Hvis vi nu tager udgangspunkt i en almindelig hifihøjttaler med en bas-, mellemtone- og diskantenhed så sidder der inde i højttaleren et delefilter der sørger for at splitte signalet til de tre enheder op i frekvenser de hver især har det godt med at spille.
I gamle dage var det nok at have et sæt terminaler bag på en højttaler, da tingene alligevel skulle hen til delefilteret og splittes op, men det er slet ikke imponerende nok til nutidens forbrugere, så nu sidder der tre sæt terminaler bag på højttalerne, forgyldte og med bøjler og hvad ved jeg. Mulighed for bi-wiring, bi-amping, tredobbelt kabelføring og hvad ved jeg..
Forestil dig nu at man byggede en højttaler med tre sæt indgange og sprang det indbyggede delefilter over. De tre indgange blev forbundet direkte til de tre enheder. Det betyder at frekvenserne skal være opdelt allerede inden de når frem til højttaleren, dvs. man skal bruge tre separate forstærkere og et aktivt delefilter der sørger for at opdele signalet allerede inden det når forstærkerne, således at forstærkeren der har fat i basenheden på højttaleren kun får de lave frekvenser, forstærkeren med forbindelse til mellemtoneenheden får de mellemste frekvenser osv. Det ville virke helt fint.
MEN der findes utroligt få højttalere der er bygget på den måde. Langt, langt størstedelen af alle hifihøjttalere har indbygget delefilter, da langt de fleste mennesker fodrer højttaleren med et signal der ikke er splittet op på forhånd. Der er altså nødt til at være et delefilter i højttaleren til at splitte signalet op for ikke at skade enhederne.
Så inde i en højttaler sidder der tre filtre, et højpasfilter til diskanten, et lavpasfilter til bassen og et båndpasfilter til mellemtonen for at sikre at enhederne kun får frekvenser de kan tåle.
Lad os sige du laver det helt store setup med aktivt delefilter inden forstærkerne, 3 separate forstærkere, tredobbelt kabelføring og hele pivtøjet. Du har valgt på det aktive delefilter at bassen skal have alt under 250 Hz, diskanten skal have alt over 7 kHz og mellemtonen skal have det mellem 250 Hz og 7 kHz.
Det aktive delefilter fodrer forstærker 1 med alt under 250 Hz, signalet forstærkes og sendes over til basterminalen på højttaleren. Inde i højttaleren møder signalet et lavpasfilter der slipper alt under 250 Hz igennem til basenheden - alle er glade!
Forstærker 2 får alt mellem 250 Hz og 7 kHz fra det aktive delefilter, forstærker det op og sender det over til mellemtoneterminalen på højttaleren. Inde i højttaleren møder signalet et båndpasfilter der slipper alt mellen 250 Hz og 6 kHz over til mellemtoneenheden. Signalet mellem 6 og 7 kHz bliver kvalt af filteret.
Forstærker 3 får alt fra 7 kHz og opefter, det forstærkes og sendes over til højttalerens diskantindgang. På indersiden af højttaleren møder signalet et højpasfilter der sender alt over 6 kHz videre til diskanten, men der er ikke noget signal fra 6 til 7 kHz for forstærkeren modtager jo kun det over 7 kHz.
Med andre ord fungerer dit fancy setup med aktivt delefilter og tre forstærkere kun ordentligt hvis du vælger samme skæringsfrekvenser som delefiltrene i højttaleren. Og da filtrene i højttalerne alligevel ikke er knivskarpe giver det ikke noget ekstra at dele knivskarpt i det aktive delefilter, det bliver jo alligevel rundet af af filtrene i højttaleren.
Så hvis du skal have en fordel ud af sådan et fancy setup skal du ind og have loddet filtrene ud af højttaleren og køre direkte til enhederne, ellers gør dit setup i bedste fald ingen som helst forskel mens du i værste fald har frekvenser der ikke bliver spillet.
|