recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Visnings- og lytte-udstyr > Hi-Fi
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - Digital rumkorrektion med Dirac RCS
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Digital rumkorrektion med Dirac RCS

 Besvar Besvar Side  123 12>
Forfatter
Besked
Berdel Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 02-Januar-2012
Sted: Bramming
Status: Offline
Point: 1060
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Berdel Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Emne: Digital rumkorrektion med Dirac RCS
    Sendt: 21-August-2013 kl. 13:17

Jeg vil gerne dele mine nylige erfaringer med optimering af lyden fra mit anlæg, og hvad jeg har rodet med det sidste stykke tid.


Introduktion

Mit setup kan ses i min signatur, og i længere tid har jeg brugt mit jailbroken apple tv 2 med fire core mediacenter, som primære lydkilde. Det har fungeret rigtig godt, og er meget brugervenligt, men som HIFI entusiast er man jo altid på udkig efter opgraderinger, for at få det til at lyde bare lidt bedre. Og her kom mit apple tv til kort, der er simpelthen ingen muligheder for at justere eller tune noget som helst, og alt musik som bliver sendt til det enten via HDMI, airplay eller optisk bliver opsamplet til 48khz. Altså, der er ingen mulighed for at køre musik igennem systemet som bitperfect, og ingen mulighed for at afspille filer i høj opløsning. Siden hen har jeg købt en mac mini, som udelukkende bruges til afspilning af musik, da jeg synes at det giver mange flere muligheder for lydmæssige forbedringer. Mere om det senere.


Rum Problemer

Da jeg for købte mine nye højttalere XTZ 100.33 Divine, købte jeg også et XTZ Room analyzer kit Pro II, da højttalerne kommer med forskellige muligheder for tilpasning til rummet. Der er plugs til bas porte og justeringsmuligheder for diskanterne, og jeg tænkte at jeg kunne bruge sættet til at hjælpe mig til at finde den optimale indstilling, og i samme omgang lære lidt mere om rumakustik.

Efter de første målinger viste Room analyzer softwaren tydeligt, at mit rum/lytteposition har udfordringer i bas området, og at jeg havde et resonans problem omkring 48hz

 

Spektrogram:

 

Jeg kunne se at resonans problemerne blev mindre med begge plugs i basportene, men det på ingen måde nok til at fjerne problemet. Der skulle mere til, så jeg begyndte at undersøge mine muligheder for at forbedre akustikken, men fandt hurtigt ud af at hvis jeg gik ”all in” på akustikforbedring, så ville jeg komme i seriøse problemer med konen, da effektive løsninger ikke har god WAF, eller er særlig minimalistiske. Jeg afprøvede forskellige højttaler placeringer og kunne se at det hjalp af flytte dem længere væk fra væggen, men den optimale position ville være upraktisk for os i hverdagen. Jeg købte i stedet et stort langluvet gulvtæppe og fortsatte min søgen efter forbedringer. Jeg er af den opfattelse at højttalerkabler gør en minimal forskel, at digitale kabler bare sender 0 og 1 tal videre og at strømkabler ikke er noget, jeg vil smide flere tusinde kroner efter. Jeg var kun på udkig efter løsninger, som ville gøre en tydelig forskel og som jeg ville kunne høre forskel på i A/B tests.

Efter lidt tid med med Room analyzer softwaren, fandt jeg ud af at man kunne manipulere med kurven og få EQ data ud, som kan bruges i en parametrisk equalizer. Ifølge det estimerede resultat på grafen og spektogrammet, var der klare forbedringer at hente.


Jeg prøvede installere noget gratis EQ software i min mac (Soundflower og AU Lab), hvor jeg indtastede EQ parameterne, men det lød bare ikke godt, så det røg ud igen.


Digital rum korrektion

Her var det at min søgen ledte mig hen på digital rum korrektion - den usynlig løsning. Jeg var af den opfattelse, at rum korrektion kun var noget man brugte i surround og hjemmebiograf verdenen, men fandt ud af at der findes forskellige bokse (blandt andet KRK Ergo), som kan kobles til systemet og kan korrigere lyden til et stereo setup. Ergo’en består af et eksternt lydkort med målemikrofon + korrigeringssoftware, og da jeg i forvejen havde mit XTZ Room Analyzer kit (eksternt lydkort med målemikrofon). Jeg begyndte i stedet at undersøge markedet for software, og her var det jeg stødte på Dirac Live Room Correction Suite, som netop var kommet til salg hos Fyndbörsen. Det kunne købes som bundle med netop mit XTZ Room Analyzer kit! Der var også en free 14 dages trial version, og den blev bestilt med det samme og er siden hen blevet grundlaget for at jeg har lavet dette inlæg.

 

Dirac Live Room Correction Suite

Programmet var tilgængeligt til både PC og Mac og installeringen var meget enkel. Jeg fik tilsendt et username login og password via mail, som skulle benyttes efter installering for at få adgang til softwaren. Derfor skal der være adgang til internettet, da oplysningerne skal valideres inden fortsættelse. Programpakken består af 2 moduler, et kalibreringsværktøj og en processor.

Det første man møder når kalibreringsværktøjet åbnes, er en side hvor setup vælges (jeg har kun prøvet 2 kanals stereo), afspilleren og de sample rate man ønsker et filter til.


 

Her lavede jeg ved første forsøg en fodfejl, som gjorde at resultatet blev helt forfærdeligt. I min XTZ Room Analyzer er der en analog udgang, som jeg koblede på mit anlæg. Jeg satte derfor ”Test signal playback device” til min XTZ udgang og det gjorde at signalet åbenbart kom ud i mono – lyden blev i hvert fald drastisk forringet. Men sat til ”Built-in Output” og med optisk udgang fra min mac til dac, så gik det perfekt.

Til min store overraskelse, lå der en kalibreringsfil klar der passede til min XTZ mikrofon.I næste faneblad skulle volumen justeres, til at nå ind i det grønne område fra begge højttalere.Lytte position vælges.


Når alle positionerne er blevet målt bliver man præcenteret med en graf, som viser rummets frekvensrespons målt fra hver højttaler og til min store glæde mindede kurven meget om den jeg fik fra XTZ programmet. Som standard foreslår programmet i dette tilfælde en næsten flad men svagt dalende kurve, og en korrektion i hele frekvensområdet. Som standard er kanalerne linket sammen, men hvis der klikkes på kæden ud for Left/Right kan kanalerne/højttalerne korrigeres enkelvist.Ved at trykke på optimize går beregningerne i gang og man bliver præsenteret for den optimerede frekvenskurve.


 

Men kan trække i de 3 punkter og indsætte flere ved at dobbeltklikke et sted på linjen. Det er endda muligt selv at bestemme hvilken frekvensområde programmet skal korrigere inden for, hvilket jeg synes er et af programmets store fordele.

 

Der var også mulighed for at se en graf over impuls og resultatet efter korrigering, men jeg har jeg ikke fundet ud af hvad betyder endnu eller hvad det kan bruges til.

 

Når man er kommet frem til et resultat og vil afprøve i praksis, så trykkes på save filter, navngiver filteret og programmet genererer en fil. Hermed afsluttes korrigeringsværktøjet og processor’en startes.

Disse filer indlæses i Dirac Processor’en. Der kan være 4 filtre i interfacet ad gangen, og i toppen kan korrigeringsprocessen slåes til og fra, så man kan høre hvad de forskellige filtre man har lavet gør ved lyden.

 

Konklusion

Selvom installationen var meget lige til, så var der alligevel et par småting undervejs. Jeg valgte i første omgang stol modellen, som viste sig at give et dårligere resultat end hvis jeg valgte sofa’en. Jeg synes at der kom en snært af ”komprimering/digitalisering” i lyden hvis det giver mening. Men efter at jeg kørte processen igennem igen med sofaen lød det langt bedre. Hvorfor ved jeg ikke, men opmålingen gik vel fra en mere koncentreret sweetspot korrektion til en bredere og mere opløst.

Der var det, at jeg fik WOW effekten. Jeg er ikke specielt god til at bruge ord om lyd, men jeg prøve at beskrive forbedringen alligevel. Når filteret kom på forsvandt støjen i bas området og det hele stod mere klart. Jeg kunne meget tydeligere høre dynamikken i bassen og hvordan bassisten slog på strengene. Den dybe bund, som ved høj volumen og i bastunge numre lød rungende, blev tydelige og det var ligesom det hele blev strammet op.

Jeg havde lavet et filter der gik fra 0-800hz (som af mange her på forum, anses for den rigtige måde at korrigere på), lavet en lille bakke fra 20hz som peakede omkring 50hz og dalede nedad imens den fulgte kurven. Det lød bare brand godt. Efterfølgende lavede jeg et filter efter samme opskrift, men over hele frekvensområdet og det synes jeg faktisk blev endnu bedre. Der er stadigvæk en masse kombinationer, som jeg ikke har fået prøvet af, så jeg antager at der endnu er plads mere finetuning og forbedring.

Programmet er dog ret peberet den fulde udgave koster ca 4900kr, men de har en Stereo version til knap 3000kr, så sammenlignet f.eks KRK Ergo boksen så er der lidt over ca 1300kr sparet. Set i lyset af hvad vi ellers bruger på strømkabler, højttalerkabler og hifi i det hele taget, så kan prisen måske alligevel retfærdiggøres, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skulle have gjort for at få samme resultat i min beskedne stue. Jeg var nået til et punkt hvor jeg ikke kunne opgradere mere på akustikken, fordi der også er andre i huset at tage hensyn til.

Der findes andre alternativer som f.eks Audiolense og Acourate som kun er til pc. De findes også i trial, men jeg har ikke fået dem afprøvet, da de umiddelbart så mere komplekse ud og ikke var til mac. Fælle for dem alle er dog, at det er temmelig dyrt software.

Mere information kan findes på deres officielle hjemmeside http://www.dirac.se/en/consumer-products/dirac-rcs.aspx

Og for flere tekniske detalier http://www.dirac.se/media/12044/on_room_correction.pdf


Afrunding

Jeg har i længe gået med planer om at kigge efter alternativer til mit Apple TV og så Bluesound Node eller en PC/Mac som mulig musik afspiller og jeg er kommet frem til at min Mac Mini tilbyder langt større fleksibilitet da man ikke er begrænset til den software f.eks Apple, Sonos eller Bluesound tilbyder men alt hvad der er lavet til Mac. I modsætning til f.eks Audirvana Plus (som kan integreres Itunes for at forbedre lyder) virker Dirac RCS globalt, dvs også, når jeg hører spotify eller ser film.

Det blev en lang smøre, men jeg håber at I andre kan bruge det til noget og måske selv har fået lyst, til at lege lidt med rum korrektion. Det har i hvert fald åbnet en helt ny verden for mig.Redigeret af Berdel - 21-August-2013 kl. 13:19
Til top
Leviathan.jk Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 26-April-2009
Sted: Købrnhavn
Status: Offline
Point: 818
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Leviathan.jk Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 21-August-2013 kl. 13:53
Det ser spændende ud! Men er det ikke sådan, at det skal køre igennem pc'en/Mac'en? Det giver jo nogle begrænsinger
Samsung SP-A900B, Screen Excellence Slim, Procella P6, Procella P10, Anthem AVM 50v, Anthem PVA-5, Denon DVD-3800BD, Samsung BD-F8900
Til top
Berdel Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 02-Januar-2012
Sted: Bramming
Status: Offline
Point: 1060
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Berdel Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 21-August-2013 kl. 13:58
Jo, du skal ha en computer, som kan afvikle softwaren. Mac eller PC. Ellers skal man over i en selvstændig boks, som den KRK Ergo jeg nævner i indlægget.
Til top
Berdel Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 02-Januar-2012
Sted: Bramming
Status: Offline
Point: 1060
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Berdel Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-September-2013 kl. 08:25
Det var ikke meget røre i andedammen dette indlæg kunne skabe Big smile

Er der nogen der i mellemtiden har prøvet demo'en og evt har nogle oplevelser at dele? Post meget gerne jeres bedste filtre, så vi måske kan få noget knowledge sharing igang, der er ikke meget at hente ude på det store internet "endnu".

Jeg har selv arbejdet videre med det og er kommet frem til nogle virkelig gode resultater. Jeg kommer med en opdatering over weekenden.

God fredag derude!
Til top
armani-thomas Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 16-September-2013
Status: Offline
Point: 1579
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér armani-thomas Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 20-September-2013 kl. 08:49
Jeg har ikke haft meget tid til og lege med forskellige filtre/kurver endnu, men det kommer jo nok en af de kommende weekender. Men det med kurverne er vel langt hen af vejen bare smag og behag.
Umiddelbart syntes jeg diskant og øvre mellemtone er helt perfekt med standard kurven i mit setup. Bassen skal helt klart have et nyk opad. Indtil videre har jeg bare lavet en bakke opad fra 80-30hz, altså opad således den slutter i +10db ved 30hz. 10db lyder af meget, men det opleves ikke særlig vildt i praksis, nok fordi det er de færreste numre der har så dyb bas. Nedre mellemtone kunne jeg måske også få tweaket lidt mere til min smag, der kunne måske godt mangle en anelse varme i de mandlige vokaler, men det er i småtings afdelingen, syntes virkelig det lyder godt allerede nu.

Ser frem til du poster lidt resultater fra weekenden, og se hvad der virker bedst hjemme hos dig.
Til top
FNørd Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 22-Oktober-2006
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 686
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér FNørd Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 22-September-2013 kl. 18:40
Hej Bertel
Det lyder spændende, har selv en umulig stue, hvorfor jeg ikke har sat lyd op i den.
Bruger kun et selvstændigt biorum (og lyd igennem en åben dør)!
Har du kigget på www.computeraudiophile.com - der kunne være noget at hente.
Og med hensyn til røre i andedammen, så er det ca 30 timer siden du lavede indlægget og bitperfect lyd igennem pc/mac er vist ikke så langt fremme endnu - det skal nok komme.
Til top
Berdel Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 02-Januar-2012
Sted: Bramming
Status: Offline
Point: 1060
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Berdel Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-September-2013 kl. 09:27
Her kommer lige en lille opdatering

Jeg blev, af en kompetent herre, rådet til at bruge begge skum plugs i mine højttalere, så de blev lukkede.

Efter det kom min graf til at se sådan ud:Igen blev der pillet en del af i bunden, men mit første peak/"room mode problem" omkring de 48 hz blev reduceret. Til gengæld fik jeg en lidt voldsommere dip omkring de 130hz, hvor jeg bøjer mit target af. For at kompensere for det tabte i bunden, har jeg lavet en lidt kantet pukkel som peaker fra 28 ca 28hz og frem til 100hz.

Det blev mit bedste filter til dato.

Her ses det korrigerede resultat:Jeg kan ikke helt slippe af med det dip ved 130hz men resultatet er til trods forrygende.


Oprindeligt skrevet af FNørd FNørd skrev:

Hej Bertel
Har du kigget på www.computeraudiophile.com - der kunne være noget at hente. 

Tak for link, det skal jeg ha kigget på

Oprindeligt skrevet af FNørd FNørd skrev:


Og med hensyn til røre i andedammen, så er det ca 30 timer siden du lavede indlægget og bitperfect lyd igennem pc/mac er vist ikke så langt fremme endnu - det skal nok komme.

Jeg tror at du har ret i at det ikke er så langt fremme endnu, og at de mest seriøse stereo folk nok er mest til det analoge, men det skal nok ændre sig Wink

Nu har tråden har været oppe side 21 august, så jeg synes da at jeg har været lidt tålmodig :)


Redigeret af Berdel - 23-September-2013 kl. 09:28
Til top
FNørd Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 22-Oktober-2006
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 686
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér FNørd Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-September-2013 kl. 09:28
Ups - så ikke lige det var august! Du har ret.
Til top
Therien Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 11-September-2010
Sted: Danmark
Status: Offline
Point: 1366
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Therien Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-September-2013 kl. 12:25
@ Armani-Thomas

Du bruger Dirac Lives 8ch udgave og du har 3 subs, hvordan fungere det? Er Dirac klar over det er subs den korrigere osv? Er den klar over der er 3 og de skal spille sammen, eller korrigere den dem som en sub?

Anthem / oppo / SONY / Klipsch / JBL
Til top
armani-thomas Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 16-September-2013
Status: Offline
Point: 1579
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér armani-thomas Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-September-2013 kl. 12:52
Ja bare de er koblet på LFE/SUB udgangen, så ved Dirac godt det er subs. Bass management/crossover klarer receiveren stadigvæk, da dette ikke findes i Dirac. Dog indstiller Dirac selv "levels/gain", og afstande/delay.
Og ja subwooferne bliver kalibreret som én sub, hvilket den gør rigtig godt. De bliver integreret perfekt i lydbilledet. Men det er nok en fordel hvis de står med nogenlunde samme afstand til lytte position.
Til top
Therien Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 11-September-2010
Sted: Danmark
Status: Offline
Point: 1366
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Therien Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-September-2013 kl. 12:58
Allright, tak for svar. Jeg regner med at tage en trial en af dagene, se hvad det kan gøre for mig.
Anthem / oppo / SONY / Klipsch / JBL
Til top
p.las Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 06-November-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 4154
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér p.las Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-September-2013 kl. 12:58
efter graferne - er de målte eller kalkuleret?

30hz området booster du godt nok meget.....kæmpe tab af headroom. Og i værste fald. Ødelagte enheder
Til top
 
 Besvar Besvar Side  123 12>
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu