På rørforstærkere er det forskellige antal viklinger på udgangstrafoen for at tilpasse højttalerimpedansen og på traditionel klasse A/B push/pull transistor forstærkere er det som regel ændring af forsyningspændingssniveauet til udgangstrinnet for at begrænse forstærkertemperaturen i lave højttalerimpedanser.
Impedansen på de fleste dynamiske højttalere er ikke lineær med frekvensen, så den nominelle impedans siger ikke så meget om den værste belastninger (ikke alle overholder IEC normen her).
I bassen trækker højttaleren mere strøm pga membranvægt og store bevægelser for at opnå lydtryk hvor øret er mindre følsomt, og her kan højttaleren have et kraftigt impedansfald (=lavere ohm=større belastning) pga resonansafstemningen, som trækker endnu mere strøm. Så en 4Ohm højttaler kan f.eks gå ned i 2 Ohm ved nogle frekvenser. Hvis en tromme bliver anslået hårdt ved netop den frekvens og der er skruet op bliver strømtrækket meget stort og varmen høj over tid.
Hvis forstærkeren er switched, er den formentlig både sikret mod kortslutning/højstrøm og for høj temperatur, så selvom man overbelaster den, vil den slå fra når det bliver for meget når man spiller højt. Så slukker den for musikken og skal ofte resettes eller have en pause på måske en time slukket til at køle ned.
Det er ikke alle som kan høre hvis forstærkeren klipper/forvrænger, men man kan ødelægge højtaleren når man spiller for højt ifht hvad forstærkeren kan levere. Det sikrer forstærkeren som regel ikke imod. Som regel brænder diskanten/tweeteren af først.
Hvis forstærkeren slår fra pga overbelastning, så sæt impedansomskifteren ned til en lavere ohm indstilling. Så begrænses problemet men man kan måske ikke spille lige så højt. Der kan være større risiko for klipning hvis det er forsyningsspændingen som justeres.
Prøv at mærke hvor varm forstærkeren bliver. Hvis mere end håndlun, så sæt omskifteren ned for at forlænge levetiden af forstærkeren. Sørg for meget luft over og på siderne og undgå at den står på noget varmt.V Varme kan også påvirke hvornår den slår fra så det er værre hvis den ikke kan få luft.
Hvis du aldrig spiller højt, kan du roligt sætte den ned, for så trigger du ikke noget alligevel og hvis den påvirker forsyningsspændingen til udgangstrinnet, så sparer du lidt strøm og forlænger levetiden.
Bemærk også at de fleste traditionelle klasse A/B forstærkere ikke har nær samme beskyttelse som switchede typer (Klasse D osv), så klasse A/B forstærkere kan brænde af hvis de overbelastes af en for lav højttaler impedans end de er konstrueret eller indstillet til.
Det er desværre lidt komplekst og afhænger meget af hvilken type forstærkerteknologi der er anvendt og hvad den justerer på. Måske er den bare til pynt ;-)