recordere.dk forum     Det danske community for hjemmets elektronik og indhold     Siden 2003
<b>Forside</b> Forside > Visnings- og lytte-udstyr > Hi-Fi
  Nye indlæg Nye indlæg  Seneste forum emner Seneste   Seneste forum emner (vindue) Vindue   De emner du deltager i Mine emner RSS Feed - Hjælp til "hifi" anlæg
  FAQ FAQ  Søg i forum   Opret ny bruger Opret ny bruger  Log ind Log ind

Hjælp til "hifi" anlæg

 Besvar Besvar Side  <12
Forfatter
Besked
strandvasker Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 30-September-2009
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2388
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér strandvasker Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 30-Juni-2012 kl. 08:40
Oprindeligt skrevet af mkt mkt skrev:

Det kan godt være jeg har misforstået noget, men jeg synes at have læst at små højttalere er sværere at drive end store højtalere. Det står vel meget godt sammen med den meget lavere følsomhed der er på reolhøjtalere?
Det er et klassisk spørgsmål, der bliver stillet rigtigt tit, men ikke giver mening. Betyder "let at drive" at en højttaler er nem at få til at spille højt eller betyder det at den er skånsom for en forstærker at drive? De to ting hænger sjældent sammen.

Hvis vi forsimpler tingene kraftigt og tænker på en højttaler som en modstand, så vil en lav modstand typisk give en høj følsomhed. Følsomheden er et mål for hvor mange dB lydtryk man får på 1 meters afstand hvis man fodrer højttaleren med 1 Watt. Så en lav modstand er godt fordi det resulterer i et højt lydtryk, men samtidigt er en lav modstand skidt fordi forstærkeren skal levere en større strøm. Hvis du kortslutter udgangen på en forstærker, så har du en ultralav modstand, til gengæld trækker det en kæmpe strøm og der kommer blå røg op af forstærkeren. Med andre ord, jo lavere modstanden i højttalerne er, des mere lydstryk får du for dine watt, men samtidig kommer du også tættere på det punkt hvor forstærkeren slipper den blå røg fri.

Omvendt, hvis du kobler kablet fra udgangen på forstærkeren, så har du en meget stor modstand. Der skal en enorm strøm til at for at trække en gnist og skabe forbindelse mellem plus- og minusterminalen på forstærkerens udgang. Stor modstand betyder der løber mindre strøm, så fra en forstærkers synspunkt ville det være herligt hvis du smed en stor modstand i serie med dine højttalere, det ville gøre det herligt nemt. Problemet er bare, at din højttaler ville spille meget lavt så festen ville blive lidt kedelig.

Så groft forsimplet er en højttaler med lav modstand nem at drive fordi du får meget lydtryk for dine watt, men svær at drive fordi den kræver meget strøm fra forstærkeren. Tilsvarende er en højttaler med stor modstand svær at drive fordi den ikke spiller ret højt, men nem at drive fordi den ikke belaster din forstærker ret meget.

I stedet for at spekulere i om en højttaler er nem eller svær at drive (om det så betyder det ene eller det andet) giver det meget mere mening at sætte forstærkeren til og høre om den magter opgaven eller blive uskarp og blød i knæene når den bliver presset lidt.

Oprindeligt skrevet af mkt mkt skrev:

@ Strandvasker: er det ikke lidt misvisende at sige forstærkeren ikke er nær så vigtig for lyden som højtalerne? Er den for svag kan den i værste fald ødelægge højttalere, har den en anden klang kan den få det til at lyde helt forfærdeligt.

Forstærkeren ødelægger først højttalerne hvis den bliver presset så meget at den ikke længere spiller rent. Fordelen ved en stor forstærker er at der er en større chance for at du får ondt i ørerne inden du har vredet volumenknappen op på fuld gas. Hvis bare du magter at høre hvornår lyden begynder at skratte og skruer lidt ned er en lille forstærker ikke farligere for højttalerne end en stor.

Hvad angår lyden/klangen fra forstærkeren så oplever jeg at der er utrolig lidt forskel på transistorforstærkere. Rørforstærkere farver typisk lyden noget mere så der kan være forskelle. Klasse-D forstærkere har jeg endnu kun hørt en enkelt af, den var lidt kedelig, men det kan jo sagtens bare være den ene. Transistorforstærkere (som stadig er de mest almindelige) har jeg hørt en masse på, både meget billige og meget dyre af slagsen og jeg oplever helt ærligt ikke at der er ret meget forskel i lyden. Der hvor de dyrere transistorforstærkere typisk har en fordel er når der bliver givet lidt gas, de har nemmere ved ikke at tabe pusten og miste kontrollen over højttalerenhederne.

Der er ufatteligt lidt at vinde klangmæssigt ved at skifte forstærker sammenlignet med hvad du klangmæssigt får ud af at skifte højttaler. Jeg køber ikke den der med, at en forstærker med en anden klang kan få en højttaler til at lyde forfærdeligt, så skal den være så fejlkonstrueret at den direkte udelader mellemtonen eller noget i den stil. Hvis du tager to sunde og raske forstærkere og lader dem spille ved lydtryk de begge er komfortable med, så vil jeg påstå at det er meget, meget lille forskel de gør på klangen af en højttaler.
Til top
Smalltalk-80 Se dropdown menu
Ny bruger
Ny bruger


Oprettet: 28-Juni-2012
Status: Offline
Point: 7
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Smalltalk-80 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 30-Juni-2012 kl. 11:31
Klangen ændrer sig nok kun en smule, selvom en forstærker der er bliver presset til sit yderste allerede ved moderate lydtryk nok vil give mere anæmisk bas.
Opløsningen af lyden derimod er et punkt hvor der tydeligt kan høres forskel mellem billigere og gode forstærkere, så helt ligemeget vil jeg ikke sige at den er. Der er andre ting som er vigtigere end ultrahøj opløsning, men det er stadig et vigtigt punkt for ordentlig reproduktion.

Det er ikke helt rigtig at det kun er mængden af modstand der afgør en enheds følsomhed (hvilket jeg tror er den mest almindelige definition på "let at drive") af en given størrelse.
Du kan sagtens have to enheder af samme størrelse med højt og et lavt ohmtal, hvor den med den højeste modstand er lettest at drive.
Det komme også an på vandringsafstanden i magnetgabet (overhung vs. underhung), størrelsen af magneten, stivheden af ophænget, letheden af membranen, osv.
Til top
strandvasker Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 30-September-2009
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 2388
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér strandvasker Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 30-Juni-2012 kl. 18:52
Det er derfor jeg skrifter "groft forsimplet" i stedet for at snakke om fasedrej og Q værdier og alt muligt andet der også har indflydelse. Pointen var at illustrere at "let at drive" mest bare er en talemåde der egentlig ikke siger alverden.

Hvad angår forstærkere så har jeg gennem årene lyttet til en stribe forskellige klasse-A og klasse-AB forstærkere, primært transistorforstærkere. Jeg har en kammerat der er musiker med en hulens masse udstyr og vi har lavet masser af A-B tests gennem tiden på alt muligt forskelligt udstyr og kombinationer. Typisk sådan noget med at jeg slæber mit udstyr med hjem til ham og så kombinerer vi løs indtil vi bare ender med at lave musikaften ud af det.

Jeg mener helt seriøst ikke at der er ret meget at hente på at skifte forstærker, forudsat at der spilles i forstærkernes "komfortzone". Jeg har hørt en billig NAD spille lige op med en Krell klasse-A forstærker indtil vi virkelig gav den gas. Ved højere lydtryk holdt Krell'en bassen stram og defineret mens NAD'en kæmpede lidt med det og bassen begyndte at buldre. Jeg har hørt Pioneer, Denon, Sansui, Parasound og meget andet i alle mulige prisklasser og jeg mener helt ærligt at det ikke er pengene værd at smide flere penge efter en forstærker når blot man har nået et hæderligt niveau.

Hvis jeg skulle starte fra bunden ville jeg bruge hovedparten af mit budget på et par fede højttalere, herefter ville jeg forsøge at drive dem med fx. en NAD i den billige ende og bruge lidt krudt på at finde en cdafspiller med en vellydende analog udgang. Forstærkeren er ikke stedet jeg ville bruge energi og budget på, blot den kan holde højttalerne ordentligt i snor, gevinsten ved at opgradere er efter min mening minimal.
Til top
Otto J Se dropdown menu
Platin medlem
Platin medlem

Branchemedlem

Oprettet: 04-Marts-2007
Sted: Denmark
Status: Offline
Point: 11218
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Otto J Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 30-Juni-2012 kl. 19:59
Efter at have beskæftiget mig med rigtigt mange kunder i tidens løb, vil jeg levere en lidt modig påstand ifht om forstærkere kan "trække" højttalerne: Bortset fra de vildeste fest-aber og hardcore hjemmebio-systemer hvor man vil kunne levere reference level uproblematisk, så kan langt, langt de fleste forstærkere "trække" langt, langt de fleste højttalere, uden nogen større problemer. Det er meget, meget sjældent at jeg oplever folk der kommer tilbage og beklager sig over ikke at kunne spille højt nok, nærmest uanset hvilken kombination man sælger. Moderne højttalere er generelt ret uproblematiske, og det samme er moderne forstærkere. Det er simpelthen takket være CAD-systemer blevet ekstremt nemt at lave et veldesignet produkt, der ikke indeholder egentlige problemstillinger. Jeg bliver meget ofte mødt med netop dét spørgsmål, hvor stor en forstærker skal der til at trække højttaler X. Faktum er at enhver rimeligt relevant forstærker sagtens kan spille højt nok, det er slet ikke dét det drejer sig om.

Dét det drejer sig om er, hvor godt det lyder. Og i dén diskussion er der ikke noget der hedder "nok". En bedre forstærker er _altid_ bedre, uanset om højttaleren teknisk set er "let" eller "svær" at drive, uagtet hvordan man så definerer dét. Det er omsonst at efterspørge "god nok", for enhver forstærker som man med en rimelig fornuftig sans ville købe til en given højttaler, vil i praksis ikke have problemer med at "trække" højttalerne.

Ovenstående forudsætter at vi ikke taler om særlige konstruktioner såsom rør-forstærkere, mikro klasse D forstærkere på <20W, bånd-højttalere og lignende. Og, ikke at forglemme, store rum (lad os sige 50 m2+). Med almindelige dynamiske højttalere, og almindelige gennemsnitlige forstærkere, i almindelige gennemsnitlige stuer, er dét at kunne "trække højttalerne" cirka lige så stor en selvfølge som at sige at éns nye TV skal være 16:9. Det er slet ikke et issue. Balladen er at finde dén der lyder bedst, inden for prisrammen. Og det er der kun én måde at finde ud af: Klappe ørerne ud.

Dét der sker, når folk siger at deres forstærker ikke kan trække højttalerne, er som regel at de oplever at det lyder dårligt, f.eks. en tynd og/eller ukontrolleret lyd, og så giver man skylden til forstærkerens power, fordi det virker indlysende. Men det indlysende svar er meget ofte ikke det rigtige. Ofte kan man løse problemet med en 150 watt dårligt lydende forstærker, med en 50 watt godt lydende forstærker. Kort sagt: Hold op med at lede efter nok power. Led efter kvalitet. Hvis der ikke er power nok, så opdager du det når du lytter efter kvaliteten. Hvis det lyder godt, ved de lydtryk man gerne vil opnå, så er der per definition power nok, og så kan teorien være lige meget.
Til top
Tweaky Se dropdown menu
Guld medlem
Guld medlem


Oprettet: 27-September-2011
Sted: Danmark
Status: Offline
Point: 630
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Tweaky Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 30-Juni-2012 kl. 20:35
Og dermed afskrev Otto så 80% af konstruktionerne af de av-receivere, som 80% af brugerne herinde benytter
Til top
Smalltalk-80 Se dropdown menu
Ny bruger
Ny bruger


Oprettet: 28-Juni-2012
Status: Offline
Point: 7
Funktioner Funktioner   Tak (0) Tak(0)   Citér Smalltalk-80 Citér  BesvarSvar Direkte link til dette indlæg Sendt: 30-Juni-2012 kl. 21:59
http://store.virtueaudio.com/product-p/vrtu-ia-vaone.2-pbf-1.htm

My poison.

Kombineret med en Airport Express og en generisk DAC, giver det setup mere vellyd end næsten alt andet jeg har hørt (og jeg har hørt en del).
Til top
 
 Besvar Besvar Side  <12
 
Skift forum Forum-tilladelser Se dropdown menu