Du skriver at du også vil løbe et Plasma TV!
Hvis det var mig ville jeg, hvis finanserne tillader, kraftigt overveje at købe LCD-TV.
Billedet er ikke bare bedre, men de små "lamper" som et Plasma TV er lavet af, falmer med tiden og derved bliver billedet mere gråt. Dette skulle, så vidt jeg er orienteret, ikke ske for et LCD TV.
Nedenstående er et uddrag fra Jyllands Posten d. 3. apr. 2004:
"Skærmopløsning
Uanset om der er tale om LCD- eller plasma-skærme, er billedet i dem bygget op af en masse punkter. Antallet af punkter, også kaldet skærmopløsningen, har betydning for hvor fint og detaljeret, billedet på skærmen kan gengives.
LCD-tv har alle en høj opløsning. Opløsningen måles på antallet af punkter, der er i billedets bredde og i billedets højde, f.eks. 1280x768 punkter.
Skærmopløsningen er til gengæld plasma-tv'ets svage punkt. Der er fysiske grænser for, hvor små man kan fremstille de individuelle plasmaceller. Og jo mindre de er, jo dyrere er de, og jo vanskeligere er de at sætte sammen til en hel skærm.
De billigste og mest udbredte plasmaskærme på 42 tommer har derfor kun 480 punkter i højden og 852 punkter i bredden. 480 punkter i højden er mindre end de 625 punkter (eller linjer), som et almindeligt standard-tv har.
Vil man have et plasma-tv, der har mindst samme billedopløsning som et traditionelt tv, bliver de væsentligt dyrere.
Lysstyrken
LCD-skærmenes største svaghed er lysstyrken. I forhold til plasma-tv og traditionelle tv er mange af dem ikke så lysstærke. LCD-tv'et kan måske se både klart og skarpt ud hos forhandleren - men husk på, at inde i en butik er der som regel meget mørkere end i ens stue. Når først LCD-fjernsynet er kommet hjem, og de lyse aftener begynder, skal der måske skrues så meget op for lysstyrken i LCD-fjernsynet, at billedet bliver tåget, og farverne mister gløden.
Lysstyrken i fladskærmene måles i en enhed, der hedder candela (forkortet cd). Der måles, hvor mange candela, der kan udsendes pr. kvadratmeter skærm. LCD-tv har typisk en lysstyrke på omkring 450 til 500 cd/m2. Her er plasma-tv'et bedre - det har typisk en lysstyrke på mindst 700 cd/m2 - og i en del nyere plasma-tv er man oppe på en lysstyrke på 1.000 cd/m2 eller mere.
Kontrast
Skærmens kontrast har stor betydning for billedkvaliteten. Kontrasten er forskellen på det lyseste og det mørkeste punkt, skærmen kan vise. På LCD-tv er kontrastforholdet ofte kun 400 til 1 (det skrives 400:1, hvilket betyder, at det lyseste punkt udsender 400 gange så meget lys som det mørkeste punkt). I nyere LCD-tv er kontrasten forbedret til 500:1.
Til sammenligning er konstrastforholdet i plasma-skærme som regel mindst 1.000:1 - nogle plasmaskærme har konstrastforhold på op til 4.000:1.
Udrustet med denne viden om begreberne skærmopløsning, lysstyrke og kontrast, er man klar til at se på nye fladskærms-tv. Vær mest kritisk og sammenlign specifikationer på fjernsynets svageste punkter: Hav særlig fokus på skærmopløsningen i forhold til prisen, hvis det er et plasma-tv, man vil sprænge budgettet med. Og sammenlign især lysstyrke og kontrast, hvis det er LCD-tv, der skal erhverves.
Alle advarselslamper bør tændes, hvis man præsenteres for et særlig billigt LCD-fjernsyn i det gamle billedformat 4:3 i stedet for bredformatet 16:9. Der er risiko for, at producenten har bygget sit fjernsyn op omkring en billig skærm, der i virkeligheden er beregnet til pc. Man kan checke ved at spørge til, hvor hurtig LCD-skærmen opdateres. Hvis opdateringshastigheden er højest 16 millisekunder, er skærmen hurtig nok. Men hvis opdateringen er oppe på 24-25 millisekunder, er den ikke velegnet til film.
Herudover gælder, at fladskærms-tv'ets øvrige funktioner kan adskille sig lige så meget fra hinanden som ved traditionelle billedrørs-fjernsyn. Det er kun den nye teknik i skærmene, vi har omtalt. Og lige som to traditionelle fjernsyn med samme billedrør kan være meget forskellige, kan tilsyneladende ens fladskærms-tv også være det. Her er det især apparaternes indbyggede billedforbedringsteknik, der kan variere meget fra model til model. "
/Dreamstar
|