recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Modtagelse og distribution > Modtagelse og udstyr generelt
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - Hvis I skal være helt ærlige - ang DVB T2
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Emne lukketHvis I skal være helt ærlige - ang DVB T2

 Besvar Besvar Side  <12345 10>
Forfatter
Besked
Vilhelm Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 24-Marts-2009
Sted: København Ø
Status: Offline
Point: 1508
Direkte link til dette indlæg Sendt: 19-Juni-2010 kl. 20:16

Oprindeligt skrevet af miri miri skrev:

... For mig er problemet, at vi herhjemme er kommet på det forkerte tidspunkt hver gang.

- Vi introducerer DVB-T MPEG2 efter at Frankrig er begyndt med DVB-T MPEG4.

- 3½ år efter skifter vi til DVB-T MPEG4 kort før DVB-T2 er en realitet.

Nu kan effekten blive at politikerne ikke tør skifte til DVB-T2 i 2012, når det gælder MUX1 og 2...

Ifølge fransk Wikipedia bruger Frankrig DVB-T MPEG2 til SD-kanaler og MPEG4 til HD-kanaler.
I Danmark sendes allerede siden 1. nov. 2009 mange SD-kanaler som MPEG4 (de nye DR-kanaler og Boxer TV's betalingskanaler). Danmark lukkede det analoge sendenet 1. nov. 2009. Frankrig lukker det først i 2011.

Danmark går 2012 over til udelukkende at sende DVB-T MPEG4. Det er ingen planer om at skifte til DVB-T2 for eksisterende MUX 1-5. Heller ikke i fx Sverige, hvor man netop har besluttet at bruge DVB-T2 på ledige MUX fra efteråret eller næste år. I Danmark afventer man at Polen slukker for sit analoge sendenet i 2015, men måske kan der i Danmark sendes noget DVB-T2 inden da. Der skal dog investeres i sendeudstyr, og ud over DVB-T2-modtageudstyr skal vi have antenner der kan tage VHF-frekvenser.

Inden alt for længe bør Danmark tage beslutning om anvendelsen af MUX 8, og om DVB-T2 skal bruges i dette MUX. Det er også vigtigt at vi i Danmark inden 2012 bliver gjort opmærksom på at DVB-T2 formentlig er på vej. Det vil naturligt ske sideløbende med at DVB-T2-udstyr kommer på markedet. Inden længe må aktørerne komme på mærkerne og fortælle om DVB-T2: Forbrugerrådet, Boxer TV, Digi-TV, Brancheforum Digitale Medier m.fl.

Oprindeligt skrevet af tvkartoffel tvkartoffel skrev:

… Hvad værre er at der i Danmark bliver implementeret standarder der gør at man ikke kan være sikker på at importeret udstyr virker efter hensigten. Tag f.eks. HE-AAC. Mig bekendt bliver det ikke brugt andre steder end her i landet.
Det er uundgåeligt at dvb-t2 det kommer og hvis specifikationerne var fastlagt kunne man allerede nu begynde at sælge TV der var forberedt og som med sikkerhed ville virke i Danmark.
Desværre er det gået som det næsten altid gør i her i landet: En flok amatører tager beslutningerne og forbrugerne betaler.

Nordig-specifikationerne bruges i alle nordiske lande og i Irland.

Det er ikke politikerne der fastlægger specifikationerne. DVB-T2 blev endeligt fastlagt sept. 2009 og Nordig-specifikationerne var samtidig på plads.

Efter fastlæggelsen af standarderne for DVB-T2 er de første tv med DVB-T2-tuner kommet i U.K. for få måneder siden. 

Det skal nok gå altsammen, også i Danmark!

Venlig hilsen, Vilhelm
Til top
JesperLund Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 21-Januar-2006
Sted: Darknet
Status: Offline
Point: 8022
Direkte link til dette indlæg Sendt: 19-Juni-2010 kl. 20:56
Oprindeligt skrevet af tvkartoffel tvkartoffel skrev:


Det betyder selvfølgelig ikke at der ikke kan komme mpeg5 eller lignende der alligevel gør tuneren i dit nye TV ubrugelig.


3D skal vel i DVB standarden på et tidspunkt?
Senere kommer 4D....
Linux FTW, afspiller nu Blu-ray film på Ubuntu 12.04 med VLC direkte fra optisk disc.
Til top
reslfj Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 14-Maj-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2247
Direkte link til dette indlæg Sendt: 19-Juni-2010 kl. 22:43
Oprindeligt skrevet af JesperLund JesperLund skrev:

Oprindeligt skrevet af Startrek Startrek skrev:


Og dem med DVB-C tuner, slippe nok hele ikke, der komme vel snart DVB-C2.
Hvis YouSee reducerer antallet af analoge kanaler bare en lille smule, får de endnu mere DVB-C kapacitet.

Selvfølgelig kommer DVB-C2 på et tidspunkt. Driveren bliver sikkert VOD services (individuelle kanaler), så man kunne forstille sig at de almindelige TV kanaler kører DVB-C i relativ lang tid, mens det individuelle indhold kører over DVB-C2 mux. Hvis VOD indhold kommer fra boxe som folk lejer hos YouSee, vil der heller ikke være de store forbrugerprotester (eller skift til andre serviceudbydere) på grund af skiftet fra DVB-C til DVB-C2.
 
DVB-C2 er førdig og vedtaget som ETSI standard EN 302 769   http://dvb.org/technology/fact_sheets/DVB-C2_Factsheet.pdf
 
Der er håb om, at de første bokse/IDTV's med DVB-C2 support kan fremvises på IFA-Berlin/IBC i Amsterdam.  Men der kommer næppe produkter på markedet før ind i 2011 - tror jeg.
 
Der arbejdes hårdt på, at overgå fra  DVB-C til DVB-C2 til brug for internet download i en ny  (Euro)DOCSIS  version (Webspeed).  Internet acces med fx 1000+ kunder i et kabel segment, kan jo hurtigt få brugt nogel Gbit/sek.  VOD er, som du skriver, et andet eksempel.   Men mon ikke DVB-C overlever længe i det kortfri digitale spejl af yousee's 3 analoge pakker?  
DVB-C2 kan så komme ind med næste generation youSee/Stofa  boks.   Min youSee boks er lejet, så jeg skal kun  hente en pakke på posthuset og samtidig returnere den gamle boks.  Det bliver da let.
 
Lars Smile
 
Send mindst én DR kanal HEVC kodet, så alle forstår at alt nyt skal kunne HEVC.
Til top
reslfj Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 14-Maj-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2247
Direkte link til dette indlæg Sendt: 19-Juni-2010 kl. 23:43
Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

Oprindeligt skrevet af miri miri skrev:

... For mig er problemet, at vi herhjemme er kommet på det forkerte tidspunkt hver gang.

- Vi introducerer DVB-T MPEG2 efter at Frankrig er begyndt med DVB-T MPEG4.

- 3½ år efter skifter vi til DVB-T MPEG4 kort før DVB-T2 er en realitet.

Nu kan effekten blive at politikerne ikke tør skifte til DVB-T2 i 2012, når det gælder MUX1 og 2...

Ifølge fransk Wikipedia bruger Frankrig DVB-T MPEG2 til SD-kanaler og MPEG4 til HD-kanaler.

 
Det er netop et eksempel på at wike-forfatteren ikke kan se forskel på det principielle i teknologien og hvordan man tilfældigvis pt. bruger den i Frankrig. Sådan komprimerer fx youSee også (men naturligvis sender de med DVB-C), men det er mest af historiske årsager fx aht. gamle Sagem bokse. 

Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

... Det er ingen planer om at skifte til DVB-T2 for eksisterende MUX 1-5. Heller ikke i fx Sverige, hvor man netop har besluttet at bruge DVB-T2 på ledige MUX fra efteråret eller næste år.

 
Der er ingen offentlige planer - og sikker heller ikke helt konkrete planer - men der er helt bestemt tanker - også mange steder uden for mit hoved.  
De nye svenske licenser er ikke bundet til en bestemt mux, men kan flyttes rundt efter Teracom's ønsker.  Det vil fx være meget nærliggende indenfor 12-18 mdr ,  at samle de ret dyre Canal+ kanaler (pt mest SE-mux3) i en een mux og sende denne mux med DVB-T2/MPEG-4.  De Boxer kunder, der betaler ret meget pr mdr for Canal+, vil da skulle have en ny boks, men Boxer vil få  mere en dobbelt kapacitet uden andre udgifter end at bytte boksene.  
 
For 3-4 mdr siden kunne du - Vilhlem - i øvrigt  have sagt det samme om SE-mux6 - der er ingen planer og ingen beslutninger - men nu sker DVB-T2 omstillingen alligevel indenfor få måneder.
 
Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

I Danmark afventer man at Polen slukker for sit analoge sendenet i 2015, men måske kan der i Danmark sendes noget DVB-T2 inden da. Der skal dog investeres i sendeudstyr, og ud over DVB-T2-modtageudstyr skal vi have antenner der kan tage VHF-frekvenser.
 
Det med Polen er nu ikke nogen god begrundelse. Jeg har før påpeget, at der udover Bornholm, højest kan være behov for lidt nedsat sendestyrke i en smal vinkel udover Grønsund.
På Bornholm, kan der også blive dårligere dækning i mindre områder eller skulle opsættes et par ekstra UHF hjælpesendere.
Men den helt overvældende del af kongerigets borgere vil kunne få et MUX 8 signal her og nu.  Den gamle analoge kanal 5 kan måske endda lånes af Tyskland, der pt ikke anvender den  på Rügen eller i det øvrige MV (DAB kanaler 5A-5D, men bruges pt ikke -afaik.)
Det skal naturligvis aftales med Polen og evt. med Tyskland.  Men teksten om Polen er bare et gammelt generelt forbehold, som ITST har indsat.
 
Men man (Boxer) kan da udemærket vælge at anvende DVB-T2  på DK-MUX6.  Boxer skal alligevel have lov til at slippe for det katastrofale DVB-H mobil-tv på MUX6, så hvorfor ikke indrage MUX6 i en plan med nogel flere HD kanaler.   Man kunne da også indrage MUX1/MUX2 i en plan for at omstille til DVB-T2 evt. med lidt lånekapacitet til/fra Boxer, så de kan få en hånd til list bedre gang i forretningen.

Citér Inden alt for længe bør Danmark tage beslutning om anvendelsen af MUX 8, og om DVB-T2 skal bruges i dette MUX. Det er også vigtigt at vi i Danmark inden 2012 bliver gjort opmærksom på at DVB-T2 formentlig er på vej. Det vil naturligt ske sideløbende med at DVB-T2-udstyr kommer på markedet.

 
Altså bortset fra at alt DVB-T2 forbruger-udstyr pt. sendes til UK, fordi England endnu er inde i fodbold VM og fordi udstyret nok skal have firmware med danske menuer, så er der rigtigt meget DVB-T2 på markedet.  Det er da uden betydning om der er udstyr på det danske marked, hvis man blot ved, at det kan komme til tiden.
 
Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

Oprindeligt skrevet af tvkartoffel tvkartoffel skrev:

… Hvad værre er at der i Danmark bliver implementeret standarder der gør at man ikke kan være sikker på at importeret udstyr virker efter hensigten. Tag f.eks. HE-AAC. Mig bekendt bliver det ikke brugt andre steder end her i landet.
Det er uundgåeligt at dvb-t2 det kommer og hvis specifikationerne var fastlagt kunne man allerede nu begynde at sælge TV der var forberedt og som med sikkerhed ville virke i Danmark.

Nordig-specifikationerne bruges i alle nordiske lande og i Irland.

Kære tvkartoffel - Dit indlæg er helt galt - dine antagelser er forkerte og dermed også dine slutninger.    Det er da ikke så svært at søge lidt info selv, før man kalder alle andre amatører - er det?.
 
Det er fx helt forkert at HE-AAC kun anvendes i Danmark. Det anvendes stort set i alle  lande med digital start efter Norge i september 2007.  Således anvendes det fx også HD muxen i UK og vil blive anvendt i  de nye svenske og de nye finske muxer (DVB-T2/MPEG-4). 
HE-AAC er faktisk også det eneste, der er  godt i DAB+.  osv osv.
 
Det er jo ikke sikkert, at forbrugerne ikke blev  bedre stillet, hvis regeringen blot udsendte advarsler mod alle nykøb af DTT indtil alle krav til nye de nye DVB-T2 modtagere er vedtaget.  Man kunne fx sige, at alt udstyr skulle mærkes med 'GAMMELDAGS - Holder ikke længe' . Det kan branchen ikke lide, men det kan meget vel være i forbrugernes interesse og de er i modsætning til branchen underlagt menneskerettighederne.
 
Der er også folk, der ikke har lært at vente - men det kan de så lære LOL
 
OM 6-9 mdr. kan man fx nok få bokse med MPEG-4 1080p50 support.  Måske skulle vi vente, til det var afklaret.  
 
Lars Smile 
 
PS! Irland bruger pt. den gamle Nordig 2.0 spec. uden DVB-T2.  Det er totalt tåbeligt at lille Irland ikke følger UK, men man er bange for at mange har købt DVB-T/MPEG-4 udstyr.
 
Send mindst én DR kanal HEVC kodet, så alle forstår at alt nyt skal kunne HEVC.
Til top
reslfj Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 14-Maj-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2247
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 00:14
Oprindeligt skrevet af Startrek Startrek skrev:

Oprindeligt skrevet af tvkartoffel tvkartoffel skrev:

@ startrek

Det er ikke sandsynligt at der kommer dvb-t3. Årsagen er at det mattematisk kan vises der ikke kan presses mere båndbredde ind end det er muligt med dvb-t2.

Ja man kan ikke vide om fremtidige, og DVB-T3 kan vel betyde mpeg5 eller lignende i den stil,
 
Nej det er netop når man  - som  du gør her, blander alt ting sammen - at ord som uvidende og idiot kommer flyvende gennem luften.
 
DVB-C/S/T med og uden '2'  har udelukkende med transmission af bits fra en sender til din modtager - via Cabel / Satellit eller antenne(Terrestrial) - det har INTET med billeder, det har intet med lyd, det har intet med anden nytte at gøre end modtagne fejlfri  'bits' - INTET.
 
Du har ret, man kan godt tænke sig, at mange/alle bokse skal udskiftes senere fordi noget skal udskiftes.  Ja, der er (frivillige) dele af DVB-T2 standarden, der ikke er indbygget i de første DVB-T2 chips, men der kommer ikke en ny standard, for, som   tvkartoffel rigtigt skriver, så vil selv den størst tænkelige forbedring ikke kunne retfærdiggøre nogen udgift til udvikling eller udskiftning.
 
MPEG-4/H.264 kan evt. blive til H.265, men medens DVB-T2 omfatter en hel mux (20 SD kanaler), så kan man sagtens sende kun een kanal med en sådan ny H.265 standard, og de gamle bokse vil så stadigt kunne modtage de 19 H.264 kanaler. (Bemærk at H.265 pt. kun er i en brain-storm fase og har ret lange udsigter - fx årevis).  
 
Man ved jo ret meget om, hvad der arbejdes med og muligvis er på vej - også i det offentlige rum. 
 
DVB-T2 var der fx mange oplysninger omkring allerede før politikerne i juni 2007 besluttede sig. Men der var desværre branche folk, her og i flere andre lande, der ikke ønskede den mindste støj omkring deres salg af tv mv  i 2007/08.  Man kan finde indlæg her på recordere fra sommeren 2007, der omtaler DVB-T2 og jeg skrev selv et indlæg fra IFA-Berlin i september 2007, hvoraf det fremgik at i SFN drift, ville DVB-T2 få - ikke 30% - men over 50% højere kapacitet (det endte med ca 85% højere).  
 
Det beklagelige er, at man i juni 2007 end ikke overvejede, at udsætte det analoge sluk eller anvende MPEG-2  indtil DVB-T2/MPEG-4 var på markedet.  Man ville kun skulle have udsat det analoge sluk med 4-7 mdr. eller sendt MUX2 med MPEG-2 i samme 4-7 mdr.
 
 
Lars Smile
Send mindst én DR kanal HEVC kodet, så alle forstår at alt nyt skal kunne HEVC.
Til top
reslfj Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 14-Maj-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2247
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 00:28
 
Oprindeligt skrevet af Ham_Der Ham_Der skrev:

De samme ældre som ikke har penge til at skifte tv hele tiden, er også dem der har sværest ved at vende sig til en boks, min mor f.eks., hun kan stadig ikke finde ud af den.
 
Man kan ikke på nogen rimelig måde  føre socialpolitik via nogen teknologiudviklingen. 
 
Ældre mennesker må gennem et langt arbejdsliv sikre sig en forsørgelse i alderdommen - fx ved at spare op og/eller til valgene stemme for en rimelig folkepension ol - 
Et 28-32" tv koster fra 2-3000 kr, en folkepension er omkring 9-10.000 kr pr. måned.
 
Hvis vi tænker på et MPEG-2 tv købt i januar 2008, så holder det mindst 4 år og pensionisten skal således spare  omkring 50 kr/md  for at kunne købe en nyt til januar 2012.   Det er ikke her man ødelægger/redder pensionistens levefod.
 
Lars Smile 
 
Send mindst én DR kanal HEVC kodet, så alle forstår at alt nyt skal kunne HEVC.
Til top
Ham_Der Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 29-Januar-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 1259
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 09:49
Ja undskyld, men jeg kommer aldrig til at indse, at det skulle være en fordel at påføre forbrugerne unødige udgifter og besvær, bare for at få plads til nogle flere tv kanaler.
Der er grænser for hvor meget tv, man kan se, og er kvantitet lig med kvalitet?
Ja, der bliver plads til mere HD i det terrestriske net, men bliver indholdet bedre af den grund.
Hvis man vil have HD, kan man købe sig en Blu-ray og de film, der falder i ens smag.

Jeg tror faktisk avh er inde på noget med, at man ikke skal være så kanalfikseret, men at man i højere grad skal kunne plukke tv udsendelser ud, hvis jeg forstod dig ret avh.
For mig at se er DVB-T2 og lignende udviklinger ikke gjort for forbrugerens skyld, men for branchens. Okay, det er ikke så stor fordel for forhandlerne, men for tv-stationer, producenter og distributører.
Til top
goAMinD Se dropdown menu
Super bruger
Super bruger
Avatar

Oprettet: 06-August-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 356
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 09:59
Oprindeligt skrevet af Ham_Der Ham_Der skrev:

Ja undskyld, men jeg kommer aldrig til at indse, at det skulle være en fordel at påføre forbrugerne unødige udgifter og besvær, bare for at få plads til nogle flere tv kanaler.
Der er grænser for hvor meget tv, man kan se, og er kvantitet lig med kvalitet?
Ja, der bliver plads til mere HD i det terrestriske net, men bliver indholdet bedre af den grund.
Hvis man vil have HD, kan man købe sig en Blu-ray og de film, der falder i ens smag.

Jeg tror faktisk avh er inde på noget med, at man ikke skal være så kanalfikseret, men at man i højere grad skal kunne plukke tv udsendelser ud, hvis jeg forstod dig ret avh.
For mig at se er DVB-T2 og lignende udviklinger ikke gjort for forbrugerens skyld, men for branchens. Okay, det er ikke så stor fordel for forhandlerne, men for tv-stationer, producenter og distributører.
På et tidspunkt må en folke revolution gennemføres, alle melder sig ud af TV samfundet på én gang. Hvor længe mon der så går før folket får det som folket vil have det? LOL
Blu-ray
Film
Til top
Ham_Der Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 29-Januar-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 1259
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 11:27
Man kunne selvfølgelig også vælge et af de nye IDTV med sat tuner, der er Canal Digital godkendte. Er det ikke DVB-S2 de har?
Det lever vel længere, fordi der er bedre plads på satellitterne.
Eneste ulempe ved det er optagemulighed, men der er måske nogle af dem der har USB optagemulighed? Det kunne også være en god løsning, jeg er ved at indse, at jeg ikke har særlig stor behov for at brænde på DVD.
Til top
avh Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 29-Juli-2005
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2891
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 11:29
Som  påpget #reslfj har vi brug for en billig distribution og her er DVB-T2 et bud.
Ligesom DAB er et dårligt bud, for dyrt pr. bit.
Og det værste eksempel er en avis, der bruger hovedparten af sine omkostninger til distrubtion i stedet for indhold...
 
Hvad der måtte komme af udstyr, som også påpeget af #reslfj tidligere, bestemmer vi egentlig meget lidt over. DVB-T2 kommer uanset hvad vi synes...
 
Det er måden vi udnytter mulighederne på, vi har størst indflydelse på...
 
Meget af det indhold en tv-station sender, kunne fremskaffes andet stedet fra, film og serier kunne købes dirkete ved producenten eller en slags forlag..  

DR,  Tv2 m.fl.  skulle mere betragtes som mediehuse (som de vist også er begyndt på), der udbyder en række programmer, som man tilsvarende kunne vælge at abonnere på...
 
Derfor synes jeg, det var bedst at infrastukturmæssigt fik opbygget et strærkt nedværk, som kunne bruges til alle mulige løsninger.
DVB-T2 kunne så passende indgå i dette netværk... (fordi det er billigt pr. bit envejs)
Begreber som TV, radio, avis m.m. som er kædet sammen med sin distrution kunne nedtones...
Det afgørende er aktrativt indhold.
Det gælder også teknisk kvalitet, f.eks. den musikkvalitet DAB serverer er under al kritik...
 
Altså hvis der grundlæggende er et effektivt netværk, så var der mulighed  at levere attraktivt indhold..
Om det så vil ske er en anden sag...
Kan der skabes forretningsmodeller?
Kan måden rettigheder administreres på umuligøre en sund udvikning? 
 
Det var sådanne emner et medieforlig skulle omhandle, så der kunne komme en fornuftig udvikling...
(f.eks. forholdet mellem public service og kommercielle hensyn)
DVBviewer, Technotrend DVB-S2, Technotrend CT2-4500 DVB-T2, TeVii s470 DVB-S2, Anysee T2C DVB-T2
Til top
Vilhelm Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 24-Marts-2009
Sted: København Ø
Status: Offline
Point: 1508
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 12:46
Oprindeligt skrevet af reslfj reslfj skrev:

Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

Oprindeligt skrevet af miri miri skrev:

... For mig er problemet, at vi herhjemme er kommet på det forkerte tidspunkt hver gang.

- Vi introducerer DVB-T MPEG2 efter at Frankrig er begyndt med DVB-T MPEG4.

- 3½ år efter skifter vi til DVB-T MPEG4 kort før DVB-T2 er en realitet.

Nu kan effekten blive at politikerne ikke tør skifte til DVB-T2 i 2012, når det gælder MUX1 og 2...

Ifølge fransk Wikipedia bruger Frankrig DVB-T MPEG2 til SD-kanaler og MPEG4 til HD-kanaler.

Det er netop et eksempel på at wike-forfatteren ikke kan se forskel på det principielle i teknologien og hvordan man tilfældigvis pt. bruger den i Frankrig. Sådan komprimerer fx youSee også (men naturligvis sender de med DVB-C), men det er mest af historiske årsager fx aht. gamle Sagem bokse.
Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

... Det er ingen planer om at skifte til DVB-T2 for eksisterende MUX 1-5. Heller ikke i fx Sverige, hvor man netop har besluttet at bruge DVB-T2 på ledige MUX fra efteråret eller næste år.
Der er ingen offentlige planer - og sikker heller ikke helt konkrete planer - men der er helt bestemt tanker - også mange steder uden for mit hoved.  
De nye svenske licenser er ikke bundet til en bestemt mux, men kan flyttes rundt efter Teracom's ønsker.  Det vil fx være meget nærliggende indenfor 12-18 mdr ,  at samle de ret dyre Canal+ kanaler (pt mest SE-mux3) i en een mux og sende denne mux med DVB-T2/MPEG-4.  De Boxer kunder, der betaler ret meget pr mdr for Canal+, vil da skulle have en ny boks, men Boxer vil få  mere en dobbelt kapacitet uden andre udgifter end at bytte boksene.  
 
For 3-4 mdr siden kunne du - Vilhelm - i øvrigt  have sagt det samme om SE-mux6 - der er ingen planer og ingen beslutninger - men nu sker DVB-T2 omstillingen alligevel indenfor få måneder.
.......


Jeg har stor respekt for hvad du skriver, Lars Du er den der klart ved mest om disse sager. Tak for dine indlæg. Lad mig bemærke følgende til det du skriver:

Jeg forstår ikke din bemærkning om Wikipedia-forfatteren.

Flere herinde er kommet med påstande der kunne tyde på at Danmark er fuldstændig tabt bag af en vogn. Så enkelt er det ikke. Således skriver Miri at vi i Danmark begyndte med MPEG2 (i DTT-nettet) efter at Frankrig var begyndt med MPEG4. Det er ikke korrekt. Frankrig begyndte i 2005 og Danmark 2006 (MUX1) – begge med MPEG2.
Da Danmark i 2009 begyndte at sende MUX 2-5 (nye DR-kanaler og betalings-tv fra Boxer TV), tog man MPEG4 i brug. Flere lande, herunder Sverige, var hurtigere ude, men bruger stadig fortrinsvis MPEG2, også til betalingskanaler. Danmark har for længst besluttet fuld overgang til MPEG4 i DTT-nettet fra 2012. I Sverige har man ikke vedtaget en fast dato for overgang til MPEG4, og strategien er forsigtig. Så vidt jeg forstår de svenske sendetilladelser, kan det tidligst ske ved udgangen af 2013.

Sverige er på visse punkter længere fremme i skoene end Danmark. Således har man i modsætning til os en klar strategi for udviklingen frem til 2014. Den er fra marts 2010 og kan studeres her: Radio- och TV-verkets strategi för tillståndsgivning för marksänd tv 2010–2014 (pdf)

Den nylige beslutning om sendetilladelser til 9 HD-kanaler i Sveriges sendenät 6-7 i standarden DVB-T2 viser hvor vigtig planlægning er. Danmark kunne lære noget, og bør hurtigst muligt komme i gang, også med oplysningsarbejde, således at forbrugerne undgår fejlinvesteringer. Netop denne forbrugersag er en af de vigtigste drivkræfter for mit eget vedkommende. Jeg er enig med dig i at MUX 6 i Danmark bør bruges af Boxer TV til 4-5 HD-kanaler i standarden DVB-T2. Gør man ikke det, tror jeg ikke meget på DTT-nettets fremtid i Danmark.

Men den svenske strategi går ikke ud på hurtig overgang til DVB-T2 for eksisterende MUX (sendenät 1-5). De muligheder, du – Lars – anfører om at flytte om på eksisterende svenske tv-kanaler, vedrører ikke overgang til DVB-T2. Det vil kræve at et eksisterende sendenät (MUX) går over på en gang, og en sådan overgang indgår ikke i strategien og er formentlig udelukket for hidtidige sendetilladelser før deres udløb ved udgangen af 2013.



Redigeret af Vilhelm - 20-Juni-2010 kl. 12:49
Venlig hilsen, Vilhelm
Til top
reslfj Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 14-Maj-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2247
Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-Juni-2010 kl. 17:14
Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

Jeg forstår ikke din bemærkning om Wikipedia-forfatteren.
 
Lad mig starte med at sige: "Lavpraktiske forhold er ligegyldige, det er kun teori og principper, der tæller." 
I den sammenhæng indeholder din artikel fra den franske wiki  nærmest ingenting.  Jeg taler om, hvad man kan gøre - fx blande T/T2 og MPEG2/4 helt vilkårligt. , Denne artikel beskriver, hvad man pt. gør i Frankrig og det er overvejende historisk begrundet. 

Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

Flere herinde er kommet med påstande der kunne tyde på at Danmark er fuldstændig tabt bag af en vogn. Så enkelt er det ikke. Således skriver Miri........
I Sverige har man ikke vedtaget en fast dato for overgang til MPEG4, og strategien er forsigtig. Så vidt jeg forstår de svenske sendetilladelser, kan det tidligst ske ved udgangen af 2013.

Sverige er på visse punkter længere fremme i skoene end Danmark. Således har man i modsætning til os en klar strategi for udviklingen frem til 2014. Den er fra marts 2010 og kan studeres her: Radio- och TV-verkets strategi för tillståndsgivning för marksänd tv 2010–2014 (pdf)
 
Det mener jeg ikke, jeg har skrevet, Men jeg har fremhævet, at Danmark burde have taget DVB-T2 alvorligt - allerede i 2007 - og undersøgt om man evt. kunne have lavet samme plan som UK lavede i November 2007- at udskyde indførelsen af MPEG-4 indtil også DVB-T2 var klar. Dermed havde man kunnet skåne forbrugerne for et ekstra box/tv skift og meget hurtigere fået mere og/eller billigere antenne-tv..  
Og jeg skrev det faktisk i 2007.

Oprindeligt skrevet af Vilhelm Vilhelm skrev:

Men den svenske strategi går ikke ud på hurtig overgang til DVB-T2 for eksisterende MUX (sendenät 1-5).

Her må jeg mene du ikke kan læse svensk 'koncensus-tekst',  hvor ordene 'kan' og 'bør' meget ofte har betydningen 'skal hvis muligt'.  Der står i rtvv strategien i sammenfatningen side 4:
 
"Utsändningstekniken DVB-T2 bör införas i marknätet. Introduktionen kan påbörjas så snart frekvensutrymme motsvarande åtminstone ett helt sändarnät finns tillgängligt."
 
Der tales om (hele) marknätet og ikke kun om Nät6 og Nät7.  Det er introduktionen, der kan påbegyndes så snart mindst et helt nät er tilgængeligt, men tro mig, det betyder, hver gang en sådan kapacitet bliver ledig eller kan aftales ledig, så skal DVB-T2  overvejes.
 
Du skal også bemærke at SVT, der har hele MUX1, er blevet nødt til at afgive kapacitet til 2 yderligere kanaler på MUX1, som betingelse for at få HD kanalerne. 
 
Heller ikke jeg tror, at der ikke vil forblive mindst én DVB-T mux ganske længe, men jeg er faktisk ikke sikker på det nødvendigvis bliver mux1.  Denne mux har næsten 100% dækning, og jeg kan let forestille mig et ønske om at samle og sende 20 SD programmer til absolut alle i Sverige via  denne mux. 
 
Man skal  tage antallet af DTT husstande (for Boxer alene ~700.000) og dividere det årlige salg af DTT udstyr op heri. Så får man en ret rimelig ide omkring, hvornår de fleste har mindst en DVB-T2 modtager.  Jeg kender ikke de nøjagtige tal, men det er ikke noget der bare ligner 8-10 år - jeg vil tro det halve er højt sat.  Faktisk vil jeg tro, at efter OL i 2012, vil få DVB-T til at virke mere gammeldags end vi betragter MPEG-2 nu. 
 
De pt. 3 Canal+ kanaler koster 279 SEK/md og nu kommer der  yderliger en C+ HD og en C+ SD kanal.   Det er ikke noget problem at bytte boks gratis for folk der betaler så meget.
 
Lars Smile
Send mindst én DR kanal HEVC kodet, så alle forstår at alt nyt skal kunne HEVC.
Til top
 
 Besvar Besvar Side  <12345 10>
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu