recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Modtagelse og distribution > Modtagelse og udstyr generelt
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - "Kvaliteter" af samme digitale signal?
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Emne lukket"Kvaliteter" af samme digitale signal?

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
B-CLG Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 24-April-2009
Status: Offline
Point: 655
Direkte link til dette indlæg Emne: "Kvaliteter" af samme digitale signal?
    Sendt: 28-August-2009 kl. 10:13
Lidt apropos trådene om kablers kvalitet.
For mig er er den digitale verden enkel. 0 eller 1. Og enten modtager man alle data eller også gør man ikke.

Tests viser, at HDMI kabler (som overføre signalet digitalt)  lige så godt kan være billige som dyre, mare signalet kommer igennem.
http://www.recordere.dk/indhold/templates/design.aspx?articl eid=2591&zoneid=1

Giver det overhovedet mening at tale om flere kvaliteter af et digitalt signal ?

Kan "støj" mellem 1'taller og 0'er påvirke resultatet i D/A converteren ?
Kan 1'taller blive til "0,9'taller" eller "1,1'taller" og vil det betyde noget ?
Kan afstanden mellem hver bit blive "ikke konstant", og vil det betyde noget ?

Eller kan man gå ud fra, at hvis signalet kommer igennem, og alle bits kan læses, så er kilden og kablet underordnet for det endelige analog resultat?

En afklaring kunne have stor betydning på hvor man lægger kræfterne og pengene i opbygningen af diverse systemer til lyd og billede.

/B

Til top
PerW Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 20-Marts-2008
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 4109
Direkte link til dette indlæg Sendt: 28-August-2009 kl. 10:34

Meningen med at man sender 0 eller 1 er. Enten strøm eller ingen strøm, lys eller ingen lys. Der er IKKE noget imellem. Digitalt har du kun de 2 muligheder. Så der er ikke noget 0,9 eller 1,1. Det er ikke muligt.

Til top
B-CLG Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 24-April-2009
Status: Offline
Point: 655
Direkte link til dette indlæg Sendt: 28-August-2009 kl. 14:20
Oprindeligt skrevet af PerW PerW skrev:

Meningen med at man sender 0 eller 1 er. Enten strøm eller ingen strøm, lys eller ingen lys. Der er IKKE noget imellem. Digitalt har du kun de 2 muligheder. Så der er ikke noget 0,9 eller 1,1. Det er ikke muligt.



Sådan opfatter jeg også teorien, og så må det være noget vrøvl, at én cd-læser er bedre end en anden. Selv de billigste kan jo rippe en cd perfekt bit for bit. (D/A delen er noget andet)

Men Strøm eller ingen strøm er vel ikke så entydigt. Hvis vi nu taler volt (altså spænding), så kunne der jo være 0,9 - 0,95 - 1,02 volt for 111 ? eller 0,05 for 0 ?

Hvis der skal være kvalitetsforskel i output fra samme D/A converter, må den vel være afhængig af den digitale inputkvalitet ?

Diskussionen kan virke lidt nørdet, men hvis det forholder sig således, at datakilden og forbindelse er underordnet, når bare mine bits kommer frem til D/A converteren, så vil simple NAS, medieserverløsninger og wifi/cat5  kunne konkurrere med dedikerede CD løbeværker i "fuldstøbt magnesium med 7-dobbelt strømforsyning og massiv platinkrumtap" + fiberkabler i krystal-keramisk komposit og guldstik.

/B
Til top
claus_jac Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 06-August-2008
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 5570
Direkte link til dette indlæg Sendt: 29-August-2009 kl. 18:43
Det er næsten rigtigt. Problemet md eksempelvis CD-rom drev eller DVD-drev er at der er en fejltolerance ved læsningen. det er her "kvaliteten" kommer ind. det vil simpelthen sige om den overhovedet når at læse samtlige bit/bytes under dens rotationer. Det er også derfor man ofte har problemer med at læse ældre CD'er ved høje omdrejningstal. Og at hvis man nedsætter hastigheden så er der en større sandsynlighed for at læse 1-1kopi af materialet. Det er den måde audio-ripning har været for "audiophile" i mange år.
Det samme gælder faktisk for eksempelvis DVB-signaler. hvis signalstyrken er for dårlig så fanger antennen ikke alle data og der vil ikke komme "udfald" på sgnalet, altså man kan se der pludselig kommer grønne firkanter i billedet. Men det er signalstyrken der er problemet. De fleste kabler mister jo signalstyrke langs kablet (fordi kobberet ikke er helt rent eller små ridser i optikken). Det er blandt andet derfor DVI og HDMI ikke har det så godt med kabellængder over 15m. (ej heller den nye displayportstd som egentlig har mulighed for at overføre en båndbredde svarende til 6 FULLHD-skærme ved siden af hinanden, men hvis kablet er +15m så vil det kun lige kunne klare 1 enkelt HD signal. Derfor kigger man på renere kobber i ledningerne og andre ting som kan forsøge at få så uhindret en signalvej som overhovedet mulig. eksempelvis også på ethernet hvor der er stor forskel i renheden af kobberet på cat5e, cat6 og ikke mindst cat7, som faktisk skal være tykt for at undgå den rene kobber knækker. Ultra rent kobber er faktisk meget meget skrøbeligt i de størrelser som kablerne er i. Ud over det er der selvfølgelig den elektriske støj som al elektronik udsender. Støjen er jo energi der opstår når elektronerne bevæger sig som de gør og energien kommer fra selve signalstyrken.

Så man kan altså sagtens tale om kvaliteter, og ikke mindst udefrakommende påvirkninger ind på signalet. Det gælder altså også den anden vej. hvis du har megen elektronisk interferens i området så har det også indvirkning på dit signal i kablet. Det er eksempelvis derfor man anvender skærmede netværkskabler mange steder hvor enten signalet i kablet ikke må forstyrres eller omvendt. Generelt er det dog i vores alm. hjem ikke det helt store problem. især ikke hvis vi holder os til kabellængder på de normale 2-3m.
Til top
 
 Besvar Besvar
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu