Allan Olesen skrev:
hopgreve skrev:
Hej , hvis du har brug for et nyt tv nu , er det bare at købe det . Det kan da godt være at der kommer DVB-T2 , men hvad så , udviklingen stopper jo ikke der . Efter et par år kommer der så bare et nyt format , og sådan vil det bare blive ved...
MVH |
Det påstås, at der ikke rigtigt er mere at komme efter efter DVB-T2. Man er med denne teknologi åbenbart ret tæt på den teoretiske topgrænse for, hvor meget data der kan skubbes igennem i de frekvensområder, der benyttes til digitalt TV. Så der burde være en chance for, at DVB-T2 kommer til at bestå i mange år. |
Selve kapaciteten af DVB-T2 i forhold til signalstyrke og den samlede støj kan ikke gøres meget bedre. Der forventes ingen nyudvikling udover DVB-T2 mht. selve transmissionen af bits via UHF radiobølger.
Der er nogle få valgfri teknikker i tilknytning til DVB-T2 standarden. Særlig en sammen-fletning af flere muxer(UHF kanaler) i en supermux kaldet TFS - fx 3 UHF kanaler kan overføre 3 x 37 Mbit/sek -
Dette vil give flere kanaler i muxen og dermed en betydelig bedre statistisk multiplexning ved især HD kanaler. Det er 'de store tals lov' - dvs ren statistik. Der tales om at man kan vinde indtil 15% i bitrate og signalet bliver faktisk også normalt lidt mere robust.
Der er imidlertid ikke support for dette i nogen DVB-T2 chip og det forventes ikke med det første, da der bla. kræves 2 DVB-T2 tunere i hver receiver-chip. Hver tuner er allerede ret kompliceret og bruger en del strøm (0.7W fx for Sony). Ikke at strømmen betyder meget i penge, men varmen skal dog skaffes væk.
Da man yderligere skal have adskillige kanaler/muxer - helst 3 eller flere - så er det desuden noget der kræver flere frie/nye UHF kanaler end der er lige nu. Jeg tror ikke TFS vil blive taget i brug på denne side af 2015 om overhovedet.
Men der kan komme andre nyheder som kan medføre behov for nye bokse. Det arbejdes på MPEG-4 chips der understøtter 1080p50, hvor de nuværende MPEG-4 chips højest understøtter 720p/1080i. Desuden er der forskning igang for at afløse MPEG-4 med en endnu bedre komprimerings-standard. Men fra forskning til standard til produkter går der laaaannng tid.
Medens DVB-T2 skal skiftes på mindst en hel MUX - dvs 8-10 kanaler sammen - så kan man teknisk set fint sende med hver kanal forskellig komprimering. Dette set pt. i Sverige, hvor MUX5 (DVB-T ) indeholder både MPEG-2 og MPEG-4 kanaler.
Det betyder så også, at man langt mere glidende kan skifte komprimering ved at tage hver enkelt kanal for sig.
Det er således overvejende sandsynligt, at DVB-T2 i den nuværende form vil blive hos os meget længe, men enkeltkanaler kan over tid blive opdateret fx med nyere komprimering eller måske 3D (kræver vist HDMI v 1.4).
Lige nu er et nyt medieforlig ved at se dagens lys - hvis det ellers kan tåle dagslys - så det vil vel være klogt lige at vente og se, hvad der bestemmes heri, før man køber et dyrt apparat.
Bor man i/omkring Hovedstaden vil mange med egen antenne nok gerne se SVT-HD1/HD2 og evt. andre frie kanaler. Disse vil blive sendt senere i 2010 delvist på UHF kanal 22 delvist på VHF kanal 10 - men med DVB-T2.
Lars :)
PS! Ovenstående er KUN - gentager KUN - for modtagelse via en tv-antenne.