Print side | Luk vindue

Sanser og fornuft

Udskrevet fra: recordere.dk - Danmarks AV Forum
Kategori: Visnings- og lytte-udstyr
Forumnavn: Hi-Fi
Forumbeskrivelse: Hi-Fi stereo, grej og tilbehør
Web-adresse: https://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=144657
Udskrevet den: 27-April-2024 kl. 09:13


Emne: Sanser og fornuft
Skrevet af: slumbert
Emne: Sanser og fornuft
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 09:27
Den sidste måneds tid er der gået vældig skyttegravskrig i Recordere. Det er pisseirriterende at en masse tråde med vidt forskellige udgangspunkter ender i den samme polemik gang på gang. 

Basis for diskussionerne er helt forkellige grundholdninger. Det målbare vs det hørbare. 

Vores sanser er bare forskellige. Min lugtesans er eksempelvis en del over middel og jeg flytter mig jævnligt i nettokøen eller bussen, da jeg bliver generet af andres kroplugt og næsten altid kan lugt folks ånde hvis de er inden for armlængde. Det er ret generende og bliver ydeligere forstærket hvis jeg indtager noget bestemt medicin. Lugtesansen er blevet mere følsom efter at jeg for 5 år siden stoppede med at ryge.

Mit syn er derimod ikke helt perfekt, men samtidig stadig så godt at jeg må køre bil uden at benytte briller, selvom jeg foretrækker den ekstra skarphed som briller giver. Både til bilkørsel og filmkigning. Heldigvis er min synsans sådan indrettet at jeg ikke har kunnet se regnbueeffekten i de perioder jeg har haft DLP projektor. Sådan er sanser jo så forskellige.

Min svigerinde har en exceptionel smagssans, hvor hun opfanger de mindste nuancer og kan beskrive dem i forhold til andre smage. Hun har i en periode arbejdet professionelt med at smagsvurdere fødevareprodukter.

Det det hele handler om i denne tråd er høresansen. Vi ved selvfølgelig god at alle ikke hører ens og at høresansen med alderen ændrer sig. jeg er eksempelvis ret sikker på at min kæreste har bedre høresans end mig, eller ihvertfald en mere følsom høresans, som betyder at hun hurtigere synes musik lyder ubehageligt højt. Jeg fik for 3 måneder siden nye og bedre højttalere og med det samme kunne jeg spille meget højere musik, før hun bad mig skrue ned. Jeg har oplevet de samme forskellige tolerancer for lydens styrke, når jeg har skiftet rundt mellem forskellige forstærkere, ligesom hun har kommenteret på lyden ved almindeligt lytteniveau. Uden hendes vidende i har hun vurdereret lyden mens jeg har nørdet rundt i min egen hifiverden. Det kan vel kvalificeres som en blindtest, da hun ikke engang har vidst at der har været en test og jeg egentligt heller i har sat en test op. Bare nørdet for mig selv og reflekteret over hendes kommentarer over tid.

Hvorfor er det at det er svært at erkende at vi har forskellig hørelse? Det er det vel egentligt heller ikke, men det er åbenbart svært at erkende at nogen andre kan høre forskel på noget som man ikke selv kan høre forskel på. Jeg møder aldrig nogen der mener at alle mennesker har lige god synssans eller lugtesans.

Min erfaring er at man kan høre forskel. Forstærkere lyder forskelligt, men samtidigt ved jeg af erfaring at min kæreste har bedre hørelse end mig. På et tidspunkt havde jeg en digital forstærker, panasonic xr-59. Jeg skiftede hele tiden højttalere i den perioden og købte og solgte derfor en del. Min Panasonic fik specielt stemmer til at lyde fantastisk og det var helt klart den jeg demonstrerede højttalere på når der skulle sælges. Det var ligeledes en fornøjelse når min Panasonic kom tilbage på stereobænken når jeg skiftede rundt mellem forstærkere. Lyden kom helt tæt på. Den havde en voldsom imponator effekt og slog benene væk under de fleste der kom forbi, med sin meget direkte, nærmest påtrængende lyd.
Tingen var bare med den Panasonic at min kæreste ikke var særligt vild med den. Hun foretrak ofte stilhed, fremfor at forholdsvis lav musik og det var i den sammenhæng at jeg lærte at bruge hendes kommentarer til lyden. Problemet med min Panasonic var at der ret hurtigt opstod lyttetræthed. mellem 15 og 25 minutters musik, gik der oftest før musikken blev så påtrængende at jeg egentligt bare slukkede. Den lød simpelthen anderledes end de andre forstærkere jeg havde i cirkulation i stuen på det tidspunkt, som også lød forskelligt, selvom forskellen ikke var så markant. 

Jeg aner ikke om sådan noget som lyttetræthed kan måles, men jeg er ret sikker på at det er individuelt hvor hurtigt det lyttetrætheden opstår.

Det er mig der er lydnørden hjemme hos os, men det er helt klart min kæreste der har det bedste øre. Selvom hun ikke beskriver lyden med med klassiske hifiterminologi, så har jeg lært at det på langt sig oftest giver det bedste resultat hvis jeg lytter til hendes vurdering af lyden. Hun er bedre til at høre forskel end jeg er.


-------------
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål




Svar:
Skrevet af: FLarsen
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 10:02
Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Hvorfor er det at det er svært at erkende at vi har forskellig hørelse? Det er det vel egentligt heller ikke, men det er åbenbart svært at erkende at nogen andre kan høre forskel på noget som man ikke selv kan høre forskel på. 


Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Min erfaring er at man kan høre forskel. Forstærkere lyder forskelligt, 

Problemet er jo at det bare er en påstand. Jeg kan bevise at jeg kan se forskel på Blå og Rød. Tag et blåt og et rød kort der eller er ens, og jeg vil hver gang kunne fortælle hvad for en farve der bliver vist til mig. Og der er naturligvis uden at jeg skal vide det på anden vis.

Når du påstår at du kan høre forskel på to forstærker, så er det jo et problem at  du skal vide hvad for en du lytter på for at kunne høre forskel (hvis du skal det). Jeg har også læst en del af de tråde, det er faktisk påfaldende at der ikke en eneste gang er kommet noget der ligner bevis for at forstærker lyder forskelligt.

Jeg har da også prøvet at skifte mellem to forstærker og så kunne høre forskel, ingen problem i det. Hvis der så skiftes frem og tilbage nogle gange burde det blive nemmere, men det gør det ikke for mig. Jeg kan ikke hører forskel mellem en LX81 og en LX86, selv om det skulle være lige til i følge hvad der står i test. Alene springet fra LX85 til LX86 skulle være stort (måske er det så ikke på lyd siden).







-------------
Hvad er forskellen på en musikelsker og en audiofil?

En musikelsker har et anlæg for at hører på sin musik.
En audiofil har musik for at hører på sit anlæg.


Skrevet af: slumbert
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 10:43
FLarsen

Det er en påstand, ingen tvivl om det. Det er måske ikke altid jeg synes forskellen er så stor, men det er ret gennemgående at nogle forstærkere giver hurtigt lyttetræthed, mens andre ikke gør. Det afhænger også af stressniveau, hvor udhvlet jeg er og om jeg har drukket for meget kaffe?

Jeg har aldrig forsøgt mig med en blindtest. Hvorfor skulle jeg dog det? At min kæreste hører forskel uden hun overhovedet ved at der er skiftet rundt på ting er bevis nok for mig, så jeg ved at det ikke bare er noget jeg bilder mig selv ind. Jeg har intet behov for at bevise det for andre.







-------------
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål



Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 10:46
Jeg kunne før i tiden også nemt smage forskel på en Hof og en Tuborg og selv med bind for øjnene havde jeg ikke problemer med at smage hvilken jeg havde fået.
Men stilles der 4 glas op med 2 x hof og 2 x Tuborg og de skal smages lige efter hinanden, bliver det ret svært.
Men at sige man ikke kan smage hvilken øl man har fået fordi man ikke kan sige hvad der er i 4. glas, er noget fis.


Jeg har 8 forstærkerkanaler pr side (6 ens + 2 andre) de har alle samme gain og forvrængningen er opgivet til at være så lav at man ikke burde kunne høre forskel på det punkt.

Alligevel kender jeg mit setup så godt at jeg vil kunne høre hvis der bliver byttet om på den ene forstærker til mellemtonen og den til diskanten og også selvom jeg ikke er klar over det.
Det er nemlig prøvet da jeg ubevidst havde får byttet lige præcis de 2 kanaler.

Vi snakker hhv Dmos og PWM som begge gerne skulle være frekvenslineære, have så lav forvrængning at det menneskelig øre ikke opfatter det (ved moderat lydstyrke), de har som sagt samme gain og næsten samme effekt (hhv 70 watt/8 ohm & 80 watt/ 8 ohm)

Forskellen er ikke enorm men den er heller ikke til at overhøre når man kender anlægget.



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 13:16
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Jeg kunne før i tiden også nemt smage forskel på en Hof og en Tuborg og selv med bind for øjnene havde jeg ikke problemer med at smage hvilken jeg havde fået.
Men stilles der 4 glas op med 2 x hof og 2 x Tuborg og de skal smages lige efter hinanden, bliver det ret svært.
Men at sige man ikke kan smage hvilken øl man har fået fordi man ikke kan sige hvad der er i 4. glas, er noget fis.

Hvis du drikker de tre første glas fuldt ud, så er der måske en forklaring på at det fjerde glas bare smager af uspecificeret øl ;-)

Nu har jeg været til ølsmagning nogle gange, og der kan man altså tydeligt smage at det er forskellige øl man har fat i, også selvom man smager en del øl i streg. Selvfølgelig med små tåre, man skal jo smage og ikke drikke sig selv i hegnet.

Ved f.eks. en korrekt udført ABX-test har man mulighed for at skifte mellem A, B og X (den man skal gætte om er A eller B) lige så ofte man har lyst, og uden at skulle starte musikken forfra. Det giver mulighed for at sammenligne så direkte som overhovedet muligt, da ens lyttemæssige hukommelse ikke når at blive udvandet mens man skifter.

Og når det er rigtigt små forskelle man lytter efter, så tager man ofte korte sektioner som man af erfaring ved er problematiske (f.eks. bækkener/hi-hatte i MP3) og lytter intenst på de 5-10 sekunder igen og igen mens man skifter. Jeg behøver vist ikke påpege at hvis man skal lytte så intenst og fokuseret for at kunne høre en forskel, så har det ikke meget med almindelig musiklytning at gøre, men derimod specifikt at finde fejl.

Når man lytter til musik for fornøjelsens skyld lytter man jo ikke specifikt efter fejl, men for at nyde musikken. Hvis man specifikt lyttede efter fejl ville de fleste jo få fnidder af at høre LPer.

Man kan selvfølgelig ikke sige med 100% sikkerhed at ingen kan høre forskel på f.eks. to forstærkere med præcis samme specifikationer, for der kan altid være en enkelt person som stikker ud og har overmenneskelig hørelse i forhold til f.eks. ultralyd eller lignende.

Sjovt nok mener mange audiofile at deres hørelse må være overmenneskelig, eftersom de hævder at kunne høre forskel på ting som fødder til CD-afspillere og dyre signalkabler. Men eftersom det endnu ikke er lykkedes nogen, hverken almindelige personer eller selvudråbte guldører, at høre forskel på f.eks. dyre signalkabler eller mærkelige tweaks i kontrollerede lyttetest, så kan vi med ret stor overbevisning sige at der ikke eksisterer en hørbar forskel.

Det bliver selvfølgelig også bakket op af målinger. Så indtil der skulle dukke en audiofil op med ægte guldører, som beviseligt kan høre de ellers ikkehørbare forskelle, så må konsensus være at forskellen ikke kan høre, hvis en sådan forskel overhovedet eksisterer.

Citér
Jeg har 8 forstærkerkanaler pr side (6 ens + 2 andre) de har alle samme gain og forvrængningen er opgivet til at være så lav at man ikke burde kunne høre forskel på det punkt.

Alligevel kender jeg mit setup så godt at jeg vil kunne høre hvis der bliver byttet om på den ene forstærker til mellemtonen og den til diskanten og også selvom jeg ikke er klar over det.
Det er nemlig prøvet da jeg ubevidst havde får byttet lige præcis de 2 kanaler.

Vi snakker hhv Dmos og PWM som begge gerne skulle være frekvenslineære, have så lav forvrængning at det menneskelig øre ikke opfatter det (ved moderat lydstyrke), de har som sagt samme gain og næsten samme effekt (hhv 70 watt/8 ohm & 80 watt/ 8 ohm)

Forskellen er ikke enorm men den er heller ikke til at overhøre når man kender anlægget.

Der kan jo være flere sandsynligheder her.

Den første er at du havde byttet rundt på forstærkerne, men ikke på delefilterindstillingerne, og så ville de færreste vel være i tvivl om at noget var galt :-)

Måske har du godt vidst at der var byttet om, men fortrængt det.

Eller måske har du bare haft den der fornemmelse af at noget ikke var rigtigt, uden at kunne sætte en finger på præcist hvad det var, for jeg gætter på at du ikke umiddelbar kunne sige at der var byttet rundt på de to forstærkere.

Du tjekkede så forbindelserne, og opdagede at der var byttet rundt. AHA! Så må det jo have været det der var galt? Men hvad så hvis der ikke var byttet rundt alligevel? Havde du så ikke sagt til dig selv "hmm, næh der var nok ikke noget alligevel"?

Vi mennesker er farligt tilbøjelige til at hævde overfor os selv (og andre) at vi selvfølgelig vidste præcis hvad fejlen var i forvejen. "Nå ja, det var jo også det jeg tænkte" og "Jeg vidste det!". Måske var det bare en af de mange potentielle muligheder vi havde overvejet, men efterfølgende blev det retroaktivt ophøjet til sandhed.

Vi laver kort sagt et internt narrativ der passer til vores efterfølgende observationer, for det føles mest "rigtigt".


Skrevet af: slumbert
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 13:36
@HenrikStevns

Er du bare ude på at ødelægge tråden, ved at skrive noget respektløst? Det er ret dårlig at du altid skal antyde, at dem der ikke har samme holdning som dig ikke besidder almindelig sund kritisk dømmekraft. 

Det jeg taler er at hvergang du støder ind i en påstand der ikke passer til din måde at se tingene på, dykker du ned i andres psyke og taler placebo effekt og fortrængning. 

Det ødelægegr en hyggelig debat, så vil du ikke være respektfuld og lade være med at spekulere over hvad der foregår inde i andres hoveder?


-------------
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 13:48
Rolig nu, det var så absolut ikke ment respektløst, men derimod som interesserede spørgsmål og lidt gætteri på hvad der også kunne være forklaringen på den oplevede forskel, udover den forklaring som Thomas selv opstiller.

Lad nu Thomas blive fornærmet selv, hvis han mener det skulle være nødvendigt.

Jeg spekulerer i hvad der foregår i vores allesammens hoveder, ingen af os er immune overfor helt almindelige psykologiske effekter.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 14:54
Nu skal vi ikke lede efter gyldne hifi ører, men derimod gylden echoic hukommelse. Med de forsøg der er foretaget, omkring echoic hukommelse, giver det ganske god mening, at blind lyttetest ikke kan give et entydigt svar. Vi kan sagtens huske et lydindtryk, og sikkert også høre forskellen på det næste lydindtryk, men skiften frem og tilbage vil sløre indtrykkene ganske hurtigt. Vores echoic hukommelse sletter lydindtryk, i takt med, at der tilføres nye magen til ( a/b test med måske uhyggelige små forskelle ). Det tager ikke mere end 2-3 sekunder, så starter hjernen sin slettemode.
Jeg har da også oplevelser, med forskel i lyd på kabler. Sågar, at jeg bedre kunne lide lyden fra et billigt kabel, end det dyrere nye kabel ( og det ligger endnu i skuffen ).
Og senest med udskiftning af stereosetup, her var der også forskel i lyd.
Lyttetræthed har jeg også oplevet, i jagten på en ny cd afspiller. Den meget anmelderroste Naim serie af cd afspillere skulle testes, og første indtryk var, hold nu kæft det lyder godt. Men efter en halv times tid, var jeg nærmest drevet til grænsen af vanvid. Jeg fik nærmest stress af spillestilen, kan vel bedst beskrives som, aggressiv og up front spillestil. Ikke noget man hører/bemærker med det samme, men som sagt, efter ganske kort tids lytning. Kan det måles, tilsyneladende ikke, for så havde alle foreliggende tests vel afsløret det.


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: dr gonzo
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 15:14
Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

@HenrikStevns

Er du bare ude på at ødelægge tråden, ved at skrive noget respektløst? Det er ret dårlig at du altid skal antyde, at dem der ikke har samme holdning som dig ikke besidder almindelig sund kritisk dømmekraft. 

Det jeg taler er at hvergang du støder ind i en påstand der ikke passer til din måde at se tingene på, dykker du ned i andres psyke og taler placebo effekt og fortrængning. 

Det ødelægegr en hyggelig debat, så vil du ikke være respektfuld og lade være med at spekulere over hvad der foregår inde i andres hoveder?


Undskyld mig slumbert, men det lyder jo som om at du netop ikke ønsker en debat, men bare lidt rygklapperi, hvor du kan blive understreget i at dine synspunkter er rigtige.

Jeg er af den holdning, at der i hifi-verden findes så mange hokuspokus-ting, at det er fornuftigt at udvise en vis skepsis. Og som jeg læser det, er det netop hvad HenrikStevns gør.


-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=134893&PN=1&title=3rd-row-cinema-mixing-studio-billeder-p-side-1 - Min hjemmebio - 3rd Row Cinema


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 16:03
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Nu skal vi ikke lede efter gyldne hifi ører, men derimod gylden echoic hukommelse. Med de forsøg der er foretaget, omkring echoic hukommelse, giver det ganske god mening, at blind lyttetest ikke kan give et entydigt svar. Vi kan sagtens huske et lydindtryk, og sikkert også høre forskellen på det næste lydindtryk, men skiften frem og tilbage vil sløre indtrykkene ganske hurtigt. Vores echoic hukommelse sletter lydindtryk, i takt med, at der tilføres nye magen til ( a/b test med måske uhyggelige små forskelle ). Det tager ikke mere end 2-3 sekunder, så starter hjernen sin slettemode.

Det er en interessant betragtning, har du noget mere info om de forsøg?

For en A/B-test hvor man skifter frem og tilbage er jo netop beregnet til at genopfriske hukommelsen ved hvert skift, da man ved at A altid er A og B altid er B. Når man så skifter direkte mellem dem kan man sammenligne så direkte som muligt, fordi det altid er en ny direkte sammenligning uden pause. Derved stresses den ekoiske hukommelse så lidt som muligt.

I en A/B/X test udvider man så med en ubekendt, man skal identificere om X er identisk med A eller B. Eftersom man kan skifte ubegrænset og øjeblikkeligt mellem hvilken som helst af de tre man måtte ønske, er det nemt at sammenligne A med X eller B med X. Man kan også stadig sammenligne A med B for at få identificeret hvilke forskelle man skal lytte efter i sammenligningerne med X.

Citér Jeg har da også oplevelser, med forskel i lyd på kabler. Sågar, at jeg bedre kunne lide lyden fra et billigt kabel, end det dyrere nye kabel ( og det ligger endnu i skuffen ). 
Og senest med udskiftning af stereosetup, her var der også forskel i lyd.
Lyttetræthed har jeg også oplevet, i jagten på en ny cd afspiller. Den meget anmelderroste Naim serie af cd afspillere skulle testes, og første indtryk var, hold nu kæft det lyder godt. Men efter en halv times tid, var jeg nærmest drevet til grænsen af vanvid. Jeg fik nærmest stress af spillestilen, kan vel bedst beskrives som, aggressiv og up front spillestil. Ikke noget man hører/bemærker med det samme, men som sagt, efter ganske kort tids lytning. Kan det måles, tilsyneladende ikke, for så havde alle foreliggende tests vel afsløret det.

Spørgsmålet her er vel om man sætter sin lid mest til målinger og kontrollerede tests, eller til det ens ører fortæller hjernen at de hører. Desværre er det umuligt for os at abstrahere 100% fra øvrige sanseindtryk og udelukkende fokusere på hørelsen, det er også grunden til at mange subjektivt oplevede forskelle "forsvinder" ved blindtest. Helt objektivt var de der slet ikke, men testpersonerne var 100% overbeviste om at de hørte en forskel, pga. andre sansepåvirkninger.

Jeg ved at der er mange audiofile som hævder at det menneskelige øre er mere følsomt end noget testudstyr, men det er beviseligt ikke sandt, og slet ikke når vi regner hjernens bearbejdning af sanseindtryk med. Hjernen sorterer utroligt meget data fra, for at gøre sin egen opgave nemmere, og opfinder selv data der får det hele til at hænge mentalt sammen. Det er ret fascinerende :-)

Argumentet omkring at der må ske noget som ikke kan måles er blevet bragt frem tit, men der følger aldrig forslag med om hvad eller hvordan det så evt. kan måles. Det stopper generelt som en affejning med "det kan bare ikke måles", og kommer aldrig videre, som om der ikke er sket gigantiske fremskridt i målinger og signalbehandling inden for bare de sidste 20 år.

Når man hører hvilke utrolige resultater der kan opnås med DSP (=ren matematisk), så virker det en kende snævertsynet at sige nogle aspekter af lydgengivelse bare ikke kan måles overhovedet.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 16:29
Echoic hukommelse genopfrisker ikke lydindtryk, den erstatter og sletter tidligere indtryk. Stik modsat synet, som konstant scanner, og hele tiden lægger til.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: slumbert
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 16:43
Oprindeligt skrevet af dr gonzo dr gonzo skrev:

Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

@HenrikStevns

Er du bare ude på at ødelægge tråden, ved at skrive noget respektløst? Det er ret dårlig at du altid skal antyde, at dem der ikke har samme holdning som dig ikke besidder almindelig sund kritisk dømmekraft. 

Det jeg taler er at hvergang du støder ind i en påstand der ikke passer til din måde at se tingene på, dykker du ned i andres psyke og taler placebo effekt og fortrængning. 

Det ødelægegr en hyggelig debat, så vil du ikke være respektfuld og lade være med at spekulere over hvad der foregår inde i andres hoveder?


Undskyld mig slumbert, men det lyder jo som om at du netop ikke ønsker en debat, men bare lidt rygklapperi, hvor du kan blive understreget i at dine synspunkter er rigtige.

Jeg er af den holdning, at der i hifi-verden findes så mange hokuspokus-ting, at det er fornuftigt at udvise en vis skepsis. Og som jeg læser det, er det netop hvad HenrikStevns gør.

Jeg kunne godt have skrevet det på en pænere måde og det bunder i en generel frustration som ikkekommer fra denne, men fra mange andre tråde som har fået ødelagt deres fokus. Det har jeg desværre selv medvirket ved at deltage for meget med off topic indlæg.

Jeg vil meget gerne have en debat, men ikke en diskussion, hvor det bare gælder om at stikke til hinanden i stedet for at have gensidig respekt. 
Når Henrikstevns skriver: "Måske har du godt vidst at der var byttet om, men fortrængt det", så opfatter jeg det som om han bevidst eller ubevidst forsøger at provokere. Selvfølgelig bør jeg lade Thomas selv reagere, men gad ikke at det hele endnu engang ender i mudderkastning. 

Når det er sagt så har jeg respekt for Henrikstevns synspunkter og de appellerer så absolut til min logiske sunde fornuft, selvom jeg ikke hafr samme tekniske indsigt som HenrikStevns. Problemet er bare at teorien om at alle lydforskelle er målbare, ikke stemmer overens med mine personlige oplevelser. Jeg er som de fleste i besiddelse af en ganske sund og fornuftig selvkritisk sans, og vil helst ikke sættes i bås men en person der findes perifært i min omgangskreds som mente at hans Limited Edition udgave af nogle højtalere lød meget bedre, når jeg nu godt vidste at den eneste forskel fra standard var en mere eksklusivt udseende folie. Jeg mener at det er respektløst at mine oplevelser bliver forklaret med at det er noget jeg bilder mig selv ind og at hvis man hører en forskel så er det fordi man underbevidst godt ved at der er lavet en ændring. 

Jeg tror i øvrigt at 99% er enige med os begge i at der er en del Hokus-pokus ting i Hifi branchen, og uenigheden går nok mere på hvor grænsen ligger. Hos mig ligger den ved kabler. Jeg kan ikke sige at jeg har oplevet gode kabler, men jeg har adskillige gange oplevet dårlige kabler.


-------------
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 16:59
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Echoic hukommelse genopfrisker ikke lydindtryk, den erstatter og sletter tidligere indtryk. Stik modsat synet, som konstant scanner, og hele tiden lægger til.

Det er vi helt enige om, almindeligvis anses 3-5 sekunder som værende maksimum.

Derfor må det jo også være en fordel at kunne skifte øjeblikkeligt mellem A og B som man ønsker, således at sammenligningen altid foregår med så frisk ekoisk hukommelse som muligt. Hvis man først kommer ud over de 3-5 sekunder mellem to lytteindtryk begynder forskellene at være rent subjektive.

Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Jeg vil meget gerne have en debat, men ikke en diskussion, hvor det bare gælder om at stikke til hinanden i stedet for at have gensidig respekt. 
Når Henrikstevns skriver: "Måske har du godt vidst at der var byttet om, men fortrængt det", så opfatter jeg det som om han bevidst eller ubevidst forsøger at provokere. Selvfølgelig bør jeg lade Thomas selv reagere, men gad ikke at det hele endnu engang ender i mudderkastning. 

En debat har vel plads til forskellige synspunkter og drøftelse af konkrete udtalelser, ellers bliver den hurtigt ensidig.

Ovenstående var på ingen måde hverken bevidst eller ubevidst (ved efterfølgende genlæsning) ment som en provokation. Det var derimod en udforskning af hvilke faktorer der kunne have udløst en oplevet forskel, såfremt vi ikke blot skal acceptere den umiddelbare tolkning at der reelt var en forskel.

Jeg har selv oplevet det flere gange, at man (inkl. jeg selv) tror man har lavet en ændring som har betydet en stor forskel, men at den i virkeligheden ikke fandtes, eller stammede et helt andet sted fra. Et rigtigt godt eksempel fik jeg fra en lydtekniker som havde brugt en halv time på at trimme et lydspor helt rigtigt, med bittesmå kritiske justeringer af EQ.

Efterfølgende viste det sig at den pågældende EQ var i bypass-tilstand, og alle hans små justeringer kun foregik i hans eget hoved. Ligesom man kan stirre sig blind på f.eks. en krydsogtværs, så kan man også nemt "lytte sig døv" på noget lydmæssigt.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 17:35
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Jeg kunne før i tiden også nemt smage forskel på en Hof og en Tuborg og selv med bind for øjnene havde jeg ikke problemer med at smage hvilken jeg havde fået.
Men stilles der 4 glas op med 2 x hof og 2 x Tuborg og de skal smages lige efter hinanden, bliver det ret svært.
Men at sige man ikke kan smage hvilken øl man har fået fordi man ikke kan sige hvad der er i 4. glas, er noget fis.

Hvis du drikker de tre første glas fuldt ud, så er der måske en forklaring på at det fjerde glas bare smager af uspecificeret øl ;-)

Nu har jeg været til ølsmagning nogle gange, og der kan man altså tydeligt smage at det er forskellige øl man har fat i, også selvom man smager en del øl i streg. Selvfølgelig med små tåre, man skal jo smage og ikke drikke sig selv i hegnet.

Ved f.eks. en korrekt udført ABX-test har man mulighed for at skifte mellem A, B og X (den man skal gætte om er A eller B) lige så ofte man har lyst, og uden at skulle starte musikken forfra. Det giver mulighed for at sammenligne så direkte som overhovedet muligt, da ens lyttemæssige hukommelse ikke når at blive udvandet mens man skifter.

Og når det er rigtigt små forskelle man lytter efter, så tager man ofte korte sektioner som man af erfaring ved er problematiske (f.eks. bækkener/hi-hatte i MP3) og lytter intenst på de 5-10 sekunder igen og igen mens man skifter. Jeg behøver vist ikke påpege at hvis man skal lytte så intenst og fokuseret for at kunne høre en forskel, så har det ikke meget med almindelig musiklytning at gøre, men derimod specifikt at finde fejl.

Når man lytter til musik for fornøjelsens skyld lytter man jo ikke specifikt efter fejl, men for at nyde musikken. Hvis man specifikt lyttede efter fejl ville de fleste jo få fnidder af at høre LPer.

Man kan selvfølgelig ikke sige med 100% sikkerhed at ingen kan høre forskel på f.eks. to forstærkere med præcis samme specifikationer, for der kan altid være en enkelt person som stikker ud og har overmenneskelig hørelse i forhold til f.eks. ultralyd eller lignende.

Sjovt nok mener mange audiofile at deres hørelse må være overmenneskelig, eftersom de hævder at kunne høre forskel på ting som fødder til CD-afspillere og dyre signalkabler. Men eftersom det endnu ikke er lykkedes nogen, hverken almindelige personer eller selvudråbte guldører, at høre forskel på f.eks. dyre signalkabler eller mærkelige tweaks i kontrollerede lyttetest, så kan vi med ret stor overbevisning sige at der ikke eksisterer en hørbar forskel.

Det bliver selvfølgelig også bakket op af målinger. Så indtil der skulle dukke en audiofil op med ægte guldører, som beviseligt kan høre de ellers ikkehørbare forskelle, så må konsensus være at forskellen ikke kan høre, hvis en sådan forskel overhovedet eksisterer.

Citér
Jeg har 8 forstærkerkanaler pr side (6 ens + 2 andre) de har alle samme gain og forvrængningen er opgivet til at være så lav at man ikke burde kunne høre forskel på det punkt.

Alligevel kender jeg mit setup så godt at jeg vil kunne høre hvis der bliver byttet om på den ene forstærker til mellemtonen og den til diskanten og også selvom jeg ikke er klar over det.
Det er nemlig prøvet da jeg ubevidst havde får byttet lige præcis de 2 kanaler.

Vi snakker hhv Dmos og PWM som begge gerne skulle være frekvenslineære, have så lav forvrængning at det menneskelig øre ikke opfatter det (ved moderat lydstyrke), de har som sagt samme gain og næsten samme effekt (hhv 70 watt/8 ohm & 80 watt/ 8 ohm)

Forskellen er ikke enorm men den er heller ikke til at overhøre når man kender anlægget.

Der kan jo være flere sandsynligheder her.

Den første er at du havde byttet rundt på forstærkerne, men ikke på delefilterindstillingerne, og så ville de færreste vel være i tvivl om at noget var galt :-)

Måske har du godt vidst at der var byttet om, men fortrængt det.

Eller måske har du bare haft den der fornemmelse af at noget ikke var rigtigt, uden at kunne sætte en finger på præcist hvad det var, for jeg gætter på at du ikke umiddelbar kunne sige at der var byttet rundt på de to forstærkere.

Du tjekkede så forbindelserne, og opdagede at der var byttet rundt. AHA! Så må det jo have været det der var galt? Men hvad så hvis der ikke var byttet rundt alligevel? Havde du så ikke sagt til dig selv "hmm, næh der var nok ikke noget alligevel"?

Vi mennesker er farligt tilbøjelige til at hævde overfor os selv (og andre) at vi selvfølgelig vidste præcis hvad fejlen var i forvejen. "Nå ja, det var jo også det jeg tænkte" og "Jeg vidste det!". Måske var det bare en af de mange potentielle muligheder vi havde overvejet, men efterfølgende blev det retroaktivt ophøjet til sandhed.

Vi laver kort sagt et internt narrativ der passer til vores efterfølgende observationer, for det føles mest "rigtigt".

Nu beskriver jeg en oplevelse her som jeg har været ude for.
Vidste jeg at den skulle bruges på et forum havde jeg nok foretaget en måling for at overbevise diverse folk der aldrig rigtig har prøvet lignende. (teoretikere)

Nu var det ikke sådan at der var byttet så mellemtone spillede diskant og omvendt - Der mener du dog at du ville kunne høre en forskel Big smile
Havde jeg taget en måling havde problemet nok været at flere målinger kan være forskellige, selvom de var foretaget på præcis samme måde LOL

I mit tilfælde var der slet ingen tvivl og jeg behøvede ikke en måling for at overbevise mig selv 
Men jeg afprøvede da mig selv da jeg byggede anlægget, idet jeg ville finde ud af hvilke forstærkere der gik bedst til hhv dybbas, øvre bas, mellemtone og diskant.
Der var andre henover som fik lov at lytte med som kom frem til samme konklusion og der fortalte jeg med vilje ikke hvad der blev sat på hvad, netop for ikke at påvirke og for at se om det jeg hørte, stemte overens med det de hørte.

Og kan man ikke høre forskel på en PWM baseret forstærker og en Dmos, så er man da ganske heldigt stillet, for så lyder stort set alt jo ganske ens og det kan jo være forklaringen på trådenes udvikling.

Vil man vide om ens hørelse er nogenlunde, kan man prøve at spille på en Acurus A-250 og bagefter en Aragon 4004 MKII og for en sikkerheds skyld kan man skifte lidt frem og tilbage.
Kan man ikke høre forskellen på de 2 effekttrin, ja så er man heldigt stillet i denne hifiverden, for så er det helt rigtig at man kan nøjes med en surroundreceiver til 6-8000,-

Til det kan jeg så tilføje at Acurus vs Aragon (iøvrigt fra samme firma) er prøvet på følgende HT:

Dali 18 MKII, Dali 40SE, Dali 850, Dali 15, Cerwin Vega DC-15, JBL LX66
Og vi snakker lytteniveau langt under klippegrænsen, noget der ligner almindelig samtale niveau.

Men du må kunne forklare hvorfor en forstærker (der måler lineært (som forstærker 2) har forvrængning under 0.03%, yder 250 watt (kontra 200 watt - forstærker 2) helt uden tvivl lyder mere fyldig i bassen, ja nærmest for meget af det gode i forhold til forstærker 2 ?
Jeg har ikke forklaringen, men den ligger du nok inde med hvis ikke jeg tager fejl



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 18:50
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

 
Nu beskriver jeg en oplevelse her som jeg har været ude for.
Vidste jeg at den skulle bruges på et forum havde jeg nok foretaget en måling for at overbevise diverse folk der aldrig rigtig har prøvet lignende. (teoretikere)

Jeg betvivler ikke hvad du har oplevet, men jeg sætter spørgsmålstegn ved om det skyldtes en reel forskel på forstærkerne, eller om det var en rent subjektiv oplevelse.

Baseret på erfaring og de resultater jeg har set fra tests der er foretaget omkring emnet, er det mest sandsynligt at det var en rent subjektiv oplevelse.

Citér
I mit tilfælde var der slet ingen tvivl og jeg behøvede ikke en måling for at overbevise mig selv 
Men jeg afprøvede da mig selv da jeg byggede anlægget, idet jeg ville finde ud af hvilke forstærkere der gik bedst til hhv dybbas, øvre bas, mellemtone og diskant.
Der var andre henover som fik lov at lytte med som kom frem til samme konklusion og der fortalte jeg med vilje ikke hvad der blev sat på hvad, netop for ikke at påvirke og for at se om det jeg hørte, stemte overens med det de hørte.

Men der blev ikke gjort optegnelser af resultaterne, så det er jo reelt ikke mere end en anekdote. Specielt når man sidder mange sammen går der hurtigt ekko-kammer i folks opfattelser, man hyler som de ulve man er iblandt.

Det er lige netop derfor man er nødt til at lave individuelle blindtests. Vi er simpelthen alt for nemme at påvirke, uanset hvor meget vi prøver at modstå.

Citér Vil man vide om ens hørelse er nogenlunde, kan man prøve at spille på en Acurus A-250 og bagefter en Aragon 4004 MKII og for en sikkerheds skyld kan man skifte lidt frem og tilbage.
Kan man ikke høre forskellen på de 2 effekttrin, ja så er man heldigt stillet i denne hifiverden, for så er det helt rigtig at man kan nøjes med en surroundreceiver til 6-8000,-

Til det kan jeg så tilføje at Acurus vs Aragon (iøvrigt fra samme firma) er prøvet på følgende HT:

Dali 18 MKII, Dali 40SE, Dali 850, Dali 15, Cerwin Vega DC-15, JBL LX66
Og vi snakker lytteniveau langt under klippegrænsen, noget der ligner almindelig samtale niveau.

Nu stiller du jo en test op som vil være komplet umulig for de fleste at gennemføre, da det er de færreste som har adgang til præcis den kombination af udstyr du nævner, og mulighed for at sætte det op i en kontrolleret blindtest.

Derfor foreslår jeg en meget nemmere test, nemlig at downloade Foobar2000 og et ABX-modul, og så lave en seriøs lyttetest på et nummer i CD-kvalitet og det samme nummer i LAME 320kbps. Hvis man ikke konsekvent kan høre forskel på CD-kvalitet og MP3 med under 1/5 af datamængden, så er der i hvert fald ingen grund til at bekymre sig om evt. små forskelle på forstærkere og andet.

Hvis det rent faktisk lykkes for en at høre forskel (og det kan det på specielt problematiske stykker musik), så er næste trin CD vs. hi-res, hvor det til dags dato endnu ikke er lykkedes folk at høre forskel med nogen som helst form for sikkerhed.

Der er selvfølgelig måder man kan snyde i en ABX-test når man bare tager den derhjemme, men hvis man er nødt til at gøre det, så er man alligevel uden for pædagogisk rækkevidde.

Citér
Men du må kunne forklare hvorfor en forstærker (der måler lineært (som forstærker 2) har forvrængning under 0.03%, yder 250 watt (kontra 200 watt - forstærker 2) helt uden tvivl lyder mere fyldig i bassen, ja nærmest for meget af det gode i forhold til forstærker 2 ?
Jeg har ikke forklaringen, men den ligger du nok inde med hvis ikke jeg tager fejl

Hvis begge forstærkere ellers overholder de samme fine specifikationer, så skal der ikke være hørbar forskel på dem. Dog bemærker jeg at begge forstærkeres specifikationer er meget mangelfuldt angivet fra producenternes side. Der er f.eks. ingen angivelse af noget så simpelt som linearitet, gain eller dæmpningsfaktor, som ellers er meget vigtige data for effektforstærkere.

Så der kan sagtens være en kritisk forskel på de to forstærkere, f.eks. kan en lav dæmpningsfaktor give "stor" og "ulden" bas. Men det er rent gæt, da specifikationerne som sagt er voldsomt mangelfulde og vi ikke har adgang til producenternes egne måledata.

Personen som fremsætter en påstand om at der er forskel på to forstærkere, som begge har tilstrækkeligt gode specifikationer, må også være leveringsdygtig i noget bevismateriale for denne påstand. Ellers kunne man jo komme og påstå hvad som helst.


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 18:56
Hvorfor endnu en tråd hvor Henrik kan boltre sig med at tromle ethvert forsøg på at beskrive sine oplevelser med lyd. Manden er fundamentalist, og ikke omvendelig


Skrevet af: slumbert
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 19:30
Som jeg skrev til henrik, Så er det ødelæggende for et emne når man bliver personlig. Også selvom det ikke er med vilje.

Der er ikke noget galt med emoticons, men man kommer længst med den herSmile


-------------
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål



Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 19:41
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Hvis begge forstærkere ellers overholder de samme fine specifikationer, så skal der ikke være hørbar forskel på dem. Dog bemærker jeg at begge forstærkeres specifikationer er meget mangelfuldt angivet fra producenternes side. Der er f.eks. ingen angivelse af noget så simpelt som linearitet, gain eller dæmpningsfaktor, som ellers er meget vigtige data for effektforstærkere.

Så der kan sagtens være en kritisk forskel på de to forstærkere, f.eks. kan en lav dæmpningsfaktor give "stor" og "ulden" bas. Men det er rent gæt, da specifikationerne som sagt er voldsomt mangelfulde og vi ikke har adgang til producenternes egne måledata.

Personen som fremsætter en påstand om at der er forskel på to forstærkere, som begge har tilstrækkeligt gode specifikationer, må også være leveringsdygtig i noget bevismateriale for denne påstand. Ellers kunne man jo komme og påstå hvad som helst.

Gain har ikke meget at sige når der lyttes mange mange gange på flere forskellige højttalere med forskellig følsomhed, men inputfølsomheden er dybest set ens på de 2 effekttrin

Dæmpningsfaktoren er i begge tilfælde høj 400+ og iøvrigt er det vel sjældent at man oplever en transistorbaseret forstærker der ikke har en DF på mindst 50-100

Lineariteten er vel lige som en streg (20 - 20.000 hz) på alle forstærkere der ikke er med rør.



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 19:49
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Gain har ikke meget at sige når der lyttes mange mange gange på flere forskellige højttalere med forskellig følsomhed, men inputfølsomheden er dybest set ens på de 2 effekttrin

Dæmpningsfaktoren er i begge tilfælde høj 400+ og iøvrigt er det vel sjældent at man oplever en transistorbaseret forstærker der ikke har en DF på mindst 50-100

Lineariteten er vel lige som en streg (20 - 20.000 hz) på alle forstærkere der ikke er med rør.

Ved at lytte med mange forskellige højttalere introducerer man en meget stor variabel, for højttalere er der meget store og tydeligt hørbare forskelle på. Man kan ikke rigtigt udlede noget ved at lytte på to forskellige forstærkere med hver deres forskellige sæt højttalere. 

Hvis man laver en feedbackløs transistorforstærker, så man kan sagtens ende med lav udgangsimpedans, og feedbackløse designs har en lille, men dedikeret fanskare, på trods af ulemperne.

Ligeledes kan en transistorforstærker godt have ikke-linær frekvensgang, men en sådan forstærker ville de fleste nok betegne som defekt skrammel.

Så vi har altså afgjort at begge forstærkere har gode specifikationer, i hvert fald de specifikationer vi kender til. Så må forskellen ligge et andet sted, men hvor? Eftersom det er elektronik vi har med at gøre, så kan forskellen med sikkerhed måles, hvis den eksisterer.

"Dybest set ens" inputfølsomhed er ikke det samme som helt ens inputfølsomhed. Den ene forstærker kan sagtens have lidt højere gain, og derved spille en anelse højere ved samme input. Det kan give en meget lille, men netop hørbar forskel.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 19:54
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Gain har ikke meget at sige når der lyttes mange mange gange på flere forskellige højttalere med forskellig følsomhed, men inputfølsomheden er dybest set ens på de 2 effekttrin

Dæmpningsfaktoren er i begge tilfælde høj 400+ og iøvrigt er det vel sjældent at man oplever en transistorbaseret forstærker der ikke har en DF på mindst 50-100

Lineariteten er vel lige som en streg (20 - 20.000 hz) på alle forstærkere der ikke er med rør.

Ved at lytte med mange forskellige højttalere introducerer man en meget stor variabel, for højttalere er der meget store og tydeligt hørbare forskelle på. Man kan ikke rigtigt udlede noget ved at lytte på to forskellige forstærkere med hver deres forskellige sæt højttalere.

Hvis man laver en feedbackløs transistorforstærker, så man kan sagtens ende med lav udgangsimpedans, og feedbackløse designs har en lille, men dedikeret fanskare, på trods af ulemperne.

Ligeledes kan en transistorforstærker godt have ikke-linær frekvensgang, men en sådan forstærker ville de fleste nok betegne som defekt skrammel.

Så vi har altså afgjort at begge forstærkere har gode specifikationer, i hvert fald de specifikationer vi kender til. Så må forskellen ligge et andet sted, men hvor? Eftersom det er elektronik vi har med at gøre, så kan forskellen med sikkerhed måles, hvis den eksisterer.

Den misforstod du så.
Der er lyttet til et sæt HT på begge forstærkere, en anden gang var det et andet sæt, 3. gang var det 4. sæt osv.

Vi var nogle stykker der ejede de nævnte forstærkere (og andre også)

Linearitet - Det er det jeg mener; Alle er vel lineære !?

Feedbackløse ? Lokal eller global ? Kender ingen forstærkere med transistorer der har en DF på under 50

"Dybest set ens" er alt rigeligt, når der slet ikke behøves samme niveau for at høre forskellen - forskellen er der uanset lydstyrke


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 20:01
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Den misforstod du så.
Der er lyttet til et sæt HT på begge forstærkere, en anden gang var det et andet sæt, 3. gang var det 4. sæt osv.

Vi var nogle stykker der ejede de nævnte forstærkere (og andre også)

Linearitet - Det er det jeg mener; Alle er vel lineære !?

Feedbackløse ? Lokal eller global ? Kender ingen forstærkere med transistorer der har en DF på under 50

"Dybest set ens" er alt rigeligt, når der slet ikke behøves samme niveau for at høre forskellen - forskellen er der uanset lydstyrke

Fair nok, så er der i det  mindste taget forbehold for den variabel.

Hvad består forskellen så helt præcist i? Du nævner mere bas fra den ene forstærker. Kan det måles, enten direkte med en frekvensanalyse eller et oscilloskop, eller i en rummåling?

Nogle af f.eks. Ayre's forstærkere har dæmpningsfaktorer på f.eks. 10-30, da de er lavet helt uden feedback. Det er nede på et niveau hvor det kan give problemer med kontrol over basenheder, specielt hvis man bruger lidt lange højttalerkabler.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 20:08
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Den misforstod du så.
Der er lyttet til et sæt HT på begge forstærkere, en anden gang var det et andet sæt, 3. gang var det 4. sæt osv.

Vi var nogle stykker der ejede de nævnte forstærkere (og andre også)

Linearitet - Det er det jeg mener; Alle er vel lineære !?

Feedbackløse ? Lokal eller global ? Kender ingen forstærkere med transistorer der har en DF på under 50

"Dybest set ens" er alt rigeligt, når der slet ikke behøves samme niveau for at høre forskellen - forskellen er der uanset lydstyrke

Fair nok, så er der i det  mindste taget forbehold for den variabel.

Hvad består forskellen så helt præcist i? Du nævner mere bas fra den ene forstærker. Kan det måles, enten direkte med en frekvensanalyse eller et oscilloskop, eller i en rummåling?

Vi har ikke prøvet men forskellen er ret tydelig

Den ene forstærker lyder som om den næsten har for meget fat i basserne; Meget tør bas der ikke lyder til at gå voldsomt dybt
Samme forstærker lyder "renere" i resten af området

Den anden forstærker virker nærmest rund og fyldig i bassen og virker til at gå dybere og måske derfor opleves den ikke så "ren" i resten af området (fra øvre bas og op)

Den ene forstærker er målt (stereophile) til at levere 314 watt/8 ohm - 580 watt/4 ohm
Den anden er målt til 253 watt/8 ohm - 420 watt/4 ohm - 612 watt/2 ohm




Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 20:48
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Vi har ikke prøvet men forskellen er ret tydelig

Den ene forstærker lyder som om den næsten har for meget fat i basserne; Meget tør bas der ikke lyder til at gå voldsomt dybt
Samme forstærker lyder "renere" i resten af området

Den anden forstærker virker nærmest rund og fyldig i bassen og virker til at gå dybere og måske derfor opleves den ikke så "ren" i resten af området (fra øvre bas og op)

Den ene forstærker er målt (stereophile) til at levere 314 watt/8 ohm - 580 watt/4 ohm
Den anden er målt til 253 watt/8 ohm - 420 watt/4 ohm - 612 watt/2 ohm

Det du beskriver lyder jo præcis som enten for lav dæmpningsfaktor eller en forstærker med ulinearitet i de lave frekvenser, begge dele er ting som absolut ikke burde forekomme i ordentligt designede forstærkere, og slet ikke når de koster så meget som de gør.

Har du link til Stereophile-målingerne?


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 23-Januar-2016 kl. 21:42
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Vi har ikke prøvet men forskellen er ret tydelig

Den ene forstærker lyder som om den næsten har for meget fat i basserne; Meget tør bas der ikke lyder til at gå voldsomt dybt
Samme forstærker lyder "renere" i resten af området

Den anden forstærker virker nærmest rund og fyldig i bassen og virker til at gå dybere og måske derfor opleves den ikke så "ren" i resten af området (fra øvre bas og op)

Den ene forstærker er målt (stereophile) til at levere 314 watt/8 ohm - 580 watt/4 ohm
Den anden er målt til 253 watt/8 ohm - 420 watt/4 ohm - 612 watt/2 ohm

Det du beskriver lyder jo præcis som enten for lav dæmpningsfaktor eller en forstærker med ulinearitet i de lave frekvenser, begge dele er ting som absolut ikke burde forekomme i ordentligt designede forstærkere, og slet ikke når de koster så meget som de gør.

Har du link til Stereophile-målingerne?

Skal se om jeg kan finde dem.

"Problemet" er at det er alles opfattelse af netop de 2 forstærkere
Jeg har hørt rigtig mange komme med den udmelding uden at der har været snakket om det.

Jeg tvivler på at der er tale om defekter, ulinearitet eller ustabilitet.

Kigger man på f.eks NAD 218 så lander den lige midt i mellem de 2 forstærkere mht bas og "renhed" i øvrige område.

Jeg tror bare det må erkendes at forstærkere lyder forskelligt, men sikkert også måler forskelligt hvis man måler det "rigtige" sted

Tag f.eks et lyt på en Holfi Integra 8 kontra en Holfi integra 8 anniversary edition - Det lyder vitterlig til at være 2 vidt forskellige forstærkere, altså virkelig forskellige.
Jeg forhørte mig omkring den store forskel (På en forstærker der egentlig var en opgradering) og fik svaret; At attackŽet i bassen lå højere på anniversary edition versionen, end på den anden.

Jeg kan se hvordan debatterne går mht disse ting, men mon alle forstærkerdesignere stræber efter den perfekte forstærker med linealret frekvens response ?
Mon ikke der bevidst/ubevidst sniger sig nogle variationer ind, så der opstår andet end linealret frekvensresponse ?

Jeg kan se på nogle målinger at der er nogle variationer i frekvensresponsen, men om de er store nok til at de kan høres ved jeg så ikke.
Måske er det det der giver de små/store forskelle som rigtig mange oplever ?

Jeg tror ikke selv på hekserier og rasende dyre kabler, men jeg synes jeg har haft nok med hifi at gøre til at turde stole nok på mig selv til at kunne sige at der virkelig er forskel på forstærkere og også langt før klippegrænsen.

Nogle højttalerproducenter giver også bassen en db eller 2 mere for at få højttaleren til at lyde større, mon det samme er tilfældet med nogle forstærkere ?

Iøvrigt virker det ikke som om det er den slags målinger der findes flest af 

En måling med "variationer":




Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 24-Januar-2016 kl. 23:24
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

"Problemet" er at det er alles opfattelse af netop de 2 forstærkere
Jeg har hørt rigtig mange komme med den udmelding uden at der har været snakket om det.

Jeg tvivler på at der er tale om defekter, ulinearitet eller ustabilitet.

Kigger man på f.eks NAD 218 så lander den lige midt i mellem de 2 forstærkere mht bas og "renhed" i øvrige område.

Jeg tror bare det må erkendes at forstærkere lyder forskelligt, men sikkert også måler forskelligt hvis man måler det "rigtige" sted.

Målbare forskelle kan selvfølgelig være meget små, men hvis de to forstærkere måler tilstrækkeligt forskelligt, så er der jo ikke noget underligt i at de også lyder forskelligt.

Og så kan man dykke ned i præcist hvad det er som får dem til at lyde forskelligt, for det er i bund og grund bare elektronik.

Men to forstærkere der måler ens, inden for en relativt lille tolerance vil med garanti også lyde ens.

Citér
Tag f.eks et lyt på en Holfi Integra 8 kontra en Holfi integra 8 anniversary edition - Det lyder vitterlig til at være 2 vidt forskellige forstærkere, altså virkelig forskellige.
Jeg forhørte mig omkring den store forskel (På en forstærker der egentlig var en opgradering) og fik svaret; At attackŽet i bassen lå højere på anniversary edition versionen, end på den anden.

Problemet her er, hvordan definerer man "attack i bassen"? Er det et simpelt EQ-boost, eller gør de noget helt andet?

Under alle omstændigheder, hvis der er en så tydelig forskel i lyden fra de to modeller af samme forstærker, så må og skal det også kunne måles i f.eks. frekvensresponsen.

Citér
Jeg kan se hvordan debatterne går mht disse ting, men mon alle forstærkerdesignere stræber efter den perfekte forstærker med linealret frekvens response ?
Mon ikke der bevidst/ubevidst sniger sig nogle variationer ind, så der opstår andet end linealret frekvensresponse ?

Jeg ved at alle nogenlunde fornuftige designere går efter det samme mål, nemlig ensartet, kontrolleret og linær forstærkning med så lav forvrængning som muligt. Det er det perfekt forstærkning betyder. 

Om nogle så bevidst tilføjer EQ eller andet som kan gør at resultatet afviger, det må være op til dem, bare de gør det klart at deres produkt ikke længere tilstræber at være en ideel forstærker. Og nogle producenter som f.eks. Ayre insisterer på ikke at bruge negativ feedback overhovedet, hvilket giver en markant lavere dæmpningsfaktor, som kan påvirke basresponsen.

Citér
Jeg kan se på nogle målinger at der er nogle variationer i frekvensresponsen, men om de er store nok til at de kan høres ved jeg så ikke.
Måske er det det der giver de små/store forskelle som rigtig mange oplever ?

Hvis der er forskel i frekvensresponsen, så kan det godt betyde en hørbar forskel, det kommer an på hvor stor afvigelsen er henover frekvenserne.

Citér
Jeg tror ikke selv på hekserier og rasende dyre kabler, men jeg synes jeg har haft nok med hifi at gøre til at turde stole nok på mig selv til at kunne sige at der virkelig er forskel på forstærkere og også langt før klippegrænsen.

Nogle højttalerproducenter giver også bassen en db eller 2 mere for at få højttaleren til at lyde større, mon det samme er tilfældet med nogle forstærkere ?

Der er kæmpe variation i højttaleres frekvensrespons, fordi det er drilsk at afsætte energi som bølger i luften. Der findes utallige variationer af hvordan man placerer højttalerenhederne i forhold til hinanden, for at deres bølger i deleområdet ikke forstyrrer hinanden for meget, og utallige variationer af delefiltre. For ikke at snakke om kabinetter.

Citér Iøvrigt virker det ikke som om det er den slags målinger der findes flest af 

En måling med "variationer":



Problemet er at det tager tid og indsats af lave de målinger, det er meget nemmere at skrive en anmeldelse med de umiddelbare indtryk man får. Og folk er generelt tilfredse med den slags anmeldelser. De anmeldelser siger bare ikke specielt meget om produktets virkelige ydelse, altså udover features og ergonomi og design.

Men det er det folk vil læse, de gider ikke kigge på grafer.


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 10:36
Dagens oneliners:

"Det er i bund og grund bare elektronik"
"Problemet er hvordan man definerer attack i bassen"


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 10:57
Så definer lige "attack'et i bassen ligger højere" på en koncis og utvetydig måde, tak. Hvad betyder det helt præcist?

Er det et EQ-boost i det øvre basområde fremfor mellem- eller dybbas? Og hvorfor overhovedet bygge det ind i en forstærker, når det kan have ødelæggende konsekvenser for lyden med højttalere der er designet til linærere (læs "kompetent designede") forstærkere?


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 11:02
Attack i bassen betyder (ligesom et fingerknips) i min bog. Man er ikke i tvivl, når et anlæg præsterer attack i bassen.

Og nej, det er ikke EQ boost i noget frekvensområde, men en combi af god dæmpningsfaktor i forstærkeren, og en god afkobling af højttaler til underlag.


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 11:32
Så det er altså håndteringen af transienter i musikken som det refererer til. Jeg undrer mig lidt over hvorfor man ikke bare siger det i stedet, men "attack" lyder selvfølgelig federe.

Den hurtigste "reaktionstid" en forstærker skal levere ved fuldt udsving ved 16 bit/44,1 KHz er omkring 22 mikrosekunder. Det er fra intet signal til fuldt signal ved 22,050 Hz så hurtigt det kan lade sig gøre. For en forstærker som spiller 200W ind i en 8 ohm højttaler svarer det til et udsving på 40V, altså ca. 1,82V per mikrosekund. Den reaktionshastighed kan selv de mest almindelige transistorer og opamps til lyd levere med en komfortabel sikkerhedsmargen.

Og vi har allerede været rundt om at transistorforstærkere generelt har rigtigt god dæmpningsfaktor, medmindre de bevidst er lavet mindre optimalt, som f.eks. Ayre's forstærkere som slet ikke bruger feedback overhovedet, og derfor har lave dæmpningsfaktorer.

Så i sidste ende afhænger det langt mere af højttalerne end af forstærkeren, medmindre forstærkeren specifikt er lavet mindre optimalt end den burde.


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 11:45
   


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 18:41
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Rolig nu, det var så absolut ikke ment respektløst, men derimod som interesserede spørgsmål og lidt gætteri på hvad der også kunne være forklaringen på den oplevede forskel, udover den forklaring som Thomas selv opstiller.

Lad nu Thomas blive fornærmet selv, hvis han mener det skulle være nødvendigt.

Jeg spekulerer i hvad der foregår i vores allesammens hoveder, ingen af os er immune overfor helt almindelige psykologiske effekter.

Der er tilsyneladende en der er meget enig med dig her

http://hifi2you.dk/index.php/forum/forstaerkere/106-forskelle-pa-forstaerkere#661 - http://hifi2you.dk/index.php/forum/forstaerkere/106-forskelle-pa-forstaerkere#661


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 19:59
Ja, det kan virke sådan, men  i mange af hans øvrige indlæg er han lidt langt ude. Som f.eks. snak om et input/output-setup hvor der ikke er spænding, men kun strøm. Det virker lidt bimmelim, for slet ikke at sige umuligt.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 25-Januar-2016 kl. 20:08
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Ja, det kan virke sådan, men  i mange af hans øvrige indlæg er han lidt langt ude. Som f.eks. snak om et input/output-setup hvor der ikke er spænding, men kun strøm. Det virker lidt bimmelim, for slet ikke at sige umuligt.

Ja der skal vel være en lille smule spænding før der kan gå en strøm Smile


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 27-Januar-2016 kl. 16:44
Så blev min hørelse bekræftet af målinger med et multimeter, som just er blevet udført, efter en lille oplevelse med manglende diskant. Og måske nærmere i kategorien, en noget ringere opløsning.
For at lave min installation lidt pænere, udskiftede jeg stikdåsen til anlægget, med en ny pæn hvid en af slagsen. Spillede lidt kendt musik, og med det samme, fik jeg en fornemmelse af flad lyd. Det stod på et par dage, og et skifte til gammel stikdåse blev udført. Og ved et lykketræf, der er jo 50/50 sandsynlighed for, at ramme forkert, var min velkendte lyd tilbage.
Var det stikdåsen, eller noget helt andet. Det var så i dette tilfælde noget helt andet, endda noget så simpelt som fase. Dette havde jeg svedt ud, og glemt, at tjekke fra start af. Men her stopper udfordringen bare ikke, da den medleverede netledning viser fase og nul udfra i det mindste danske forhold. Men i England, hvis elektrikeren har gjort det korrekt, sidder fasen til højre i vægudtaget, og her kan stikket ikke vendes som i Danmark. Og hvad gør en engelsk forstærker producent? Han laver selvfølgelig stikbenene på forstærkeren, så de korresponderer med fase og nul i vægudtaget. Men når og hvis man følger anvisningerne på medleveret netledning til danske forhold, vil man vende fasen i forhold til forstærkeren. Og lydmæssigt giver dette et ganske ringe resultat.
Så en multimeter test blev udført, henover stel på forstærkeren til jord, og denne bekræftede til dels hvad jeg havde hørt, og forkert fase i forhold til forstærkerens stikben. Og når bukserne nu var nede, blev resten tjekket, men her var alt i korrekt fase.


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Johnny k
Skrevet den: 27-Januar-2016 kl. 16:53
Så var det godt det ikke var på et tv.
Så havde folk i tv gået baglæns 😜


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 27-Januar-2016 kl. 20:42
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Så blev min hørelse bekræftet af målinger med et multimeter, som just er blevet udført, efter en lille oplevelse med manglende diskant. Og måske nærmere i kategorien, en noget ringere opløsning.
For at lave min installation lidt pænere, udskiftede jeg stikdåsen til anlægget, med en ny pæn hvid en af slagsen. Spillede lidt kendt musik, og med det samme, fik jeg en fornemmelse af flad lyd. Det stod på et par dage, og et skifte til gammel stikdåse blev udført. Og ved et lykketræf, der er jo 50/50 sandsynlighed for, at ramme forkert, var min velkendte lyd tilbage.
Var det stikdåsen, eller noget helt andet. Det var så i dette tilfælde noget helt andet, endda noget så simpelt som fase. Dette havde jeg svedt ud, og glemt, at tjekke fra start af. Men her stopper udfordringen bare ikke, da den medleverede netledning viser fase og nul udfra i det mindste danske forhold. Men i England, hvis elektrikeren har gjort det korrekt, sidder fasen til højre i vægudtaget, og her kan stikket ikke vendes som i Danmark. Og hvad gør en engelsk forstærker producent? Han laver selvfølgelig stikbenene på forstærkeren, så de korresponderer med fase og nul i vægudtaget. Men når og hvis man følger anvisningerne på medleveret netledning til danske forhold, vil man vende fasen i forhold til forstærkeren. Og lydmæssigt giver dette et ganske ringe resultat.
Så en multimeter test blev udført, henover stel på forstærkeren til jord, og denne bekræftede til dels hvad jeg havde hørt, og forkert fase i forhold til forstærkerens stikben. Og når bukserne nu var nede, blev resten tjekket, men her var alt i korrekt fase.

Det kan sikkert også måles ?
Men ja der kan være stor forskel på hvordan fasen kommer ind i apparatet.

Jeg har dog ikke hørt forskelle som gjorde lyden mørkere eller lysere, men placering af sangeren.
Når jeg vendte fasen (forkert) på min Aragon 18K rykkede sangeren tilbage i lydbilledet.
Det samme skete dog i mindre grad på min Denon DCD S1.

Underligt nok var der ingen forskel på mine 2 aragon 4004 MKII



Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 27-Januar-2016 kl. 21:21
Det kunne måles på voltmeteret, og laveste værdi henover enhedens stel til jord, er lig med korrekt fase.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 27-Januar-2016 kl. 22:32
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Det kunne måles på voltmeteret, og laveste værdi henover enhedens stel til jord, er lig med korrekt fase.

Jep Big smile
(Det var bare en lille en til dem der skal se målinger af alt) Big smile


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 27-Januar-2016 kl. 23:26
Ja, men det beror nok på en fejlkonstruktion, når man kan høre forskel, eller måske ren indbildning

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 00:18
   


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 06:08
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ja, men det beror nok på en fejlkonstruktion, når man kan høre forskel, eller måske ren indbildning


Så vidt jeg kan læse har du ikke målt forskel på højttalerkablet, som vel er det der er relevant at måle på, så du ved ikke om der er ændret noget målbart der har med signalet til højttaleren at gøre og du har jo heller ikke prøvet om du kan høre forskel uden at vide hvad vej stikket vender. Det er nok mere metoden end forstærkeren der en noget galt med.

Ganske kort, har intet med højttalerne at gøre, når fasen og nul vendes på forstærkeren. Der skal overhovedet ikke måles der, for at fastslå fase på cd, forstærker osv.
Og hvis du tager en dyb indånding, og reflekterer over første indlæg omkring "fasefejlen", ville du så selv mene, at man påbegynder fejlsøgning, hvis man ingen forskel kunne høre.
Forskellen var så stor, at jeg tjekkede interconnects, fastspænding af højttalerkabler osv. Min medlytter ( konen ), mente ikke, at der var forskel. Til det kunne jeg kun svare, at så har jeg fået en akut høreskade.
Og jo da, der er lige netop målt på forhold, der kan ændre lyden til højttalerne.
http://www.prosoundweb.com/article/polarity_and_phase_explained/ - http://www.prosoundweb.com/article/polarity_and_phase_explained/


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 11:44
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Det kan sikkert også måles ?
Men ja der kan være stor forskel på hvordan fasen kommer ind i apparatet.

Jeg har dog ikke hørt forskelle som gjorde lyden mørkere eller lysere, men placering af sangeren.
Når jeg vendte fasen (forkert) på min Aragon 18K rykkede sangeren tilbage i lydbilledet.
Det samme skete dog i mindre grad på min Denon DCD S1.

Underligt nok var der ingen forskel på mine 2 aragon 4004 MKII

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ganske kort, har intet med højttalerne at gøre, når fasen og nul vendes på forstærkeren. Der skal overhovedet ikke måles der, for at fastslå fase på cd, forstærker osv.
Og hvis du tager en dyb indånding, og reflekterer over første indlæg omkring "fasefejlen", ville du så selv mene, at man påbegynder fejlsøgning, hvis man ingen forskel kunne høre.
Forskellen var så stor, at jeg tjekkede interconnects, fastspænding af højttalerkabler osv. Min medlytter ( konen ), mente ikke, at der var forskel. Til det kunne jeg kun svare, at så har jeg fået en akut høreskade.
Og jo da, der er lige netop målt på forhold, der kan ændre lyden til højttalerne.
http://www.prosoundweb.com/article/polarity_and_phase_explained/

Der er vist sket en voldsom misforståelse af vekselstrøm, fase og en hel bunke andre elektriske forhold og begreber.

Når man slutter en transformator til det danske elnet, så sætter man 230V ved 50Hz på den, og det er uanset hvordan man vender fase og nul, da de sidder på hver sin ende af primærspolen. Det eneste der sker ved at vende stikket er at sinuskurven drejes 180 grader, men det er stadig de samme 230V ved 50Hz der findes i primærspolen. Man bytter polariteten.

Herefter tages strømmen fra sekundærspolerne og køres straks gennem ensrettere og videre gennem ladelytterne. Hvilken vej man vender strømstikket i væggen har ingen betydning for jævnstrømmen, den vil være præcis den samme, og eftersom det er den man rent faktisk kører komponenterne på, så vil det heller ingen effekt have på elektronikken.

Polariteten i vekselstrømssiden af strømforsyningen er fuldstændigt adskilt fra signalvejen. Hvis den ikke var det, ville man få brum ved 50Hz. Altså ikke noget med at sangeren flyttede tilbage i billedet eller "klarhed i lyden" eller den slags. Helt almindelig brummen ved 50Hz.

Jeg skal selvfølgelig ikke garantere at der ikke findes dårlige konstruktioner hvor signalvejen ikke er tilstrækkeligt godt adskilt, men de hører heldigvis til sjældenhederne, og er ofte åbenlyst dårligt designet på andre måder også.

JeTex, dit link til Prosoundweb handler udelukkende om fase og polaritet i højttalersignaler, da det har en stor betydning om alle lydbølger er i fase når man bruger flere højttalerenheder, men det har ingen forbindelse til fase i elforsyningen.

Men det er stadig OK til at gøre nogle begreber helt klart. Når man forsyner sin strømforsyning med fase og nul, så er det udelukkende polariteten man kan bytte rundt på. Man snakker kun om at vende fasen når man har flere forskellige fase-ledninger, hvor de så har en bestemt fase i forhold til hinanden. Og det er de færreste forstærkere der bruger tre-faset strøm ;-)


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 12:08
Hvordan vil du så forklare krybestrøm uden på et apparat? Og at det forsvinder ved at dreje stikproppen 180 grader i vægudtaget?


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 12:18
 


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 12:56
http://www.gcaudio.com/resources/howtos/acpolarity.html - http://www.gcaudio.com/resources/howtos/acpolarity.html
Det var dette hyperlink, jeg skulle have indsat tidligere.


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 12:58
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Det kan sikkert også måles ?
Men ja der kan være stor forskel på hvordan fasen kommer ind i apparatet.

Jeg har dog ikke hørt forskelle som gjorde lyden mørkere eller lysere, men placering af sangeren.
Når jeg vendte fasen (forkert) på min Aragon 18K rykkede sangeren tilbage i lydbilledet.
Det samme skete dog i mindre grad på min Denon DCD S1.

Underligt nok var der ingen forskel på mine 2 aragon 4004 MKII

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ganske kort, har intet med højttalerne at gøre, når fasen og nul vendes på forstærkeren. Der skal overhovedet ikke måles der, for at fastslå fase på cd, forstærker osv.
Og hvis du tager en dyb indånding, og reflekterer over første indlæg omkring "fasefejlen", ville du så selv mene, at man påbegynder fejlsøgning, hvis man ingen forskel kunne høre.
Forskellen var så stor, at jeg tjekkede interconnects, fastspænding af højttalerkabler osv. Min medlytter ( konen ), mente ikke, at der var forskel. Til det kunne jeg kun svare, at så har jeg fået en akut høreskade.
Og jo da, der er lige netop målt på forhold, der kan ændre lyden til højttalerne.
http://www.prosoundweb.com/article/polarity_and_phase_explained/

Der er vist sket en voldsom misforståelse af vekselstrøm, fase og en hel bunke andre elektriske forhold og begreber.

Når man slutter en transformator til det danske elnet, så sætter man 230V ved 50Hz på den, og det er uanset hvordan man vender fase og nul, da de sidder på hver sin ende af primærspolen. Det eneste der sker ved at vende stikket er at sinuskurven drejes 180 grader, men det er stadig de samme 230V ved 50Hz der findes i primærspolen. Man bytter polariteten.

Herefter tages strømmen fra sekundærspolerne og køres straks gennem ensrettere og videre gennem ladelytterne. Hvilken vej man vender strømstikket i væggen har ingen betydning for jævnstrømmen, den vil være præcis den samme, og eftersom det er den man rent faktisk kører komponenterne på, så vil det heller ingen effekt have på elektronikken.

Polariteten i vekselstrømssiden af strømforsyningen er fuldstændigt adskilt fra signalvejen. Hvis den ikke var det, ville man få brum ved 50Hz. Altså ikke noget med at sangeren flyttede tilbage i billedet eller "klarhed i lyden" eller den slags. Helt almindelig brummen ved 50Hz.

Jeg skal selvfølgelig ikke garantere at der ikke findes dårlige konstruktioner hvor signalvejen ikke er tilstrækkeligt godt adskilt, men de hører heldigvis til sjældenhederne, og er ofte åbenlyst dårligt designet på andre måder også.

JeTex, dit link til Prosoundweb handler udelukkende om fase og polaritet i højttalersignaler, da det har en stor betydning om alle lydbølger er i fase når man bruger flere højttalerenheder, men det har ingen forbindelse til fase i elforsyningen.

Men det er stadig OK til at gøre nogle begreber helt klart. Når man forsyner sin strømforsyning med fase og nul, så er det udelukkende polariteten man kan bytte rundt på. Man snakker kun om at vende fasen når man har flere forskellige fase-ledninger, hvor de så har en bestemt fase i forhold til hinanden. Og det er de færreste forstærkere der bruger tre-faset strøm ;-)
Og selvfølgelig den sædvanlige plade om fejlkonstruktion, nej hvor er det dog trættende. 


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:02
Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

Hvordan vil du så forklare krybestrøm uden på et apparat? Og at det forsvinder ved at dreje stikproppen 180 grader i vægudtaget?

Ja det ville være rart at få en forklaring på det.

Og så er der nogle stykker der bør prøve tingene i virkeligheden i stedet for kun at læse sig frem til resultaterne og læne sig op af det teoretiske.

Jeg tror egentlig der er nogle ting folk egentlig godt ved men ikke kan finde forklaringen på og så er det nemmere at holde sig til det der står på papiret.

Og har folk ikke fundet ud af hvilken betydning for lyden det har at alle apparater er faset ens, så ville jeg gå i gang og få lidt mere erfaring og måske noget bedre lyd.


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:06
Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

Hvordan vil du så forklare krybestrøm uden på et apparat? Og at det forsvinder ved at dreje stikproppen 180 grader i vægudtaget?

Det skyldes sandsynligvis en simpel kapacitiv kobling mellem faseledningen og kabinettet. Hvis man vender stikket bytter man selvfølgelig rundt på ledningerne, som vil ligge forskelligt i forhold til kabinettet, og kan derved reducere den kapacitive kobling. Der er dog ingen garanti for at det gør en forskel.

Apparater solgt i Danmark skal enten være dobbeltisolerede eller med jordstik. Ved førstnævnte må der ikke forekomme overgang, og ved sidstnævnte vil det gå i jordlederen (og stikket kan i øvrigt ikke vendes).

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Og har folk ikke fundet ud af hvilken betydning for lyden det har at alle apparater er faset ens, så ville jeg gå i gang og få lidt mere erfaring og måske noget bedre lyd.

Det gør ingen forskel, for deres strømforsyninger har ingen forbindelse til hinanden udover at de er forbundet til samme elnet. Da de er forbundet til samme faseledning vil de per definition altid være i fase med hinanden, da en enkelt faseledning ikke kan være ude af fase med sig selv.

De kan dog sagtens være forbundet med forskellig polaritet, men det er irrelevant da det hele alligevel bliver lavet til jævnstrøm. Hvis du kigger på transformatoren i mange forstærkere osv. er de to ledninger med vekselstrøm til primærspolen ofte den samme farve, da det er ligemeget hvilken af dem der er fase og hvilken de er nul.

Derimod kan forskellig jording godt være et problem og give brum, det er derfor noget udstyr har en "ground lift"-funktion, og skærmen på f.eks. balancerede kabler oftest kun er stelforbundet i output-stikket og ikke i input-stikket.

Men det har absolut intet med fase eller polaritet at gøre.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:14
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ja, men det beror nok på en fejlkonstruktion, når man kan høre forskel, eller måske ren indbildning


Så vidt jeg kan læse har du ikke målt forskel på højttalerkablet, som vel er det der er relevant at måle på, så du ved ikke om der er ændret noget målbart der har med signalet til højttaleren at gøre og du har jo heller ikke prøvet om du kan høre forskel uden at vide hvad vej stikket vender. Det er nok mere metoden end forstærkeren der en noget galt med.

Ganske kort, har intet med højttalerne at gøre, når fasen og nul vendes på forstærkeren. Der skal overhovedet ikke måles der, for at fastslå fase på cd, forstærker osv.
Og hvis du tager en dyb indånding, og reflekterer over første indlæg omkring "fasefejlen", ville du så selv mene, at man påbegynder fejlsøgning, hvis man ingen forskel kunne høre.
Forskellen var så stor, at jeg tjekkede interconnects, fastspænding af højttalerkabler osv. Min medlytter ( konen ), mente ikke, at der var forskel. Til det kunne jeg kun svare, at så har jeg fået en akut høreskade.
Og jo da, der er lige netop målt på forhold, der kan ændre lyden til højttalerne.
http://www.prosoundweb.com/article/polarity_and_phase_explained/ - http://www.prosoundweb.com/article/polarity_and_phase_explained/

Jeg ved altså godt hvad polaritet og fase er, både på 230V siden og på signal siden. Jeg påpeger bare at du ikke ved om det der kommer ud på højttalerterminalerne bliver anderledes af om du vender stikket i kontakten, da du ikke har målt det. Du antager bare at det gør en forskel, til det bedre, og at det er den forskel du kan høre. Det bekræfter du efterfølgende med ørerne i en test hvor du allerede ved hvad vej stikket vender. Dette er ikke meget anderledes end at antage at et nyt højttalerkabel ændrer lyden og så bekræfte det i en test hvor man kan se hvilket kabel der er i brug.
Jeg behøver såmænd ingen målinger på højttalersiden, der er en hel tydelig forskel i lyden, og det vil der være på næsten alle forstærkere, og i særdeleshed cd afspillere og dac's. Men lydforskellene er ikke ens, da det spænder over perspektiv, mindre defineret bas, manglende /forringet diskant osv. Det er et af disse symptomer man vil opleve, ikke på en gang, og i de fleste tilfælde kun et af symptomerne. 
Selv "krybestrømmen" henover anlægget, som man måler for ved fasebestemmelse, ændrer sig til det værre i forkert fase. 
Forskel i lyden, er ikke noget jeg antager, og med det rette udstyr, sikkert også målbart.


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 43
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:17
Strømmen fra sekundærspolerne kan skam godt lave ravage. Vi hører med jævne mellemrum om afbrændte hdmiboards og hdmi indgange, fordi der er strøm på de digitale ind- og udgange.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:19
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

Hvordan vil du så forklare krybestrøm uden på et apparat? Og at det forsvinder ved at dreje stikproppen 180 grader i vægudtaget?

Det skyldes sandsynligvis en simpel kapacitiv kobling mellem faseledningen og kabinettet. Hvis man vender stikket bytter man selvfølgelig rundt på ledningerne, som vil ligge forskelligt i forhold til kabinettet, og kan derved reducere den kapacitive kobling. Der er dog ingen garanti for at det gør en forskel.

Apparater solgt i Danmark skal enten være dobbeltisolerede eller med jordstik. Ved førstnævnte må der ikke forekomme overgang, og ved sidstnævnte vil det gå i jordlederen (og stikket kan i øvrigt ikke vendes).

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Og har folk ikke fundet ud af hvilken betydning for lyden det har at alle apparater er faset ens, så ville jeg gå i gang og få lidt mere erfaring og måske noget bedre lyd.

Det gør ingen forskel, for deres strømforsyninger har ingen forbindelse til hinanden udover at de er forbundet til samme elnet. Da de er forbundet til samme faseledning vil de per definition altid være i fase med hinanden, da en enkelt faseledning ikke kan være ude af fase med sig selv.

De kan dog sagtens være forbundet med forskellig polaritet, men det er irrelevant da det hele alligevel bliver lavet til jævnstrøm. Hvis du kigger på transformatoren i mange forstærkere osv. er de to ledninger med vekselstrøm til primærspolen ofte den samme farve, da det er ligemeget hvilken af dem der er fase og hvilken de er nul.

Derimod kan forskellig jording godt være et problem og give brum, det er derfor noget udstyr har en "ground lift"-funktion, og skærmen på f.eks. balancerede kabler oftest kun er stelforbundet i output-stikket og ikke i input-stikket.

Men det har absolut intet med fase eller polaritet at gøre.
Aha, så apparater i stereokæden har ikke indflydelse på hinanden, når vi snakker deres fase ? Den må du lige undersøge lidt nærmere, for der tager du fejl.


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:21
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

 
Jeg behøver såmænd ingen målinger på højttalersiden, der er en hel tydelig forskel i lyden, og det vil der være på næsten alle forstærkere, og i særdeleshed cd afspillere og dac's. Men lydforskellene er ikke ens, da det spænder over perspektiv, mindre defineret bas, manglende /forringet diskant osv. Det er et af disse symptomer man vil opleve, ikke på en gang, og i de fleste tilfælde kun et af symptomerne. 
Selv "krybestrømmen" henover anlægget, som man måler for ved fasebestemmelse, ændrer sig til det værre i forkert fase. 
Forskel i lyden, er ikke noget jeg antager, og med det rette udstyr, sikkert også målbart.

Et højttalersignal er stadig også bare et elektrisk signal, og derfor må de forskelle du nævner også kunne måles.

For det er stadig kun antagelser og rent subjektive udtalelser du kommer med. Du har udstyret til at måle strømforbrug, fase, krybestrøm og andet. Hvorfor så ikke også måle på højttalerudgangene med en 8 ohm belastning og testsignaler om der rent faktisk er en forskel?

For hvis der er en hørbar forskel, så må det også betyde en forskel i signalet på højttalerudgangene.

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Aha, så apparater i stereokæden har ikke indflydelse på hinanden, når vi snakker deres fase ? Den må du lige undersøge lidt nærmere, for der tager du fejl.

De er per definition i fase med hinanden når de sidder på samme faseledning, uanset hvordan du vender polariteten på primærsiden ved at dreje stikkene.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:48
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

 
Jeg behøver såmænd ingen målinger på højttalersiden, der er en hel tydelig forskel i lyden, og det vil der være på næsten alle forstærkere, og i særdeleshed cd afspillere og dac's. Men lydforskellene er ikke ens, da det spænder over perspektiv, mindre defineret bas, manglende /forringet diskant osv. Det er et af disse symptomer man vil opleve, ikke på en gang, og i de fleste tilfælde kun et af symptomerne. 
Selv "krybestrømmen" henover anlægget, som man måler for ved fasebestemmelse, ændrer sig til det værre i forkert fase. 
Forskel i lyden, er ikke noget jeg antager, og med det rette udstyr, sikkert også målbart.

Et højttalersignal er stadig også bare et elektrisk signal, og derfor må de forskelle du nævner også kunne måles.

For det er stadig kun antagelser og rent subjektive udtalelser du kommer med. Du har udstyret til at måle strømforbrug, fase, krybestrøm og andet. Hvorfor så ikke også måle på højttalerudgangene med en 8 ohm belastning og testsignaler om der rent faktisk er en forskel?

For hvis der er en hørbar forskel, så må det også betyde en forskel i signalet på højttalerudgangene.

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Aha, så apparater i stereokæden har ikke indflydelse på hinanden, når vi snakker deres fase ? Den må du lige undersøge lidt nærmere, for der tager du fejl.

De er per definition i fase med hinanden når de sidder på samme faseledning, uanset hvordan du vender polariteten på primærsiden ved at dreje stikkene.
Ikke rigtigt, et ulige antal fasevendte komponenter, ophæver de korrekte fasevendte enheder.


-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 13:56
Der er godt nok meget jeg har bildt mig selv ind gennem tiden, som slet ikke kan lade sig gøre.
Ja jeg bilder mig stadig en del ind og det er så også ting der ikke kan lade sig gøre.
Det vil jeg så egentlig fortsætte med og lade jer fortsætte debatten for alt andet er nytteløst.

Selv Luxman har kvajet sig ved  lave en indikator på nogle af deres forstærkere der viser om strømstikket vender "rigtigt" i stikkontakten.
Men det har de nok lavet for at forhøje prisen, for det står jo i nogle bøger at det ikke har nogen betydning.

Jeg hopper på et andet forum WinkWinkWink


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 14:24
 


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 16:08
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ikke rigtigt, et ulige antal fasevendte komponenter, ophæver de korrekte fasevendte enheder.

De er bare ikke fasevendte, det kan man ikke når de sidder på samme fase.

Det kan være polaritetsvendte, men det er irrelevant når det er vekselstrøm man sætter på en spole.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Selv Luxman har kvajet sig ved  lave en indikator på nogle af deres forstærkere der viser om strømstikket vender "rigtigt" i stikkontakten.
Men det har de nok lavet for at forhøje prisen, for det står jo i nogle bøger at det ikke har nogen betydning.

"Vi har en feature som ingen af vores konkurrenter har, derfor er vores forstærkere bedst!"

Marketing Wink


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 16:26
Jamen jeg var såmænd godt klar over svaret fra både dig og debunk.

Det underlige er at i vil have beviser for det vi mener at kunne høre, men det er jo ikke alle der er i besiddelse af dyrt målegrej og mange af de ting der er snak om, ser man ikke afprøvet på nettet.

Det kunne være ligeså spændende hvis i kunne dokumentere at det ikke er som vi siger.

Og mht udfordringer så mener jeg at have udfordret mig selv og andre i mange år og at nogle ikke opfatter det samme som mig og kun kan skrive; Bevis det ! er ikke en udfordring, det er mere irriterende og ligegyldigt.

Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så radikalt hvis man vender + & - på begge højttalere ?

Mht at hoppe på et andet forum for at blive klappet på ryggen, kan jeg så fortælle dig at der er især én person der ikke bare klapper en på ryggen og heller ikke bare læner sig op af teorierne, der er tingene afprøvet og teorien er mere i orden og på plads end nogle herfra Big smile (i hvert fald af dem der er på banen mht disse emner).

Men nu fik jeg da afsluttet med at svare jer begge 2



Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 17:03
 




Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 17:46
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:

Selvom jeg jo egentlig synes der er jeres egen opgave at underbygge jeres egne påstande så har jeg alligevel prøvet at måle efter om der skulle være nogen relevant effekt af at vende stikket om. På mit udstyr kan jeg måle at det løber ca 5 uA (micro ampere) mere i skærmen hvis jeg vender stikket om. Ind i et langt billigt signalkabel med ca 0,2 ohm skærm impedans giver det 0,0000025V ekstra. I forhold til almindeligt signalniveau på ca 0,3V er vi så mere end 100db nede. Jeg har ærligt talt mere end vanskeligt ved at tro at det skulle give anledning til de åbenlyse effekter som jetex beskrev oven for.

Jeg valgte at måle strømmen i signalkablet da begrundelsen for at vende stikket "rigtigt" i følge det link jetex postede er denne:
 
"Technically, the transformer in the power supply can induce a charge (up to 90 volts) on the chassis side of each component. Interconnects allow currents to flow between all of the associated components in your system which is likely to modulate the ground reference of each consecutive gain stage. Proper polarity alignment is achieved by registering the chassis potential to ground."

Det er vel i princippet rigtigt, men som vi kan se er forskellene mildt sagt små.



Jeg troede faktisk at det var underbygget idet du kan måle f.eks 115 V fra chassis til jord og vender du stikket falder det til f.eks 43 V
Og da chassis normalt har forbindelse (0 ohm) til signal stel, bør der vel også være en forskel.
Man skal så bare huske at måle apparaterne hver for sig så de ikke er koblet sammen andet end i stikdåsen.
Men igen; Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så radikalt hvis man vender + & - på begge højttalere ?


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 17:59
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Jamen jeg var såmænd godt klar over svaret fra både dig og debunk.

Det underlige er at i vil have beviser for det vi mener at kunne høre, men det er jo ikke alle der er i besiddelse af dyrt målegrej og mange af de ting der er snak om, ser man ikke afprøvet på nettet.

Det kunne være ligeså spændende hvis i kunne dokumentere at det ikke er som vi siger.

Det er jo bare ikke sådan det fungerer, for så kunne man påstå hvad som helst og bare sige "det er automatisk rigtigt fordi I kan ikke bevise det er forkert!".

Når man fremsætter en påstand som hidtil ikke er bevist, så må man også fremlægge nogle håndgribelige beviser, hvis man vil overbevise folk om at det er sandt.

I denne konkrete diskussion kan vi støtte os til at f.eks. professionelle studier er fuldstændigt ligeglade med hvilken polaritet der går ind i strømforsyningerne, da det ikke ændrer spor på kvaliteten af deres optagelser. De går meget mere op i om tingene er ordentligt jordet, da det nemlig beviseligt kan give støj.

Hvis man ikke selv har udstyret eller muligheden for at måle og teste, så står det en 100% frit for at foreslå det overfor dem som har mulighederne, og måske kan se at det kunne være spændende at skrive en hvidbog om emnet, især hvis der er mulighed for at være den første som skriver om en ny opdagelse.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så radikalt hvis man vender + & - på begge højttalere ?

Trick-spørgsmål, for det gør den ikke, i hvert fald ikke på musik. Jeg har hørt nogle syntetiske testsignaler hvor det er hørbart, men jeg har aldrig hørt de samme effekter i musik. Og så vidt jeg ved er det aldrig blevet bevist i blindtest at man kan konstatere omvendt polaritet i musik blot ved at lytte. Nogen hævder at det kan høres på optagelser af trommer, men jeg har aldrig set noget bevis for det.

Lydbølger er svingninger i luften, og ikke et envejssignal som sendes mod lytteren. Om højttaleren starter svingningen ved at gå fremad eller baglæns betyder ikke noget, det er meget vigtigere at alle højttalerne man bruger (specielt inkl. subwoofere) er i korrekt fase i forhold til hinanden. Der tages ikke specielt meget hensyn til polariteten eller "absolut fase" i optagelser, det er hip som hap. Og man kan heller ikke rigtigt sige at der findes en "rigtig" polaritet for en optagelse, for det kommer an på mikrofonens placering og meget andet.

Se evt. her:  http://hydrogenaud.io/index.php/topic,55323.0.html - https://hydrogenaud.io/index.php/topic,55323.0.html

Og jeg ved at der er mange som uforvarende har vendt polariteten på deres højttalere, både i professionelle og hifi-mæssige sammenhæng. JBLs højttalere var i rigtigt mange år omvendt polariseret, altså så en positiv puls på den røde terminal på højttaleren fik membranen til at gå indad. Og det er der sjovt nok rigtigt mange der aldrig har opdaget eller tænkt over. Det har kun være i opstillinger med flere sæt højttalere at det har haft en betydning, fordi højttalere ikke var i fase med hinanden. Men hvis man kun brugte et sæt højttalere var der intet problem.

Men for at vende tilbage til det præcise spørgsmål, så ligger forskellen i at højttalersignalet skal omsættes til svingninger i luften, hvor vekselstrømmen i transformatoren bliver omsat til jævnstrøm og derfor "udjævnet" før den bliver brugt til noget.


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:08
 


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:12
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:



Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ikke rigtigt, et ulige antal fasevendte komponenter, ophæver de korrekte fasevendte enheder.


De er bare ikke fasevendte, det kan man ikke når de sidder på samme fase.

Det kan være polaritetsvendte, men det er irrelevant når det er vekselstrøm man sætter på en spole.

<span style="line-height: 16.8px;">
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

</span><span style="line-height: 16.8px;">Selv Luxman har kvajet sig ved  lave en indikator på nogle af deres forstærkere der viser om strømstikket vender "rigtigt" i stikkontakten.</span><div style="line-height: 16.8px;">Men det har de nok lavet for at forhøje prisen, for det står jo i nogle bøger at det ikke har nogen betydning.<div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">
</span><div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">"Vi har en feature som ingen af vores konkurrenter har, derfor er vores forstærkere bedst!"</span><div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">
</span><div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">Marketing Wink</span>

For jeg kan jo ikke vende stikket i strømskinnen, så en komponent i stereokæden, får vendt sin fase i forhold til resten enhederne?

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:27
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


For jeg kan jo ikke vende stikket i strømskinnen, så en komponent i stereokæden, får vendt sin fase i forhold til resten enhederne?

Nej, for fase og nul går blot til hver sin ende af primærspolen. Der vil stadig gå den samme vekselspænding i den, selvom du vender polariteten.

Og det vil ikke betyde noget, da det alligevel bliver lavet til jævnstrøm før det bliver brugt til noget.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:29
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:




Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:


Jeg troede faktisk at det var underbygget idet du kan måle f.eks 115 V fra chassis til jord og vender du stikket falder det til f.eks 43 V
Og da chassis normalt har forbindelse (0 ohm) til signal stel, bør der vel også være en forskel.
Man skal så bare huske at måle apparaterne hver for sig så de ikke er koblet sammen andet end i stikdåsen.
Men igen; <span style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;">Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så </span><b style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;">radikalt<span style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;"> hvis man vender + & - på begge højttalere ?</span>



Det er jo den problemstilling jeg også her prøvet at gøre jetex opmærksom på. I måler på noget andet end i lytter til og antager bare at der har en eller anden betydning uden i øvrigt at forklare hvorfor det skulle være relevant. Hvorfor skal man også måle apparaterne hver for sig når det ikke er sådan de bliver brugt i praksis. Skærmen i kablerne forbinder jo apparaterne elektrisk, så de kæmpe spændingsforskelle du måler når apparaterne ikke er forbundet forsvinder når kablerne kommer på.

Hvorfor skal jeg finde årsagen til dine påståede oplevelser, som ikke bliver mere eller mindre rigtige af at du skriver med fed. Jeg kan slet ikke se hvad det har med sagen at gøre at du bytter om på + og - på dine højttalere. At bytte om på nul og fase i stikkontakten har ikke samme effekt som at bytte om på + og - på højttaleren, hvis det er det du tror. Igen samme problemstilling: Slyng noget tilfældigt ud på forum og lad det være op til andre at finde ud af om det er noget snak.



Hvor tror du, at den øgede krybestrøm i enheden ved forkert fase "forsvinder" hen? Går den mon i signalkablets skærm, med forringet lyd til følge?
I den sammenhæng, er jeg egentlig fløjtende ligeglad med målinger. Forskellen i den reproducerede lyd er så stor, at jeg ikke er et sekund i tvivl om, hvad korrekt fase tilført anlægget gør for lyden i mit setup.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:31
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:


Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så radikalt hvis man vender + & - på begge højttalere ?

Trick-spørgsmål, for det gør den ikke, i hvert fald ikke på musik. Jeg har hørt nogle syntetiske testsignaler hvor det er hørbart, men jeg har aldrig hørt de samme effekter i musik. Og så vidt jeg ved er det aldrig blevet bevist i blindtest at man kan konstatere omvendt polaritet i musik blot ved at lytte. Nogen hævder at det kan høres på optagelser af trommer, men jeg har aldrig set noget bevis for det.


Ok, så har i noget at øve jer på, for med Eric Clapton, Tears in heaven vil jeg garantere for at jeg kan fortælle dig 10 ud af 10 gange, eller 20 ud af 20 om + & - sidder som de skal eller omvendt.
Det skal være på mit eget setup af den eneste grund at der kræver at højttalerne er faselineære.

Har i nogensinde prøvet at lytte til Amused to death med Roger Waters ?
Der snakker vi Q-sound hvor lyden kommer både bagfra, oppefra, langt ude til siderne - Vel at mærke hvis anlægget kan.
Det er også et elektrisk signal der kommer ud af højttalerkablerne, men hvordan vil i måle det man hører fra 2 stereohøjttalere ?



Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:32
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


For jeg kan jo ikke vende stikket i strømskinnen, så en komponent i stereokæden, får vendt sin fase i forhold til resten enhederne?


Nej, for fase og nul går blot til hver sin ende af primærspolen. Der vil stadig gå den samme vekselspænding i den, selvom du vender polariteten.

Og det vil ikke betyde noget, da det alligevel bliver lavet til jævnstrøm før det bliver brugt til noget.

Og det er tilsyneladende ikke ligegyldigt, hvilken side af spolen fasen rammer, da det målbart ændrer krybestrømmen henover kabinettet.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:43
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:


Jeg troede faktisk at det var underbygget idet du kan måle f.eks 115 V fra chassis til jord og vender du stikket falder det til f.eks 43 V
Og da chassis normalt har forbindelse (0 ohm) til signal stel, bør der vel også være en forskel.
Man skal så bare huske at måle apparaterne hver for sig så de ikke er koblet sammen andet end i stikdåsen.
Men igen; Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så radikalt hvis man vender + & - på begge højttalere ?

Det er jo den problemstilling jeg også her prøvet at gøre jetex opmærksom på. I måler på noget andet end i lytter til og antager bare at der har en eller anden betydning uden i øvrigt at forklare hvorfor det skulle være relevant. Hvorfor skal man også måle apparaterne hver for sig når det ikke er sådan de bliver brugt i praksis. Skærmen i kablerne forbinder jo apparaterne elektrisk, så de kæmpe spændingsforskelle du måler når apparaterne ikke er forbundet forsvinder når kablerne kommer på.

Hvorfor skal jeg finde årsagen til dine påståede oplevelser, som ikke bliver mere eller mindre rigtige af at du skriver med fed. Jeg kan slet ikke se hvad det har med sagen at gøre at du bytter om på + og - på dine højttalere. At bytte om på nul og fase i stikkontakten har ikke samme effekt som at bytte om på + og - på højttaleren, hvis det er det du tror. Igen samme problemstilling: Slyng noget tilfældigt ud på forum og lad det være op til andre at finde ud af om det er noget snak.

Den kæmpe spændingsforskel jeg måler når apparatet står alene, hvor bliver den af når apparaterne kobles sammen og ad hvilken vej ?

Fase & nul i stikkontaken og + & - på højttalersignalet er begge AC som skulle være ligegyldigt hvilken vej det vender, hvor er forskellen så ?

Og så skriver jeg med fed for at udtrykke mig tydeligere og gør det gerne igen, det er blandt andet derfor muligheden er der.

Jo længere de her debatter går jo mere går det op for mig (min egen opfattelse) at der er nogle der har gjort sig mere umage og brugt rigtig meget tid på at lytte istedet for at læse.
Det virker en smule som om der mangler et niveau eller 2 før vi snakker samme sprog, for man skriver jo ikke bare man hører sådan for at være på tværs, men fordi man vitterlig hører det.
Jeg skal ikke nedgøre nogles anlæg, men i de fleste tilfælde kræver det et vis niveau af anlægget før man hører bestemte ting, så som at vende + & - på begge højttalere.

Jeg vil gå så langt at sige at hvis ikke den forskel opfattes (og især på nævnte nummer), så er jeg ikke længere i tvivl om niveauerne eller mangel på samme og så er der ingen grund til at diskutere/debattere yderligere.
Der findes mange hekserier derude mht kabler, vægtmus, kabelfødder osv, men der er altså ting der ikke er de rene hekserier.



Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 18:46
 


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:27
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:



Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:




Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:


Jeg troede faktisk at det var underbygget idet du kan måle f.eks 115 V fra chassis til jord og vender du stikket falder det til f.eks 43 V
Og da chassis normalt har forbindelse (0 ohm) til signal stel, bør der vel også være en forskel.
Man skal så bare huske at måle apparaterne hver for sig så de ikke er koblet sammen andet end i stikdåsen.
Men igen; <span style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;">Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så </span><b style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;">radikalt<span style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;"> hvis man vender + & - på begge højttalere ?</span>



Det er jo den problemstilling jeg også her prøvet at gøre jetex opmærksom på. I måler på noget andet end i lytter til og antager bare at der har en eller anden betydning uden i øvrigt at forklare hvorfor det skulle være relevant. Hvorfor skal man også måle apparaterne hver for sig når det ikke er sådan de bliver brugt i praksis. Skærmen i kablerne forbinder jo apparaterne elektrisk, så de kæmpe spændingsforskelle du måler når apparaterne ikke er forbundet forsvinder når kablerne kommer på.

Hvorfor skal jeg finde årsagen til dine påståede oplevelser, som ikke bliver mere eller mindre rigtige af at du skriver med fed. Jeg kan slet ikke se hvad det har med sagen at gøre at du bytter om på + og - på dine højttalere. At bytte om på nul og fase i stikkontakten har ikke samme effekt som at bytte om på + og - på højttaleren, hvis det er det du tror. Igen samme problemstilling: Slyng noget tilfældigt ud på forum og lad det være op til andre at finde ud af om det er noget snak.


Hvor tror du, at den øgede krybestrøm i enheden ved forkert fase "forsvinder" hen? Går den mon i signalkablets skærm, med forringet lyd til følge?
I den sammenhæng, er jeg egentlig fløjtende ligeglad med målinger. Forskellen i den reproducerede lyd er så stor, at jeg ikke er et sekund i tvivl om, hvad korrekt fase tilført anlægget gør for lyden i mit setup.


Nu kender jeg ikke lige definitionen på "krybestrøm", men jeg har jo allerede skrevet at forskellen på den ene og anden orientering på stikket, giver en forskel i den strøm der løber i skærmen på ca. 5 uA i mit anlæg og forklaret at det giver anledning til et lille, lille  bitte spændingsfald som er ca. 100 db nede i forhold til alm. signalstyrke. Det er målt og beregnet i henhold til den forklaring du selv har linket til, og det er så lille en spænding, at der ikke er nogen grund til at tro at det skulle give hørbare effekter. Slet ikke i den størrelsesorden du taler om.


Hvordan kan du udtale dig om, hvad jeg hører?
Min oplevelse omkring emnet, som beskrevet tidligere, opstod ved et tilfælde. Og jeg tror ikke, at hverken du eller for den sags skyld undertegnede, ville bruge noget der lignede flere timer på fejlsøgning, hvis man ikke havde hørt forringelsen. Hvorfor skulle man tjekke om signalkabler sad rigtigt, højttalerkablers fastspænding, nærlytning af diskanterne på få cm afstand, osv. Jeg troede virkelig, at min hørelse på få dage, havde mistet evnen til erkendelse af høje toner. Der gik som sagt et par dage, og pludselig ud af det blå. Jamen for dælen da, kan det virkelig være den nye stikdåse. Den gamle tilbage igen, og tilsyneladende svineheldigt, bliver stikket vendt fra forstærkeren i stikdåsen "forkert". Der er angivelser på netledningen i forhold til fase og nul, det tjekkede jeg ikke ved remontering ( ej heller da forstærkeren blev tilsluttet i november ), men ved held igen, rigtig fase i forhold til forstærkerens nettilslutning.
Det måtte jeg undersøge nærmere, og Google har mange tips, så der blev målt for strøm henover kabinettet. Og ganske som beskrevet i linket, kan der konstateres en forskel henover kabinettet ved fasevending.
Jeg har også sendt email til producent i UK, for her kan du som forbruger ikke vende fasen utilsigtet. Men efter engelske forhold, sidder faseben på forstærkeren til højre og ligeså i væggen. Det er for Danmark stik modsat, og medleveret ledning er til danske forhold korrekt markeret. Men så har du vendt fasen til forstærkeren, og ved et tilfælde, fik jeg den kedelige lydoplevelse. Og så er der frit valg, sidder stikbenene forkert til Danmark, eller skulle skulle netledningen have været markeret anderledes?
Sælger har også været adspurgt, og han kunne oplyse mig om, at det er ganske normale oplevelser for fasevending, og måske i særdeleshed for engelske forstærkere. Så her måtte jeg bede sælger om, at man nok i fremtiden burde anføre det i manualen, og i særdeleshed når medleveret udstyr påfører utilsigtet fasevending.
Og ved du hvad, alt dette har jeg gjort, fordi du mener, at jeg ikke kan høre forskel. Ville du have gjort det samme, hvis du ikke kunne høre forskel?

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:39
 


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:45
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Hvor tror du, at den øgede krybestrøm i enheden ved forkert fase "forsvinder" hen? Går den mon i signalkablets skærm, med forringet lyd til følge? 
I den sammenhæng, er jeg egentlig fløjtende ligeglad med målinger. Forskellen i den reproducerede lyd er så stor, at jeg ikke er et sekund i tvivl om, hvad korrekt fase tilført anlægget gør for lyden i mit setup.

Forklar så venligst den helt præcise forskel i lyden, når det elektriske signal der kommer til højttalerne er 100% identisk uanset hvilken vej du vender strømstikket?

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Ok, så har i noget at øve jer på, for med Eric Clapton, Tears in heaven vil jeg garantere for at jeg kan fortælle dig 10 ud af 10 gange, eller 20 ud af 20 om + & - sidder som de skal eller omvendt.
Det skal være på mit eget setup af den eneste grund at der kræver at højttalerne er faselineære.

Har i nogensinde prøvet at lytte til Amused to death med Roger Waters ?
Der snakker vi Q-sound hvor lyden kommer både bagfra, oppefra, langt ude til siderne - Vel at mærke hvis anlægget kan.
Det er også et elektrisk signal der kommer ud af højttalerkablerne, men hvordan vil i måle det man hører fra 2 stereohøjttalere ?

Har du prøvet det? Altså i en ordentlig blindtest? Jeg tror du vil blive overrasket.

Og QSound gør bl.a. brug af højttalernes fase i forhold til hinanden, derfor virker det fint så længe højttalerne er i fase med hinanden, uanset polaritet. Hvilket de selvfølgelig altid skal være, QSound eller ej.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Fase & nul i stikkontaken og + & - på højttalersignalet er begge AC som skulle være ligegyldigt hvilken vej det vender, hvor er forskellen så ?

Forskellen er at højttalersignalet ikke bliver lavet til jævnstrøm før det bliver brugt.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Jo længere de her debatter går jo mere går det op for mig (min egen opfattelse) at der er nogle der har gjort sig mere umage og brugt rigtig meget tid på at lytte istedet for at læse.
Det virker en smule som om der mangler et niveau eller 2 før vi snakker samme sprog, for man skriver jo ikke bare man hører sådan for at være på tværs, men fordi man vitterlig hører det.
Jeg skal ikke nedgøre nogles anlæg, men i de fleste tilfælde kræver det et vis niveau af anlægget før man hører bestemte ting, så som at vende + & - på begge højttalere.

Bare fordi man er gået meget langt i den forkerte retning bliver det ikke lige pludseligt rigtigt, uanset hvor meget tid man bruger på det. Det er ikke sådan det virker, og der er utallige eksempler på at folk har forsket sig langt ud af en tangent hvor det bliver mere og mere vildt. Og så viser det sig at en del af deres udgangspunkt var helt forkert, og har forplumret resultatet.

Ligeledes får man heller ikke automatisk ret, bare fordi man selv synes man har lyttet til meget musik og derfor har "erfaring", og er hamrende sikker på at man hører forskelle som slet ikke er der.

Og hold nu op med den gamle and med at "så er anlægget ikke godt nok". De mindste hørbare forskelle konstateres meget ofte i tests hvor der bruges hovedtelefoner, og ikke nødvendigvis specielt dyre hovedtelefoner.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Jeg vil gå så langt at sige at hvis ikke den forskel opfattes (og især på nævnte nummer), så er jeg ikke længere i tvivl om niveauerne eller mangel på samme og så er der ingen grund til at diskutere/debattere yderligere.
Der findes mange hekserier derude mht kabler, vægtmus, kabelfødder osv, men der er altså ting der ikke er de rene hekserier.

Så du slår altså i bordet og siger "basta, sådan er det, fordi jeg siger det!" samtidigt med at du på elegant vis lige nedgører hørelsen og udstyret hos alle der ikke hører samme forskelle som du tror du hører.

Det minder ærligt talt lidt om religion, når en person stiller sig op siger at noget ikke er til diskussion, uden den mindste form for bevisførelse.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:46
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:



Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Ikke rigtigt, et ulige antal fasevendte komponenter, ophæver de korrekte fasevendte enheder.


De er bare ikke fasevendte, det kan man ikke når de sidder på samme fase.

Det kan være polaritetsvendte, men det er irrelevant når det er vekselstrøm man sætter på en spole.

<span style="line-height: 16.8px;">
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

</span><span style="line-height: 16.8px;">Selv Luxman har kvajet sig ved  lave en indikator på nogle af deres forstærkere der viser om strømstikket vender "rigtigt" i stikkontakten.</span><div style="line-height: 16.8px;">Men det har de nok lavet for at forhøje prisen, for det står jo i nogle bøger at det ikke har nogen betydning.<div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">
</span><div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">"Vi har en feature som ingen af vores konkurrenter har, derfor er vores forstærkere bedst!"</span><div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">
</span><div style="line-height: 16.8px;"><span style="line-height: 16.8px;">Marketing Wink</span>

Ja, for det kan da under ingen omstændigheder have noget at gøre med, at det forbedrer lyden. For de ting mit anlæg ikke har, det er marketingsgøjl og hokus pokus, ikke sandt?

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:49
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Hvordan kan du udtale dig om, hvad jeg hører?
Min oplevelse omkring emnet, som beskrevet tidligere, opstod ved et tilfælde. Og jeg tror ikke, at hverken du eller for den sags skyld undertegnede, ville bruge noget der lignede flere timer på fejlsøgning, hvis man ikke havde hørt forringelsen. Hvorfor skulle man tjekke om signalkabler sad rigtigt, højttalerkablers fastspænding, nærlytning af diskanterne på få cm afstand, osv. Jeg troede virkelig, at min hørelse på få dage, havde mistet evnen til erkendelse af høje toner.

Så det du siger er at diskanten fuldstændigt forsvandt fra lydbilledet, fordi du havde vendt strømstikket "forkert"?

Er du klar over hvor fuldstændigt virkelighedsfjernt det er? Eller alternativt hvor håbløst elendigt designet din forstærker er?

Hvis du vidste det allerførste om hvordan en strømforsyning fungerer ville du også kunne se hvor vanvittigt det er.


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:50
 


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:51
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:





Oprindeligt skrevet af Kampus Kampus skrev:

Hvordan vil du så forklare krybestrøm uden på et apparat? Og at det forsvinder ved at dreje stikproppen 180 grader i vægudtaget?


Det skyldes sandsynligvis en simpel kapacitiv kobling mellem faseledningen og kabinettet. Hvis man vender stikket bytter man selvfølgelig rundt på ledningerne, som vil ligge forskelligt i forhold til kabinettet, og kan derved reducere den kapacitive kobling. Der er dog ingen garanti for at det gør en forskel.

Apparater solgt i Danmark skal enten være dobbeltisolerede eller med jordstik. Ved førstnævnte må der ikke forekomme overgang, og ved sidstnævnte vil det gå i jordlederen (og stikket kan i øvrigt ikke vendes).

<span style="line-height: 16.8px;">
Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

</span><div style="line-height: 16.8px;">Og har folk ikke fundet ud af hvilken betydning for lyden det har at alle apparater er faset ens, så ville jeg gå i gang og få lidt mere erfaring og måske noget bedre lyd.<span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<span style="line-height: 16.8px;">Det gør ingen forskel, for deres strømforsyninger har ingen forbindelse til hinanden udover at de er forbundet til samme elnet. Da de er forbundet til samme faseledning vil de per definition altid være i fase med hinanden, da en enkelt faseledning ikke kan være ude af fase med sig selv.</span>
<span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<span style="line-height: 16.8px;">De kan dog sagtens være forbundet med forskellig polaritet, men det er irrelevant da det hele alligevel bliver lavet til jævnstrøm. </span><span style="line-height: 16.8px;">Hvis du kigger på transformatoren i mange forstærkere osv. er de to ledninger med vekselstrøm til primærspolen ofte den samme farve, da det er ligemeget hvilken af dem der er fase og hvilken de er nul.</span>
<span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<span style="line-height: 16.8px;">Derimod kan forskellig jording godt være et problem og give brum, det er derfor noget udstyr har en "ground lift"-funktion, og skærmen på f.eks. balancerede kabler oftest kun er stelforbundet i output-stikket og ikke i input-stikket.</span>
<span style="line-height: 16.8px;">
</span>
<span style="line-height: 16.8px;">Men det har absolut intet med fase eller polaritet at gøre.</span>




Og lige netop derfor, er balanceret kabler ikke følsomme overfor strøm henover kabinettet ved fasevending.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 19:53
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

 
Ja, for det kan da under ingen omstændigheder have noget at gøre med, at det forbedrer lyden. For de ting mit anlæg ikke har, det er marketingsgøjl og hokus pokus, ikke sandt?

Det kan sagtens have noget at gøre med at de tror det forbedrer lyden, eller fordi de ved at deres kunder har en tilbøjelighed til at tro det ændrer lyden.

Eller selvfølgelig fordi de har designet nogle højst bizarre strømforsyninger med designfejl som nemt kan undgås at selv den grønneste elektronikingeniør.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:01
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:




Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:




Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:


Jeg troede faktisk at det var underbygget idet du kan måle f.eks 115 V fra chassis til jord og vender du stikket falder det til f.eks 43 V
Og da chassis normalt har forbindelse (0 ohm) til signal stel, bør der vel også være en forskel.
Man skal så bare huske at måle apparaterne hver for sig så de ikke er koblet sammen andet end i stikdåsen.
Men igen; <span style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;">Hvis ikke det gør en forskel at vende fase & nul når der er tale om vekselspænding, hvorfor ændrer lyden sig så </span><b style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;">radikalt<span style="line-height: 16.8px; : rgb250, 250, 250;"> hvis man vender + & - på begge højttalere ?</span>



Det er jo den problemstilling jeg også her prøvet at gøre jetex opmærksom på. I måler på noget andet end i lytter til og antager bare at der har en eller anden betydning uden i øvrigt at forklare hvorfor det skulle være relevant. Hvorfor skal man også måle apparaterne hver for sig når det ikke er sådan de bliver brugt i praksis. Skærmen i kablerne forbinder jo apparaterne elektrisk, så de kæmpe spændingsforskelle du måler når apparaterne ikke er forbundet forsvinder når kablerne kommer på.

Hvorfor skal jeg finde årsagen til dine påståede oplevelser, som ikke bliver mere eller mindre rigtige af at du skriver med fed. Jeg kan slet ikke se hvad det har med sagen at gøre at du bytter om på + og - på dine højttalere. At bytte om på nul og fase i stikkontakten har ikke samme effekt som at bytte om på + og - på højttaleren, hvis det er det du tror. Igen samme problemstilling: Slyng noget tilfældigt ud på forum og lad det være op til andre at finde ud af om det er noget snak.


Hvor tror du, at den øgede krybestrøm i enheden ved forkert fase "forsvinder" hen? Går den mon i signalkablets skærm, med forringet lyd til følge?
I den sammenhæng, er jeg egentlig fløjtende ligeglad med målinger. Forskellen i den reproducerede lyd er så stor, at jeg ikke er et sekund i tvivl om, hvad korrekt fase tilført anlægget gør for lyden i mit setup.


Nu kender jeg ikke lige definitionen på "krybestrøm", men jeg har jo allerede skrevet at forskellen på den ene og anden orientering på stikket, giver en forskel i den strøm der løber i skærmen på ca. 5 uA i mit anlæg og forklaret at det giver anledning til et lille, lille  bitte spændingsfald som er ca. 100 db nede i forhold til alm. signalstyrke. Det er målt og beregnet i henhold til den forklaring du selv har linket til, og det er så lille en spænding, at der ikke er nogen grund til at tro at det skulle give hørbare effekter. Slet ikke i den størrelsesorden du taler om.

Edit: Lad mig omformulere. Jeg ved godt hvad krybestrøm er, men jeg er ikke sikker på at du bruger udtrykket på samme måde, så jeg ved ikke hvad du mener når du siger krybestrøm, da den almindelige definitionikke synes at være relevant i denne debat.



Hvis du skriver, at der ikke er nogen grund til at tro, at det skulle give hørbare effekter, stiller du i min verden spørgsmålstegn ved, hvad jeg kan høre.
Og hvad du måler på dit setup, fortæller intet om, hvad der måles på mit, og dermed intet om, hvad eller hvordan mit setup reproducerer et givent signal ved en fasevending.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:12
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

 
Ja, for det kan da under ingen omstændigheder have noget at gøre med, at det forbedrer lyden. For de ting mit anlæg ikke har, det er marketingsgøjl og hokus pokus, ikke sandt?


Det kan sagtens have noget at gøre med at de tror det forbedrer lyden, eller fordi de ved at deres kunder har en tilbøjelighed til at tro det ændrer lyden.

Eller selvfølgelig fordi de har designet nogle højst bizarre strømforsyninger med designfejl som nemt kan undgås at selv den grønneste elektronikingeniør.

Selvfølgelig er det da sådan, for det har du jo selv testet. For den helt objektive tilgang, kan under ingen omstændigheder inkludere praktiske øvelser. For når jeg har målt så små forskelle, kan det under ingen omstændigheder ændre på lyden. Og hvis der høres forskel alligevel, så er det simpelthen en fejlkonstruktion, eller indbilbning. Og et verdensfirma, selv uden grønne lærlinge i elektroniksvejsning, de aner ikke en skid om, hvordan man laver en ordentlig strømforsyning. For det er selvfølgelig både nemmere og billigere, at tilføre tilbygninger på enheden, for at frembringe den bedste ydelse og lyd.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:22
 


Skrevet af: Johnny k
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:28
Hmm.
Ansporet af diskutionen var jeg da lige ovre og vende stikket i vægudtaget.

Og...

Kan ikke høre en hylende fis forskel.

Men så kan det jo være at en Yamaha reciver til 10.000kr og højtalere til 9.500kr med "billig" kabler ikke er fint nok til at kunne opdage forskellen.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:34
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Hvordan kan du udtale dig om, hvad jeg hører?
Min oplevelse omkring emnet, som beskrevet tidligere, opstod ved et tilfælde. Og jeg tror ikke, at hverken du eller for den sags skyld undertegnede, ville bruge noget der lignede flere timer på fejlsøgning, hvis man ikke havde hørt forringelsen. Hvorfor skulle man tjekke om signalkabler sad rigtigt, højttalerkablers fastspænding, nærlytning af diskanterne på få cm afstand, osv. Jeg troede virkelig, at min hørelse på få dage, havde mistet evnen til erkendelse af høje toner.

Så det du siger er at diskanten fuldstændigt forsvandt fra lydbilledet, fordi du havde vendt strømstikket "forkert"?

Er du klar over hvor fuldstændigt virkelighedsfjernt det er? Eller alternativt hvor håbløst elendigt designet din forstærker er?

Hvis du vidste det allerførste om hvordan en strømforsyning fungerer ville du også kunne se hvor vanvittigt det er.

Nej det mener jeg ikke, at jeg har skrevet. Men lydbilledet/klangen blev så radikalt ændret, at manglen på diskant var udtalt. Der er jo ikke grund til, at uddybe nærmere, for i din lille teoretiske verden uden praktisk erfaring, er det jo kun audiofile floskler uden værdi.
Virkelighedsfjernt? Det må du da om nogen kende til, når hele ens verdensbillede kun er teori.
Hvis du fik samme oplevelse, som væltede alle dine teorier og dumsmarte bemærkninger omkuld, ville det nok ikke længere være så vanvittigt.
Og selvfølgelig er forstærkeren da designet forkert, for et verdensfirma med fyrre års erfaring, kan sgu da ikke finde ud af det. Hvorfor fanden vidste jeg ikke det, så havde jeg da bare købt en lille clockradio.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Arn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:39
Oprindeligt skrevet af Johnny k Johnny k skrev:

Hmm.
Ansporet af diskutionen var jeg da lige ovre og vende stikket i vægudtaget.

Og...

Kan ikke høre en hylende fis forskel.

Men så kan det jo være at en Yamaha reciver til 10.000kr og højtalere til 9.500kr med "billig" kabler ikke er fint nok til at kunne opdage forskellen.

Ja, og jeg har godt nok været heldig med at vende stikket rigtigt alle de gange jeg har tilsluttet et strømstik, helt uden at tænke over hvordan det skulle sættes i stikket! Big smile


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 20:53
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Nej det mener jeg ikke, at jeg har skrevet. Men lydbilledet/klangen blev så radikalt ændret, at manglen på diskant var udtalt. Der er jo ikke grund til, at uddybe nærmere, for i din lille teoretiske verden uden praktisk erfaring, er det jo kun audiofile floskler uden værdi.
Virkelighedsfjernt? Det må du da om nogen kende til, når hele ens verdensbillede kun er teori.
Hvis du fik samme oplevelse, som væltede alle dine teorier og dumsmarte bemærkninger omkuld, ville det nok ikke længere være så vanvittigt.
Og selvfølgelig er forstærkeren da designet forkert, for et verdensfirma med fyrre års erfaring, kan sgu da ikke finde ud af det. Hvorfor fanden vidste jeg ikke det, så havde jeg da bare købt en lille clockradio.

Og når man løber tør for argumenter begynder man at gå efter manden i stedet for bolden. Lad os nu lige holde det bare en anelse seriøst, ikke?

Det er interessant at du kan udtale dig om at jeg tilsyneladende ingen praktisk erfaring har, når du udelukkende kender mig baseret på det begrænsede antal indlæg jeg har lavet her på forummet. Jeg har skam været igennem en audiofil fase, hvor jeg gik op i alt muligt nonsens med højttalerkabler der skulle være lige lange ned til centimeteren, og stik der skulle vende "rigtigt", fødder under alt elektronik og alle mulige oplevede forskelle som slet ikke var der i virkeligheden.

Men for nu at lege lidt, så prøvede jeg for sjovt at vende strømstikkene på min ene aktive højttaler og min ene aktive subwoofer, og ved du hvad der skete? Ikke en skid. De spillede præcist lige så godt som de plejede. Og her kan man altså ikke snakke om udstyr der ikke er godt nok, det er studiemonitorer i den fine ende af skalaen.

Så prøvede jeg det med et gammel anlæg jeg har til salg, der var heller ingen forskel! Og jeg prøvede endda også at vende polariteten på begge højttalere, her var der heller ikke nogen forskel!

Og heller ikke på mit anlæg i det andet værelse, gammelt 70er-grej, endda med de føromtalte omvendt polariserede JBL-højttalere. Ingen forskel!

Eller i køkkenet på det billige anlæg! Ingen forskel!

Hvis det (stik imod forventning) rent faktisk lykkes nogen at demonstrere en audiofil lydforskel for mig i en kontrolleret test, så ville jeg acceptere det, eller i hvert fald blive meget nysgerrig for at finde ud af hvad der skete og hvorfor, og om det var en reel forskel eller noget andet der skete. Jeg vil altid være parat til at blive overbevist af tilstrækkeligt gode beviser, i modsætning til andre som dogmatisk og semi-religiøst bliver ved med at hænge fast i formodninger og gætværk.

Men det er endnu ikke sket.

Og hvorfor har du ikke målt højttaleroutputtet endnu, med stikket først den ene og så den anden vej?


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 21:26
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


---

Og hvad du måler på dit setup, fortæller intet om, hvad der måles på mit, og dermed intet om, hvad eller hvordan mit setup reproducerer et givent signal ved en fasevending.


Korrekt, jeg målte også bare efter for at se om jeg kunne reproducere påstanden fra dit link. Det kunne jeg som sagt ikke.

Desværre siger den måling du har lavet på dit eget udstyr heller ikke noget om hvordan dit anlæg reagerer på at vende om på nul og fase. Du har ingen ide om, at det er rigtigt at der i tilfælde af at du har tilsluttet fase til nul, løber strømme af betydning i skærmen på signalkablet sådan som dit link påstår. Det er bare noget du antager og effekten af den antagelse har du så "verificeret" med en høretest hvor du allerede vidste et nu sad stikket "rigtigt".

Den pointe vil du åbenbart ikke forholde dig til, selvom jeg har gentaget den et par gange. Jeg holder her gider ikke blive ved med at gentage mig selv.

Og da det lød som pap og papir, som jeg reagerede på, anede jeg ikke en skid om, at stikket sad forkert. Så her bildte jeg mig også ind, at lyden var forkert, eller?. Og igen, da stikdåsen blev skiftet, uden at vide hvorfor, var der igen den velkendte lyd. Og her konkluderede jeg, at den nye stikdåse var noget skrammel, hvis den kunne ændre så meget på lyden. Men igen, hvorfor skulle den gøre det, altså ændre lyden.
Og hvorfor jeg tog stikket ud af forstærkeren, spørg mig ikke, så jeg, at i enden af hunstikket stod der L og N. Driblede ud efter polsøgeren, konstaterede, at N indikerede fase. Vendte derefter stikket i strømskinnen, og fasen var nu i L. Startede det hele op, gik ud i alrummet, og musikken startede. Og der gik ikke mange strofer af sangen, der er sgu da noget galt igen. Vendte det hele endnu en gang, og hvad dælen, den gode lyd igen.
Og nu startede jeg min søgning på nettet, og faldt over de links, som er postet her. Det blev testet af ( skulle lige have et multimeter med hjem ) næste dag, og som beskrevet løb der mere strøm henover kabinettet, når fasen sidder (forkert) på forstærkeren i venstre side, som efter danske forhold er normalt. I England, hvor forstærkeren er designet, er fasen til højre, og når fasen tilsluttes højre stikben på forstærkeren, så mindskes strømmen henover kabinettet, og lyden forbedres betragteligt. Forskellen i lyden er markant, så tests i alle mulige afskygninger er unødvendige. Og jeg vil uden tvivl mene, at med rette udstyr, kan forskellen også måles for enden af kabler til højttalerne.
Når jeg nævner, at strømmen måske forurener skærmen/signalet, betragt det som et bud på en forklaring.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 21:47
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:







Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Nej det mener jeg ikke, at jeg har skrevet. Men lydbilledet/klangen blev så radikalt ændret, at manglen på diskant var udtalt. Der er jo ikke grund til, at uddybe nærmere, for i din lille teoretiske verden uden praktisk erfaring, er det jo kun audiofile floskler uden værdi.
Virkelighedsfjernt? Det må du da om nogen kende til, når hele ens verdensbillede kun er teori.
Hvis du fik samme oplevelse, som væltede alle dine teorier og dumsmarte bemærkninger omkuld, ville det nok ikke længere være så vanvittigt.
Og selvfølgelig er forstærkeren da designet forkert, for et verdensfirma med fyrre års erfaring, kan sgu da ikke finde ud af det. Hvorfor fanden vidste jeg ikke det, så havde jeg da bare købt en lille clockradio.


Og når man løber tør for argumenter begynder man at gå efter manden i stedet for bolden. Lad os nu lige holde det bare en anelse seriøst, ikke?

Det er interessant at du kan udtale dig om at jeg tilsyneladende ingen praktisk erfaring har, når du udelukkende kender mig baseret på det begrænsede antal indlæg jeg har lavet her på forummet. Jeg har skam været igennem en audiofil fase, hvor jeg gik op i alt muligt nonsens med højttalerkabler der skulle være lige lange ned til centimeteren, og stik der skulle vende "rigtigt", fødder under alt elektronik og alle mulige oplevede forskelle som slet ikke var der i virkeligheden.

Men for nu at lege lidt, så prøvede jeg for sjovt at vende strømstikkene på min ene aktive højttaler og min ene aktive subwoofer, og ved du hvad der skete? Ikke en skid. De spillede præcist lige så godt som de plejede. Og her kan man altså ikke snakke om udstyr der ikke er godt nok, det er studiemonitorer i den fine ende af skalaen.

Så prøvede jeg det med et gammel anlæg jeg har til salg, der var heller ingen forskel! Og jeg prøvede endda også at vende polariteten på begge højttalere, her var der heller ikke nogen forskel!

Og heller ikke på mit anlæg i det andet værelse, gammelt 70er-grej, endda med de føromtalte omvendt polariserede JBL-højttalere. Ingen forskel!

Eller i køkkenet på det billige anlæg! Ingen forskel!

Hvis det (stik imod forventning) rent faktisk lykkes nogen at demonstrere en audiofil lydforskel for mig i en kontrolleret test, så ville jeg acceptere det, eller i hvert fald blive meget nysgerrig for at finde ud af hvad der skete og hvorfor, og om det var en reel forskel eller noget andet der skete. Jeg vil altid være parat til at blive overbevist af tilstrækkeligt gode beviser, i modsætning til andre som dogmatisk og semi-religiøst bliver ved med at hænge fast i formodninger og gætværk.

Men det er endnu ikke sket.

Og hvorfor har du ikke målt højttaleroutputtet endnu, med stikket først den ene og så den anden vej?






Lad os lige lade den stå et øjeblik, og jeg snakker om teksten. Du skal da være den sidste, der udtaler sig om manden og ikke bolden. Læs dine indlæg i denne tråd.
Og hvor ved du fra, at jeg ikke i andre fora, ser dine teoretiske fremstillinger, uden nogen form for praktisk stillingtagen? Hvor du konstant og hele tiden, også i denne tråd, kommer med "tror du hører", "fejlkonstruktion", "semi religiøs" eller "du har ikke ret, for teorien siger noget andet", og hvis man gad, kunne man komme med flere sprogblomster.
Nu gider jeg egentlig ikke, at forholde mig til dit setup, Men jeg har også levet med studiomonitors i tyve år, endda også i den meget fine ende, og ved du hvad, de når ikke mine nye højttalere til knæene i lydgengivelse.
Og så er der simpelthen en ting jeg ikke forstår, og nok kun omkring dig, det er fantastisk, at du slet ikke kan forliges med, at nogen har hørt noget du endnu ikke har oplevet. Du går nærmest igennem ild og vand, i håbet om, at modbevise oplevelser der ikke svarer til dine teorier.
Du kan da teste alt det du vil, og komme med helt andre oplevelser, det ændrer jo ikke en dyt på, hvad jeg har oplevet.
For ifølge dig selv, når du har oplevet underlige ting, så har et øreskyl fået dig på rette spor igen.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 22:02
Jo nu skal du høre Henrik Stevn.

Den påstand om at kunne høre det 10 ud af 10 gange har jeg påstået før og ja, det blev til en blindtest - og ved du hvad ? Jeg ramte rigtigt 10 ud af 10 gange, derfor stiller jeg mig så stejlt op mht lige det, for jeg er 100% sikker i min sag.

At du ikke kan høre forskel fortæller mig bare at der er et eller andet galt med dit setup, dit rum eller hørelse, til tider når man læser dine svar, så tror men mere eller mindre det er alle 3 ting.

Der sker en ualmindelig tydelig ting når kablernes + & - vendes forkert på begge højttalere, men jeg har med vilje ikke skrevet hvad, da jeg venter på andre har oplevet det samme.

Nu snakker du gudhjælpemig om at højttalerne skal være i fase Confused ja gu skal de da det, men det har da intet med faselineære højttalere at gøre.

Du mangler at svare på hvordan du måler det man hører på højttalerkablet mht Q-sound
Og så skal du lige fortælle mig hvordan Q-sound opleves via hovedtelefoner kontra ordentlige højttalere (Det har jeg snart prøvet 30 gange) 

Og mht til at ramme rigtigt 10 ud af 10, så gør jeg det gerne igen............. Har du planer om at foretage den test du så gerne ville mellem din 300 kroner DAC kontra den Accuphase ?

Og så nedgør jeg ikke din hørelse anlæg eller andet (ikke i nærheden af hvad du mener om andre der hører ting du ikke gør) jeg siger bare at det kræver et vis niveau af anlæg, før man hører de ting jeg snakker om og du kan mene at de mindste forskelle kan høres på selv billige anlæg, det beviser bare at det at vende fasen på begge højttalere og Q-sound ikke virker på alle anlæg.

Som en ekstrating kan jeg da fortælle dig at jeg har hørt den Roger Waters skive på rigtig mange højttalere og det er bestemt ikke alle der magter opgaven lige godt, nogle kan slet ikke

Hvad der skete når jeg vendte netstikket 180 gr er beskrevet nederst på denne side

http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=144657&PN=3&title=sanser-og-fornuft - http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=144657&PN=3&title=sanser-og-fornuft

Det er så en 
CD-afspiller til 17.000,-
Pre amp til 10.000,-
2 effekttrin til 16.800,-
Og jeg vil gætte på du mener alle delene er fejlkonstrueret LOL



Skrevet af: FLarsen
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 22:06
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:


Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


For jeg kan jo ikke vende stikket i strømskinnen, så en komponent i stereokæden, får vendt sin fase i forhold til resten enhederne?


Nej, for fase og nul går blot til hver sin ende af primærspolen. Der vil stadig gå den samme vekselspænding i den, selvom du vender polariteten.

Og det vil ikke betyde noget, da det alligevel bliver lavet til jævnstrøm før det bliver brugt til noget.
 
Oprindeligt skrevet af debunk debunk skrev:

Nu kender jeg ikke lige definitionen på "krybestrøm", men jeg har jo allerede skrevet at forskellen på den ene og anden orientering på stikket, giver en forskel i den strøm der løber i skærmen på ca. 5 uA i mit anlæg og forklaret at det giver anledning til et lille, lille  bitte spændingsfald som er ca. 100 db nede i forhold til alm. signalstyrke. Det er målt og beregnet i henhold til den forklaring du selv har linket til, og det er så lille en spænding, at der ikke er nogen grund til at tro at det skulle give hørbare effekter. Slet ikke i den størrelsesorden du taler om.

Edit: Lad mig omformulere. Jeg ved godt hvad krybestrøm er, men jeg er ikke sikker på at du bruger udtrykket på samme måde, så jeg ved ikke hvad du mener når du siger krybestrøm, da den almindelige definitionikke synes at være relevant i denne debat.
Det debunk måler er det ikke det som HenrikStevn påstar ikke kan ske? 
Er i to enig om det giver en målbar (ikke hørebar) forskel at vende orienteringen på strømstikket?


-------------
Hvad er forskellen på en musikelsker og en audiofil?

En musikelsker har et anlæg for at hører på sin musik.
En audiofil har musik for at hører på sit anlæg.


Skrevet af: debunk
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 22:34


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 23:23
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Vendte derefter stikket i strømskinnen, og fasen var nu i L. Startede det hele op, gik ud i alrummet, og musikken startede. Og der gik ikke mange strofer af sangen, der er sgu da noget galt igen. Vendte det hele endnu en gang, og hvad dælen, den gode lyd igen.
Og nu startede jeg min søgning på nettet, og faldt over de links, som er postet her. Det blev testet af ( skulle lige have et multimeter med hjem ) næste dag, og som beskrevet løb der mere strøm henover kabinettet, når fasen sidder (forkert) på forstærkeren i venstre side, som efter danske forhold er normalt.

Det lyder for mig altså rigtigt mig som at du (måske) oplevede et problem, du syntes i hvert fald der var noget galt. Så du går i gang med at rode rundt med ting, måske sådan lidt på må og få.

Og så falder du over noget som du ikke synes virker rigtigt, for stikket vender jo forkert.

Og straks går du i gang med at bekræfte din teori med Google-søgninger. Der er bare det lille problem at man kan få hvad som helst bekræftet via Google, hvis bare man søger efter det rigtige/forkerte.

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Og jeg vil uden tvivl mene, at med rette udstyr, kan forskellen også måles for enden af kabler til højttalerne.

Hvorfor prøver du så ikke? Hvis det er så tydeligt, så burde man også kunne konstatere det med testtoner og et oscilloskop.

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

hvor ved du fra, at jeg ikke i andre fora, ser dine teoretiske fremstillinger, uden nogen form for praktisk stillingtagen? Hvor du konstant og hele tiden, også i denne tråd, kommer med "tror du hører", "fejlkonstruktion", "semi religiøs" eller "du har ikke ret, for teorien siger noget andet", og hvis man gad, kunne man komme med flere sprogblomster.

Hvilke andre fora? Det er meget længe siden jeg har været på Nerds.dk og H4A, leger du nu detektiv i arkiverne? Eller mener du her på Recordere.dk? Der findes altså også en verden udenfor ;-)

Nej, jeg kan ikke ændre en dyt på hvad du tror du har oplevet, det er helt rigtigt. Men jeg kan jo heller ikke overbevise en mormon om at Joseph Smith var en plattenslager.

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Nu gider jeg egentlig ikke, at forholde mig til dit setup, Men jeg har også levet med studiomonitors i tyve år, endda også i den meget fine ende, og ved du hvad, de når ikke mine nye højttalere til knæene i lydgengivelse.

Hvilke studiemonitors var det? For jeg har hørt rigeligt Audiovector, jeg har aldrig været imponeret af dem.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Den påstand om at kunne høre det 10 ud af 10 gange har jeg påstået før og ja, det blev til en blindtest - og ved du hvad ? Jeg ramte rigtigt 10 ud af 10 gange, derfor stiller jeg mig så stejlt op mht lige det, for jeg er 100% sikker i min sag.

Så er du jo dygtig. Undskyld den direkte anti-bullshit-tone, men har du noget som helst der kan bevise at det rent faktisk har fundet sted i virkeligheden, og ikke bare er noget du finder på?


Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

At du ikke kan høre forskel fortæller mig bare at der er et eller andet galt med dit setup, dit rum eller hørelse, til tider når man læser dine svar, så tror men mere eller mindre det er alle 3 ting.

Ah ja, det "argument" kan man jo altid falde tilbage på. "Hvis du ikke hører de samme indbildte forskelle som mig, så må det være dig den er gal med". Det er ikke særligt konkret eller konstruktivt.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Der sker en ualmindelig tydelig ting når kablernes + & - vendes forkert på begge højttalere, men jeg har med vilje ikke skrevet hvad, da jeg venter på andre har oplevet det samme.

Og hvad skulle det så være? At transienter ikke er lige så skarpe som de burde være? For det er standardforklaringen, som jeg endnu ikke har set nogen bevise, også jf. at du reelt slet ikke ved hvilken polaritet dine CDer osv. er optaget i.

At tilbageholde informationer blot for at virke overlegen er ikke ligefrem fordrende for en god debat.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Du mangler at svare på hvordan du måler det man hører på højttalerkablet mht Q-sound
Og så skal du lige fortælle mig hvordan Q-sound opleves via hovedtelefoner kontra ordentlige højttalere (Det har jeg snart prøvet 30 gange)

30 gange! Præcis 30 eller var det kun 29?

Eftersom QSound "bare" tweaker fasen de to højttalere imellem, så kan man sagtens finde det, hvis man ved hvad man skal lede efter og måle. Det er stadig bare et elektrisk signal.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Og mht til at ramme rigtigt 10 ud af 10, så gør jeg det gerne igen............. Har du planer om at foretage den test du så gerne ville mellem din 300 kroner DAC kontra den Accuphase ?

Hvilken test jeg gerne ville tage? Det palaver på Nerds.dk? Eller det tilsvarende palaver herinde?

Det ville være spild af min tid, men hvis nogen vil betale min almindelige konsulenttakst+kørsel, så vil jeg måske overveje at bruge nogle timer på det.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Og så nedgør jeg ikke din hørelse anlæg eller andet (ikke i nærheden af hvad du mener om andre der hører ting du ikke gør) jeg siger bare at det kræver et vis niveau af anlæg, før man hører de ting jeg snakker om og du kan mene at de mindste forskelle kan høres på selv billige anlæg, det beviser bare at det at vende fasen på begge højttalere og Q-sound ikke virker på alle anlæg.

Som en ekstrating kan jeg da fortælle dig at jeg har hørt den Roger Waters skive på rigtig mange højttalere og det er bestemt ikke alle der magter opgaven lige godt, nogle kan slet ikke

Du skriver lige netop at det må være noget galt med mit rum, mit anlæg eller mine ører. Det står lidt længere oppe, i dit eget indlæg. Jeg har været så venlig at quote det for dig.

Og at det skulle kræve et dyrt anlæg tæller vist kun som et bevis i din verden. Har du nogle links til blindtests der er foretaget med QSound og forskellige anlæg?

Citér
Hvad der skete når jeg vendte netstikket 180 gr er beskrevet nederst på denne side

http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=144657&PN=3&title=sanser-og-fornuft

Fint, det er det du mener at have oplevet. Så må du også meget gerne komme med en forklaring på hvorfor det forholder sig sådan.

Citér
Det er så en 
CD-afspiller til 17.000,-
Pre amp til 10.000,-
2 effekttrin til 16.800,-
Og jeg vil gætte på du mener alle delene er fejlkonstrueret LOL

Skal jeg være imponeret nu? Det virker ærligt talt lidt som spild af penge, når jeg kan lave et anlæg med præcis samme lydkvalitet for under 10.000kr.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 23:42
Henrik Stevn, det var faktisk over 30 gange, da det blev ret sjovt gjorde vi det nogle flere gange og du stiller bare op så jeg kan modbevise al dit bullshit - Og jo da, det er sket i den virkelige verden og ikke i en teoribog Big smile

Hvad der sker/skete når man vendte/vender +&- på begge højttalere er meget tydeligere end dine (nu tåbelige) stikpiller
Nu skrev jeg kunstner og endda selve nummeret og så er det da ærgerligt at du ikke lige kan vende +&- på dit topanlæg.

Testen som du hjertens gerne ville for at overbevise at din 300 kroner DAC var ligeså god som den Accuphase - altså den test (som nu pludselig og sjovt nok er blevet palaver) hvor du stak halen mellem benene og fes af fordi der blev sagt JA TAK


Ja du har citeret at jeg "hånede" de 3 ting, for hvor skulle det ellers være galt ? Det må du jo kunne måle dig frem til.

Jeg mangler svar mht hovedtelefoner og Q-sound

Jeg forstår ikke at du ikke har så meget tid til sådanne tests/prøvelser, du har da rigeligt tid til at sidde og spille smart foran en skærm.

Mht til prisen på anlægget, så var det hvad det kostede og ikke hvad jeg gav Wink

Men i morgen prøver jeg det nævnte nummer på et skod surround anlæg og kan jeg høre det samme der og du ikke kan på et af dine, så ved jeg med 100% sikkerhed hvorfor du sidder og skriver på div fora LOL



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 28-Januar-2016 kl. 23:53
*suk* Dead

Du har stadig ikke bevist noget som helst.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 00:05
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

*suk* Dead

Du har stadig ikke bevist noget som helst.

Indtil videre har jeg bevist at jeg har opdaget nogle ting du endnu ikke har opdaget, selv på det topanlæg du er i besiddelse af

Prøv nu det nummer, jeg har skrevet titel og det hele og det er ret nemt at høre, meget nemt endda

Glæder mig til at læse hvad du hører, går udfra du skriver lidt om det i morgen Wink

Du må gerne kigge forbi en dag og tage din DAC med, men jeg betaler ikke for det eller benzin LOL


Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 00:11
Har hørt det, jeg går ud fra du mener Tears in Heaven? Udover at det er et frygteligt stykke tåreperser-bræk, så er der ingen forskel at høre med omvendt polaritet. Hverken i højttalere eller hovedtelefoner.

I øvrigt, hvilken af de utallige genudgivelser og remasters handler det om? For jeg kan næsten garantere dig at nogle af dem er i omvendt polaritet i forhold til de andre. Kan du finde ud af hvilke det er?

Og nu siger du så sikkert at det er udstyret den er gal med, eller at jeg har ører af vat. Hip hurra.


Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 00:14
Nej, jeg havde ingen ide om, at stikket vendte forkert, hvor får du det fra? Læs dog hvad jeg skriver.
Men skal da gerne redegøre endnu en gang, og for dig helt alene. Jeg fjerner stikket fra forstærkeren, ved egentlig ikke hvorfor, og ser angivelser på selvsamme stik for fase og nul. På tidspunktet, da stikket fjernes, spiller og lyder alt optimalt, jeg har dog skiftet fra den nye stikdåse til den gamle.
Da jeg ser fase og nul angivelserne på hunstik delen, så hvorfor ikke lige måle med polsøgeren. Denne måling viser, at i forhold til angivelser på stik, er fase og nul vendt, men lyden er bedre. Det er her, at jeg bevidst vender fasen, til korrekt måling i forhold til stikangivelser. Men nu bliver lyden igen forringet, så må fasen jo være forkert, set i forhold til forstærkeren. Og resten kender du historien på.
Nu er det jo sådan, at alle er udstyret med måleudstyr til alt, så må desværre skuffe, jeg er desværre ikke udstyret som et andet målelaboratorie.
"Vi kan ikke nødvendigvis sammenkoble en bestemt måling med en bestemt indvirkning på lyden, men vi kan altid måle og registrere forskellen. " Et lille citat, omkring målinger Henrik.
Og ja, jeg rodede i blinde, for jeg vidste ikke hvorfor, at min gode lyd var blevet ødelagt. Og da jeg ved et tilfælde måske faldt over årsagen, Googlede jeg efter en forklaring, noget i stil med "different amp sound vs inverted power phase. Det ene link smidt her, og dette gjorde, at jeg ville foretage denne test som beskrevet i link. Om ikke andet kunne det bekræfte mit fund, hvis mine målinger faldt ud som beskrevet.
Og så har vi igen dine nedladende holdninger, til andres oplevelser, når du indsætter, at jeg MÅSKE oplevede en forskel. Hvornår kan du acceptere og dermed fatte, at andre har oplevelser, der rækker ud over din teoretiske forstand?
Tænk en gang, selv Audiovector forfiner og forbedrer deres produkter, du skulle prøve et nyt lyt til de sidste modeller. Jeg kan forstå, at du igen vil være smagsdommer, siden du ønsker oplysninger om en berømmet studiomonitor, der har været i mit eje i tyve år. Så kan du jo igen komme med dine platte bemærkninger om, at jeg nok kun tror, at de nye højttalere er bedre på alle punkter. For det er jo i din verden ren indbildning, og har du målt på det, så dine påstande kan underbygges. Nu har jeg sagt det for dig, så spares du for ulejligheden.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 00:30
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

Har hørt det, jeg går ud fra du mener Tears in Heaven? Udover at det er et frygteligt stykke tåreperser-bræk, så er der ingen forskel at høre med omvendt polaritet. Hverken i højttalere eller hovedtelefoner.

I øvrigt, hvilken af de utallige genudgivelser og remasters handler det om? For jeg kan næsten garantere dig at nogle af dem er i omvendt polaritet i forhold til de andre. Kan du finde ud af hvilke det er?

Og nu siger du så sikkert at det er udstyret den er gal med, eller at jeg har ører af vat. Hip hurra.

Nej jeg siger slet ikke mere nu, jeg har fået lige det svar jeg ville have - Du er godt nok lyn hurtig som en ninja !!!

Eller var vi bare lige ekstremt heldige at du før har prøvet at vende fasen på højttalerne med lige præcis det nummer Dead

Når der ingen forskel er ved dig så er det vel ligegyldigt hvilken version det er.

Vil du høre endnu et rent salgstrick ? Fasevender på DAC eller Pre

Men som skrevet; jeg har fået svar og jeg kan slet slet ikke tage dig seriøs mere, overhovedet 

Så skriv du og vær klog over for nogle andre




Skrevet af: JeTex
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 00:49
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:


*suk* Dead

Du har stadig ikke bevist noget som helst.

Det har du jo heller ikke.

-------------
Sony 65 A1 Oppo UDP 203
MICHI S5 MICHI P5 Mark Levinson No 5101
Rega P8 Apheta3
Aria MK3 RIAA
Dynaudio Confidence 50
Denon X6200W Dali Mentor 6 Mentor Vokal Fazon Sat KEF TDM 34DS   B&W ASW650


Skrevet af: slumbert
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 08:53
Oprindeligt skrevet af HenrikStevn HenrikStevn skrev:

 
Hvis det (stik imod forventning) rent faktisk lykkes nogen at demonstrere en audiofil lydforskel for mig i en kontrolleret test, så ville jeg acceptere det, eller i hvert fald blive meget nysgerrig for at finde ud af hvad der skete og hvorfor, og om det var en reel forskel eller noget andet der skete. Jeg vil altid være parat til at blive overbevist af tilstrækkeligt gode beviser, i modsætning til andre som dogmatisk og semi-religiøst bliver ved med at hænge fast i formodninger og gætværk.


"Stik imod forventning" haha, sjovt hvis det var tilsigtet :-)

Vi har været inde på det før Henrik. Man hører det man forventer at høre. Det skriver du selv. I følge din egen logik så vil du ikke kunne høre en forskel fordi du ikke  forventer, mens andre netop vil kunne høre en fordi de forventer den. Din egen tilgang tilgang er derfor også dogmatisk og semi-religiøs, din gud er bare en anden.

....om jeg selv kan høre forskel? Jeg har ikke engang prøvet, men hvis det gør en forskel for andre er det fint med mig. 

Det var egentligt det der var udgangspunktet for denne tråd. Målinger er selvfølgelig relevante og sanserne kan til tider spille os et puds, men jeg tror på at sanser nogengange kan give og nogle indtryk, som ikke kan påvises i målinger. Det kan jeg af gode grunde ikke dokumentere med målinger. 

Jeg er ret overbevist om at alle fænomener kan forklares videnskabeligt, men der findes masser af ting i vores verden som videnskaben ikke har formået at forklare endnu.

Niels Bohr forudsagde i 1922 at der manglede 4 grundstoffer i den periodiske tabel. Først den 6. januar i år har "International Union of Pure and Applied Chemistry"  bekræftet deres eksistens, fordi det først nu er endeligt bevist. 

Bare rolig! jeg ved godt at videnskaben med grundstoffer i den ydre ende af skalaen er mere kompliceret end masseproduceret forbrugerelektronik, så de behøves du ikke at forklare. Pointen er egentligt bare at der er noget man går glip af hvis man kun vil acceptere de ting som allerede er bevist. 

PS: jeg skylder dig stadig at komme med mit bud på hvorfor der er noget der kan høres, selvom det ikke bliver målt


-------------
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål



Skrevet af: HenrikStevn
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 10:41
Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:

Hvornår kan du acceptere og dermed fatte, at andre har oplevelser, der rækker ud over din teoretiske forstand? 

Jeg betvivler ikke folks oplevelser. Jeg er bare interesseret i om forskellen er baseret i elektronik eller opfattelse.

Oprindeligt skrevet af JeTex JeTex skrev:


Tænk en gang, selv Audiovector forfiner og forbedrer deres produkter, du skulle prøve et nyt lyt til de sidste modeller. Jeg kan forstå, at du igen vil være smagsdommer, siden du ønsker oplysninger om en berømmet studiomonitor, der har været i mit eje i tyve år. Så kan du jo igen komme med dine platte bemærkninger om, at jeg nok kun tror, at de nye højttalere er bedre på alle punkter. For det er jo i din verden ren indbildning, og har du målt på det, så dine påstande kan underbygges. Nu har jeg sagt det for dig, så spares du for ulejligheden.

Nej, jeg vil faktisk bare gerne vide hvilken studiemonitor du snakker om. Du siger jo at den lyder rigtigt godt, og med det store udvalg der findes kan jeg jo ikke lige gætte det.

Event? Focal? ATC? PMC? Neumann? Yamaha? JBL? Tannoy? Genelec?

Audiovector tabte jeg fuldstændigt respekten for da de begyndte at lyve så vandet driver om deres højttaleres specifikationer. Se f.eks. den tidligere tråd her på siden om en subwoofer som de hævder går ned til 19Hz og endda 16Hz i nogle rum. Fra en 10" subwoofer med 400W forstærker, hvilket alle forhåbentlig kan se er komplet latterligt.

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Nej jeg siger slet ikke mere nu, jeg har fået lige det svar jeg ville have - Du er godt nok lyn hurtig som en ninja !!!

Eller var vi bare lige ekstremt heldige at du før har prøvet at vende fasen på højttalerne med lige præcisdet nummer Dead

Når der ingen forskel er ved dig så er det vel ligegyldigt hvilken version det er.

Nu satte jeg det jo på første gang du nævnte det. Og det er nemt at vende polariteten i lydfilen i stedet for at bytte kabler på højttalerne, så det var supernemt at sammenligne. Ingen forskel overhovedet.

Og nej, det er jo lige netop ikke ligegyldigt hvilken version det er. Ting som equalizere og andet piller ved fasen og nogle apparater vender polariteten som en helt naturlig effekt af hvordan de virker. Derfor kan to forskellige udgaver af samme nummer sagtens være i omvendt polaritet af hinanden.

Du siger at det flytter sangerens position frem eller tilbage i forhold til resten af instrumenterne. Men hvordan ved du hvilken version der er rigtig? Ved du hvordan Clapton var placeret i studiet og hvordan mikrofonerne var placeret? Hvordan kan du være sikker på at den version du lytter til ikke har omvendt polaritet fra studiets side, så du rent faktisk gør det modsatte af hvad du tror?

Hvis du vil have at jeg skal høre præcis det samme som dig, så er det vel smartest at jeg lytter til præcis den samme version af nummeret som du gør?

Oprindeligt skrevet af Thomas...c Thomas...c skrev:

Vil du høre endnu et rent salgstrick ? Fasevender på DAC eller Pre

Og det er tilsyneladende en godt salgstrick, for folk tror blindt på at det gør en forskel. Men de ved jo ikke hvilken polaritet deres musik er optaget i, så det er rent tilfældigt om det er "rigtigt" eller "forkert".

Jeg tror at grunden til "fasevendere" (polaritetsvendere) på DACs og forforstærkere er fordi de findes på professionelt udstyr, hvor det rent faktisk tjener et formål. Det er skidt at mixe to spor sammen som er i modfase, de vil delvist udligne hinaden og give mærkelig lyd. Det er også derfor det er vigtigt at prøvelytte et mono downmix, for at sikre at der ikke er faseudligning mellem højre og venstre kanal.

Og på delefiltre er der selvfølgelig også polaritetsvendere, da man selvfølgelig skal sørge for at topkasser, mellemkasser og bundkasser er i fase med hinanden, for at undgå udligning ved delefrekvenserne.

Det eneste sted hvor det har relevans i et hjemmesetup er ved subwoofer-integration.

Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Vi har været inde på det før Henrik. Man hører det man forventer at høre. Det skriver du selv. I følge din egen logik så vil du ikke kunne høre en forskel fordi du ikke  forventer, mens andre netop vil kunne høre en fordi de forventer den. Din egen tilgang tilgang er derfor også dogmatisk og semi-religiøs, din gud er bare en anden.

Jeg har flere gange være sikkert på at der ingen forskel var, men ved nærmere lytning var der alligevel noget galt.

F.eks. har jeg for et stykke tid siden været nødt til at rykke min indstilling for MP3-filer et hak op, da jeg fandt nogle numre hvor komprimeringen kunne høres på bækkener og hihatte. Jeg mente ellers at jeg havde fundet en hørbart "usynlig" indstilling, men den var (imod forventning) ikke helt i mål.

Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Det var egentligt det der var udgangspunktet for denne tråd. Målinger er selvfølgelig relevante og sanserne kan til tider spille os et puds, men jeg tror på at sanser nogengange kan give og nogle indtryk, som ikke kan påvises i målinger. Det kan jeg af gode grunde ikke dokumentere med målinger. 

Jada, selvfølgelig kan sanser give os nogle indtryk som ikke kan måles. Men sjovt nok forsvinder disse forskelle ofte i kontrollerede blindtest, fordi de viser sig blot at være meget overbevisende indbildning.

Det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke findes en enkelt person eller to som rent faktisk kan høre de mest utrolige ting. Men det er endnu ikke lykkedes at finde dem og teste deres overmenneskelige egenskaber. Indtil man finder disse teoretiske superlyttere, er grænserne for den menneskelige hørelse ret veldefinerede.

Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Jeg er ret overbevist om at alle fænomener kan forklares videnskabeligt, men der findes masser af ting i vores verden som videnskaben ikke har formået at forklare endnu.

Ja, men de er langt mere indviklede, besværlige og drilske end noget så simpelt som elektronisk gengivelse af lyd i en kvalitet som overgår den menneskelige hørelse med en komfortabel sikkerhedsmargen.


Skrevet af: Bruger udmeldt 28
Skrevet den: 29-Januar-2016 kl. 18:30
Henrik Stevn

Der er ingen grund til at citere mig mere, da jeg er ude af debatter med dig.

På nævnte nummer (i flere forskellige versioner (afprøvet idag)) er Eric Clapton ikke nem at placere (fylder fra HT til HT) når fasen vender forkert.
Vender fasen rigtig er han så godt som lige midt mellem højttalerne (faktisk en lille smule til højre fra midten) og det er ret nemt at høre.

Stort set det samme gør sig gældende på nummeret Goodbye ruby tuesday med melanie

Men det kræver selvfølgelig at anlæg, rum osv er til det

Det kan andre så prøve nu Wink




Skrevet af: Ole
Skrevet den: 30-Januar-2016 kl. 14:05
Jeg har slettet end del beskeder - og givet en enkelt ferie. Der er flere, som er gået over grænsen - og der er helt sikkert flere beskeder der burde slettes (og nogle få, som ikke havde behøvet at blive slettet)

Tal pænt til hinanden - det er bare et forum, hvor man gerne vil hjælpe hinanden.. Hvis du ikke føler at du trænger igennem til en anden bruger, så lad ham være (i hans uvidenhed) og - som det er tilfældet her - lad ham, I rådgiver selv vurdere hvem af jer han vil lytte til.

Fortsat god weekend

...Ole


-------------
Moderator, recordere.dk



Print side | Luk vindue