dk > Generelt
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - Netikette, børn og internettet.
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Netikette, børn og internettet.

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Bschmidt Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Emne: Netikette, børn og internettet.
    Sendt: 23-April-2016 kl. 13:00
Hejsa.
 
Inspireret af børn og voksne menneskers måde at benytte teknologi i hverdagen og svsommers tråd om at vide hvad hans børn foretager sig på nettet, starter jeg denne tråd.
 
Hvad gør voksne for at hjælpe deres børn igang med teknologi og internet?
 
Hvad er grænserne for brug af teknologi i hverdagen?
 
Hvad er grænserne for vold og sex i spil/på nettet?
 
kom gerne med flere oplæg.
 
mvh BS
Til top
Bschmidt Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Sted: Virtual-utopia
Status: Offline
Point: 3291
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Bschmidt Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-April-2016 kl. 13:16
Selv er jeg/vi nok ret konservative og alligevel ikke :-/

Jeg mener at børn skal vide hvordan man benytter og hvilke muligheder der er med dagens teknologi. Derfor har mine børn iPads, telefoner, computere, streaming og hvad de ellers har brug for inden for rækkevidde.

Jeg/vi mener dog også at børn skal lære en form for god opførsel med teknologi og på nettet. Eks. har vi "nul tolerance" med mobiler eller andet ved spisebordet. Der er ofte tidsbegrænsning på computerspil og TV kigning. Vi taler om opførsel på sociale medier. Vi taler om identitetstyveri og henvendelser fra "fremmede" på nettet. Vi prøver at forberede dem til fremtiden i den digitale verden og give dem en fornuftig-kritisk holdning til nye tin. Er det smart eller er det en tidsrøver?

Jeg har som svsommer selv været inde over content-filtrering og begænsninger af adgang til hjemmesider, men er endt med at snakke og holde lidt øje. Især har jeg et "godt" øje til computerspil. Med drenge fra 5-18 er der jo lidt forskelligt i omløb i hjemmet. Er jeg eksempelvis for snærpet når poden på 9 vil spille Heros & generals der er gratis på Steam? "Alle" kammerater må jo spille!! Eller er det, som jeg selv mener, min opgave at sortere i de spil der spilles?

Mand jeg syntes det er svært. Selv uskyldige Youtube kan være noget så grum når der søges på Lego fortsætter afspilningen ofte med mere og mere obskure videoer af først Lego-krig (med modelervoks blod) til trailere for de førnævnte FPS spil. Jeg hr i hvert fald lært at Tube-kig skal overvåges ret meget. Der er mig bekendt ikke rigtig nogen form for alders-censur på dette medie (der virker :-()

Der må være andre forældre her med holdninger til dette område. Hvad gør I?

Mvh BS
Til top
MulleB Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 29-November-2013
Status: Offline
Point: 745
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér MulleB Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-April-2016 kl. 14:32
det er svært, og jeg har læst svsommer's tråd, men der er jeg til "læring i stedet for spærring".
 
jeg mener det gør tingene værre at begynde at spærre for alle mulige sider, lave filter o.s.v. det er en ulige kamp som man helt sikkert vil tabe.
 
jeg har en pige 13, og en dreng på 9, og vi prøver efter bedste evne at lære dem hvordan man begår sig på nettet, og hvad de skal være opmærksomme på. man gør dem i hvert fald en bjørnetjeneste ved ikke at tale med dem om det, selv om det er lidt mærkeligt for mig at tale med min datter på om mange af de ting.
 
alle spil o.s.v skal der gives lov til, og jeg er fuldstændig ligeglad med om "alle fra klassen må jo"
 
  
Til top
jacobask Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 10-Februar-2011
Sted: DK, Langå
Status: Offline
Point: 1201
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér jacobask Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 25-April-2016 kl. 07:44
Jeg er nok meget på lige fod med hvad der ellers er nævnt indtil nu. Jeg har en dreng på 12 og en pige på 9.

Jeg prøver at opdrage mine børn til selv at tage kritisk stilling til de ting de ser og foretager sig, da jeg mener at det bringer dem længst. Jeg er ret stærkt modstander af at blokere for nogen adgang, da jeg ikke mener at det er en kamp der kan vindes, og heller ikke en kampplads jeg ønsker at befinde mig på - det vil trække fokus i den forkerte retning i forhold til hvad jeg gerne vil lære mine børn.

Det er da utroligt besnærende at logge hvad der sker på nettet, men igen så er det et skråplan jeg ikke vil ud på! Jeg er godt klar over at de vil foretage sig ting jeg ikke ved noget om, men så må jeg lære at give lidt slip og stole på at jeg har indpodet et værdisæt der holder dem fra at gå alt for langt over grænsen (og de går over grænsen, ligesom de vil gøre i mange andre henseender - det er en del af den process at blive ældre og lære). Det er vel ikke meget anderledes end første gang man sendte dem alene af sted på cykel og man bare måtte stole på at man havde lært dem hvordan man opfører sig i trafikken. De var aldrig blevet så sikre i trafikken som de er i dag, hvis jeg kun havde givet dem lov til at køre på lukkede områder uden nogle farer?

Når det så er sagt, så er der regler for hvad de må spille (FPS primært), ligesom der er regler for meget andet, men de bliver ikke opretholdt ved at spærre adgang, men ved at snakke med dem om det (og selvfølgeligt syntes de tit at det er bund uretfærdigt - ALLE andre må jo).

/ask


Til top
fiskerendk Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 18-November-2008
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 815
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér fiskerendk Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 25-April-2016 kl. 09:09
Først og fremmest er jeg fuldstændig enig i at man som forældre selvfølgelig skal tage snakken med børnene og via sund fornuft gøre dem parate til digital brug.

Men jeg mener at børn skal have sat grænser, både fysiske og virtuelle grænser. Og det er forældrenes pligt at sætte og kontrollere de grænser. Og hvis man blot snakker med sine børn så afprøver de grænserne.

Jeg syntes det er alt afgørende hvad alderen er. Du kan og skal selvfølgelig ikke blokere indhold for en 13-14årig dreng for den kamp kan ikke vindes. Men nu starter de jo allerede som 2-3 årige. Og især når de er 6-10 kan der opstå problemer hvis man ikke sætter grænser, manglede grænser vil give udfordringer også senere i livet. Og jeg mener ikke man kan skelne mellem grænser på nettet og eller i virkeligheden.

Også kommer det helt an på hvad det er for børn og hvad historiken er. Oftest er problemet også at hvis du ikke ser hvad de laver så kan du jo heller ikke snakke med dem om det.

Min storebrors pige på 9 er vi feks blevet nød til at blokere så hun på ipad og iphone kun kan bruge de installerede apps som han har godkendt og safari er blokkeret fordi hun har misbrugt det. Vi snakker bestilling af mad fra justeat uden forældrene vidste det fordi hun var sur over frokosten. Vi snakker samtaler med fremmede mennesker på nogle snapchat ting.

I sidste ende så mener jeg det afhænger meget af det enkelte barn. Men jeg mener at man er nød til at have kontrol med hvad sine børn laver om det er i hækken på legepladsen eller på Internettet som giver adgang til hvad som helst. Drenge på 5-6 år ved vi viser og ser feks porno og hvis man ikke gør noget for at kontrollere det så ved man jo ikke hvor det ender.

Men børn skal og har brug for afgrænsede rammer. Hvorfor skulle det være anderledes for den virtuelle verden?

Redigeret af fiskerendk - 25-April-2016 kl. 09:14
Til top
jacobask Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 10-Februar-2011
Sted: DK, Langå
Status: Offline
Point: 1201
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér jacobask Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 25-April-2016 kl. 13:50
Ja, børn har brug fir grænser (hvor de skal sættes er så en længere diskusion). I min verden er der himmelvid forskel på grænser og begrænsning!

Mine unger må ikke tage el-værktøjet i skuret med mindre jeg er der, men det betyder ikke at jeg låser det inde? De må ikke lave bål uden først at spørge om lov, men tændstikker og brænde ligger frit fremme? 

Der er så mange situationer hvor du ikke kan se hvad dine børn foretager sig, men det betyder ikke at jeg vil fysisk begrænse dem - jeg må stole på dem! Jeg har ikke GPS på dem, hvis de siger at de tager ned til ramperne og køre på løbehjul, så må jeg stole på at det faktisk er det de går og jeg kan intet andet stille op (og vil ikke). Den frihed de nyder er en del af en lang frigørelses proces, men samtidigt en frihed de godt ved ikke er gratis. Hvis det viser sig at de ikke kan leve op til det har det som regel konsekvenser i form af indskrænkning af frihedsgraderne.

Jeg vil meget nødigt gå ind i andre folks problemer med deres børn, men i mine øjne så er der med din storebrors pige et meget større grundlæggende problem end hvordan der kan spærres for nettet. 

/ask
Til top
fiskerendk Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 18-November-2008
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 815
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér fiskerendk Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 25-April-2016 kl. 15:40
Så du sætter ikke begrænsninger for dine børn uanset alder? Det vil sige at du har ingen problemer med at lade dine børn gå hjem fra børnehaveklassen alene? Eller lade dem cykle på gader og stræder. Jeg formoder at i den størrelse så holder du vel øje med dine børn? Men ikke når de er på nettet eksempelvis?

Jeg er enig i frigørelses processen, jeg er bare ikke enig i at den bør være fuldt implementeret i den alder.
Samtidig nævner du jo også at ved brud på reglerne kommer der en indskrænkning. Denne er jo hvad der er sket i min storebrors tilfælde. Nu opdagede han det fordi pizzabuddet bankede på døren, men frække sider på nettet osv. Ville du jo ikke opdage hvis ikke du holder øje med dine børns færden på nettet og sociale medier feks. I kan prøve at hører familieterapeuten Lola Jensen.

Men jeg syntes det er super fedt hvis du stoler på børn i 5-6 års alderen feks.

Redigeret af fiskerendk - 25-April-2016 kl. 16:09
Til top
fiskerendk Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 18-November-2008
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 815
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér fiskerendk Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 25-April-2016 kl. 16:56
Jeg nævnte kort emnet for min kæreste som til juni er færdig med sin kandidat i pædagogik. Hun mente ikke børn er kognitivt udviklet nok i den alder til at begå sig ubegrænset feks på internettet uden kontrol eller et hvis omfang af overvågning. Først fra 11års alderen er børn udviklet nok til at tænke logisk, konsekvensberegne og være forudseene. Hun mente endvidere at begrænsninger/grænser bør være meget begrænsede i starten og løbende gradvist lempes. Og ikke først sætte grænser når man finder ud af de ikke kan finde ud af at gebærde sig. Det var sådan helt objektivt og ikke isoleret til brug af internet feks.
Men alle kan jo have deres meninger og det er ikke sikkert mine (eller min kærestes) er den rigtige for andre.
Så jeg vil vende tilbage til udgangspunktet og sige de afhænger af alder og barnet. Også er der jo også en grund til at børn går i SFO til de er ca. 10 år, for at sikre at de er overvåget af voksne og det er da en begrænsning. Det er korrekt at de principielt har mulighed for at løbe væk, men der er stadig en voksen som har ansvaret for at holde øje med dem. Så hvis voksne skal holde øje (kontrollere/overvåge om man vil) med børn op til 10års alderen i fysisk forstand, så må man vel også antage at det er helt i orden og måske nærmest forventet at det også bliver gjort i virtuel forstand.

Redigeret af fiskerendk - 25-April-2016 kl. 17:05
Til top
jacobask Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 10-Februar-2011
Sted: DK, Langå
Status: Offline
Point: 1201
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér jacobask Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 25-April-2016 kl. 17:08
Langt hen af vejen kan jeg høre at vi nok er meet enige, der er bestemt også begrænsninger for mine børn. Disse begrænsninger er dog meget sjældent fysiske begrænsninger. Som du pointere så fik mine unger ikke lov til selv at cykle hjem (alene) fra børnehaveklassen, men de kunne da have gjort det hvis de ville (de havde selv deres egen cykel og hus nøgle).
Jeg er også ganske enig i at nettet skal betrædes varsomt og i begyndelsen (måske) overvåget, men det betyder ikke at jeg lukker ned for deres net eller logger deres aktiviteter. Det betyder nok til gengæld at jeg sørger for at være i nærheden af dem når de sidder med deres iPads eller lignende.

Og jeg er ganske klar over at der er en risiko ved at gøre det på den måde, og jeg er klar over at det bliver svære og svære at styre "den store" som sætter sig mere og mere op på værelset. Det er her jeg bliver lidt principiel (og jeg ved ikke om det er den rette løsning), men jeg bliver nødt til at stole på ham meget langt hen af vejen, og jeg vil meget nødigt tyge til at sætte fysiske begrænsninger op. Man kan så argumentere omkring semantikken med at hvis jeg indrager privilegier eller lignende - så er det også en fysiske begrænsning....

Jeg er altid lidt nervøs for at indlede denne type diskussioner på nettet, da det er et meget følsomt emne som nemt kan ende i noget mudderkast - lad os holde os fra det.


Til top
slumbert Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Status: Offline
Point: 1977
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér slumbert Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 18-Juni-2016 kl. 15:21
Nu har jeg selv barn med en kæreste, som har ret mange fordomme i forhold til spil og film, men ikkesærligt meget kendskab til det. 

Mit råd er helt klart at man bruger lidt tid på at se og spille sammen med sine børn og får et indblik i hvordan ens børn opfatter spillet. Min dreng er fem og jeg bruger stadig en del tid på at tale om fantasi, virkelig og skuespil. Det er ret underholdende at blive hevet ind i hans univers, hvor fantasien er en kolosal drivkraft.

Jeg er modstander af forbud. je tror simpelthen ikke at det virker og det fører for det meste til at ens barn gerne vil hjemmefra og være sammen med kammerater hvor forbuddet ikke findes. Så hellere give lov til lidt mere og på den måde have en bedre forståelse af hvad de laver. Ellers kan man jo ikke snakke med dem om det. Jeg kan selv huske hvordan det var med forbud da jeg var barn og man fandt altid en måde at omgå dem på.

Jeg syes til gengæld det er rigtigt fornuftigt med faste regler og rammer, som eksempevis tidbegrænsning på spil og tv og ingen telefoner ved spisebordet.
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål

Til top
 
 Besvar Besvar
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu