Print side | Luk vindue

Fibernet

Udskrevet fra: recordere.dk - Danmarks AV Forum
Kategori: Generelle emner
Forumnavn: Netværk
Forumbeskrivelse: Netværk i hjemmet og på farten
Web-adresse: https://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=164801
Udskrevet den: 15-August-2022 kl. 00:27


Emne: Fibernet
Skrevet af: Astronaut
Emne: Fibernet
Skrevet den: 21-Maj-2022 kl. 20:19
Jeg sidder i bestyrelsen for en ejerforening med 30 lejligheder på Frederiksberg. Vi har nu fået brev fra både TDC og NORLYS om at de gerne vil lægge fibernet ind. I princippet vil jeg gerne have begge til at lægge fiber ind i ejendommen sådan at ejerne kan vælge dem der er billigst og har mulighed for at skifte hvis prisen stiger. Er der nogen der har erfaringer med det?

Tidligere var der også ejerforeninger der valgte at få fiber til ejendommen og derefter selv fordelte til lejlighederne. Som jeg har forstået det kan det blive meget meget billigere på den måde. Er der nogen der har erfaringer den vej?Svar:
Skrevet af: lunddal
Skrevet den: 22-Maj-2022 kl. 10:39
Hvis du med TDC mener TDC Net, så lægger de kun fiber ind, og du kan så vælge mellem en del internetudbydere - inklusiv. Norlys faktisk.

Jeg mener, at Norlys også har åbent fibernet.


Skrevet af: TBC1
Skrevet den: 22-Maj-2022 kl. 13:34
Oprindeligt skrevet af Astronaut Astronaut skrev:

Tidligere var der også ejerforeninger der valgte at få fiber til ejendommen og derefter selv fordelte til lejlighederne. Som jeg har forstået det kan det blive meget meget billigere på den måde. Er der nogen der har erfaringer den vej?
Det absolut billigste på den lange bane i den forbindelse er det lejer/ejerforenings ejede non-profit laug http://www.parknet.dk" rel="nofollow - www.parknet.dk ...Det er for fremsynede boligforeninger hvor denne selv betaler installationen, men medlemmerne derefter sparer på abonnementet frem over og etableringen gerne har tjent sig hjem igen efter 2 til 8 år (afhængigt af foreningens størrelse) set i forhold til hvad foreningens beboere sparer på abonnementerne. Det betyder også at det er foreningen der selv ejer udstyret og det fiber der er trækkes fra adgangspunktet til Global Connects netværk. Parknet har så kun én uncapped hastighed, så her handler det om at sikre sig at man får installeret minimum 1 Gbps switche (evt. mere hvis prisen ikke er i vejen), så har beboerne en 1 Gbps forbindelse med i praksis 800-1000 Mbps hver. Parknet opgiver det blot som garanteret 300 Mbps. Det er det vi har i foreningen hvor jeg selv bor - og det kan kun VARMT anbefales.

Der findes også komercielle udbydere af den slags foreningsløsninger som betaler etableringen, men så tager større pris for abonnementerne + har upsale af forskellige hastigheder (modsat Parknet som er uncapped hastighed), f.eks. bolig.net og andels.net


-------------
PC:I7 7700K,RTX3080 G-X trio,16GB DDR4,1TB M.2 SSD/60TB HDD,LG CX
Stue:JVC N7,StudioTek 130,Denon AVR4308,Bladelius Ymer,B&W 803D,SVS PB16-Ultra,DMR-UBC80,Shield 2019
Sovevær.:KD-65AF8,HTP-075,ATV 4K


Skrevet af: Astronaut
Skrevet den: 22-Maj-2022 kl. 13:39
Oprindeligt skrevet af lunddal lunddal skrev:

Hvis du med TDC mener TDC Net, så lægger de kun fiber ind, og du kan så vælge mellem en del internetudbydere - inklusiv. Norlys faktisk.

Jeg mener, at Norlys også har åbent fibernet.

Ja jeg var ikke helt præcis. Jeg mente TDC NET og Norlys. 

Som jeg forstår det så ender fiber leverandøren (dvs. TDC NET eller Norlys) i praksis med at have monopol på at levere fiber til ejendommen og kan således vælge urimelig pris herfor. På samme måde som Yousee (TDC) i dag kan med coax.

Spørgsmålet er således hvordan man får den bedste aftale?


Skrevet af: lunddal
Skrevet den: 23-Maj-2022 kl. 10:38
Fiberen ender jo et eller andet sted uanset hvem, du vælger.


Skrevet af: denmike
Skrevet den: 23-Maj-2022 kl. 11:58
+1 for Parknet herfra også. Det koster i størrelsesordenen 70 kr/mdr for hver bruger.


Skrevet af: thxtex
Skrevet den: 24-Maj-2022 kl. 21:53
Da i selv er ejere ville jeg helt klart undersøge muligheden for selv at etablere bolignet. På den måde kan det komme ned i det prisleje som der nævnes fra Parknet. Men i kommer nok til at skulle investere noget selv.

Alternativet er de to fiberudbydere. De lægger det nok ind gratis. Fra jeres side er det jo en god idé med valgfrihed.
Fra udbydernes side ved jeg dog fra erfaring at det godt kan være at de forlanger eksklusivitet for ved 2 eller flere udbydere falder de enkeltes penetration og dermed en dårligere businesscase.Print side | Luk vindue