recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Visnings- og lytte-udstyr > Hi-Fi
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - Sanser og fornuft
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Sanser og fornuft

 Besvar Besvar Side  <1 789
Forfatter
Besked Baglæns sortering
Bruger udmeldt 28 Se dropdown menu
--
--


Oprettet: 08-Januar-2016
Status: Offline
Point: 208
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Bruger udmeldt 28 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-Januar-2016 kl. 10:46
Jeg kunne før i tiden også nemt smage forskel på en Hof og en Tuborg og selv med bind for øjnene havde jeg ikke problemer med at smage hvilken jeg havde fået.
Men stilles der 4 glas op med 2 x hof og 2 x Tuborg og de skal smages lige efter hinanden, bliver det ret svært.
Men at sige man ikke kan smage hvilken øl man har fået fordi man ikke kan sige hvad der er i 4. glas, er noget fis.


Jeg har 8 forstærkerkanaler pr side (6 ens + 2 andre) de har alle samme gain og forvrængningen er opgivet til at være så lav at man ikke burde kunne høre forskel på det punkt.

Alligevel kender jeg mit setup så godt at jeg vil kunne høre hvis der bliver byttet om på den ene forstærker til mellemtonen og den til diskanten og også selvom jeg ikke er klar over det.
Det er nemlig prøvet da jeg ubevidst havde får byttet lige præcis de 2 kanaler.

Vi snakker hhv Dmos og PWM som begge gerne skulle være frekvenslineære, have så lav forvrængning at det menneskelig øre ikke opfatter det (ved moderat lydstyrke), de har som sagt samme gain og næsten samme effekt (hhv 70 watt/8 ohm & 80 watt/ 8 ohm)

Forskellen er ikke enorm men den er heller ikke til at overhøre når man kender anlægget.



Redigeret af Thomas...c - 23-Januar-2016 kl. 10:47
Til top
slumbert Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Status: Offline
Point: 1977
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér slumbert Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-Januar-2016 kl. 10:43
FLarsen

Det er en påstand, ingen tvivl om det. Det er måske ikke altid jeg synes forskellen er så stor, men det er ret gennemgående at nogle forstærkere giver hurtigt lyttetræthed, mens andre ikke gør. Det afhænger også af stressniveau, hvor udhvlet jeg er og om jeg har drukket for meget kaffe?

Jeg har aldrig forsøgt mig med en blindtest. Hvorfor skulle jeg dog det? At min kæreste hører forskel uden hun overhovedet ved at der er skiftet rundt på ting er bevis nok for mig, så jeg ved at det ikke bare er noget jeg bilder mig selv ind. Jeg har intet behov for at bevise det for andre.





endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål

Til top
FLarsen Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 31-Maj-2006
Sted: Østjylland
Status: Offline
Point: 1472
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér FLarsen Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-Januar-2016 kl. 10:02
Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Hvorfor er det at det er svært at erkende at vi har forskellig hørelse? Det er det vel egentligt heller ikke, men det er åbenbart svært at erkende at nogen andre kan høre forskel på noget som man ikke selv kan høre forskel på. 


Oprindeligt skrevet af slumbert slumbert skrev:

Min erfaring er at man kan høre forskel. Forstærkere lyder forskelligt, 

Problemet er jo at det bare er en påstand. Jeg kan bevise at jeg kan se forskel på Blå og Rød. Tag et blåt og et rød kort der eller er ens, og jeg vil hver gang kunne fortælle hvad for en farve der bliver vist til mig. Og der er naturligvis uden at jeg skal vide det på anden vis.

Når du påstår at du kan høre forskel på to forstærker, så er det jo et problem at  du skal vide hvad for en du lytter på for at kunne høre forskel (hvis du skal det). Jeg har også læst en del af de tråde, det er faktisk påfaldende at der ikke en eneste gang er kommet noget der ligner bevis for at forstærker lyder forskelligt.

Jeg har da også prøvet at skifte mellem to forstærker og så kunne høre forskel, ingen problem i det. Hvis der så skiftes frem og tilbage nogle gange burde det blive nemmere, men det gør det ikke for mig. Jeg kan ikke hører forskel mellem en LX81 og en LX86, selv om det skulle være lige til i følge hvad der står i test. Alene springet fra LX85 til LX86 skulle være stort (måske er det så ikke på lyd siden).





Hvad er forskellen på en musikelsker og en audiofil?

En musikelsker har et anlæg for at hører på sin musik.
En audiofil har musik for at hører på sit anlæg.
Til top
slumbert Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem
Avatar

Oprettet: 05-November-2009
Status: Offline
Point: 1977
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér slumbert Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 23-Januar-2016 kl. 09:27
Den sidste måneds tid er der gået vældig skyttegravskrig i Recordere. Det er pisseirriterende at en masse tråde med vidt forskellige udgangspunkter ender i den samme polemik gang på gang. 

Basis for diskussionerne er helt forkellige grundholdninger. Det målbare vs det hørbare. 

Vores sanser er bare forskellige. Min lugtesans er eksempelvis en del over middel og jeg flytter mig jævnligt i nettokøen eller bussen, da jeg bliver generet af andres kroplugt og næsten altid kan lugt folks ånde hvis de er inden for armlængde. Det er ret generende og bliver ydeligere forstærket hvis jeg indtager noget bestemt medicin. Lugtesansen er blevet mere følsom efter at jeg for 5 år siden stoppede med at ryge.

Mit syn er derimod ikke helt perfekt, men samtidig stadig så godt at jeg må køre bil uden at benytte briller, selvom jeg foretrækker den ekstra skarphed som briller giver. Både til bilkørsel og filmkigning. Heldigvis er min synsans sådan indrettet at jeg ikke har kunnet se regnbueeffekten i de perioder jeg har haft DLP projektor. Sådan er sanser jo så forskellige.

Min svigerinde har en exceptionel smagssans, hvor hun opfanger de mindste nuancer og kan beskrive dem i forhold til andre smage. Hun har i en periode arbejdet professionelt med at smagsvurdere fødevareprodukter.

Det det hele handler om i denne tråd er høresansen. Vi ved selvfølgelig god at alle ikke hører ens og at høresansen med alderen ændrer sig. jeg er eksempelvis ret sikker på at min kæreste har bedre høresans end mig, eller ihvertfald en mere følsom høresans, som betyder at hun hurtigere synes musik lyder ubehageligt højt. Jeg fik for 3 måneder siden nye og bedre højttalere og med det samme kunne jeg spille meget højere musik, før hun bad mig skrue ned. Jeg har oplevet de samme forskellige tolerancer for lydens styrke, når jeg har skiftet rundt mellem forskellige forstærkere, ligesom hun har kommenteret på lyden ved almindeligt lytteniveau. Uden hendes vidende i har hun vurdereret lyden mens jeg har nørdet rundt i min egen hifiverden. Det kan vel kvalificeres som en blindtest, da hun ikke engang har vidst at der har været en test og jeg egentligt heller i har sat en test op. Bare nørdet for mig selv og reflekteret over hendes kommentarer over tid.

Hvorfor er det at det er svært at erkende at vi har forskellig hørelse? Det er det vel egentligt heller ikke, men det er åbenbart svært at erkende at nogen andre kan høre forskel på noget som man ikke selv kan høre forskel på. Jeg møder aldrig nogen der mener at alle mennesker har lige god synssans eller lugtesans.

Min erfaring er at man kan høre forskel. Forstærkere lyder forskelligt, men samtidigt ved jeg af erfaring at min kæreste har bedre hørelse end mig. På et tidspunkt havde jeg en digital forstærker, panasonic xr-59. Jeg skiftede hele tiden højttalere i den perioden og købte og solgte derfor en del. Min Panasonic fik specielt stemmer til at lyde fantastisk og det var helt klart den jeg demonstrerede højttalere på når der skulle sælges. Det var ligeledes en fornøjelse når min Panasonic kom tilbage på stereobænken når jeg skiftede rundt mellem forstærkere. Lyden kom helt tæt på. Den havde en voldsom imponator effekt og slog benene væk under de fleste der kom forbi, med sin meget direkte, nærmest påtrængende lyd.
Tingen var bare med den Panasonic at min kæreste ikke var særligt vild med den. Hun foretrak ofte stilhed, fremfor at forholdsvis lav musik og det var i den sammenhæng at jeg lærte at bruge hendes kommentarer til lyden. Problemet med min Panasonic var at der ret hurtigt opstod lyttetræthed. mellem 15 og 25 minutters musik, gik der oftest før musikken blev så påtrængende at jeg egentligt bare slukkede. Den lød simpelthen anderledes end de andre forstærkere jeg havde i cirkulation i stuen på det tidspunkt, som også lød forskelligt, selvom forskellen ikke var så markant. 

Jeg aner ikke om sådan noget som lyttetræthed kan måles, men jeg er ret sikker på at det er individuelt hvor hurtigt det lyttetrætheden opstår.

Det er mig der er lydnørden hjemme hos os, men det er helt klart min kæreste der har det bedste øre. Selvom hun ikke beskriver lyden med med klassiske hifiterminologi, så har jeg lært at det på langt sig oftest giver det bedste resultat hvis jeg lytter til hendes vurdering af lyden. Hun er bedre til at høre forskel end jeg er.
endnu en hifi-flygtning

Kabeldiskussioner - Dumhed i metermål

Til top
 
 Besvar Besvar Side  <1 789
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu