Carser:
Der var engang et dansk firma der lavede en højtaler på basis af de teorier der er omkring den perfekte højtaler. Alt var ok når der blev målt på højtaleren i et lyddødt rum, flot frekvensgang og det hele og man satte så nævnte højtaler i produktion og siden ud i forretningerne. Den kunne ikke sælges. De havde totalt overset at de først skulle lade nogle folk med forstand på de dele, lytte til den først, for så at rette eventuelle fejl. Det kostede firmaet mange penge.
Et er teori og noget andet praksis. Af de ting du siger fremgår det at du har en masse teoretisk viden, men du har ikke selv arbejdet med tingene, for så ville du ikke sige noget af det du gør. I øjeblikket har man i nogle skoler undervisning i livredning og svømning. Der er imidlertid ikke råd til vand så man har et begreb der kaldes for ”tørsvømning”, skæg, ikke? Det er undervisning i svømning i gymnastiksalen. Kan du se en ungersvend ved havnen der springer i for at redde en nødstedt? Ups! Gik han lige til bunds!
Jeg fandt en side om selvbyg og dæmpning der meget godt illustrerer hvad dæmpning bruges til i praksis.
”Dæmpning af kabinettet skal der til - men hvor meget? Hvis der slet ikke kommer noget dæmpemateriale i et kabinet, vil gengivelsen blive hård og resonant. Ofte vil kvindestemmer, piano og lignende blive svære at forstå og toner vil flyde sammen. For meget dæmpning kan give en indeklemt lyd, lidt ligesom når du taler i en dyne butik. Basrefleks kabinetter har ikke behov for så meget dæmpemateriale som f.eks. lukkede kabinetter. Et udmærket tip er at tage en lille snak med sig selv imens du har hovedet nede i eller tæt ved kabinettet. Det kan jo være svært at få hele hovedet ind i en lille to vejs. Det skal opleves resonansfrit uden at være overdæmpet. Hvis kabinettet svarer igen med et rungende ekko, har du nok været for fedtet med mængden af dæmpe materiale. ”
http://www.frequence.dk/sites/byg01.htm
Når nu man er i situationen, opdager man at det en ganske bestemt mængde dæmpemateriale der skal bruges og det kan ikke afgøres af teorier omkring det, men skal afstemmes med øret. For lidt eller for meget giver et dårligt resultat og man kan ikke efter at have fundet den rette mængde begynde at bruge forskellige teorier og så måske pille ud eller lægge til, da det kun vil ødelægge det gode resultat. Så de ting som dæmpematerialet også gør får altså en meget lille betydning i praksis, kan du se det? Det primære ved dæmpemateriale er altså noget andet end du tror.
Du siger også igen noget nyt jeg ikke forstår, men måske mener du dine egne højtalere. Du siger at bassen ikke dæmpes i niveau af dæmpemateriale. Det er helt forkert, man kan dæmpe den helt bort. Du mangler praktisk erfaring. Hvis du selv havde bygget højtalere ville du ikke have de holdninger du har.
Men du skriver så man ikke rigtig kan afgøre hvad det er du siger. Du skriver som Muhammed gjorde. En rettroende muslim kan altid finde et citat frem der siger noget i en bestemt situation, for så at fremføre støtte for det præcist modsatte i en anden. Du er måske muslim Carser? Ja, det er da sikkert også godt nok.
mvh Ken