Print side | Luk vindue

Mac bærbar til studie

Udskrevet fra: recordere.dk - Danmarks AV Forum
Kategori: Generelle emner
Forumnavn: PC hardware & software
Forumbeskrivelse: Hardware & software, men ikke HTPC
Web-adresse: https://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=160867
Udskrevet den: 10-Juli-2020 kl. 14:46


Emne: Mac bærbar til studie
Skrevet af: jacobask
Emne: Mac bærbar til studie
Skrevet den: 11-Maj-2020 kl. 20:45
Jeg ved godt at der har været et par spørgsmål omhandlende dette, men de fleste har været i forhold til valg af de dyre konfigurationer.

Knægten skal have købt sig en ny bærbar i forbindelse med studiestart (til studiearbejde o.lign - ikke videoredigering og spil). Han insisterer selvfølgeligt på at der skal være et æble på.

Udfordringen er at det er hans egne penge (og de er ikke i overflod for en 15 årlig knægt der ikke kan komme på arbejde grundet corona-lukning der hvor han arbejder normalt). Han har derfor kig på de billigste Air eller pro modeller, og på min opfordring kigger han på udgaver med 256GB Harddisk.

Er der nogle der kan fortælle mig lidt om hvad forskelle han får ved en Air kontra en pro (udover design). Min tanke (og den er måske forældet) er en udfordring med eventuelle senere opdateringer af ram eller harddisk hvis han vælger Air, men er det også tilfældet ved nyere pro udgaver?

Hvad skal han (jeg) ellers være opmærksom på når der vælges - vil den billigste Air (vidst 1.1GHz i3) være for svag til “almindeligt” arbejde de næste 3-5 år?

/askSvar:
Skrevet af: renep
Skrevet den: 11-Maj-2020 kl. 22:08
”Til studie” er et vidt begreb, men først og fremmest er det vigtigt at vide hvad studiestedet kræver af elevernes computer. Der er både “PC” skoler og “Mac” skoler, og det er lettest at følge strømmen på studiestedet.
Uanset dette, er en Mac relativt uegnet til notetagning ift. en Surface eller iPad Pro med pen - til nød en alm. iPad med pen.Skrevet af: jacobask
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 06:28
Jeg er med på at udmeldinger fra studiet er smart at følge (og har da også bedt ham om at slå koldt vand i blodet indtil han får undersøgt dette). 

Studie-brug refererer til at den skal bruges i forhold til diverse opgaver og oplæg (læs: Office). Det er handelsrelationer, så jeg antager at det tungeste den kommer ud for er relativt store “simple” datasæt. 

Jeg bruger selv en pc og en iPad i arbejdsmæssig brug, og er med på at iPad’en er nemmere til håndskrevne noter,  stort set alt andet er et rigtigt tastatur at fortrække. 


Skrevet af: orm08
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 07:34
så denne sammeligning:  https://www.macrumors.com/guide/base-13-inch-macbook-pro-vs-macbook-air/" rel="nofollow - https://www.macrumors.com/guide/base-13-inch-macbook-pro-vs-macbook-air/

Ville nok vælge en Pro, min datter der læser en på en videregående uddannelse har en MacBook Pro fra 2014, og er fuldt ud tilfreds stadigvæk.


Skrevet af: Brixen
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 09:36
MacBook Air er optimeret til lang batteritid, hvor Pro er optimeret til effektivitet. 
2020 MacBook Air tror jeg er fin til skolebrug.

Og så er der lige tastaturet. Apple har været uheldig med deres flade tastatur, så der er nu kommet bedre tastatur på de nyeste.
https://support.apple.com/da-dk/keyboard-service-program-for-mac-notebooks" rel="nofollow - https://support.apple.com/da-dk/keyboard-service-program-for-mac-notebooks-------------
Venlig hilsen
KB


Skrevet af: longjohn2
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 10:02
Med hensyn til opgradering af RAM og harddisk så er de to modeller ens - forstået på den måde, at det kan man ikke.


Skrevet af: Potter
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 10:44
Jeg har kørt med Apple Pencil på i Pad Pro 12.9 2018 fra start og benytter samtidigt det nye Magic Keyboard med trackpad og det er en rigtig fin kombination til rigtige mange ting, jeg synes ikke at den kan overtage en laptop og det er vel heller ikke meningen, men omvendt så kan en iPad Pro med overstående tilbehør tilfredstille rigtig mange kreative brugere.

Ipad Pro bliver dog lidt af en heavy weigt med det nye keyboard men det er hammerende stabilt , jeg syns personlig at der mange flere arbejdsmuligheder, dog med en lidt anden arbejdsgang med en iPad Pro 12.9 frem for en Mac Book Air/ eller Pro etc. her tænker f.eks. mest måden at arbejde med filerne på.
 
Ved godt det ikke er relevant, men man ved jo aldrig hvad fremtiden byder sig på!
Det er måske ikke det fedeste at tage billeder eller skyde video med en iPad Pro, men den kan. 
Og med det rigtige software "apps" kan man kun blive imponeret, og selv video og billederedigering gør den sig til UG.

En 2018/2020 iPad Pro har truetone og køre op til 120Hz. 
Den har langt mere lys i skærmen "Nits" i forhold til en Air, og så har den langt flere kræfter end en Air, 
iPad Pro følger faktisk en Mac book Pro 13" 2018 i ren benchmark og jeg er faktisk lige ved at tro at batteritiden er bedre på iPad Pro vs Mac Book Air.

iPad Pro med Pencil og Macgic keyboard er en relativ dyr løsning, men der også mange flere muligheder speciel det kreative med en Apple Pencil.

MS Office er på vej med understøttelse af trackpad på iPad, så også den vej sker der noget.

Der er for og imod på begge løsninger med iPad Pro vs MacBook Air/ Pro


-------------
LG OLED 65 E6V Dolby Vision | OPPO UDP-203 | Yamaha RX-A3060 Dolby ATMOS/ DTS-X 7.2.4 | 2x JL AUDIO E112 SUBWOOFER | 3x SA Exact | 2x SA 720 | 4x SA Talenter |


Skrevet af: jacobask
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 14:10
Der er mange gode informationer - tak for det.

@orm08: Hvorfor vil du vælge en Pro? Jeg har trævlet en del sider igennem og de er stort set enige i at der til office/web brug ikke er den store forskel - hvis det bliver en air skal den nok opgraderes til 16GB Ram for at være bare en anelse sikret over de næste par år.

@Potter: En spændende betragtning. Jeg bruger selv en iPad pro (11") med det "almidelige" keyboard. Og ja, til noter på farten er den rigtigt god, men jeg er ikke helt blevet enig med den til mere "seriøst" arbejde i f.eks excell eller hvis der skal skrives meget og lavet præsentationer. Det kan selvfølgeligt godt være at trackpad'en på magic keyboard vil kunne råde lidt bod på det.

@Brixen: Tak for input, det er også efterhånden det jeg har fået mig læst frem til - men der er jo mange holdninger til hvad der er "nok".

@longjohn2: Tak for det - så er det jo ikke et differentieringspunkt. Når man kommer fra PC verdenen forstår man slet ikke at det ikke er en udfordring at der ikke kan opgrades hvis nødvendigt.

Jeg ved også godt at USB/C og thunderbolt er smart, men helt at udelukke et almindeligt USB stik til f.eks en lagerudvidelse med en lille stick giver heller ikke rigtigt mening i mit hoved - måske man bare skal have prøvet det... Og hvorfor kun 2 tilslutningsporte!? hvis den ene er optaget til strøm, så er der reelt kun til en enkelt tilslutning af gangen. Dvs skal det lige gemmes noget på en stick til andre (hvis de andre da har USB/C), så skal man have fjernet eventuel tilslutning af mus eller lignende. Jeg syntes da jeg kæmper nok med 2xUSB på min thinkpad og her er den ene ikke optaget til strøm...
De må være planen at alt skal køre trådløst (uden dongles) og ting skal gemmes i skyen.


Skrevet af: Potter
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 14:19
Du kan godt gemme, eller sagt på en anden måde. Du kan godt læse og skrive til et "USB Stick/ pen eller til en ekstern harddisk på en iPad Pro 2018/2020.

Ligelede finder der dvs. adapter og hubs så du f.eks. kan benytte et helt alm. usb stik m.m.


-------------
LG OLED 65 E6V Dolby Vision | OPPO UDP-203 | Yamaha RX-A3060 Dolby ATMOS/ DTS-X 7.2.4 | 2x JL AUDIO E112 SUBWOOFER | 3x SA Exact | 2x SA 720 | 4x SA Talenter |


Skrevet af: jacobask
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 15:10
Ja, jeg fik måske formuleret mig forkert. Jeg er klar over at man kan få adaptere fra USB/C til "alm" USB - men adaptere er i mine øjne primært til for at blive væk i tasken...

Der er da ikke nogen tvivl om at USB/C nok bliver standarten inden for de næste par år, men i overgangsperioden er det lidt noget rod at skulle rende rundt med adaptere. Det er fedt at være fremtidssikret, men et enkelt ben i nutiden er nu meget rart.


Skrevet af: Potter
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 16:49
Oprindeligt skrevet af jacobask jacobask skrev:

Ja, jeg fik måske formuleret mig forkert. Jeg er klar over at man kan få adaptere fra USB/C til "alm" USB - men adaptere er i mine øjne primært til for at blive væk i tasken...

Der er da ikke nogen tvivl om at USB/C nok bliver standarten inden for de næste par år, men i overgangsperioden er det lidt noget rod at skulle rende rundt med adaptere. Det er fedt at være fremtidssikret, men et enkelt ben i nutiden er nu meget rart.
Så køber man ikke en adapter, så køber man f.eks. en data travler et lille fix stick som både er til USB type A og og USB-C. Så kan det vel ikke blive meget nemmereWink

http://www.av-cables.dk/usb-3-0-hukommelses-stik/kingston-usb-c-3-0-3-1-datatraveler-microduo-3c-otg-64-gb.html" rel="nofollow - https://www.av-cables.dk/usb-3-0-hukommelses-stik/kingston-usb-c-3-0-3-1-datatraveler-microduo-3c-otg-64-gb.html

Tror ikke USB-C bliver standarden. Det bliver nok nærmere USB 4, som jeg har læst så bliver Thunderbolt og USB-C understøttet i USB 4 og det betyder så at USB-C vil kunne benytte 2 lanes via USB 4 og overføre med 40Gbps med det rette kabel, samme hastighed som Thunderbolt 3 kan i dag. og det dobbelte af hvad USB-C kan i dag, igen kun med det rette kabel. 

USB 4 vil muligvis også være bagud kompatibel med USB 3 og 2. Men som jeg har læst det så er det vist ikke helt bekræftet endnu. Men det ser ud til at man vil benytte samme connector som USB-C /Thunderbolt 3 

Men der kommer så også en Thunderbolt 4 her i løbet af 2020, hvad det så indebære må tiden vise. Men hvis det går som det gået med tidligere generationer, altså en fordobling af hastigheden hvergang, så ender vi jo 80Gbps. Smile

Hvis jeg har regnet rigtig så er 80Gbps vel det samme som 10000MB/s damm det er hurtigt.


-------------
LG OLED 65 E6V Dolby Vision | OPPO UDP-203 | Yamaha RX-A3060 Dolby ATMOS/ DTS-X 7.2.4 | 2x JL AUDIO E112 SUBWOOFER | 3x SA Exact | 2x SA 720 | 4x SA Talenter |


Skrevet af: claus_jac
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 18:21
Altså bortset fra jeg i høj grad vil tilslutte mig Potter's betragtninger omkring Ipad (og MS har lige opdateret office til ipados så der er understøttelse for splitscreen nu også) 
Så er det selvfølgelig et personligt valg. Det "gamle" keyboard til ipad er "værdiløst" hvis man vil bruge en ipad som erstatning for en bærbare. Magic keyboard giver netop med trackpad den præcise kontrol (sammen med muligheden for at bruge en pen og skrive noter i hånden og lave tegninger og hurtige diagrammer i fx onenote) som er så "vigtig" i fx excel.bare husk på at som forælder skal man under ingen omstændigheder tænke ud fra egne forbehold/meninger. De tanker er totalt antikverede og ungerne har absolut ingen problemer med at omstille sig til andre arbejdsformer.

Når det så er sagt, så er der en sammenligning af de to her på video. https://www.youtube.com/watch?v=eC8qy0xdtx8

Og så kan jeg ellers på det varmeste anbefale at gennemtrævle videoerne på denne Youtube kanal:  https://www.youtube.com/user/cesidalessio/videos" rel="nofollow - https://www.youtube.com/user/cesidalessio/videos  - den hedder Keep productive og de har tonsvis af workflows som kan være nyttige for ham, hvad enten det er via Tablet eller via bærbar, så uanset hvilken vej han vælger, så vil han kunne få en god indsigt i hvordan han kan optimere sin tid på studiet og få det bedste ud af værktøjet, for det vil blive et værktøj.


Skrevet af: jacobask
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 19:46
Tak for input begge to. Jeg prøver bestemt ikke at pålægge ham nogen vaner - det er helt op til ham selv. Han har aldrig selv nævnt iPad som et alternativ, nok mest fordi han har haft flere klassekammerater med iPad hvor det ikke har fungeret rigtigt godt. 

Jeg ged godt at man kan få adaptere - jeg har da også et par stykker liggende i tasken til diverse skærmtyper når jeg skal ud til møder. Desværre er det bare for tit at den lige ligger i den anden taske når man har brug for det. Det kan da godt være at jeg er særligt distræt på det område, det skal jeg ikke kunne sige (men jeg tænker ikke at knægten er mindre distræt lige pt - han var nok bare kommet af sted helt uden taske... Wink)


Skrevet af: Brixen
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 20:52
Oprindeligt skrevet af jacobask jacobask skrev:


@Brixen: Tak for input, det er også efterhånden det jeg har fået mig læst frem til - men der er jo mange holdninger til hvad der er "nok".


At en MacBook Air er nok, er noget jeg har hørt rundt omkring. Jeg har selv en iMac med quad core i7.

Det vigtigste synes jeg, er at undgå modellerne med dårligt tastatur. 
-------------
Venlig hilsen
KB


Skrevet af: claus_jac
Skrevet den: 12-Maj-2020 kl. 21:08
@brixen - købes der en ny mac findes der ikke længere nogen modeller i apple's sortiment som har "det dårlige tastatur".  Det var en af hovedårsagerne til at vi så opgraderingen af MBP13 forleden. (nå ja og så mulighed for at smide en 6K skærm til den nye highend 13" :-)


Skrevet af: Nickamburi
Skrevet den: 13-Maj-2020 kl. 21:52
Et par betragtninger.

1) Selvom jeg egenligt tror at for mange ville en iPad være rigeligt til at kunne erstatte en almindelig bærbar computer, så tror jeg ikke at det er løsningen som fungere her. Jeg gik selv på et bogløst gymnasie i sin tid (selvom det er en fem år siden jeg blev student), og der er mange e-lærings løsninger som simpelthen ikke er lavet til at køre på tablet OSer. Forestil jer at man skal ind og bruge en eller anden e-bogs løsning fra et forlag som bruger en løsning som Safari på iPad ikke understøtter - så kan man ikke løse opgaven.

2) Det med USB-C er irriterende ja, men jeg tror nu nok det skal gå for ham. Det er jo sjældent man overhovedet skal bruge at tilslutte noget fysisk til computeren, alt overførsel af filer, opgaver, datasæt sker over Google Drive (hvor man alligevel bruger Docs til at arbejde sammen i) eller OneDrive/DropBox alt efter skolens IT løsning.

3) Det med musen, tjah - her kan man altså godt høre at du er en PC-mand :) Apples Trackpad er fuldstændigt uforlignelig, og medmindre han skal spille (som du siger han ikke skal) så vil han højst sandsynligt aldrig få brug for en mus. Trackpaden er mere effektiv alligevel. (Og selv hvis - de findes altså trådløse)

4) Jeg sidder og skriver dette på en snart 9 år gammel 2011 MacBook Air (2. eller 3. gen mener jeg), som jeg både har brugt hele vejen gennem gymnasiet, på filmhøjskole som primært arbejdsværktøj og på to forskellige universiteter. Og den flyver stadig - omend med alderdomstegn efterhånden :) De er BUND solide maskiner og der er INGEN TVIVL om at det er en MacBook Air som i leder efter. Der er intet i en MacBook Pro som i umiddelbart får noget ud af, da de som tidligere beskrevet er lavet til langt tungere brug end det du beskriver. Matematikprogrammer, store excel ark og endda tungere statistisk programmer etc. er ikke et issue for den maskine.

Selv pønser jeg på at skulle opgradere til den nye 13" MacBook Pro med 10. gen Intel her efter sommeren, men jeg vil også gerne kunne spille lidt Civilization på den i ny og næ, samt køre både store excel dataark og Stata/Nvivo projekter samtidigt. En af forskellene mellem Air og Pro er ikke bare specs, men at hele den termiske struktur i Pro er langt bedre end den er i Air - hvilket betyder at den kan arbejde endnu hårdere og endnu længere med selv de samme komponenter. Det forbrug når man først til langt efter de 15 år dog, medmindre man videoredigere eller spiller.

Køb i en MacBook Air 2020 med 256gb og den skal han nok være glad for i mange år fremover.

Håber det hjalp!


Skrevet af: jacobask
Skrevet den: 13-Maj-2020 kl. 22:27
Tak for input, og det rammer egentligt meget godt de tanker jeg selv har haft - lidt kommentarer herfra:

1) Han er faktisk slet ikke selv på iPad tanken, og udfordringerne med specifikt software kan flere steder være reel som du selv nævner.

2) Det var vidst mest et irritationspunkt fra min side, og det bliver nok reelt ikke et stort problem. 

3) Jeg er ganske rigtigt PC mand, men bruger selv som regel touchpad når jeg ikke sidder på kontorpladsen med stort skærmareal. 

4) Fedt at høre at man kan have en forventet ret lang levetid på de maskiner, selv skifter jeg (fordi jeg ikke selv skal betale) nok omkring hver 3. år og det er ofte grundet et batteri der er for fladt

Han tror også at han lander på en 256GB Air og muligvis med 16GB ram for at have lidt fremtidssikring. Nu skal hans arbejdsplads bare lige åbne igen så han kan tjene de sidste par tusind inden han skal starte til august. 


Skrevet af: aalb1970
Skrevet den: 14-Maj-2020 kl. 15:15
Til skolebrug er den billigste Macbook Air med Core i3 processor tilstrækkeligt.

Skal han bruge MS Office pakken kan iPad ikke anbefales, da iPad OS versionerne mangler funktionalitet og understøttelse af mus/trackpad og funktionstaster. Specielt det sidste er, efter min mening, ret irriterende ift. mange af de mest almindelige tastatur genveje. Jeg bruger derfor aldrig min iPad Pro til Excel.

Dbh
Anders-------------
--
LG B7V 55'' OLED | Sony DN-1080 AVR | Panasonic UB820 UHD-BD | ATV 4K


Skrevet af: Potter
Skrevet den: 14-Maj-2020 kl. 16:49
Oprindeligt skrevet af aalb1970 aalb1970 skrev:

Til skolebrug er den billigste Macbook Air med Core i3 processor tilstrækkeligt.

Skal han bruge MS Office pakken kan iPad ikke anbefales, da iPad OS versionerne mangler funktionalitet og understøttelse af mus/trackpad og funktionstaster. Specielt det sidste er, efter min mening, ret irriterende ift. mange af de mest almindelige tastatur genveje. Jeg bruger derfor aldrig min iPad Pro til Excel.

Dbh
Anders

Så har du noget at se frem tilSmile
MS office for iPad Pro får senere på året cursor og trackpad/mus support.


-------------
LG OLED 65 E6V Dolby Vision | OPPO UDP-203 | Yamaha RX-A3060 Dolby ATMOS/ DTS-X 7.2.4 | 2x JL AUDIO E112 SUBWOOFER | 3x SA Exact | 2x SA 720 | 4x SA Talenter |


Skrevet af: longjohn2
Skrevet den: 14-Maj-2020 kl. 17:42
Nu har jeg kun tjekket priserne på Apple.dk, men det virker lidt mærkeligt, at det skal koste 1600 kr. ekstra at opgradere fra 8 til 16GB RAM på en Air, mens det "kun" koster 900 kr. ekstra på en Pro. 

Tager man udgangspunkt i Apples egne priser er der dermed kun 1.800 kr. (1.692 kr. efter studierabat) i forskel mellem en Air med i3 1,1 Ghz 16/256 og en Pro med i5 1,4Ghz 16/256. 

Skrevet af: claus_jac
Skrevet den: 14-Maj-2020 kl. 17:54
til dem der mener at MS office ikke virker på ipad - jo. MS er i gang med at opdatere til fuld understøttelse. Der kom så sent som i sidste uge en opdatering til ipados udgaven med understøttelse af netop trackpad i word blandt andet. og begrebet "begrænset funktionalitet" giver jeg desværre ikke fem flade for. MS office er så overbloatet med funktionalitet i forvejen og en alm bruger bruger ca 1-5% af funktionaliteterne i officepakken alligevel. (og de udvikles altså hele tiden især hvis man kigger på størrelsen af apps fra MS.)


Skrevet af: aalb1970
Skrevet den: 14-Maj-2020 kl. 18:24
Seriøs Excel brugere vil ikke kunne nøjes med ipad versionen. Man kan ikke oprette pivottabeller for bare at komme med et eksempel. 

-------------
--
LG B7V 55'' OLED | Sony DN-1080 AVR | Panasonic UB820 UHD-BD | ATV 4K


Skrevet af: Nickamburi
Skrevet den: 15-Maj-2020 kl. 00:00
Oprindeligt skrevet af longjohn2 longjohn2 skrev:

Nu har jeg kun tjekket priserne på Apple.dk, men det virker lidt mærkeligt, at det skal koste 1600 kr. ekstra at opgradere fra 8 til 16GB RAM på en Air, mens det "kun" koster 900 kr. ekstra på en Pro. 

Tager man udgangspunkt i Apples egne priser er der dermed kun 1.800 kr. (1.692 kr. efter studierabat) i forskel mellem en Air med i3 1,1 Ghz 16/256 og en Pro med i5 1,4Ghz 16/256. 

MacBook Air bruger alle 10. generation Intel chipset og har faktisk hurtigere RAM end de to baseline MacBook Pro modeller som bruger 8. generations Intel chipset og ikke understøtter den nyere og hurtigere RAM type.


Skrevet af: papman
Skrevet den: 15-Maj-2020 kl. 02:33
En MacBook Air er rigeligt til studiebrug de næste fem år (med mindre han skal redigere 4K videoer).Print side | Luk vindue