lasse.j5 skrev:
Det kan findes herinde http://www.dr.dk/dr2/soeinding - http://www.dr.dk/dr2/soeinding
Han giver det jo en del hug for forkert farvegengivelse. Er det OLED teknologien der er skyld i det eller er teknologien i stand til at levere god farvegengivelse?
|
Kort fortalt, så er det ikke så meget teknologien, men signalbehandlingen, der bestemmer om farverne gengives korrekt eller ej - til en vis grænse. TV-standarderne indeholder et bestemt farveområde, som tv'et så skal gengive. Hvis panelet ikke kan gengive alle de farver der udgør dette farveområde, så kan man ikke i signalbehandlingen "tvinge" den til at gøre det - så kan man bare ikke opnå korrekte farver. OLED, og mange LCD og plasma-tv, har det modsatte problem: De kan vise for MANGE farver, i forhold til det farveområde der benyttes i standarderne. Derfor skal man, hvis man vil gengive farverne korrekt, ved hjælp af signalbehandligen begrænse farvegengivelsen på skærmen til kun at indeholde de farver der ligger i standarden. Ellers "strækkes" farverne, så orange bliver rød, græs-grøn bliver neon-grøn osv. Men producenterne vil hellere prale med at de kan lave en åh-så-flot skrigrød farve, der er meget mere rød end konkurrenterne - især på OLED, da det er en af forskellene på OLED i forhold til LCD og plasma, der kan laves MEGET dybere farver end tv-standarden er lavet til.
Det er ikke et problem der er isoleret til OLED, det er et problem på alle skærme med såkaldt wide color gamut, og der er stor forskel på hvor godt de enkelte producenter løser opgaven. Mængden af tv der kan levere tilnærmelsesvist korrekte farver er yderst begrænset. OLED er absolut i stand til at levere korrekte farver, da det som sagt har et meget større farverum end der er brug for, det drejer sig om at begrænse sig... Det store spørgsmål omkring OLED er ældningen, de tre grundfarver har som det er i dag ret forskellig ældning, og det vil betyde at farvegengivelsen ændrer sig relativt meget over tid. Det betyder et stort behov for løbende kalibrering, hvis man vil have korrekte farver hele tiden. Hvis ikke dette fænomen bliver forbedret, så vil det være nødvendigt med en form for auto-kalibrering af hvid-balancen, sådan som B&O har det i Beovision 4. Alternativet er at man bare finder sig i at farverne konsekvent er forkerte - det er der mange der gør i forvejen på LCD-tv'ene, så det kan sagtens gøres til en kommerciel succes alligevel, men det kan faktisk betyde at dét der er et fremskridt for visse områder af billedkvaliteten (kontrast, responstid, synsvinkel, lysstyrke osv), kan blive et tilbageskridt på et af de mest væsentlige områder, nemlig farvegengivelsen. For selv om tv'et teknisk set er i stand til at levere korrekte farver, så vil producenterne formentligt ikke vælge at lægge fokus på det, hvis det i praksis kræver løbende re-kalibrering. Så er det "nemmere" at levere et alt for blåt billede - for om billedet er lidt for blåt eller meget for blåt, det betyder i virkeligheden ikke så meget... Det er meget værre hvis billedet bliver for gult, eller for grønt.
Derfor: OLED er som teknologi i stand til at levere fremragende farver. Om de tv vi får at se så rent faktisk udnytter dén evne, det er en anden snak.
Tjek iøvrigt ekstra-materialet, kanon forklaring af LCD teknologien. I det hele taget rammer Nikolaj Sonne et super kompromis mellem at forklare tingene pædagogisk, og levere korrekt og fyldestgørende information, det kan jeg ikke rose nok.
------------- Mvh Otto
|