Print side | Luk vindue

Infocus X9 erfaringer

Udskrevet fra: recordere.dk - Danmarks AV Forum
Kategori: Visnings- og lytte-udstyr
Forumnavn: Projektorer
Forumbeskrivelse: Projektor og lærred
Web-adresse: https://forum.recordere.dk/forum_posts.asp?TID=61543
Udskrevet den: 27-Januar-2025 kl. 12:38


Emne: Infocus X9 erfaringer
Skrevet af: Blade
Emne: Infocus X9 erfaringer
Skrevet den: 10-Juni-2009 kl. 15:06

Hejsa

Nogen der har erfaring med om ovenstående leverer et anstændigt billede? Og har i nogen ting man skal være obs på hvis man køber den?




Svar:
Skrevet af: bantam
Skrevet den: 11-Juni-2009 kl. 10:54

Jeg skal forbi en kollega og kalibrere hans X9 (har lavet et servicekabel til formålet) i nærmeste fremtid. Jeg ved ikke helt hvornår, men det bliver formodentligt før industriferien - så kan jeg evt. lave en lille afrapportering.

 



Skrevet af: Blade
Skrevet den: 11-Juni-2009 kl. 11:06

Lyder rigtig spændende.

Lyder da specielt spændende med det servicekabel du har lavet.. Hvad forventer du at kunne få ud af det?

 

 

Oprindeligt skrevet af bantam bantam skrev:

Jeg skal forbi en kollega og kalibrere hans X9 (har lavet et servicekabel til formålet) i nærmeste fremtid. Jeg ved ikke helt hvornår, men det bliver formodentligt før industriferien - så kan jeg evt. lave en lille afrapportering.

 



Skrevet af: bantam
Skrevet den: 11-Juni-2009 kl. 11:10

Servicekablet kan på visse varianter af X9 bruges til at indstille bl.a. hvidbalancen/farvetemperaturen til at ramme målet, som er D65. Jeg er dog ikke klar over, hvilken variant min kollega har.

 



Skrevet af: Blade
Skrevet den: 11-Juni-2009 kl. 11:12

Lad mig endelig vide hvilken variant der skal være tale om. Så jeg kan ramme rigtigt når jeg en dag hopper på vognen.

 

Held og lykke med det. Glæder mig til at høre om det.



Skrevet af: Blade
Skrevet den: 15-Juni-2009 kl. 12:22

Hejsa Bantam

Fik du gjort dig nogen gode erfaringer?



Skrevet af: bantam
Skrevet den: 15-Juni-2009 kl. 12:34

Jeg er ikke kommet så langt endnu - det trækker lidt i langdrag - men jeg skal nok give en melding i denne tråd, når det er sket.

 



Skrevet af: betho
Skrevet den: 18-Juni-2009 kl. 19:33
X9'eren er så absolut én af de bedste projektorer i sin prisklasse, igen tvivl om det. Den levere en ganske hæderligt 720P billede og kan faktisk lave ret stort billede på relativ kort afstand, sammenlignet med mange andre projektorer. Man skal gøre op med sig selv om prisen er det afgørende, eller det er at fremtidssikre det udstyr man køber. Men det er da klart at prisen er attraktiv, når den er omkring det halve af en udmærket Full HD projektor.

Om den skal kalibreres eller ej, er op til den enkelte bruger. Dog bliver en projektors billedekvalitet væsentligt forbedret af at få det gjort.


Skrevet af: bantam
Skrevet den: 02-Juli-2009 kl. 12:42

Endelig fik jeg lejlighed til at måle på min kollegas Infocus X9 og efterfølgende kalibrere den i går aftes. Som afspiller blev brugt en HTPC med Mediaportal. Forbindelsen til X9'eren var via HDMI.

Lærredet, der blev anvendt, var et PCW92ME 92" Projector Screen Matte White 16:9 Widescreen Electric w/ RF Remote ( http://www.allcam.biz/catalog/product_info.php?cPath=75&products_id=529 - http://www.allcam.biz/catalog/product_info.php?cPath=75& products_id=529 )

Den totale anskaffelsespris for lærred + projektor fra UK var rundt regnet lidt under DKK 6000,-.

Anvendt måle-kalibreringsudstyr var et EyeOne Pro spektrumradiometer med ColorHCFR software. For at tilgå X9'erens let skjulte features blev anvendt et passende servicekabel og en terminalemulator.

En vejledende framerate-måling blev udført for at verficerer korrekt afvikling ved 60Hz hhv. 50Hz. Desværre fik jeg ikke målt på 24p-materiale, da der var tvivl om HTPC'ens grafikkort understøttede det. Ved en senere lejlighed kan jeg måske teste dette med en Bly-ray-afspiller. Det så dog ud til, at der blev udført korrekt 3:2-pulldown på 24p-materialet i denne testopstilling - og med mindre generende judder end jeg har set på visse TV. Igen er det noget, jeg gerne ville have tid til at undersøge nærmere.

Jeg kunne godt have brugt en times tid mere på kalibreringen, for jeg fornemmer, at jeg kunne bringe den en tak tættere på en korrekt farvetemperatur (på 6500K, eller helt korrekt "D65") og opnå en bedre gamma - men her og nu må vi lige nøjes med en gennemgang af nogle highlights af før- og efter-resultatet.

Første indtryk er, at projektoren er ret lysstærk - og selv i energispare-tilstand (hvor blæseren er meget mere stille) leverer den faktisk for meget lys til et relativt mørklagt lokale.

Sortniveauet er ikke fantastisk - men igen spiller omgivelsernes reflektioner og graden af mørklægning en stor rolle. Da projektoren leverer så meget lys, kunne man overveje et gråt lærred - eller at sætte et neutralt filter foran linsen for derved at opnå et forbedret sortniveau og stadig få tilstrækkeligt lys. Vi nåede desværre ikke at skaffe et filter til linsen, men flere anbefaler dette filter: http://www.fotosense.co.uk/hoya-49mm-standard-ndx2-neutral-density-filter.html - http://www.fotosense.co.uk/hoya-49mm-standard-ndx2-neutral-d ensity-filter.html

Shadow-detail var ret tilfredstillende med korrekt indstillet BRIGHTNESS (LYSSTYRKE) i forhold til omgivelserne. Opstillingen var i stand til både at vise blacker-than-black og whiter-than-white.

Regnbue-artefakter var til stede - jeg er ret følsom overfor den slags artefakter, så de undgår ikke min opmærksomhed - men jeg fandt dem ikke mere generende end de, der produceres af en BenQ W5000. Faktisk oplevede jeg, at jeg var i stand til at ignorere regnbuerne det meste af tiden - undertagen ved meget kontrastfyldte scener og lignende.

Før kalibreringen af projektoren var VISNINGSFUNKTION sat til FILM og ellers mere bare eller mindre out-of-the-box-indstillinger. Dette gav en farvetemperatur på ca. 8000K (husk: målet er 6500K):

Problemet stammer fra hvidbalancen:

- hvor vi kan se, at der leveres for meget blå og for lidt rød i forhold til at kunne ramme hvidpunktet ved D65 (6500K).

Det viste sig, at der er et ikke-trivielt samspil mellem menupunkterne "FARVETEMPERATUR" og "HVIDE SPIDSVÆRDIER" - men ved at manipulere disse to punkter under kontrolmåling samt manipulation af "servicemenuen" (som kun kan nås vha. det specielle servicekabel), var det muligt at komme noget tættere på målet. Farvetemperaturen fik jeg næsten på plads:

- hvilket skyldes en meget bedre hvidbalance:

Læg mærke til at fejlen (delta-E, dE) på hvidbalancen ligger på omkring dE=3 (hvor den før kalibreringen lå på dE=~18), hvilket er målet vi forsøger at ramme. På hvidbalancen kan vi direkte se grunden til, at farvetemperaturen ligger lidt over 6500K: Rød er lidt lav. Der kunne ikke skrues mere op for rød - men jeg mener dog, at hvidbalancen (og gammaen) kan blive bedre, hvis der arbejdes lidt mere på opstillingen.

Gråtoneskalaen virkede efter kalibrering pænt i balance og uden grimme misfarvninger.

Gamma'en var ca. 1,9 før kalibreringen og kan næsten bringes til at ligge på 2,2 - dog ikke for mørke nuancer (måske kan det omtalte filter hjælpe her?). Helt sikkert er det, at der kræves lidt ekstra indsats i forbindelse med kalibreringen.

Før kalibreringen var farvegengivelsen ret forkert - og det skyldes bl.a. den forkerte hvidbalance:

Da hvidpunktet lå forkert (fordi farvetemperaturen var 8000K), bliver hele farvegengivelsen påvirket. Måske er det nemmest at forstå, hvis man tænker på, at det svarer lidt til at male med vandfarver på lyseblåt papir i stedet for på hvidt papir.

Den grønne primærfarve er for gul - og desværre er der ikke nogen håndtag at trække i for at rette op på problemet (som kan stamme mange steder fra f.eks. kan det være at lærredet giver et bidrag til fejlen). Man kan til gengæld se, at matematikken er implementeret korrekt, da man ved at trække en linie fra grøn gennem hvidpunktet får placeret magenta lige overfor grøn. Da grøn ligger forkert kommer magenta også til at ligge forkert - og det vil give en forkert påvirkning af billedet generelt.

Efter kalibreringen af hvidbalancen blev farvegengivelsen mere korrekt:

Grøn (og dermed magenta) er stadig noget forkerte  (men ikke værre end før) - men en positiv sideeffekt er, at f.eks. rød og gul nu er placeret meget mere korrekt. Dette betyder, at f.eks. hudfarver bliver langt mere overbevisende.

Man kunne desværre ikke indstille farvestyrken i denne opstilling: Menupunktet var simpelthen inaktivt (måske pga. HTPC eller HDMI eller en mulig sammenhæng med BRILLIANT COLOUR-indstillingen, som jeg skal have undersøgt nærmere) - så der var ikke så meget at gøre ved den afvigelse i farvestyrken, der var til stede. Det generelle indtryk af farvegengivelsen var dog god - og specielt set i forhold til prisen var det meget spiseligt. Det er muligt at en anden afspiller med en farveindstilling kunne forbedre lidt på farvegengivelsen - men den testede opstilling performede absolut hæderligt.

Lærred, projektor og evt. filter + kalibrering koster vel i omegnen af DKK 10.000,-, og det synes jeg faktisk er ganske rimeligt for et godt billede i hjemmebiografen. Dertil kommer naturligvis lyd og afspiller.

Det kan måske virke som overkill at kaste en kalibrering efter så billig en projektor - men der er mange variable faktorer, der er med til at bestemme, om man får den bedst mulige billedegengivelse, selvom man valgte at kopier indstillingerne fra den testede opstilling. Hvidbalancen vil blive påvirket af det valgte lærred, evt. filtertypen, reflektioner i rummet og udefrakommende lys (som man jo helst skal undgå). Det er derfor vigtigt at kalibrere opstillingen som en helhed - inkl. indstillingerne i afspilleren om muligt.

 



Skrevet af: rene49
Skrevet den: 05-Juli-2009 kl. 22:13
hej :)
jeg har lige læst med, jeg er selv ejer af en x9.
kan man med sådan et filter forbedre kontrasten ?


Skrevet af: bantam
Skrevet den: 06-Juli-2009 kl. 09:08

Det filter, jeg linker til ovenfor, er et "ND 2" filter, hvilket betyder, at mængden af lys fra projektoren, der rammer lærredet, halveres. Det betyder, at både de lyseste og de mørkeste scener halveres i lysstyrke.

Kontrastforholdet (CR) bør være uændret, hvilket vi kan overbevise os selv om ved et simplificeret(*) regnestykke, som eksempelvis kunne se således ud (hvor Ymax er maksimalt lysudbytte og Ymin er sortniveauet):

Uden filter:

Ymax = 60.0[cd/m^2]
Ymin = 0.20[cd/m^2]
=> CR = 60.0/0.15:1 = 300:1

Hvis vi bruger et ND 2-filter halveres lysstyrken:

Ymax = 60.0/2 = 30.0[cd/m^2]
Ymin = 0.20/2 = 0.10[cd/m^2]
=> CR = 60.0/0.15:1 = 300:1 (CR uændret)

Formålet med filteret er således ikke at forbedre kontrastforholdet men at sænke sortniveauet i passende, mørke omgivelser. Hvis omgivelserne er for langt fra idealet (mørklagt rum), vil filteret blot sænke lysudbyttet og klippe shadow details.

Du kan ændre den oplevede kontrast ved at stille på GAMMAKORREKTUR på X9'eren. Derudover kan du måske i mørke omgivelser opleve det som en forbedret kontrast, når sortniveauet sænkes med filteret.

(*) Vores opfattelse af lys er ikke lineær. Læs evt. lidt om ND-filtre her: http://www.estuans-interius.com/photography/neutral-density-filters/ - http://www.estuans-interius.com/photography/neutral-density- filters/

 



Skrevet af: rene49
Skrevet den: 06-Juli-2009 kl. 09:51
det kan godt ske jeg spørge dumt, men jeg har ikke
vanvittig eget forstand på billede :)

men sådan et filter ville det ikke være et alternativt for
et gråt lærred?
altså vil det give det samme hvis man købte gråt lærred.
og så hvidt lærred med filter på ?


Skrevet af: bantam
Skrevet den: 06-Juli-2009 kl. 12:06

Hvis rummet er mørkt (inkl. mørke vægge etc.) kan du vel betragte filteret som et (billigt) alternativ til et gråt lærred. Hvis der er mange reflektion fra rummet tilbage på lærredet giver filteret og lærredet ikke det samme resultat, da det reflekterede lys fra rummet løfter sortniveauet mere på et hvidt lærred end på et gråt lærred.

På HiFi4All er der iøvrigt en tråd om gråt vs. hvidt lærred-emnet (som du (rene49) vist selv tager del i?): http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=75330&PN=1 - http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=75330&P N=1

 



Skrevet af: rene49
Skrevet den: 06-Juli-2009 kl. 15:57

ja jeg deltager selv i denne tråd.

men jeg ville bare hører om jeg kunne bruge filteret som et slags gråtlærred på et hvidt lærred :)

det er det jeg er ude efter at vide, for jeg ville mene det er mere fremtids sikret at købe et hvidt lærred når jeg engang skal ud og købe ny projektor. selvom jeg godt ved at et gråt lærred passer bedre med min x9.

så kunne det jo være fedt hvis man kunne bruge et hvidt lærred og så sætte sådan et filter på.

jeg har mulighed for at mørklægge næsten helt, på en sommerdag.

 



Skrevet af: bantam
Skrevet den: 07-Juli-2009 kl. 08:57

Otto har skrevet lidt mere om design af projektorløsninger her: http://www.recordere.dk/forum/forum_posts.asp?TID=62750&PN=1&TPN=1&EN=TS - http://www.recordere.dk/forum/forum_posts.asp?TID=62750& PN=1&TPN=1&EN=TS

 




Print side | Luk vindue