Print side | Luk vindue

Udluftning i kælder (biograf)

Udskrevet fra: recordere.dk - Danmarks AV Forum
Kategori: Visnings- og lytte-udstyr
Forumnavn: Min hjemmebiograf
Forumbeskrivelse: Vis dit udstyr frem for andre brugere
Web-adresse: https://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=160293
Udskrevet den: 21-Maj-2025 kl. 21:25


Emne: Udluftning i kælder (biograf)
Skrevet af: Kim Dahl
Emne: Udluftning i kælder (biograf)
Skrevet den: 23-Februar-2020 kl. 21:03
Jeg har et dedikeret kælderum som skal laves til hjemmebiograf. Er der nogen anbefalinger ift. udluftning, har selv haft kig på en Duka one Pro til montering i et hul i ydermuren. Men jeg ved ikke om det er en god løsning eller om det larmer. Hvordan med træspær er det en dårlig ide imod en ydermur ift. råd?

Det er meningen at der er skal et træ/metal skelet op over det hele og så gipsplader på vægge + loft.


-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805



Svar:
Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 23-Februar-2020 kl. 21:11
Du skal ikke montere noget direkte på kældervæggene, da de så ikke kan ånde. Du bliver nød til at lave minimum 50 mm afstand og så skal hulrummet ventileret døgnet rundt, så der ikke ophobes fugt. Luftudskiftningen skal også sikre at der ikke bliver for koldt i hulrummet, så der skabes kondens. Jeg har radiatoren placeret i hulrummet i min kælder og trækker varmen med ud i rummet sammen med ventilationen.





Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 23-Februar-2020 kl. 21:37
Hvilket system bruger du til ventilation i hulrummet?

-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 23-Februar-2020 kl. 21:54
Det er bare 3 120mm pc blæsere på lav hastighed, men det er rigeligt til den lille volumen i hulrummet og til at flytte varmen ud i selve rummet. Luften suges fra rummet igennem 2 120mm huller i skelletvæggen ud i hulrummet, hvor den ledes igennem radiatoren inden den blæses tilbage rummet. Når projektoren er tændt suges der også luft fra hulrummet igennem hushbox og dette blæses igennem rør ud i et tilstødende rum for at få varmen væk fra biografen. Selve biograf rummet er ventileret igennem genvex anlægget.


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 23-Februar-2020 kl. 22:08
Hvad er det for et genvex anlæg og er det monteret igennem ydermuren? Undskyld alle spørgsmålene jeg vil bare ikke lave noget der ikke fungerer :)

Kan du evt lægge nogle billeder op af det? 


-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 23-Februar-2020 kl. 23:01
Ingen problem, der er mange ting at overveje inden man går igang.

Det er et centralt anlæg som dækker hele huset, så det et noget større end det du kigger på og ikke nemt at eftermontere.. Hvis jeg skulle bruge det du kigger på, så ville jeg bygge et rum inde i rummet ligesom jeg har gjort og ventillere det på samme måde, altså cirkulere luften fra rummet igennem hulrummet og tilbage i rummet. Duka anlægget ville jeg så montere igennem ydrevæggen og helt ind i det "nye" rum. På den måde får du den friske luft ind der hvor du opholder dig, men samtidig bliver den friske luft derefter cirkuleret igennem hulrummet. Hvad er din varmekilde og hvor vil du placere den?


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 24-Februar-2020 kl. 09:45
Der er ikke nogen monteret varmekilde i rummet. Har en lille el radiator der kan bruges. Men sådan en duka varmer den ikke luften der kommer ind. Tænker på om jeg behøver en ekstra varmekilde. 

-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 24-Februar-2020 kl. 10:04
Den varmer desværre ikke noget, tvært imod. Den mister nok omkring 40% af energien der er i luften. De 95% de skriver er temperaturvirkningsgrad, men det er under forudsætning af at luftfugtigheden er konstant, hvilket den bestemt ikke er.

Du skal også være opmærksom på at hvis din kælder er under terrænniveau, så har de ikke en færdig løsning for montage at deres system. Så du skal selv til at lave en ekstern rørføring op over terrænniveau, hvilket yderligere vil forringe virkningen af anlægget og du vil med garanti få problemer med kondens i det rørsystem. Sikkert også derfor at de ikke selv markedsfører en sådan rørføring.


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 24-Februar-2020 kl. 11:25
Det er en halvhøj kælder så den kan monteres uden problemer. Skal lige have kigget på mulighederne for opvarmning så :)

De billeder du lagde op er det dit rum? Hvad er det for et rør du har til at køre inde i væggen?

Tænker på at lægge rockwool ind i træstellet og så gipsplader på. Er det også det du har gjort? 


-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 24-Februar-2020 kl. 11:39
Røret du kan se er det der bruges til at suge luft ind i projektor hushbox og blæse det ud i rummet ved siden af.

Mit skelet er 100 dyb i siderne og har 50 mm alm. rockwoll ud mod hulrummet og 50 mm terrænbat ind mod rummet. For og bag er skelettet noget tykkere da det bruges til bafflewall og absorber for lav frekvenser. Det hele er pakket ind i stof på begge sider af skelettet og har BAD paneler monteret på de fleste flader ind mod rummet (på nær front). Jeg har 200mm hulrum i siderne. 600 mm hulrum i fronten og 350mm hulrum bagtil. Hulrummet er med til at øge dæmpningsevene i de lave frekvenser og samtidig er det muligt at have højtaler monteret i skelettet. Det hele er derefter dækket af rammen med stof.



Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 24-Februar-2020 kl. 20:12
Nu kender jeg ikke den specifikke DUKA-model men hvis det er den jeg tror det er (modellen hvor den vender, så den kører én cyklus med udsugning og én cyklus med indblæsning) så har vi lige siddet i sidste uge og talt om den model på arbejdet. Jeg har en kollega der kalder den for en svampe-transportør, fordi problemet med dén model er at der samler sig så meget fugt i den at der er risiko for at der kan dannes svampesporer (og dermed skimmelsvamp!) inde i veksleren.
Problemet med den er, at den ikke er opbygget som en traditionel krydsveksler hvor udsugningsluften og indblæsningsluften er holdt adskilt i to separate kanaler og hvor der er et afløbsrør til kondensvand. DUKA-ventilatoren har kun et rør og ingen afløb, så den kan ikke komme af med den kondens der dannes når den kører varmegenvinding. Når den så ikke kan komme af med fugten så opstår problemet.

Så set fra en professionel ventilationsteknikers synspunkt, så kan jeg kun sige - find på noget alternativt for din/jeres egen skyld. Det behøver ikke at være et decideret ventilationsanlæg du får installeret (det kan sagtens lade sig gøre, og behøver ikke at være spor besværligt) men der findes så mange andre alternative løsninger at jeg synes det vil være dumt at tage chancen med helbredet.

Held og Lykke med projektet, hvis du har spørgsmål skal du være velkommen til at spørge så skal jeg forsøge at svare så godt jeg kan


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 12:06
Ok hvad kan du så anbefale i stedet for en duka? Udluftningen bliver monteret i forbindelse med at vi murer et vindue til i rummet. Dvs. vi efterlader et hul til den udluftning vi vælger til rummet. Kan man få nogle gode anlæg som ikke kræver afløb til vand?
 
Vil det være bedre med et genvex anlæg centralt i kælderen og så trække rør ud til de forskellige rum?


-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 12:07
@Eeyore - Er det bare ganske almindelig stof du har trukket rundt om isoleringen i træspæret?
 
Hvilke gipsplader har du brugt og hvad har du gjort ved loftet? Jeg skal nemlig også have lavet et nyt loft med plader hvor der kan være plads til atmos speakers :)


-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 16:37
Jeg har ikke brugt gipsplader andet end på bafflewall i front og det er lavet af alm. 12mm gips. Loftet er dog dobbelt lag 12mm gips. Nedenunder det har jeg lavet en 100mm høj ramme fyldt med rockwool, betrukket med stof og derefter sort Troldtekt. Atmos højtalere og spots er monteret i troldtekten. Det går ikke hele vejen ud til stof rammerne på væggene, jeg vil tro at der er ca 20 cm afstand, således at jeg kan få rammerne af.

Stoffet er Bistretch (6743) fra Stof og Stil. Det er samme stof jeg har brugt over det hele.


Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 20:59
Oprindeligt skrevet af Kim Dahl Kim Dahl skrev:

Ok hvad kan du så anbefale i stedet for en duka? Udluftningen bliver monteret i forbindelse med at vi murer et vindue til i rummet. Dvs. vi efterlader et hul til den udluftning vi vælger til rummet. Kan man få nogle gode anlæg som ikke kræver afløb til vand?
 
Vil det være bedre med et genvex anlæg centralt i kælderen og så trække rør ud til de forskellige rum?

Løsningen med et ventilationsanlæg med varmegenvinding vil selvfølgelig være den forkromede løsning og det vil i så fald ikke kun være kælderen der vil drage fordel af den løsning, du vil (med et ordentligt indreguleret anlæg) opleve et mærkbart forbedret indeklima i dit hus, og teoretisk set vil du også kunne spare på din varmeregning da anlægget vil kunne genbruge varmen.
Der taler vi så også om en helt anden pris end en DUKA One (selv de “billige” fabrikater som Genvex, Nilan, Danfoss og DUKA løber hurtigt op i en anskaffelsespris på mellem 15 - 20.000 kr. for et villaventilationsanlæg med krydsveksler og så kommer fittings og tilbehør samt montage og indregulering).

Man kan godt få ventilationsanlæg med genvinding uden afløb (genvinding er så en roterende veksler i stedet for kryds-/modstrømsvarmeveksler) de er dog noget dyrere end de føromtalte anlæg med krydsveksler. 

Det er svært at anbefale noget helt konkret da jeg ikke kender dit behov. Der er så mange faktorer der spiller ind, såsom hvad skal ventilatoren gøre - altså er det fugt eller varme du skal have flyttet? Hvis det er fugt kan en badeværelsesventilator måske være løsningen, dog skal du være opmærksom på støjen hvis den skal sidde i biorummet.
En alternativ løsning kan være at placere ventilatoren i et andet rum, så er du ikke plaget i lige så høj grad af støj fra ventilatoren, så skal du bare trække rør og lave en lyddæmpning i kanalsystemet.



Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:06
@Eeyore - har du lyst til at smide et par billeder op af hvordan det ser ud :)

-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:15
Angående varmeveksler, så installerede vi for snart 15 år siden genvex anlæg i overetagen af vores hus. Det dækker soveværelse, værelse badeværelse og fællessang.

Det er den bedste investering vi har gjort.

Har kollegaer der har forskellige anlæg. Dem der ingen problemer har haft, har alle Genvex.
En haft den type med roterende tromle, som blev hurtigt slidt.
To har Nilan anlæg, som driller.

Det var mange penge, vi brugte for at ventilere 40 m2, men det er hver en krone værd. Vi endte i cirka 35.000.


Klaus


-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:23
@Pilgaard - har kig på noget der hedder Microvents. Er det noget du kender og evt. kan anbefale?

https://inventilate.dk/portfolio-items/microvent/?portfolioCats=9" rel="nofollow - https://inventilate.dk/portfolio-items/microvent/?portfolioCats=9


-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:24
@KlausDM - Var det inklusiv montering? Er der så synlige rør i alle rum?

-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:45
Nej det system har jeg aldrig set før, så det kan jeg ikke udtale mig om


Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:56
Det var bestemt ikke for at tale nedsættende om Genvex - jeg har ikke noget udestående med dem. Når jeg siger billige anlæg så er det sammenlignet med f.eks. Exhaustos anlæg som (fra mit synspunkt) er noget nær det bedste og mest holdbare man kan få. De er dog meget dyrere end Genvex, Nilan m.fl. 

Nilan er jeg bestemt heller ikke fan af, og mener at man for alt i verden skal undgå det hvis man kan.

Mht. problemer med roterende veksler, så er det jo vigtigt at man får udført service på sit anlæg .. det er jo trods alt mekaniske dele der skal vedligeholdes, så måske det kunne været undgået. Det samme med filtrene, det er vigtigt at skifte dem minimum én gang om året


Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 21:59
I dag kan man få lavet slanger der kan fræses ind i vægge og loft og lægges under gulv så man slipper for at se på synlige kanaler


Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 25-Februar-2020 kl. 22:34
Oprindeligt skrevet af Kim Dahl Kim Dahl skrev:

@KlausDM - Var det inklusiv montering? Er der så synlige rør i alle rum?


Ingen synlige rør. Det hele er på loftet.
Vi monterede selv, købte en Energy 1 og fik det hele kørt ind af leverandøren.


Klaus



-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: JordanDK
Skrevet den: 26-Februar-2020 kl. 09:53
vi har solarventi som udskifter luften i vores kælder, dog ingen genanvendelse af varmen, men kælder er ikke som sådan kold, da varmerør løber i den.

Så en enkelt solcelle på taget som styrer blæserne der sidder i alle rum.


-------------
65" B9 OLED, 5.2.1 Dali Lektor højtalere og Monolith df+ sub

Mess with the best, die like the rest.


Skrevet af: Snippermanden
Skrevet den: 26-Februar-2020 kl. 10:29
Fra egne bitre erfaringer så vil jeg godt advare mod simpel luftudveksling i en kold kælder (med uisolerede ydervægge mod jord). Hvis du suger enten varm luft udefra eller varm luft fra huset ind i det kolde kælderrum så er du næsten sikker på at skabe kondens og fugt i rummet med dertil hørende gode betingelser for skimmelsvamp m.m.

Hvis du holder rummet opvarmet så kan du nok godt slippe afsted med at suge kold luft ind, f.eks. om aftenen, men isolering udefra eller en affugter vil være bedst.


-------------
Parasound Halo A2 + C2
M&K Surround
Monitor Audio FB212
BenQ W10000
Sony PS3


Skrevet af: Kim Dahl
Skrevet den: 26-Februar-2020 kl. 15:16
Vores sokkel har omfangsdræn med flamingoplader op ad sokkel og vi har også hulmursisolering. 

-------------
Mitsubishi HC4900

Panasonic BD30

Onkyo TX-SR805


Skrevet af: Hbar
Skrevet den: 27-Februar-2020 kl. 15:31
Jeg har en DUKA one S6 (Wifi) i mit soveværelse. Jeg gav lige under 9k for boring og montering. Når den er via Wifi får du lidt flere muligheder. Eks mener jeg ikke kan kun kan puste ud via remote og knapper, men kan den via appen.

Den har 3 faste niveauer, på laveste kan du sove under den, de 2 andre er lidt mere hørbare, men vil mene niveau 2 hurtigt vil blive overdøvet af en film. Den har også en manuel funktion, hvor du kan styrer den i pct fra 1-100 og finde lige din hastighed.

Derudover dæmper den 40DB i forhold til udenfor.

Via appen kan den times til at kører på bestemte tider med en bestemt hastighed og giver feedback omkring filter osv.

Det smarte ved en friskluftventil er den genanvender 95% af varmen. Det fungere ved at den blæser ud i 70 sek, varmen paserer en metalkugle i røret som varmes op af luften og når den efter 70sek vender og suger kold luft ind, så opvarmes denne luft fra kuglen. Min kører hele året i mit soveværelse og der bliver ikke koldere pga. den kører.



Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 27-Februar-2020 kl. 16:50
Oprindeligt skrevet af Hbar Hbar skrev:

Det smarte ved en friskluftventil er den genanvender 95% af varmen.

Op til 95%.
I dit tilfælde kan det sagtens være 70%.

Og jo, der bliver koldere i dit soveværelse......


Klaus


-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 27-Februar-2020 kl. 19:01
Den kommer aldrig i nærheden af 95% energi recovery, men det gælder alle anlæg. Den angivne virkningsgrad er temperaturvirkningsgrad og da luften affugtes under processen indeholden den betydeligt mindre energi ved samme temperatur. En realistisk virkningsgrad er nok 60-70%.


Skrevet af: Hbar
Skrevet den: 27-Februar-2020 kl. 23:22
60-70% er stadig markant bedre end at pumpe luften direkte ind, især om vinteren. En friskluftventil er godt for et hver indeklima, om det er soveværelse eller kælder. Hvor jeg før kunne have fugt i vinduet efter en nat, har jeg nu et fuldstændigt tørt og markant bedre inde klima. Bevares jeg kunne lade vinduet stå på klem, men der er en automatisk ventil bare bedre. Så det korte svar er at den fungere og den kan anbefales.


Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 28-Februar-2020 kl. 10:02
Oprindeligt skrevet af Hbar Hbar skrev:

60-70% er stadig markant bedre end at pumpe luften direkte ind, især om vinteren. En friskluftventil er godt for et hver indeklima, om det er soveværelse eller kælder. Hvor jeg før kunne have fugt i vinduet efter en nat, har jeg nu et fuldstændigt tørt og markant bedre inde klima. Bevares jeg kunne lade vinduet stå på klem, men der er en automatisk ventil bare bedre. Så det korte svar er at den fungere og den kan anbefales.

Nej, den kan netop ikke! anbefales (set fra et professionelt synspunkt), da udsugning og indblæsning sker i samme rør. Fugten i genvindingsfladen skaber grobund for bakterier, herunder skimmelsvamp.
Problemet er, at den kører en cyklus på 70 sek ind og 70 sek ud i samme rør, dvs den fugt du suger ud fra værelset bliver blæst ind igen når den vender cyklussen. Derudover skabes der ny fugt når genvindingsfladen bliver varmet op og kølet ned. Den kan ikke komme af med fugten da der ikke er noget afløb, som på en normal krydsveksler (hvor indblæsningsluft og udsugningsluft i øvrigt er fysisk adskilt af ledeplader). 


Skrevet af: Hbar
Skrevet den: 28-Februar-2020 kl. 13:24
Oprindeligt skrevet af Pilgaard Pilgaard skrev:

Nej, den kan netop ikke! anbefales (set fra et professionelt synspunkt), da udsugning og indblæsning sker i samme rør. Fugten i genvindingsfladen skaber grobund for bakterier, herunder skimmelsvamp.
Problemet er, at den kører en cyklus på 70 sek ind og 70 sek ud i samme rør, dvs den fugt du suger ud fra værelset bliver blæst ind igen når den vender cyklussen. Derudover skabes der ny fugt når genvindingsfladen bliver varmet op og kølet ned. Den kan ikke komme af med fugten da der ikke er noget afløb, som på en normal krydsveksler (hvor indblæsningsluft og udsugningsluft i øvrigt er fysisk adskilt af ledeplader). 

Jeg synes du skal ringe til Duka Ventilation og sig at deres produkt er skadeligt. Tænker Duka slet ikke har forstand på det de laver og du ved bedre end dem. Kan kun anbefale dig at læse op på deres produkter før du udstiller din mangel på viden. Over and out herfra.


Skrevet af: Pilgaard
Skrevet den: 28-Februar-2020 kl. 14:00
Oprindeligt skrevet af Hbar Hbar skrev:

Oprindeligt skrevet af Pilgaard Pilgaard skrev:

Nej, den kan netop ikke! anbefales (set fra et professionelt synspunkt), da udsugning og indblæsning sker i samme rør. Fugten i genvindingsfladen skaber grobund for bakterier, herunder skimmelsvamp.
Problemet er, at den kører en cyklus på 70 sek ind og 70 sek ud i samme rør, dvs den fugt du suger ud fra værelset bliver blæst ind igen når den vender cyklussen. Derudover skabes der ny fugt når genvindingsfladen bliver varmet op og kølet ned. Den kan ikke komme af med fugten da der ikke er noget afløb, som på en normal krydsveksler (hvor indblæsningsluft og udsugningsluft i øvrigt er fysisk adskilt af ledeplader). 

Jeg synes du skal ringe til Duka Ventilation og sig at deres produkt er skadeligt. Tænker Duka slet ikke har forstand på det de laver og du ved bedre end dem. Kan kun anbefale dig at læse op på deres produkter før du udstiller din mangel på viden. Over and out herfra.

Hvis du havde læst tråden igennem ville du erfare at jeg netop selv påpeger, at jeg ikke har nogen praktisk erfaring med lige netop DUKA One. Men, jeg har talt med en kollega om lige præcis ovenstående model i en anden forbindelse som har pointeret hvad jeg har givet videre i denne tråd. Og, som praktiker kan jeg se problemet på en teknisk tegning når jeg får en sådan præsenteret. 

Min mangel på viden (hvis du mener dét er relevant) kommer fra en 4-årig uddannelse som ventilationstekniker, års erhvervserfaring, supplerende kurser og i øvrigt et autorisationscertifikat i ventilation samt et autorisationscertifikat i køl. 
Til daglig arbejder jeg med ventilation i renrum for medicinalvirksomheder der producere din medicin og som i øvrigt er underlagt meget skrappe regler for lige præcis så noget som bakteriespredning. Så hvis du mener der er noget jeg skal lære, så undervis mig - for jeg mener bestemt ikke at jeg er alvidende inden for ventilation. Tværtimod så lærer jeg noget nyt hver dag, men lige præcis med denne DUKA One, dér føler jeg mig ret sikker i min sag. 
Og jeg ringer ikke til DUKA, jeg konfrontere dem face to face senest var i 2018 på håndværkermessen i Brøndby hallen hvor jeg pointerede nogle fejl ved nogle andre produkter, men ligesom nogle brugere på diverse fora så kan nogle producenter også være ret så tunge at danse med (læs: ignoranter) over for konstruktiv kritik fra praktikere, når der påpeges ting ved deres produkter som de gerne vil sælge som fantastiske og som de har brugt mange penge på at udvikle. 
Kan du have en god weekend. Over and out


Skrevet af: aerik
Skrevet den: 28-Februar-2020 kl. 20:06
Oprindeligt skrevet af Pilgaard Pilgaard skrev:

Oprindeligt skrevet af Hbar Hbar skrev:

Oprindeligt skrevet af Pilgaard Pilgaard skrev:

Nej, den kan netop ikke! anbefales (set fra et professionelt synspunkt), da udsugning og indblæsning sker i samme rør. Fugten i genvindingsfladen skaber grobund for bakterier, herunder skimmelsvamp.
Problemet er, at den kører en cyklus på 70 sek ind og 70 sek ud i samme rør, dvs den fugt du suger ud fra værelset bliver blæst ind igen når den vender cyklussen. Derudover skabes der ny fugt når genvindingsfladen bliver varmet op og kølet ned. Den kan ikke komme af med fugten da der ikke er noget afløb, som på en normal krydsveksler (hvor indblæsningsluft og udsugningsluft i øvrigt er fysisk adskilt af ledeplader). 

Jeg synes du skal ringe til Duka Ventilation og sig at deres produkt er skadeligt. Tænker Duka slet ikke har forstand på det de laver og du ved bedre end dem. Kan kun anbefale dig at læse op på deres produkter før du udstiller din mangel på viden. Over and out herfra.

Hvis du havde læst tråden igennem ville du erfare at jeg netop selv påpeger, at jeg ikke har nogen praktisk erfaring med lige netop DUKA One. Men, jeg har talt med en kollega om lige præcis ovenstående model i en anden forbindelse som har pointeret hvad jeg har givet videre i denne tråd. Og, som praktiker kan jeg se problemet på en teknisk tegning når jeg får en sådan præsenteret. 

Min mangel på viden (hvis du mener dét er relevant) kommer fra en 4-årig uddannelse som ventilationstekniker, års erhvervserfaring, supplerende kurser og i øvrigt et autorisationscertifikat i ventilation samt et autorisationscertifikat i køl. 
Til daglig arbejder jeg med ventilation i renrum for medicinalvirksomheder der producere din medicin og som i øvrigt er underlagt meget skrappe regler for lige præcis så noget som bakteriespredning. Så hvis du mener der er noget jeg skal lære, så undervis mig - for jeg mener bestemt ikke at jeg er alvidende inden for ventilation. Tværtimod så lærer jeg noget nyt hver dag, men lige præcis med denne DUKA One, dér føler jeg mig ret sikker i min sag. 
Og jeg ringer ikke til DUKA, jeg konfrontere dem face to face senest var i 2018 på håndværkermessen i Brøndby hallen hvor jeg pointerede nogle fejl ved nogle andre produkter, men ligesom nogle brugere på diverse fora så kan nogle producenter også være ret så tunge at danse med (læs: ignoranter) over for konstruktiv kritik fra praktikere, når der påpeges ting ved deres produkter som de gerne vil sælge som fantastiske og som de har brugt mange penge på at udvikle. 
Kan du have en god weekend. Over and out

Hvor uhyggeligt det end er, har nogle af mine elever i 9. Klasse faktisk påtalt lignende problemer i designet på duka one, i forbindelse med en opgaveni naturfag  om udluftning af midlertidige undervisningslokaler ...


Skrevet af: mortenkn
Skrevet den: 12-Februar-2021 kl. 17:10
Wow.... Jeg var lige ved at købe en Duka ONE til soveværelset, indtil jeg læste dette.


Skrevet af: Mefisto
Skrevet den: 13-Februar-2021 kl. 06:12
Folk skal holde op med at være så bange for at tabe lidt varme til udluftning. Vi bor højt mod nord, så der er ingen vej uden om at sætte noget varme på og lufte ud hver dag.


Skrevet af: Jonas_h
Skrevet den: 16-Februar-2021 kl. 14:06
Oprindeligt skrevet af Pilgaard Pilgaard skrev:

Oprindeligt skrevet af Hbar Hbar skrev:

60-70% er stadig markant bedre end at pumpe luften direkte ind, især om vinteren. En friskluftventil er godt for et hver indeklima, om det er soveværelse eller kælder. Hvor jeg før kunne have fugt i vinduet efter en nat, har jeg nu et fuldstændigt tørt og markant bedre inde klima. Bevares jeg kunne lade vinduet stå på klem, men der er en automatisk ventil bare bedre. Så det korte svar er at den fungere og den kan anbefales.

Nej, den kan netop ikke! anbefales (set fra et professionelt synspunkt), da udsugning og indblæsning sker i samme rør. Fugten i genvindingsfladen skaber grobund for bakterier, herunder skimmelsvamp.
Problemet er, at den kører en cyklus på 70 sek ind og 70 sek ud i samme rør, dvs den fugt du suger ud fra værelset bliver blæst ind igen når den vender cyklussen. Derudover skabes der ny fugt når genvindingsfladen bliver varmet op og kølet ned. Den kan ikke komme af med fugten da der ikke er noget afløb, som på en normal krydsveksler (hvor indblæsningsluft og udsugningsluft i øvrigt er fysisk adskilt af ledeplader). 
Er dette også tilfældet hvis man bruger to stk? Dvs. én til at suge ind og én til af blæse ud? Har set på dem da de har wifi, er nemme at installere og billige. Skal bruges til noget sekundært byggeri som skal ventileres.


Skrevet af: Eeyore
Skrevet den: 26-Februar-2021 kl. 08:42
Oprindeligt skrevet af Jonas_h Jonas_h skrev:

Er dette også tilfældet hvis man bruger to stk? Dvs. én til at suge ind og én til af blæse ud? Har set på dem da de har wifi, er nemme at installere og billige. Skal bruges til noget sekundært byggeri som skal ventileres.


Hvis du gør det, så får du ingen varmegenindvinding og kan derfor lige så godt bruge to alm. billige ventilatorer uden den "fancy" styring og termiske masse".

Krappan har et kompakt anlæg med modstrømsvarmeveksler som vil virker bedre end det du er ude i. Jeg har ingen erfaring med dette anlæg, men godt tilfreds med mit eget noget større Krappan ventilationsanlæg. Bemærk at du også skal have en udedel, så den samlede pris bliver 7-8000 kr

https://krappan.dk/produkter/boliger-op-til-ca.-40-m.719/decentralt-ventilationsanlaeg.10450" rel="nofollow - https://krappan.dk/produkter/boliger-op-til-ca.-40-m.719/decentralt-ventilationsanlaeg.10450


Skrevet af: Axlon
Skrevet den: 26-Februar-2021 kl. 09:33
Jeg stødte på en reklame for et par måneder siden, for et system der ligner Duka-One, med den forskel at det var et sæt med to, hvor der så var koblet sammen, så når den ene suger luft ud, så puster den anden luft ind, og efter lidt tid, så skifter rundt, altså stadigvæk med noget 
Der var også udvendigt afløb for kondensvand.
Jeg har desvære ikke kunne finde systemmet igen, men mener at huske at det kostede omkring 8000kr.



-------------
Mvh Jesper


Skrevet af: Axlon
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 06:55
Stødte lige på reklamen igen her til morgen.
https://movair-shop.dk/vare/boligventilation-pakkeloesning-1-zone/" rel="nofollow - https://movair-shop.dk/vare/boligventilation-pakkeloesning-1-zone/


-------------
Mvh Jesper


Skrevet af: MaXer
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 07:18
Oprindeligt skrevet af Axlon Axlon skrev:

Stødte lige på reklamen igen her til morgen.
https://movair-shop.dk/vare/boligventilation-pakkeloesning-1-zone/" rel="nofollow - https://movair-shop.dk/vare/boligventilation-pakkeloesning-1-zone/
Det er jo nok mig der misser noget, men hvis den ene suger og den anden suger ud, hvordan kan der så være nogen som helst form for genvinding? 

Der står at den genvundne varme (når der suges ud) bruges til at opvarme det luft der suges ind. Hvordan det, når de to ikke er forbundne? (Andet end med et strømkabel, som er valgfri, nævnes der. Men selv der kan jeg ikke se hvordan man kan få noget i nærheden af 91% genanvendelse)


-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=41328" rel="nofollow - Bio á la MaX

Tæller nu film i K!


Skrevet af: Axlon
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 17:24
Når der suges varm luft ud, så gemmes varmen i keramikken.
Når ventilatoren så vender retning, og suger kold luft ind, så bliver luften varmet op keramikken.
Varmen bliver altså ikke flyttet mellem de to ventilator.


-------------
Mvh Jesper


Skrevet af: MaXer
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 18:08
Oprindeligt skrevet af Axlon Axlon skrev:

Når der suges varm luft ud, så gemmes varmen i keramikken.
Når ventilatoren så vender retning, og suger kold luft ind, så bliver luften varmet op keramikken.
Varmen bliver altså ikke flyttet mellem de to ventilator.
Jeg læser det som at den ene suger ind og den anden ud. Der står ikke noget om at de vender. Hvis de gør, så giver det mening, men så er der da samme problematik som i den duka der har været snak om?


-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=41328" rel="nofollow - Bio á la MaX

Tæller nu film i K!


Skrevet af: Axlon
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 19:18
Forskellen mellem disse og Duka, er at Duka køre alene.
Det betyder at når Duka suger varm luft ud af huset, så bliver der suget kold luft ind i huset fra andre steder. Det betyder ikke andet end at man for noget kold luft ind i huset.
Når Duka så vender luften, og begynder at suge frisk luft ind i huset, ja så må der jo noget varmt luft ud et andet sted, og det er her problemet opstår. Når varm luft bliver afkølet, så stiger den relative fugtighed, og man risikere at der bliver dannet kondens de steder hvor luften bliver presset ud. Ikke særligt fedt, hvis det er i et lille hul i ens dampspære oppe i loftet.

Det system jeg linker til, sørger for at når der bliver suget luft ind via den ene ventilator, så bliver der suget ud fra den anden, og man har derved styr på hvor den fugtige varme luft bliver blæst ud, og også hvor der dannes kondens.


-------------
Mvh Jesper


Skrevet af: MaXer
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 21:07
Så vidt jeg kan læse fra tråden er problemet ikke det du beskriver, men at den varme luft og kolde luft hives igennem samme rør og at der derfor, af samme årsager som du beskriver, dannes grobund for mug/svamp. Er der adskilte rør i den du henviser til.

Pilgaard, please help Smile



-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=41328" rel="nofollow - Bio á la MaX

Tæller nu film i K!


Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 21:33
Oprindeligt skrevet af MaXer MaXer skrev:

Pilgaard, please help Smile

Hans hjælp er lige her:
https://forum.recordere.dk/udluftning-i-klder-biograf_topic160293_post1612671.html#1612671" rel="nofollow - https://forum.recordere.dk/udluftning-i-klder-biograf_topic160293_post1612671.html#1612671



Klaus (med rigtig krydsvarmeveksler på loftet)


-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: MaXer
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 21:44
Oprindeligt skrevet af KlausDM KlausDM skrev:

Oprindeligt skrevet af MaXer MaXer skrev:

Pilgaard, please help Smile

Hans hjælp er lige her:
https://forum.recordere.dk/udluftning-i-klder-biograf_topic160293_post1612671.html#1612671" rel="nofollow - https://forum.recordere.dk/udluftning-i-klder-biograf_topic160293_post1612671.html#1612671



Klaus (med rigtig krydsvarmeveksler på loftet)
Præcis! Det er det jeg henviser til. 

Det er vel stadig samme princip med den movair som Axlon henviser til? Så, den kan vel heller ikke anbefales?


-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=41328" rel="nofollow - Bio á la MaX

Tæller nu film i K!


Skrevet af: KlausDM
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 21:58
fuldstændigt det samme.....

-------------
Min modelbane, http://modelbaneeuropa.dk" rel="nofollow - http://modelbaneeuropa.dk
Min hjemmeside, http://moppe.dk" rel="nofollow - http://moppe.dk


Skrevet af: MaXer
Skrevet den: 01-Marts-2021 kl. 22:04
Oprindeligt skrevet af KlausDM KlausDM skrev:

fuldstændigt det samme.....
Tak Big smile


-------------
http://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=41328" rel="nofollow - Bio á la MaX

Tæller nu film i K!


Skrevet af: Guests
Skrevet den: 03-Marts-2021 kl. 10:32
kan anbefale dig og stille spørgsmålet på  https://www.lav-det-selv.dk/" rel="nofollow - https://www.lav-det-selv.dk/ der sidder håndværkere der kan fortælle hvad der er det korrekte 


Skrevet af: ARTISTEN
Skrevet den: 03-Marts-2021 kl. 16:48
Oprindeligt skrevet af Kim Dahl Kim Dahl skrev:

Jeg har et dedikeret kælderum som skal laves til hjemmebiograf. Er der nogen anbefalinger ift. udluftning, har selv haft kig på en Duka one Pro til montering i et hul i ydermuren. Men jeg ved ikke om det er en god løsning eller om det larmer. Hvordan med træspær er det en dårlig ide imod en ydermur ift. råd?

Det er meningen at der er skal et træ/metal skelet op over det hele og så gipsplader på vægge + loft.
En måde at bygge en hjemmebio på i en kælder er smøre skalflex på de rå vægge , byg træskeletter med Rockwool og køb en dyson til ventilation og varme . Dette er billigst


-------------
Hjemmebio er fedt:Pioneer SC-LX87,buttkicker,dali blue 6006, OPPO 95,QED kabel og JBL N24 i bag.




Print side | Luk vindue