recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Visnings- og lytte-udstyr > Surround
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - 4 eller 8 ohm i setup.
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

4 eller 8 ohm i setup.

 Besvar Besvar
Forfatter
Besked
johnny57 Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 20-November-2004
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 911
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér johnny57 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Emne: 4 eller 8 ohm i setup.
    Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 09:14
Hej
Et hurtigt spørgsmål til de kloge.
Har købt en Marantz 6012 kører med 7,1 setup.
Problemet er at mine front højt. Er 4 ohm og de 5 andre er 8 ohm.
6012 er default sat til 8 ohm, man kan ændre dette, skal man gøre det, eller er det ligemeget ? Skal sige at det spiller fremragende.
Tak på forhånd.
Med venlig Hilsen

Johnny
Til top
ferrarimik Se dropdown menu
Bruger
Bruger
Avatar

Oprettet: 10-November-2008
Sted: Sønderborg
Status: Offline
Point: 84
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér ferrarimik Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 14:06
bare lad receiveren stå til 8 ohm, højtaler har ikke en fast ohm. så nyd dit setup :-)
Sony AF9 / Pioneer UDP-LX500 / Apple TV 4K / Xbox One X / PS4 PRO / Yamaha RX-A3050 / Monitor Audio Silver 300 / Monitor Audio Silver C350 / Monitor Audio Silver FX / SVS PC-2000
Til top
bbond Se dropdown menu
Bruger
Bruger
Avatar

Oprettet: 19-Januar-2009
Sted: Grenaa, Danmark
Status: Offline
Point: 230
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér bbond Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 18:07

Hej !

Nu kommer det an på om de famøse omskiftere (8/4 Ohm) er en egentlig impedans tilpasning, eller en strøm begrænsning ? (emnet har været oppe at vende i utallige tests af receiver og også været diskuteret flere gange) 

I de fleste forstærkere (Japanske ?) er det "bare" en strøm-begrænser, lavet som ekstra sikkerhed for det Amerikanske markede.

Hvis det er tilfældet ? skal den altid stå i det højeste Ohm-tal .....prøv evt. at lytte i henhv. 8- og 4 Ohms indstillingen....man kan meget tydelig høre forskel 

Forstærkeren er i forvejen spækket med alverdens sikrings-kredsløb, så om alle omstændigheder er risikoen minimal...... 

Bond Cool 

Til top
johnny57 Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 20-November-2004
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 911
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér johnny57 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 18:24
Den her Marantz kan køre med 2 , 4-6 eller 8, men uanset vil noget af det ikke passe, man kan jo ikke indstille individuelt.
Jeg har også læst at der er delte meninger, dog hælder de fleste til
At det er uden betydning medmindre man spiller sindssygt højt.
Med venlig Hilsen

Johnny
Til top
Mefisto Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 18-August-2016
Status: Offline
Point: 960
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Mefisto Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 19:45
Den skal stå på 8 ohm, ellers begrænser du det maksimale output. Om du nogen sinde kommer i nærheden af det er nok tvivlsomt, men der er kun (potentielle) ulemper ved at stille på noget andet.
Til top
Sven3 Se dropdown menu
Ny bruger
Ny bruger


Oprettet: 19-August-2009
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 3
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Sven3 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 20:49
Omskifteren er sandsynligvis en peak-strøm-begrænsning på en switched forstærker. Kan også være for at sikre mod før høj temperatur over længere tid ved at justere på forsyningsspændingen til udgangstrinnet, eller som nævnt tidligere for at ændre temperatursikringen så den ikke bliver for varm.

På rørforstærkere er det forskellige antal viklinger på udgangstrafoen for at tilpasse højttalerimpedansen og på traditionel klasse A/B push/pull transistor forstærkere er det som regel ændring af forsyningspændingssniveauet til udgangstrinnet for at begrænse forstærkertemperaturen i lave højttalerimpedanser.

Impedansen på de fleste dynamiske højttalere er ikke lineær med frekvensen, så den nominelle impedans siger ikke så meget om den værste belastninger (ikke alle overholder IEC normen her). 

I bassen trækker højttaleren mere strøm pga membranvægt og store bevægelser for at opnå lydtryk hvor øret er mindre følsomt, og her kan højttaleren have et kraftigt impedansfald (=lavere ohm=større belastning) pga resonansafstemningen, som trækker endnu mere strøm. Så en 4Ohm højttaler kan f.eks gå ned i 2 Ohm ved nogle frekvenser. Hvis en tromme bliver anslået hårdt ved netop den frekvens og der er skruet op bliver strømtrækket meget stort og varmen høj over tid.

Hvis forstærkeren er switched, er den formentlig både sikret mod kortslutning/højstrøm og for høj temperatur, så selvom man overbelaster den, vil den slå fra når det bliver for meget når man spiller højt. Så slukker den for musikken og skal ofte resettes eller have en pause på måske en time slukket til at køle ned.

 Det er ikke alle som kan høre hvis forstærkeren klipper/forvrænger, men man kan ødelægge højtaleren når man spiller for højt ifht hvad forstærkeren kan levere. Det sikrer forstærkeren som regel ikke imod. Som regel brænder diskanten/tweeteren af først.  

Hvis forstærkeren slår fra pga overbelastning, så sæt impedansomskifteren ned til en lavere ohm indstilling. Så begrænses problemet men man kan måske ikke spille lige så højt. Der kan være større risiko for klipning hvis det er forsyningsspændingen som justeres.

Prøv at mærke hvor varm forstærkeren bliver. Hvis mere end håndlun, så sæt omskifteren ned for at forlænge levetiden af forstærkeren. Sørg for meget luft over og på siderne og undgå at den står på noget varmt.V Varme kan også påvirke hvornår den slår fra så det er værre hvis den ikke kan få luft.
Hvis du aldrig spiller højt, kan du roligt sætte den ned, for så trigger du ikke noget alligevel og hvis den påvirker forsyningsspændingen til udgangstrinnet, så sparer du lidt strøm og forlænger levetiden.

Bemærk også at de fleste traditionelle klasse A/B forstærkere ikke har nær samme beskyttelse som switchede typer (Klasse D osv), så klasse A/B forstærkere kan brænde af hvis de overbelastes af en for lav højttaler impedans end de er konstrueret eller indstillet til.

Det er desværre lidt komplekst og afhænger meget af hvilken type forstærkerteknologi der er anvendt og hvad den justerer på. Måske er den bare til pynt ;-)

Til top
Sven3 Se dropdown menu
Ny bruger
Ny bruger


Oprettet: 19-August-2009
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 3
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Sven3 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 12-Oktober-2018 kl. 21:12
Jeg checkede lige sr6012 og det ser ud til at være en switched forstærker med al den effekt i sådan en lille kasse.

Dit spørgsmål vedr at der er forskellige impedanser besvares i manualen ved at indstillingen skal tilpasse den laveste impedans.
Det er også gældende for mit lange svar tidligere.
Centerhøjttalerne er som regel 4ohm pga to ens 8Ohm mellemtone/ bas enheder i parallel; ofte anvendes de samme 8ohm højttalere i satellitterne hvor det så kun er 8Ohms belastning. Energien fra Centerhøjttalerne er som regel højest i film pga tale osv så det er den som over tid belaster forstærkeren mest.
Så den kan også slå fra selvom det ikke er musik.
Prøv 8Ohm indstillingen og hvis forstærkren bliver varm eller slår fra, så sæt den ned.
Til top
johnny57 Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 20-November-2004
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 911
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér johnny57 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 14-Oktober-2018 kl. 13:45
Tak for svar, den bliver ikke varm eller slår fra, selvom den bliver presset. Så jeg lader den stå på 8.
Med venlig Hilsen

Johnny
Til top
 
 Besvar Besvar
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu