Print side | Luk vindue

Er digital mere korrekt end vinyl?

Udskrevet fra: recordere.dk - Danmarks AV Forum
Kategori: Generelle emner
Forumnavn: Teknik & Teori
Forumbeskrivelse: Generel teknik og teori.
Web-adresse: https://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=131882
Udskrevet den: 01-Maj-2024 kl. 03:46


Emne: Er digital mere korrekt end vinyl?
Skrevet af: Raskolnikov
Emne: Er digital mere korrekt end vinyl?
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 10:08
Jeg lytter til en podcast der hedder "The Accidental Tech Podcast" og i sidste uge talte de om vinyl kontra digital. De mener at digital er et meget nøjagtig og korrekt format end vinyl bla. fordi at vinylplader er skåret i plastik. Har de en pointe? 

Altså ikke hvad man foretrækker, men i stedet at tanken at digital er mest korrekt i forhold til at optage lyd og musik. 

http://atp.fm/episodes/60 - http://atp.fm/episodes/60  

Debatten raser også her: 
http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?t=155094 - http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?t=155094



Svar:
Skrevet af: Infinity
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 10:20
Det er jo en gammel religionskrig.
Digital lyd har størst forvrængning ved lave niveauer og analog lyd har lavest forvrængning (inden overstyring) ved høje lydstyrker.

Så det kan reelt ikke sammenlignes.

Du kan synes det ene er bedre end det andet, men det er smag og behag.

-------------
mvh Infinity


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 10:27
Vinyl har et større lydspektrum end CD, som er begrænset til 20-20.000 Hz. Det betyder bl.a. at "overtoner" fra instrumenter gengives.

Men ligesom vi er vænnet fra smør til kærgaarden, så har vi vænnet os til den digitale lyd. Jeg forsøgte at genopdage vinylen for et par år siden, men det lyder ikke som jeg vil ha det, og CD'en vinder hos mig.

Iøvrigt blev mange optagelser lavet digitalt i årene inden CD kom på markedet. Dvs de vinyler er med digital lyd.


Skrevet af: Raskolnikov
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 10:31
Det skal måske lige nævnes at jeg selv foretrækker vinyl. På vinyl bliver lyden aldrig skarp og det gør, at jeg lytter til mere musik. Især stemmer synes jeg også bliver gengivet langt mere naturligt på vinyl. 

Det virker også som om at man skal bruge ret mange penge på digital før man får noget der er rigtig godt og måske skal man ud i High Res eller DSD filer. 


Skrevet af: opzouten
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 12:51
Rent matematisk, så ja. 


Skrevet af: fiskerendk
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 15:29
Altså lyd er jo i sagens natur analog så jeg kan kun sige som så mange gange før at jeg syntes ikke det giver så stor mening at diskutere. Du kan med digital "lagre" og sende præcis det samme hver gang derfor kan man godt kalde det mere korrekt. Men igen lyden er blevet indspillet analogt og konverteret til digital for at lagre det. Når det afspilles konverteres det igen til analog. Jeg mener derfor at analog må være det mest korrekte da det jo er den analog lyd dine ører høre.


Skrevet af: katbird
Skrevet den: 21-April-2014 kl. 18:28
http://www.vox.com/2014/4/19/5626058/vinyls-great-but-its-not-better-than-cds - Vinyl's great, but it's not better than CD's
Og diskussion om samme artikel hos Steve Hoffman.
http://forums.stevehoffman.tv/threads/vinyls-great-but-its-not-better-than-cds.350126/ - Steve Hoffman


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 07:27
Oprindeligt skrevet af fiskerendk fiskerendk skrev:

Altså lyd er jo i sagens natur analog så jeg kan kun sige som så mange gange før at jeg syntes ikke det giver så stor mening at diskutere. Du kan med digital "lagre" og sende præcis det samme hver gang derfor kan man godt kalde det mere korrekt. Men igen lyden er blevet indspillet analogt og konverteret til digital for at lagre det. Når det afspilles konverteres det igen til analog. Jeg mener derfor at analog må være det mest korrekte da det jo er den analog lyd dine ører høre.

Jeg synes det oprindelige spørgsmål er skidt formuleret. Det er et grundprincip sat op imod en konkret implementering. Det burde være "digital vs analog", eller f.eks. "CD vs vinyl". For mens jeg er enig i at analog rent principielt er bedre end digital, alene pga det faktum at vores ører er analoge, så er vinyl langt fra en perfekt analog repræsentation af optagelsen. Det er bare endt med at være det mest udbredte analoge medie.

Men hvis vi i stedet for at se på den teoretiske side af sagen, vender spørgsmålet sådan at det handler om de konkrete implementationer, så vinder vinyl langt hen ad vejen alligevel, på trods af de åbenlyse begrænsninger. Hvis vi ser på det principielt bedste, hvilket medie er under helt optimale betingelser hele vejen igennem i stand til at levere den bedste repræsentation af en indspilning, så mener jeg helt klart det er de digitale medier. Især hvis vi taler om 24 bit eller DSD. Jeg mener ikke at de teoretiske begrænsninger ved digital-teknikken reelt er hørbare når vi kommer op i de opløsninger, hvorimod vinylens begrænsninger er særdeles hørbare. At vinylen alligevel meget ofte vinder, handler simpelthen om at udførelsen meget ofte er bedre. Rigtigt mange plader, muligvis flertallet, er simpelthen bevidst eller ubevidst "handicappet" i den digitale version, mens vinyl-versionen er en mere direkte indspilning der helt grundlæggende har bedre lyd. Derfor mener jeg at spørgsmålet har to udfald: Digital-teknikken KAN levere en gengivelse der er mere korrekt end vinyl, men hvis vi sammenligner slutresultatet er det meget ofte vinyl der lyder bedst i praksis. Ikke på grund af vinylens egenskaber, nærmere på trods af dem. Digital-teknikkens fordele kan ikke opveje dét at mange digitale udgivelser er dårlige. Hvis vi derfor tager udgangspunkt i at vi gerne vil have den mest korrekte gengivelse af en indspilning, så er vi reelt nødt til at have begge formater. Hvis vi i stedet for at diskutere principper "bare" vil have den bedst lydende version af en specifik plade, så vil det meget ofte være vinyl-versionen.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: Rasmusdc
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 08:35
Otto hvis jeg forstår din formulering korrekt..

så kort sagt, Ja hvis man udnytter mediet til sit fulde potentiale, så kan man få en stor opløsning på digital, som nærmer sig Analoge.

men fordelen ved den digitale, er også at du har mindre "muligheder" for forringelse inden du rammer højtaleren?..

er selv vinyl enthusiast, ikke så meget pga. lyden, mere pga oplevelsen af det Analoge medie, men mine erfaringer siger mig, at det er "lettere" at komme til ren lyd med det digitale medie, end det analoge..

jeg kan stå med en ringere digital kilde, men den skal ikke igennem en pickup, i et åbent miljø med støv kilder, hvor nåletryk, rystelser, kabler har noget at sige, samt effektiviteten og stabilitet af PSU og Omdrejninger, pladens stand (hvilket man også kigger meget på, når man køber brugte plader)....

Jeg er ikke specialist, men alle disse parametre gør at det er VÆSENTLIGT lettere at få ringe / mindre god lyd ud af en plade spiller, end det er af et digitalt media..

Og er selv tilfreds med kvaliteten fra Spotify i deres "høj opløste" filer i Premium abonnomnentet.

Men det sjove er jeg nyder musikken mere på det analoge medie, en af de store ting for mig er udbuddet i min vinyl samling er mindre end på spotify, det lyder lidt sjovt, men for mig så har jeg svært ved at se træerne for bare skov på spotify, hvor jeg har en 100 plader, og jeg har et direkte mål, når jeg vil høre musik, og jeg ikke bliver fristet til "Intro" lytning, med at skippe tracks, før jeg er igennem dem.

-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=73079&PID=735791&title=work-in-progress-hjemmebio#735791 - Min Hjemmebio


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 10:11
Oprindeligt skrevet af Rasmusdc Rasmusdc skrev:



så kort sagt, Ja hvis man udnytter mediet til sit fulde potentiale, så kan man få en stor opløsning på digital, som nærmer sig Analoge.

Ja, det nærmer sig det teoretisk perfekte analoge, mere end vinyl gør.

Oprindeligt skrevet af Rasmusdc Rasmusdc skrev:

men fordelen ved den digitale, er også at du har mindre "muligheder" for forringelse inden du rammer højtaleren?..

Både og vil jeg sige. Ja i selve afspilningen kan du ødelægge mere med en pladespiller end med en digital afspiller. Men i stedet for at fokusere på hvor dårligt det kan være, synes jeg man skal fokusere på hvor godt det kan blive for en ret beskeden investering, for jeg synes ikke det er hverken svært eller dyrt at lave ret god lyd med vinyl.

Men hvis vi ser på selve produktionen, så har det digitale domæne også indført nogle nye muligheder for forringelser (som nogle gange er bevidste, f.eks. dynamik-komprimering), som på overfladen får udgivelsen til at lyde "pænt", men som også fjerner noget dybde, dynamik og detaljer. Principielt kan disse fænomener også eksistere på en vinyl-udgivelse, men i praksis bliver der bare kælet mere for vinyl-udgivelserne, fordi udgiverne godt ved at hvis du køber en LP i dag, så er du i et eller andet omfang en entusiast der sætter pris på at opleve musikken, og derfor vil man gerne levere den "ægte vare". Hvis du hører musikken på Spotify, så er der større sandsynlighed for at det bliver brugt som "baggrundsstøj", og så får du "radio-versionen" som er pumpet op.

Det handler derfor i høj grad om at definere om vi diskuterer hvilket medie der principielt er bedst, eller hvilket medie man skal købe hvis man vil have sin musik til at lyde bedst muligt.

Det der kan blive interessant er om f.eks. en service som Pono kan skabe en opfattelse hos musikudgiverne af at folk der lytter til HD musik (24 bit, DSD osv) tilsvarende er entusiaster der ønsker den "ægte vare", og derfor begynder at levere "vinyl-masteren" til disse services, mens iTunes, Spotify osv får "radio-masteren". Hvis dét sker, så er der en mulighed for at vi kan få det bedste fra begge verdener, dvs. et højkvalitets digitalt medie, hvor indholdet ikke er handicappet men er designet til at blive gengivet på et ordentligt anlæg.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 10:25
Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

Vinyl har et større lydspektrum end CD, som er begrænset til 20-20.000 Hz. Det betyder bl.a. at "overtoner" fra instrumenter gengives.

Det er helt grundlæggende forkert. Hvis du synes instrumenternes overtoner lyder bedre/mere naturligt på vinyl, så er det ikke på grund af et større lydspektrum, tværtimod så får du næppe en LP til at levere 20 kHz uanset hvordan du vender og drejer det. Det er altså andre led i kæden der medfører dén oplevelse, hvis du oplever det sådan.

Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

Men ligesom vi er vænnet fra smør til kærgaarden, så har vi vænnet os til den digitale lyd. Jeg forsøgte at genopdage vinylen for et par år siden, men det lyder ikke som jeg vil ha det, og CD'en vinder hos mig.

Jeg vil gerne melde mig ud af dit "vi"... Smile Jeg er vokset op med Kærgaarden, men det krævede bestemt ikke tilvænning at skifte til smør, som jeg helt grundlæggende mener smager væsentligt bedre, og småarrogant som jeg er mener jeg at hvis man argumenterer imod dét, uanset hvad man er blevet "vænnet til", så har man et helt grundlæggende problem med at evaluere hvad kvalitet er, som formentligt strækker sig længere end madvarer. Men det er måske bare min generelle aversion imod "wannabe-madvarer" der taler dér... 

Derudover er min oplevelse at langt størstedelen af vinylens fremgang i disse år kommer fra nye brugere, dvs. unge som ikke har noget nostalgisk forhold til vinyl, og i dén grad er vokset op med digitale medier. Ikke fra folk der vender tilbage til en gammel vinyl-samling.

Det siger jeg ikke for at negligere dit valg, men jeg mener ikke at vanens magt har ret meget at gøre med det. Vi fokuserer på forskellige aspekter af lydkvaliteten, ligesom musikvalget også kan spille ind. Så dit valg er ikke mere rigtigt eller forkert end andres.

Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

 Iøvrigt blev mange optagelser lavet digitalt i årene inden CD kom på markedet. Dvs de vinyler er med digital lyd.

I vinyl-kredse er der også netop en ret udbredt holdning om at mange af vinylerne fra dén periode, hvor producenterne stadig skulle lære at bruge digital-teknikken ordentligt, er de vinyler der lyder ringest. Og hvis du A/B tester CD vs vinyl, så mener jeg at CD'en oftere vinder hvis du vælger plader fra start-80'erne, end fra andre perioder.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: opzouten
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 12:11
Min pointe var at betragtet som en matematisk afbildning er digital lyd at foretrække. Et analogt signal der samples korrekt kan reproduceres til et 100 % identisk signal iflg Nyquist-Shannon samplings teoremet. 

Vinyl er ikke en fuldstændig perfekt rekonstruktion, og ofte vil mastereringen være lavet specielt til vinyl, og dermed anderledes end til CD. 

Så ja digital er mere korrekt, men vinyl kan også lyde rigtig godt, hvilket jeg selv nyder fra tid til anden. 

Hvad øret angår, så er det faktisk digitalt i sidste ende. Når lyden når den basilare membran og via hårcellerne bliver transporteret videre til hørecentret, foregår det via elektriske impulser på samme måde som i et digitalt serielt interface. Det har dog ingen betydning mht om det bliver afspiller på CD/stream eller vinyl. 




Skrevet af: kenneth85
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 14:09
Nu spørger jeg måske bare dumt. Men når man LAVER en Vinyl plade
Så foregår det vel på en maskine.
En sådan maskine kan vel ikke overføre lyden uden at have den digitalt først?

Eller har den en vinyl plade den konstant overføre det analog signal fra. Og hvis dette er tilfældet så vil denne plade vel blive slidt efterhånden som man får produceret flere og flere vinyler? Dette forringer vel gradvist lyden på de produceret vinyl plader?

Eller sagt på en anden måde Hvis en vinyl er lavet med en maskine fra en digital kilde hvordan kan en vinyl så nogen sinde være bedre end et digital medie når det er bedst?

-------------
Når noget har godt design og er brugervenligt, så bruger man det mere.


Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 14:32
Der blev skåret vinylplader længe inden digitalteknikken trådte ind......

Klaus

-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 14:59
Oprindeligt skrevet af opzouten opzouten skrev:



Så ja digital er mere korrekt, men vinyl kan også lyde rigtig godt, hvilket jeg selv nyder fra tid til anden. 


Jeg bryder mig ikke om den generalisering, jeg synes det er for skarpt formuleret til at være retvisende. Og det lugter meget af det argument jeg meget ofte ser fremført, nemlig at hvis man foretrækker vinyl så er det fordi man subjektivt foretrækker en bestemt forringelse af lyden, og "bare godt kan lide lyden" af dén forringelse. Sådan mener jeg ikke man kan stille det op. Digitalt KAN VÆRE mere korrekt, men er det langtfra altid. Hvis du har en dynamik-komprimeret CD, og en ikke-komprimeret LP, så mener jeg sagtens man kan argumentere for at vinyl-versionen er mere korrekt end CD'en, i absolutte termer. Derfor mener jeg ikke at dét at foretrække en korrekt gengivelse, og dét at høre sin musik (evt. dele af sin musik) på vinyl, nødvendigvis er i modstrid med hinanden. Hvis scenariet er sådan, at CD'en er komprimeret mens vinylen ikke er, så vil jeg personligt vælge vinylen NETOP fordi det er en mere korrekt repræsentation af musikken - også selv om jeg risikerer at få lidt støj med i købet.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: kenneth85
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 15:32
Oprindeligt skrevet af KlausDM KlausDM skrev:

Der blev skåret vinylplader længe inden digitalteknikken trådte ind......

Klaus

Dette faktum benægter jeg heller ikke. Prøver blot at få en forståelse af hvordan en Vinyl plade bliver lavet. Både dengang og i dag.

Nogle der evt har et link til en dokumentar omkring dette? :) Kunne være lidt spændende at se.
Sådan en "How is it made" video :)



-------------
Når noget har godt design og er brugervenligt, så bruger man det mere.


Skrevet af: Raskolnikov
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 16:08
Oprindeligt skrevet af kenneth85 kenneth85 skrev:

Nu spørger jeg måske bare dumt. Men når man LAVER en Vinyl plade
Så foregår det vel på en maskine.
En sådan maskine kan vel ikke overføre lyden uden at have den digitalt først?

Eller har den en vinyl plade den konstant overføre det analog signal fra. Og hvis dette er tilfældet så vil denne plade vel blive slidt efterhånden som man får produceret flere og flere vinyler? Dette forringer vel gradvist lyden på de produceret vinyl plader?

Eller sagt på en anden måde Hvis en vinyl er lavet med en maskine fra en digital kilde hvordan kan en vinyl så nogen sinde være bedre end et digital medie når det er bedst?


En "master" plade bliver skåret og den er denne man trykke kopierne udfra. 
http://www.youtube.com/watch?v=Ua7Cn2f6I9E - https://www.youtube.com/watch?v=Ua7Cn2f6I9E


Skrevet af: kenneth85
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 19:21
Fandt lige en anden video der viser både Master og hvordan denne bliver brugt.

http://www.youtube.com/watch?v=_PRxEoWNQls - https://www.youtube.com/watch?v=_PRxEoWNQls

Syntes dog ikke det er klart, hverken ved denne eller ved den video Raskolnikov linker til om Master Vinyl pladen bliver lavet ud fra et digital signal eller om et band står og spiller sangen når pladen bliver skåret.

Fordi hvis bandet ikke står og spiller samtidig og signalet overføres analogt fra deres instrumenter til master record så er man jo lige vidt hvor en pc via en DAC og ADC konvatere det som de har spillet.
Ret mig endelig hvis jeg tager fejl. :)


-------------
Når noget har godt design og er brugervenligt, så bruger man det mere.


Skrevet af: dpny
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 19:41
Oprindeligt skrevet af kenneth85 kenneth85 skrev:

Nu spørger jeg måske bare dumt. Men når man LAVER en Vinyl plade
Så foregår det vel på en maskine.
En sådan maskine kan vel ikke overføre lyden uden at have den digitalt først?

Eller har den en vinyl plade den konstant overføre det analog signal fra. Og hvis dette er tilfældet så vil denne plade vel blive slidt efterhånden som man får produceret flere og flere vinyler? Dette forringer vel gradvist lyden på de produceret vinyl plader?

Eller sagt på en anden måde Hvis en vinyl er lavet med en maskine fra en digital kilde hvordan kan en vinyl så nogen sinde være bedre end et digital medie når det er bedst?

 
Start med at se et par videoer på youtube så du ved hvordan man rent faktisk laver vinylplader. Det lyder som om du ikke ved hvordan de laves.
 
http://www.youtube.com/results?search_query=how+its+made+vinyl+records - http://www.youtube.com/results?search_query=how+it%27s+made+vinyl+records



Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 20:47
Oprindeligt skrevet af kenneth85 kenneth85 skrev:


Fordi hvis bandet ikke står og spiller samtidig og signalet overføres analogt fra deres instrumenter til master record så er man jo lige vidt hvor en pc via en DAC og ADC konvatere det som de har spillet.


Engang i "tidernes godmorgen", indspillede man direkte ned på pladen. Men så opfandt man magnetbåndet og kunne dermed opbevare de analoge optagelser af musikerne - og endda mixe dem sammen, inden man skar det ud i vinyl.

Læs evt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multitrack_recording - http://en.wikipedia.org/wiki/Multitrack_recording

Overvej at vinyl er ret kompromisfyldt, grundet dets trods alt begrænsede opløsning. Analogt har man i mange, mange år, brugt spolebåndoptagere til at optage på. Spolebåndoptagere der i dynamik- og frekvens-område er vinyl langt langt overlegent.

Klaus


-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 20:49
Det er mere end sandsynligt, at masteren inden for de to sidste årtier, undspringer fra samme digitale kilde der bruges til cd'en. Her vil det nok ikke give mening, at diskutere forskellen på lyden. I dette tilfælde vil lp'en jo også lide under cd'ens mangelfulde transientgengivelse, som har sit udspring i 16 bit teknologien. Denne kan ikke gengive alle frekvenser fuldt, og er for langsom til gengivelse af meget hurtige instrumentanslag.
Før dette digitale "uvæsen" blev musik optaget analogt, og fremstod på lp med sit fulde frekvensbånd, uden stejle trapper med huller i frekvensbåndet.
Endnu tidligere blev musikken optaget live, direkte på en acetatskive, og derfra udgik en masseproduktion af lp'er. I 1960'erne kom en flerspors båndoptager ind over, men stadigvæk analogt, men med mulighed for "efterbearbejdning".
Nej, digital er ikke mere korrekt end vinyl, men digital er mindre korrekt end analog ( når vi snakker 16 bit cdlyd ). Og ved analog snakker jeg ikke om vinyl, men som udgangspunkt blot, at analog gengiver/kan gengive frekvenserne til fulde og mest korrekt.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 21:21
Oprindeligt skrevet af Raskolnikov Raskolnikov skrev:


Oprindeligt skrevet af kenneth85 kenneth85 skrev:

Nu spørger jeg måske bare dumt. Men når man LAVER en Vinyl plade
Så foregår det vel på en maskine.
En sådan maskine kan vel ikke overføre lyden uden at have den digitalt først?

Eller har den en vinyl plade den konstant overføre det analog signal fra. Og hvis dette er tilfældet så vil denne plade vel blive slidt efterhånden som man får produceret flere og flere vinyler? Dette forringer vel gradvist lyden på de produceret vinyl plader?

Eller sagt på en anden måde Hvis en vinyl er lavet med en maskine fra en digital kilde hvordan kan en vinyl så nogen sinde være bedre end et digital medie når det er bedst?



En "master" plade bliver skåret og den er denne man trykke kopierne udfra. 
http://www.youtube.com/watch?v=Ua7Cn2f6I9E - https://www.youtube.com/watch?v=Ua7Cn2f6I9E

Korrekt! Og blandt entusiaster var det et must at få een af de første tryk, da matricen efterhånden blev slidt, og lyden derfor blev en lile bitte smule ringere.


Skrevet af: kenneth85
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 21:21
Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

  
Start med at se et par videoer på youtube så du ved hvordan man rent faktisk laver vinylplader. Det lyder som om du ikke ved hvordan de laves.
 
http://www.youtube.com/results?search_query=how+its+made+vinyl+records - http://www.youtube.com/results?search_query=how+it%27s+made+vinyl+records

Har nu set et par videoer.
Så trækker mig fra denne diskution.
CDer er fint nok for mig :)

Tak for diverse links. Håber andre også fandt dem brugbare.


-------------
Når noget har godt design og er brugervenligt, så bruger man det mere.


Skrevet af: Byteman2
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 21:38
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Det er mere end sandsynligt, at masteren inden for de to sidste årtier, undspringer fra samme digitale kilde der bruges til cd'en. Her vil det nok ikke give mening, at diskutere forskellen på lyden. I dette tilfælde vil lp'en jo også lide under cd'ens mangelfulde transientgengivelse, som har sit udspring i 16 bit teknologien. Denne kan ikke gengive alle frekvenser fuldt, og er for langsom til gengivelse af meget hurtige instrumentanslag.
Før dette digitale "uvæsen" blev musik optaget analogt, og fremstod på lp med sit fulde frekvensbånd, uden stejle trapper med huller i frekvensbåndet.
Endnu tidligere blev musikken optaget live, direkte på en acetatskive, og derfra udgik en masseproduktion af lp'er. I 1960'erne kom en flerspors båndoptager ind over, men stadigvæk analogt, men med mulighed for "efterbearbejdning".
Nej, digital er ikke mere korrekt end vinyl, men digital er mindre korrekt end analog ( når vi snakker 16 bit cdlyd ). Og ved analog snakker jeg ikke om vinyl, men som udgangspunkt blot, at analog gengiver/kan gengive frekvenserne til fulde og mest korrekt.

Det kommer vel an på hvad de benytter som "input" til produktionen.  Diverse musik programmer kan jo håndtere 24-bit og 32-bit. Så de behøver vel ikke stoppe det ned på en CD. Jeg ved dog ikke hvad det mest normale er.


Skrevet af: strandvasker
Skrevet den: 22-April-2014 kl. 22:25
Hold nu kaje en gang øregas.. Smile

Lad os starte et helt andet sted. 

Forestil dig at du har en rende med en elektromagnet A i den ene ende og enelektromagnet B i den anden. Nede i renden ligger en bowlingkugle af jern. Ved at sætte strøm til de to elektromagneter kan du få kuglen til enten at rulle i den ene eller den anden retning.

I den analoge version har du mulighed for trinløst at justere hvor meget strøm hver af elektromagneterne skal have. Det betyder at du kan styre kuglen præcist frem og tilbage i renden mellem A og B.

I den digitale version har du kun mulighed for at give elektromagneterne enten fuld power eller ingenting, til gengæld har du mulighed for at vælge hvor længe du vil have fuld power på A eller B ned til en milliontedel sekund. 

Hvis nu vi leger at bowlingkuglen ikke har nogen vægt, så vil den digitale version betyde at bowlingkuglen enten knalder lynhurtigt mod enten A eller B selv om der kun er power på magneterne i et millisekund. Det vil være umuligt at få kuglen til at trille roligt frem og tilbage et sted i midten, for da den er uden vægt kan den accelerere uendeligt hurtigt og vil smadre direkte mod magneten lige så snart der er strøm på den. Set i det lys er den digitale version noget lort - i den analoge version har man meget bedre mulighed for at styre kuglen forsigtigt frem og tilbage i renden.

Men i den virkelig verden er sådan en bowlingkugle af jern temmeligt tung og ikke specielt nem at accelerere op i fart eller bremse ned igen for den sags skyld. Det betyder, at selv om den digitale version i teorien kun kan styre kuglen frem og tilbage i trin, så gør kuglens vægt og inerti at det slet ikke er muligt at få den til at rykke sig trinvist. Kuglen bevæger sig med andre ord analogt selv om styringen er digital. Den analoge styringsversion må også leve med kuglens inerti.

Set fra kuglens perspektiv er det totalt ligegyldigt om den tiltrækkes af magnet A fordi den analoge styring har skruet en smule op for strømmen i noget tid eller om den tiltrækkes af magnet A fordi den digitale styring sætter fuld blus på magnet A i nogle milliontedele af et sekund. Kuglens inerti skal stadig overvindes og det tager den tid det tager uanset om kuglen accelereres af en lille tiltrækning i "lang" tid eller en stor tiltrækning i "kort" tid. Kuglen er med andre ord "træg" i forhold til den styring der er på magneterne.

Oversat til hifisprog er bowlingkuglen højttalerens membran. Kilden der styrer membranen kan være digital eller analog alt det den vil, i sidste ende skal lyden leveres til vore ører via en "tung" højttalermembran der slet ikke kan acceleres hurtigt nok til at reproducere alle de der teoretiske forskelle folk disker op med i tråden her.

Glem alt det fis om at cd'ens 16 bit teknologi mangler mulighed for at gengive transienter. Hvis transienterne er så korte at den digitale teknologi ikke opfanger dem, så er det stensikkert at dine (til sammenligning) røvlangsomme højttalermembraner heller ikke når at levere det lufttryk transienten bør leveres som.

Glem også ævlet om digitale trin og firkantede lydsinaler, det kan godt være de er der i teorien, men dine højttalere magter slet ikke at levere tingene så firkantet, det tager alt for lang tid at få membranerne sat i bevægelse og bremset ned igen til at levere en firkant - dine membraner er så tunge at de bevæger sig "analogt" uanset hvilken teknologi der leverer signalet.

Det giver ikke mening at diskutere detaljer der er for fine til overhovedet at kunne gengives af den højttalerteknologi vi har til rådighed.

..og dermed er vi tilbage ved mit sædvanlige mantra i den slags debatter her, drop al den fantasere om hvad der måske og måske ikke kan høres, blindtest lortet og få svaret på om du reelt kan høre forskel eller du kun kan høre en forskel når du ved på forhånd om du skal mene det ene eller det andet.


Skrevet af: dpny
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 08:26
Oprindeligt skrevet af kenneth85 kenneth85 skrev:

Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

  
Start med at se et par videoer på youtube så du ved hvordan man rent faktisk laver vinylplader. Det lyder som om du ikke ved hvordan de laves.
 
http://www.youtube.com/results?search_query=how+its+made+vinyl+records - http://www.youtube.com/results?search_query=how+it%27s+made+vinyl+records

Har nu set et par videoer.
Så trækker mig fra denne diskution.
CDer er fint nok for mig :)

Tak for diverse links. Håber andre også fandt dem brugbare.

 
Linkede bare til det fordi man ofte ser alle mulige påstande om hvordan vinyl er bedre end CD (og digital i det hele taget) som bygger på luftige spekulationer. CD formatet ér godt og der er IMO ingen som helst grund grund til at vælge vinyludgaven af den samme musik, med mindre det rent faktisk er en anden og bedre master der er brugt til vinyludgaven. IMO vil man for de samme penge altid få bedre teknisk kvalitet med CD-afspiller frem for en vinyl ditto.


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 10:06
Oprindeligt skrevet af Byteman2 Byteman2 skrev:

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Det er mere end sandsynligt, at masteren inden for de to sidste årtier, undspringer fra samme digitale kilde der bruges til cd'en. Her vil det nok ikke give mening, at diskutere forskellen på lyden. I dette tilfælde vil lp'en jo også lide under cd'ens mangelfulde transientgengivelse, som har sit udspring i 16 bit teknologien. Denne kan ikke gengive alle frekvenser fuldt, og er for langsom til gengivelse af meget hurtige instrumentanslag.
Før dette digitale "uvæsen" blev musik optaget analogt, og fremstod på lp med sit fulde frekvensbånd, uden stejle trapper med huller i frekvensbåndet.
Endnu tidligere blev musikken optaget live, direkte på en acetatskive, og derfra udgik en masseproduktion af lp'er. I 1960'erne kom en flerspors båndoptager ind over, men stadigvæk analogt, men med mulighed for "efterbearbejdning".
Nej, digital er ikke mere korrekt end vinyl, men digital er mindre korrekt end analog ( når vi snakker 16 bit cdlyd ). Og ved analog snakker jeg ikke om vinyl, men som udgangspunkt blot, at analog gengiver/kan gengive frekvenserne til fulde og mest korrekt.

Det kommer vel an på hvad de benytter som "input" til produktionen.  Diverse musik programmer kan jo håndtere 24-bit og 32-bit. Så de behøver vel ikke stoppe det ned på en CD. Jeg ved dog ikke hvad det mest normale er.

Det mest normale er - desværre for CD-mediet - at den digitale udgivelse er dynamik-komprimeret. Det er måske nok den samme "master", men masteren har en mere direkte vej til vinylen, end til CD'en, selv om man skulle tro det modsatte når masteren er digital. Derfor kan man heller ikke bruge de logiske ræsonnementer til ret meget i denne sammenhæng, det handler om hvad der sker i praksis. Og derfor kan man heller ikke bare sige at hvis optagelsen er digital, så er CD-udgivelsen nødvendigvis den bedste. Det er muligt at den BURDE være det, men der er væsentlig forskel på hvordan tingene burde være, og hvordan de er.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 10:11
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Før dette digitale "uvæsen" blev musik optaget analogt, og fremstod på lp med sit fulde frekvensbånd, uden stejle trapper med huller i frekvensbåndet. 

Digital lyd er ikke "stejle trapper med huller i frekvensbåndet". Digital lyd bliver omsat til en analog kurve (og det sker inden den rammer højttaleren, så Strandvasker's argumenter om højttalernes træghed er irrelevante i den sammenhæng, omend de ikke er direkte forkerte). Hvis du har brug for en mere finkornet opløsning end CD'en kan mønstre, så er det fordi du vil levere en båndbredde ud over 20 kHz, og det kan vinyl som sagt heller ikke.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 10:15
 
Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

 IMO vil man for de samme penge altid få bedre teknisk kvalitet med CD-afspiller frem for en vinyl ditto.

Igen, de skarpe konklusioner vil altid være misvisende. Du vil efter min mening for de samme penge få POTENTIELT bedre teknisk kvalitet (hvis vi taler om lydkvaliteten og ikke hardwarekonstruktion). Men du får ikke "altid" bedre teknisk kvalitet, for det giver ikke mening at udelade indspilningen i ligningen, for uden indspilning har du ingen lyd. Så hvis den enkelte indspilning er dårligere på CD end på vinyl, så får du ikke bedre teknisk kvalitet med CD, på dén specifikke plade. Dét der gør diskussionen interessant, er at dét fænomen ikke er enkeltstående undtagelser, det er nærmere reglen end undtagelsen at CD'en er dårligere produceret end vinylen (men som sagt ofte bevidst). Derfor kan man ikke bare affærdige det med at det er nogle få særskilte tilfælde at vinylen lyder bedre.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: dpny
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 10:31
Kan du ikke læse!?


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 10:56
Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

Kan du ikke læse!?

Hvad med at du forklarer hvad jeg har misforstået i stedet for at spile smart?


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: dpny
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 11:23
Oprindeligt skrevet af Otto J Otto J skrev:

Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

Kan du ikke læse!?

Hvad med at du forklarer hvad jeg har misforstået i stedet for at spile smart?

 
Du svarer ikke på mit -indlæg-. Du klipper en tilfældig linje ud og svarer på dén ud fra hvad det ser ud til at den betyder, når konteksten er fjernet.


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 12:14
Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

 
Du svarer ikke på mit -indlæg-. Du klipper en tilfældig linje ud og svarer på dén ud fra hvad det ser ud til at den betyder, når konteksten er fjernet.

Så er det altså dig der skal lære at læse, og for den sags skyld skrive. Grunden til at jeg gør dét, er at din konkluderende linie er i modstrid med din kontekst. Det gør det umuligt at forholde sig til dit indlæg som en helhed, for du skriver to forskellige ting. 


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: dpny
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 12:28
Jeg skriver ikke to forskellige ting. Det er dig der ikke kan, eller vil, forsøge at fatte hvad der står. Det er det samme som sidste gang vi diskuterede. Du klipper og klistrer, og laver din egen mening ud fra dét, og forventer at folk skal argumentere mod din, forkerte, fortolkning af hvad de har skrevet. Glem det, jeg gider det ikke igen. Det er spild af tid og det bliver ved uendeligt, eller ind til -du- har fået det sidste ord.


Skrevet af: p.las
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 12:38
Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

Årh jeg gider ikke igen..

men du starter jo selv med "kan du ikke læse" replikken



-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=48702 - Full blown JBL bio


Skrevet af: dpny
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 12:42
Oprindeligt skrevet af p.las p.las skrev:

Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

Årh jeg gider ikke igen..

men du starter jo selv med "kan du ikke læse" replikken


 
Læs Edit oven for.


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 12:45
Oprindeligt skrevet af dpny dpny skrev:

Jeg skriver ikke to forskellige ting. Det er dig der ikke kan, eller vil, forsøge at fatte hvad der står. Det er det samme som sidste gang vi diskuterede. Du klipper og klistrer, og laver din egen mening ud fra dét, og forventer at folk skal argumentere mod din, forkerte, fortolkning af hvad de har skrevet. Glem det, jeg gider det ikke igen. Det er spild af tid og det bliver ved uendeligt, eller ind til -du- har fået det sidste ord.

Det eneste hér som er det samme som sidst vi diskuterede, er at du ser rødt over ingenting.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 13:56
Oprindeligt skrevet af Otto J Otto J skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Før dette digitale "uvæsen" blev musik optaget analogt, og fremstod på lp med sit fulde frekvensbånd, uden stejle trapper med huller i frekvensbåndet. 


Digital lyd er ikke "stejle trapper med huller i frekvensbåndet". Digital lyd bliver omsat til en analog kurve (og det sker inden den rammer højttaleren, så Strandvasker's argumenter om højttalernes træghed er irrelevante i den sammenhæng, omend de ikke er direkte forkerte). Hvis du har brug for en mere finkornet opløsning end CD'en kan mønstre, så er det fordi du vil levere en båndbredde ud over 20 kHz, og det kan vinyl som sagt heller ikke.

Selvfølgelig bliver det omsat til analog, men hvad hjælper det, når den digitale indspilning allerede er ødelagt. Hvis indspilningen ikke foregår med høj nok opløsning/bit, vil du få det jeg betragter som en digital frekvenstrappe, og ikke en blød analog bue/kurve.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Raskolnikov
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 15:22
Jeg synes vinyl lyder lidt mere behagelig og tilbagelænget, om det så er korrekt skal jeg ikke kunne sige. Det er som om, at musikken "flyder" lidt mere på vinyl og dermed virker mere organisk. 


Skrevet af: opzouten
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 16:12
Oprindeligt skrevet af Otto J Otto J skrev:

Oprindeligt skrevet af opzouten opzouten skrev:



Så ja digital er mere korrekt, men vinyl kan også lyde rigtig godt, hvilket jeg selv nyder fra tid til anden. 


Jeg bryder mig ikke om den generalisering, jeg synes det er for skarpt formuleret til at være retvisende. Og det lugter meget af det argument jeg meget ofte ser fremført, nemlig at hvis man foretrækker vinyl så er det fordi man subjektivt foretrækker en bestemt forringelse af lyden, og "bare godt kan lide lyden" af dén forringelse. Sådan mener jeg ikke man kan stille det op. Digitalt KAN VÆRE mere korrekt, men er det langtfra altid. Hvis du har en dynamik-komprimeret CD, og en ikke-komprimeret LP, så mener jeg sagtens man kan argumentere for at vinyl-versionen er mere korrekt end CD'en, i absolutte termer. Derfor mener jeg ikke at dét at foretrække en korrekt gengivelse, og dét at høre sin musik (evt. dele af sin musik) på vinyl, nødvendigvis er i modstrid med hinanden. Hvis scenariet er sådan, at CD'en er komprimeret mens vinylen ikke er, så vil jeg personligt vælge vinylen NETOP fordi det er en mere korrekt repræsentation af musikken - også selv om jeg risikerer at få lidt støj med i købet.

Du misforstår mig. Jeg taler om optagelse og reproduktion af et arbitrært signal, og der udmærker digital lyd sig ved (rent teknisk) at kunne gøre dette helt perfekt. Hvis der er tale om to forskellige signaler (hvilket jo vil være tilfældet hvis de har forskellig dynamik/crest factor) giver det jo ikke mening at sammenligne direkte. 




Skrevet af: strandvasker
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 17:12
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Selvfølgelig bliver det omsat til analog, men hvad hjælper det, når den digitale indspilning allerede er ødelagt. Hvis indspilningen ikke foregår med høj nok opløsning/bit, vil du få det jeg betragter som en digital frekvenstrappe, og ikke en blød analog bue/kurve.
Hvordan vil du bære dig ad med at høre denne ødelæggelse hvis din højttaler/hovedtelefon på ingen måde er nøjagtig nok til at gengive de trin du snakker om?


Skrevet af: Hyl.dk
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 19:55
Pas på med at blande tingene for meget sammen. Det er selvfølgelig rigtigt at man ikke kan gengive et signal der er blevet samplet med for lav opløsning eller frekvens. Men inden man sender et digitalt signal ud til højtaleren kører man det igennem en Digital til Analog konverter. Denne laver de "firkantede" signaler om til fine runde "analoge" signaler. Det er muligt at disse ikke er som det oprindelige signal fordi der er gået noget tabt i konverteringen. Men de er altså ikke firkantede.

Jeg har faktisk hørt om nogle der prøvede at styre en højtaler digitalt med et PWM signal, med høj effektivitet som resultat. Men det er der mig bekendt ikke nogen større mærker der gør.

Tilbage til det oprindelige spørgsmål. Jeg mener ikke der er nogen tvivl om at det digitale medie potentielt er langt mere præcist end det analoge. Problemet er så bare at det ikke kan bruges til at sige noget som helst. Jeg mener ganske enkelt ikke at begrænsningerne ligger i mediet ligegyldigt om det er CD eller vinyl. Det endelige resultat vil afhænge langt mere af Master kvalitet/behandling og de højtalere det spilles på end om det er digitalt eller analogt.
Heldigvis er målet jo heller ikke at høre musik så "korrekt" som muligt. Så ville vi alle sammen side med kedelige studie monitors i stuen. I stedet ønsker vi netop at vores udstyr glatter lidt ud her og der, samt måske tilføjer lidt i mellemområdet, for at vi kan tale med vores vævende ord om stor lyd med fylde, sjæl osv. osv.

Jeg mener ikke at det det giver mening at jagte et lydsetup der spiller "korrekt". Det giver mening at jagte et setup der præsentere lyden lige på den måde vi selv bedst kan lide det :).

-------------
Udstyr:
* Receiver - Pioneer VSX-LX60
* Effekt - XTZ Edge A2-300 (2 stk Bi-amp)
* Front - XTZ 99.36 MK1
* Center - XTZ 99.25 MK1
* Sub - XTZ 99 W10.16 (m. 700W klasse-D modul)


Skrevet af: fiskerendk
Skrevet den: 23-April-2014 kl. 20:13
Korrekt eller ej den bedste musik er det musik man Nu engang får hørt og derfor kan nyde. Hos mig er alt hvad jeg hører "digitalt" via sonos. Jeg hører 10 gange så meget musik i dag end før jeg fik sonos ganske enkelt fordi det er nemmere. Også er oplevelsen altid bedre end ingen ting. Så hos mig handler det feks ikke om at få det korrekte det får jeg til koncerter. Men handler om at det skal være så nemt som muligt at sætte igang og skifte til noget andet som muligt. Og det kvalificere vinyl eller spolebånd ikke rigtigt til.


Skrevet af: strandvasker
Skrevet den: 24-April-2014 kl. 06:54
Oprindeligt skrevet af Hyl.dk Hyl.dk skrev:

Jeg har faktisk hørt om nogle der prøvede at styre en højtaler digitalt med et PWM signal, med høj effektivitet som resultat. Men det er der mig bekendt ikke nogen større mærker der gør.
Er det egentlig ikke det en klasse D forstærker gør? 

Oprindeligt skrevet af Hyl.dk Hyl.dk skrev:

Jeg mener ganske enkelt ikke at begrænsningerne ligger i mediet ligegyldigt om det er CD eller vinyl. Det endelige resultat vil afhænge langt mere af Master kvalitet/behandling og de højtalere det spilles på end om det er digitalt eller analogt.
Amen!

Oprindeligt skrevet af Hyl.dk Hyl.dk skrev:

Heldigvis er målet jo heller ikke at høre musik så "korrekt" som muligt. Så ville vi alle sammen side med kedelige studie monitors i stuen. I stedet ønsker vi netop at vores udstyr glatter lidt ud her og der, samt måske tilføjer lidt i mellemområdet, for at vi kan tale med vores vævende ord om stor lyd med fylde, sjæl osv. osv.

Jeg mener ikke at det det giver mening at jagte et lydsetup der spiller "korrekt". Det giver mening at jagte et setup der præsentere lyden lige på den måde vi selv bedst kan lide det :).
Jeg kan ikke være mere enig. Clap


Skrevet af: Potter
Skrevet den: 24-April-2014 kl. 09:47
Oprindeligt skrevet af Raskolnikov Raskolnikov skrev:

Jeg synes vinyl lyder lidt mere behagelig og tilbagelænget, om det så er korrekt skal jeg ikke kunne sige. Det er som om, at musikken "flyder" lidt mere på vinyl og dermed virker mere organisk. 
Thumbs Up Du er inde på noget af det rigtige, der er nemlig mere ro og luft i en vinyl. Jeg har selv mere end 30 års erfaring med tungt hifi, og man skal edermame har et dyrt CD/DA setup som bare kommer i nærheden af af den analoge lyd fra en vinyl som afspilles/afvikles fra et rimeligt setup. CD/digital lyd er en monolitWink Om så vinyl lyd er mere korrekt end lyden fra en CD/ digital lyd, skal jeg heller ikke udtale mig om. Men hvis jeg sætter mig ned og vil nyde noget Dire Straits - Pink Floyd eller noget Jazz med masser af kontrabass og Sax eller lign. Så er det altså vinylen der ryger på, og det er ikke fordi mit CD setup/anlæg fejler noget, oplevelsen er bare større end med CD afspillingen.Smile
 
For dem der kun er vokset op med CD/ digital lyd, syns måske at dette har en mere korrekt lyd vs vinylBig smile
 
I dagligen er jeg da fuldtilfreds med digitallyd, da det er nemt at med at gøre. Men med cognac i hånden og pipen i munden som skal nydes til et stykke musik, vinyl tak.


-------------
4x JL Audio Fathom F113v2 SUBWOOFER| LG OLED 83 | OPPO |UDP-203 | Yamaha RX-A3060 Dolby ATMOS/ DTS-X 7.2.4 - 3x SA Exact | 2x SA 720 | 4x SA Talenter |


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 24-April-2014 kl. 14:32
Oprindeligt skrevet af strandvasker strandvasker skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Selvfølgelig bliver det omsat til analog, men hvad hjælper det, når den digitale indspilning allerede er ødelagt. Hvis indspilningen ikke foregår med høj nok opløsning/bit, vil du få det jeg betragter som en digital frekvenstrappe, og ikke en blød analog bue/kurve.

Hvordan vil du bære dig ad med at høre denne ødelæggelse hvis din højttaler/hovedtelefon på ingen måde er nøjagtig nok til at gengive de trin du snakker om?

Forskellen på samme optagelse i lydoplevelsen, er vel lidt som lyden fra en rør kontra transistor forstærker. Hvor vinylet så lyder mest som en rørforstærker, hvor gengivelsen for det meste er varm, fyldig og med stor bredde/dybde.
Dette gælder ikke alle optagelser, som måske så hænger sammen med en dårligere master.
Og for retfærdighedens skyld, findes der også cd udgivelser ( remaster ), hvor lyden fremstår bedre end lp'en. Men her kan så kun sammenlignes med den oprindelige vinyludgivelse, som ikke har været igennem en remaster proces.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: opzouten
Skrevet den: 24-April-2014 kl. 14:46
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Det er mere end sandsynligt, at masteren inden for de to sidste årtier, undspringer fra samme digitale kilde der bruges til cd'en. Her vil det nok ikke give mening, at diskutere forskellen på lyden. I dette tilfælde vil lp'en jo også lide under cd'ens mangelfulde transientgengivelse, som har sit udspring i 16 bit teknologien. Denne kan ikke gengive alle frekvenser fuldt, og er for langsom til gengivelse af meget hurtige instrumentanslag.
Før dette digitale "uvæsen" blev musik optaget analogt, og fremstod på lp med sit fulde frekvensbånd, uden stejle trapper med huller i frekvensbåndet.
Endnu tidligere blev musikken optaget live, direkte på en acetatskive, og derfra udgik en masseproduktion af lp'er. I 1960'erne kom en flerspors båndoptager ind over, men stadigvæk analogt, men med mulighed for "efterbearbejdning".
Nej, digital er ikke mere korrekt end vinyl, men digital er mindre korrekt end analog ( når vi snakker 16 bit cdlyd ). Og ved analog snakker jeg ikke om vinyl, men som udgangspunkt blot, at analog gengiver/kan gengive frekvenserne til fulde og mest korrekt.

Det eneste ovenstående udtalelser giver udtryk for er at du ikke forstår teori (og dermed praksis) for digital lyd. 

Når et arbitrært signal bliver samplet korrekt vil det kunne reproduceres fuldstændig korrekt incl alle de frekvenser der var der fra start, og alverden instrumentanslag, og hvad du ellers kunne finde på at optage. 

Du kan læse en fin introduktion til emnet her:  http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Scots_Guide/iandm/part7/page3.html - http://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Scots_Guide/iandm/part7/page3.html


Skrevet af: Hyl.dk
Skrevet den: 24-April-2014 kl. 18:18
Oprindeligt skrevet af strandvasker strandvasker skrev:

Oprindeligt skrevet af Hyl.dk Hyl.dk skrev:

Jeg har faktisk hørt om nogle der prøvede at styre en højtaler digitalt med et PWM signal, med høj effektivitet som resultat. Men det er der mig bekendt ikke nogen større mærker der gør.
Er det egentlig ikke det en klasse D forstærker gør?

Jow det er det næsten. Man bruger et PWM signal i udgangstrinnet, men det sendes igennem et lavpasfilter inden det sendes ud til højtaleren. Problemet med at bruge en højtaler som filter, er at alle højtalere er forskellige og har forskelligt delefilter. Man kan derfor ikke sælge en forstærker alene der har en PWM udgang.


-------------
Udstyr:
* Receiver - Pioneer VSX-LX60
* Effekt - XTZ Edge A2-300 (2 stk Bi-amp)
* Front - XTZ 99.36 MK1
* Center - XTZ 99.25 MK1
* Sub - XTZ 99 W10.16 (m. 700W klasse-D modul)


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 26-April-2014 kl. 08:35
Oprindeligt skrevet af opzouten opzouten skrev:

 

Du misforstår mig. Jeg taler om optagelse og reproduktion af et arbitrært signal, og der udmærker digital lyd sig ved (rent teknisk) at kunne gøre dette helt perfekt. Hvis der er tale om to forskellige signaler (hvilket jo vil være tilfældet hvis de har forskellig dynamik/crest factor) giver det jo ikke mening at sammenligne direkte. 



Jeg synes faktisk ikke jeg misforstår dig, vi har bare to forskellige udgangspunkter for diskussionen. Du vil gerne svare på hvad der er det principielt bedste format, jeg vil gerne svare på hvilket format der i praksis leverer den bedste/mest korrekte oplevelse af den tilgængelige musik. Det mener jeg ikke nødvendigvis er det samme, og ingen teori kan svare fyldestgørende på den praktiske del. Og derfor giver det heller ikke mening at blive ved med at smide teori i hovedet på mig, når dét jeg forsøger at argumentere for er at praksis ikke er sådan som teorien siger den optimalt set burde være.


-------------
Mvh Otto


Skrevet af: Otto J
Skrevet den: 26-April-2014 kl. 08:38
Oprindeligt skrevet af fiskerendk fiskerendk skrev:

Korrekt eller ej den bedste musik er det musik man Nu engang får hørt og derfor kan nyde. Hos mig er alt hvad jeg hører "digitalt" via sonos. Jeg hører 10 gange så meget musik i dag end før jeg fik sonos ganske enkelt fordi det er nemmere. Også er oplevelsen altid bedre end ingen ting. Så hos mig handler det feks ikke om at få det korrekte det får jeg til koncerter. Men handler om at det skal være så nemt som muligt at sætte igang og skifte til noget andet som muligt. Og det kvalificere vinyl eller spolebånd ikke rigtigt til.

Og det er jo dejligt. Det er lidt som når man siger at det bedste kamera er dét man har med. For nogle er det så omvendt, nem adgang til musikken giver nogle mennesker et ligegyldighedsforhold til det, det ender som baggrundsmusik. Vinylen tilskynder én til at tage mere stilling til musikken, og det er der nogle der godt kan lide. Det er et godt argument for at det ikke giver mening at diskutere hvad der er den bedste praktiske oplevelse, for det handler ikke (kun) om formaterne, men om de mennesker der håndterer dem.


-------------
Mvh Otto



Print side | Luk vindue